آر اف فرکشنال (Fractional RF) یکی از جدیدترین و مدرنترین روشهای رفع لک، جای اسکار و لایهبرداری است که با استفاده از فرکانس رادیویی فرکشنال انجام میشود.
این روش نوعی جوانسازی پوست به روش کم تهاجمی است و درصد رضایت بالایی را در بین متقاضیان ثبت کرده است. ما در این مطلب به تمام نکات مرتبط با آر اف فرکشنال، چگونگی انجام آن، مزایا و معایب آن و مقایسه آن با دیگر روشهای جوانسازی پرداختهایم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
آر اف فرکشنال چیست؟
آر اف فرکشنال نوعی روش جوانسازی پوست به شیوه مدرن و با کمک دستگاههایی با همین نام است. منظور از آر ف (RF) همان Fractional Radiofrequecy به معنای رادیوفرکانسی است. در این روش درمانی، با بهکارگیری انرژی فرکانس رادیویی، مشکلات پوستی، پیری و شلشدگی پوست را برطرف میکنند. آر اف فرکشنال، رفع چین و چروک، منافذ باز و قابل مشاهده پوست، زخم و جای اسکار را امکانپذیر میکند.
دستگاه RF متشکل از سوزنهای بسیار باریک و نازکی است که هنگام درمان وارد پوست شده و به بازسازی الاستین و کلاژن پوست کمک میکنند. انرژی ساطعشده از دستگاه، بافت ناسالم و سلولهای مرده را تحریک میکند. بدین ترتیب علاوه بر نابودی بافت مرده، تولید سلولهای جدید هم تحریک میشود.
کاربرد آر اف فرکشنال در جوانسازی پوست
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، ار اف فرکشنال یک روش درمان و ترمیم پوستی است که با اهداف مختلفی انجام میشود. سفت کردن پوست بدن و صورت، بستن منافذ قابل رویت پوستی، رفع چین و چروک، رفع تعریق بیش از حد و از بین بردن غبغب از جمله این کاربردها هستند.
۱. رفع چین و چروک و خطوط صورت
ار اف فرکشنال میتواند در بهوبدعو برطرف کردن چین و چروک صورت و خطوط سطحی تا متوسط پوست عملکرد بسیار خوبی نشان دهد. مثلا چروک زیر چشم یا خطوط کمعمق اطراف بینی (خط لبخند) با روش آر اف فرکشنال برطرف میشوند.
البته درمان rf، نسبت به دیگر روشهای جوانسازی پوست به جلسات بیشتری نیاز دارد. چراکه این روش غیرتهاجمی و غیرفرسایشی است و در هر جلسه فقط بخشی از پوست تحت درمان قرار میگیرد. اگر بیمار استمرار لازم برای حضور در جلسات را داشته باشد، طی یک الی دو ماه از شر چین و چروک و خطوط پوستی راحت میشود.
برای اطلاعات بیشتر: راه های جلوگیری از افتادگی پوست
۲. مراقبت از پوست در برابر خورشید
اشعههای مضر خورشید، کلاژن موجود در سطح پوست را نابود میکنند، به همین دلیل پوست پس از مدتی شادابی خود را از دست میدهد و دچار افتادگی، خشکی و چروک میشود. آر اف فرکشنال میتواند تا حد زیادی این آسیبهای ناشی از تابش نور خورشید را برطرف کند.
۳. سفت کردن پوست صورت و بدن
امواج rf میتوانند افتادگی و شلشدگی پوست صورت را طی یک الی دو ماه برطرف نمایند. آر اف فرکشنال، درمان افتادگی پوست را بدون جراحی و لیفتینگ امکانپذیر میکند. زیباجویان میتوانند برای لیفت ابرو و پلک از این روش استفاده کنند. این روش کم تهاجمی، در عین حال موثر و کم عارضه است.
علاوه بر این، درمان افتادگی پوست بدن که ناشی از مشکلات خاصی یا لاغری ناگهانی باشد هم توسط آر اف از بین میرود. حدودا ۵ الی ۸ جلسه برای رسیدن به پوست سفت و شاداب کافی است.
۴. درمان تعریق بیش از حد پوستی
آر اف با کنترل غدد چربی پوست، تعریق بیش از حد زیربغل و نتیجتا بوی بد، تعریق بیش از حد را درمان میکند.
۵. بستن منافذ بزرگ و قابل رویت پوستی
آر اف با کنترل چربی تولیدشده توسط پوست، از ایجاد آکنه، انواع جوش و چربی زیاد پوست جلوگیری میکند. بدین ترتیب، به بسته شدن منافذ پوستی کمک شایانی میکند.
برای اطلاعات بیشتر: راه های درمان منافذ بار پوست
۶. درمان جای جوش، زخم، آکنه و انواع لکها
جای جوش و اسکار ناشی از سنین بلوغ، عدم تعادل هورمونی، چربی بالای پوست و استفاده از مواد پوستی نامناسب همگی با کمک روش آر اف فرکشنال برطرف میشوند. انواع لکههای پوستی قهوهای، لکههای پیری و جای زخم و اسکار هم با تحریک تولید ملانین به کمک امواج rf قابل رفع هستند.
۷. دیگر کاربردهای آر اف فرکشنال
رفع غبغب و افتادگی پوست گردن، لاغری بخش تحتانی صورت طی ۵ هفته، از دیگر کاربردهای روش RF به حساب می آید.
مزایای آر اف فرکشنال
روشهای متعددی برای بازسازی و ترمیم پوست صورت و بدن توسط متخصصین پوست، مو و زیبایی انجام میشود. چرا آر اف فرکشنال محبوب است؟
در ادامه به مزایای این روش ترمیمی زیبایی اشاره میکنیم:
- روشی کم تهاجم با کمترین عوارض ممکن است.
- درصد رضایت این روش درمانی بالا و نتایج رضایتبخشی گزارش شده است.
- جلسات درمانی کوتاه و تعداد جلسات نسبتا کم است.
- درمان و مراقبت بعد از آر اف نسبت به دیگر روشهای ترمیمی، سادهتر است.
- برای انواع بیماران پوستی، با هر رده سنی و هر ترکیب رنگ پوستی امکان پذیر است.
همچنین بخوانید: مراقبت های بعد از لیزر co2 فرکشنال واژن
عوارض آر اف فرکشنال
معایب و مزایای آر اف فرکشنال بسیار کم و نادر است، در برخی موارد احتمال بروز عوارض زیر در افراد گزارش میشود:
- تحریکپذیری پوست: با ورود الکترودها به اعماق پوست و تخریب کنترلشده بافت این نواحی، آسیبپذیری و تحریکپذیری این نواحی بیشتر میشود. پوست علائمی مثل خارش یا قرمزی را از خود نشان میدهد که خوشبختانه پس از چند روز رفع میشود.
- سوختگی پوست: دستگاه آر اف فرکشنال، انرژی گرمایی را به اعماق مختلفی از پوست وارد میکند. این مشکل بسیار کم اتفاق میافتد چراکه درجه حرارت و شدت گرمای دستگاه توسط متخصص پوست کنترل و به صورت لحظهای چک میشود.
- خشکی پوست: آر اف فرکشنال ممکن است موجب خشکی و کمبود آب پوست شود، از این جهت استفاده از آبرسان، مرطوبکننده و رعایت روتین پوستی زیر نظر متخصص پوست اهمیت زیادی دارد.
- قرمزی و تورم: تورم، قرمزی و التهاب جزئی پوست پس از روش rf طبیعی است و جای نگرانی ندارد. این عوارض خفیف بین ۱ تا ۵ روز با شخص باقی میمانند.
این عوارض بسیار خفیف، قابل کنترل و تا حدی طبیعی است. علائم پس از چند روز و با رعایت توصیههای پزشک متخصص ناپدید میشوند. در برخی موارد، جلسات ممکن است طولانیتر شوند. احتمال بروز برخی مشکلات پوستی، در موارد بسیار کمی، گزارش شده است.
آر اف فرکشنال برای چه افرادی مناسب است؟
آر اف فرکشنال برای ردههای سنی مثبت هجده سال و تمامی طیفهای پوستی مناسب است؛ البته قبل از انجام آن متقاضی باید با پزشک متخصص پوست، مو و زیبایی مشورت بگیرد. ردههای سنی مختلف با اهداف مختلفی سراغ این روش درمان میروند.
برای مثال افراد ۲۰ تا ۳۰ سال برای از بین بردن جای جوش، جای زخم و اسکار و بهبود ظاهر پوست این روش را انتخاب میکنند. متقاضیانی که بین ۳۰ تا ۵۰ سال و بالاتر سن دارند، برای سفید کردن پوست صورت، رفع انواع چین و چروک و خطوط کم عمق پوستی، سفتی پوست گردن و بهبود خط فک سراغ ترمیم با روش آر اف میروند.
علاوه بر اهداف زیبایی پوست، بسیاری از افراد پس از جراحی و بهبود جای زخم ناشی از آن، درمان با امواج RF را انتخاب میکنند. به طور کلی همه طیفهای پوستی و ردههای سنی مختلف، طبق تایید پزشک متخصص، کاندیدای مناسبی برای آر اف فرکشنال هستند. این روش نسبت به دیگر روشهای درمان پوستی، عوارض و خطرات کمتری دارد و توصیه اول بسیاری از متخصصین پوست و مو است.
نحوه انجام آر اف فرکشنال
دستگاه RF فرکشنال، از میکروسوزنها یا الکترودهایی تشکیل شده است که انرژی گرمایی با فرکانس رادیویی را به نواحی خاصی از پوست (مناطق میکروترمال) وارد میکند.
بدین ترتیب این امواج به لایههای عمیق پوست وارد شده و باعث تحریک تولید الاستین، کلاژن و تخریب بافتهای مرده و تحریک تولید سلولهای پوستی جدید میشوند. مراحل درمان آر اف فرکشنال به ترتیب به شرح زیر است:
- نفوذ امواج RF: میکروسوزنهای دستگاه RF، انرژی گرمایی را مستقیما و از طریق منافی بسیار ریزی به اعماق پوست وارد میکنند.
- ایجاد مناطق میکروترمال: مناطق حرارتی یا میکروترمال (MTZs)، بخشی از پوست هستند که دستگاه RF وارد آن شده و آماده بازسازی است. این بخش توسط بافت سالم و تخریبنشده احاطه میشود.
- آسیب محدود و کنترلشده به بافتها: برای تحریک بازسازی پوست، بخش میکروترمال تحریک شده و با از بین بردن بافت مرده و فرسوده تخریب میشود.
- تحریک تولید کلاژن و الاستین: با تحریک و آسیب کنترلشده به نواحی مدنظر، پاسخ زخم و ترمیم پوست فعال میشود. در این بین، مواد مغذی و جوانکننده پوست که شامل کلاژن و الاستین هستند تولید میشوند. پس از مدتی، پوست ترمیم و استحکام یافته و ظاهر کلی پوست بهبود مییابد.
جالب است بدانید که این روش درمانی علاوه بر صورت، برای پوست سینه، شکم، ران، گردن و دستها نیز موثر است و به همان اندازه کارایی دارد.
آیا قبل از انجام آر اف بیمار را بی حس می کنند؟
طی درمان به کمک دستگاه آر اف، سوزنهای بسیار باریکی تا عمق ۰.۲۵ تا ۲.۵ میلیمتری پوست وارد میشوند. البته برای درمان برخی از مشکلات پوستی، محدوده ورود سوزنها از ۰.۵ تا ۳.۵ میلیمتر متغیر است.
این روش درمانی کاملا بدون درد است. پزشک متخصص، حدودا یک ساعت قبل از انجام روش RF، از بیحسی موضعی استفاده میکند. پس از تاثیرگذاری بیحسی، با استفاده از کرم یا زل خنککننده، احساس گرمای تولیدشده توسط امواج دستگاه RF به حداقل میرسد. بیمار عملا احساس ناخوشایندی را تجربه نمیکند.
دریافت بهترین نتیجه از جلسات آر اف
برای گرفتن بهترین نتیجه از آر اف فرکشنال، رویکرد درمانی بخش بخش انجام میشود؛ در این روش، پوست به چند قسمت تقسیم میشود. طی هر جلسه یک قسمت تحت درمان قرار میگیرد. در این حالت، عوارض پوستی به حداقل و سرعت بهبودی به حداکثر میرسد.
علاوه بر این موارد، شدت انرژی گرمایی تولیدشده و عمق ورود الکترودها به شدت مشکل پوستی بستگی دارد. پزشک متخصص پوست و مو، با ارزیابی پوست فرد، سابقه بیماری و انتظارات مدنظر بیمار از درمان، بهترین رویکرد را انتخاب میکند.
از آر اف فرکشنال در کدام نواحی بدن استفاده می شود؟
از آر اف فرکشنال میتوان در هر قسمت از صورت و بدن استفاده کرد. متداولترین نقاط پوستی که معمولا آر اف روی آنها انجام میشود عبارتند از:
- چین و چروک اطراف بینی و دهان، خط خنده یا چین نازولیبال
- افتادگی یا چین و چروک زیر ابروها و چشمها
- خطوط گوشه چشم
- خطوط کم عمق یا نسبتا عمیق روی پیشانی
- افتادگی پوست زیر چانه یا چربی اضافه گردن
- افتادگی یا شلشدگی پوست ناشی از کاهش وزن ناگهانی
مراقبت های قبل و بعد از درمان فرکشنال
برای گرفتن بهترین نتیجه از درمان آر اف فرکشنال باید به چند نکته در این خصوص توجه کنیم. نکات مراقبتی قبل و بعد از درمان آر اف را با هم بررسی میکنیم:
نکات مراقبتی قبل از درمان آر اف فرکشنال
قبل از درمان به روش آر اف فرکشنال نکات زیر را رعایت کنید:
- یک تا دو هفته قبل از آر اف از قرار گرفتن طولانی در معرض آفتاب و برنزه کردن خودداری کنید.
- حداقل ۱۰ روز پیش از آر اف، داروهای رقیقکننده خون را قطع کنید.
- یک روز قبل تا یک هفته پس از درمان از قرص آرنیکا مونتانا استفاده کنید.
- همه مشکلات پزشکی و انواع بیماریها را حتما به اطلاع متخصص خود برسانید.
مراقبت های بعد از درمان آر اف فرکشنال
برای گرفتن بهترین نتیجه از جلسات آر اف فرکشنال باید به خوبی از پوست خود مراقبت کنید. به این ترتیب میتوانید جلسات بعدی را اصولی و طبق برنامه پیش بروید. به چند نکته در این خصوص توجه کنید:
- پرهیز ار انجام ورزشهای سنگین تا ۴۸ ساعت
- عدم استفاده از لایه بردار تا بهبودی کامل
- قرار نگرفتن در معرض سونا، آب گرم و حرارت زیاد
- استفاده نکردن از مواد شیمیایی و آرایشی تا ۴۸ ساعت پس از آر اف
- پرهیز از ورزش و فعالیتهای سنگین تا دو روز پس از آر اف
- قرار نگرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب، سولاریوم و برنز کردن
- استفاده به موقع داروها و کرمهای تجویزی پزشک تا اتمام دوره درمان
در نظر داشته باشید که پس از انجام آر اف، قرمزی و تورم و پوست پوست شدن تا چند روز طبیعی است.
انواع دستگاه آر اف فرکشنال
با توجه به پیشرفت فناوری، دستگاههای مختلفی برای انجام آر اف فرکشنال در ایران مورد استفاده قرار میگیرد. هر یک ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند.
در ادامه به سه مورد از پرکاربردترین و بهترین دستگاه های آر اف فرکشنال اشاره میکنیم.
۱. دستگاه اسکارلت
دستگاه RF Scarlett، یکی از بهترین دستگاههای آر اف است که مشابه دستگاههای میکرونیدینگ عمل میکند. این دستگاهها دارای سوزنهای فوقالعاده نازک از جنس طلا هستند. سوزنها در محل میکوترمال پوست فرو میروند و باعث تحریک تولید الاستین و کلاژن میشوند.
فناوری RF و جریان الکتریکی با فرکانس بالا همزمان در دستگاه اسکارلت به کار گرفته میشوند. محدوده عمقی که سوزنهای اسکارلت وارد میشوند بین ۰.۵ تا ۳.۵ میلیمتر و در دمای ۵۵ تا ۶۰ درجه است.
بعد از هر جلسه استفاده، این نوکهای معدنی تعویض شده و سری جدید به آن وصل میشوند. دستگاه آر اف اسکارلت برای رفع جای زخم و اسکار، رفع چین و چروک و افتادگی پوست کاربرد دارد.
۲. دستگاه ویوا
دستگاه ویوا یا ویواسه، یکی از جدیدترین نسل دستگاههای RF به حساب میآید. این دستگاه از حدودا ۴۰ میکرونیدل از جنس طلا تشکیل شده است. این میکرونیدلها وارد عمق پوست شده و جریان الکتریکی رادیویی را وارد پوست میکنند. پوست به شکل کنترلشدهای زخم میشود و شروع به ترمیم خود میکند.
در این بین، الاستین و کلاژن ترشح شده موجب سفتی پوست، جوانی، کاهش لکههای پوستی، جای زخم و چین و چروک میشود. دستگاه ویوا، دوره نقاهت بسیار کوتاهی دارد و حدودا یک ساعت پس از جلسه علائم قرمزی و تورمهاز بین میرود. هر جلسه درمانی حدودا ۱۵ تا ۴۵ دقیقه به طول میانجامد.
۳. دستگاه ترمیا
دستگاه آر اف ترمیا یک دستگاه مبتنی بر لیزر اما از نوع کمتهاجم است که انرژی گرمایی rf را به اعماق پوست وارد میکند. میزان انرژی گرمایی واردشده از این دستگاه قابل کنترل است. آر اف ترمیا برای سفتی پوست، تولید کلاژن و الاستین، سفتی پوست و رفع جای زخم، اسکار و انواع لکهها کاربرد دارد.
برای انتخاب بهترین دستگاه آر اف فرکشنال باید نیازهای بیمار، نوع و شدت پوستی در نظر گرفته شود.
همچنین بخوانید: همه چیز درباره پاکسازی پوست
تفاوت آر اف فرکشنال و میکرونیدلینگ چیست؟
در میکرونیدلینگ (micro-needling)، درمان با آسیب پوست و تحریک ترمیم طبیعی انجام میشود اما در روش RF انرژی لیزر از طریق سوزن وارد لایههای عمیق پوست میشود. تاثیر آر اف از میکرونیدلنگ بیشتر است. البته برای گرفتن بهترین نتیجه، این دو روش به شکل ترکیبی و همزمان با هم انجام میشوند.
مقایسه آر اف و هایفو فرکشنال
روش هایفو نسبت به آر اف جدیدتر است، از انرژی آلتراسوند استفاده کرده و این انرژی را با شدت و تمرکز بیشتری به لایههای عمیق پوست میرساند.
هایفو برای رفع افتادگی پوست و آر اف برای حجیم کردن و رفع چروکهای پوستی انتخاب بهتری است.
جلسات آر اف به چند جلسه و هایفو تنها به یک جلسه نیاز دارد. در روش هایفوتراپی، بلافاصله پس از درمان میتوانید نتیجه کار را ببینید. ماندگاری روش فرکشنال یک سال و ماندگاری آر اف بین یک تا دو سال است.
تعداد جلسات فرکشنال
تعداد جلسات آر اف فرکشنال به شدت مشکل پوستی، سن، سلامت کلی بدن، انتظارات بیمار و نیازهای بیمار بستگی دارد. معمولا تعداد جلسات بین ۳ تا ۶ جلسه و با فاصله ۴ تا ۶ هفتهای است. تعداد این جلسات ممکن است طبق صلاحدید متخصص پوست و مو تغییر یابد.
برای اطلاعات بیشتر: چرا جوش می زنیم
هزینه آر اف فرکشنال
هزینه جلسات آر اف فرکشنال به میزان تخصص پزشک، قیمت دستگاه آر اف، موقعیت کلینیک و تعداد جلسات بستگی دارد. هزینه هر جلسه آر اف در سال ۱۴۰۲ بین ۱ میلیون تا ۳ میلیون متغیر است. این مبلغ تقریبی بوده و هزینه نهایی ممکن است کمتر یا بیشتر شود.
این روش درمانی زیبایی محسوب میشود و تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد. تمام هزینههای درمانی باید توسط خود شخص بیمار پرداخت شود.
پرسشهای متداول
سخن آخر
آر اف فرکشنال یکی از جدیدترین و موثرترین روشهای ترمیم پوست صورت و بدن به حساب میآید. روش RF توسط متخصص پوست و مو و با جدیدترین و مجهزترین دستگاهها انجام میشود. با کمک آر اف در مدت زمانی کوتاه میتوانید به نتایج دلخواه برسید و حدودا یک تا دو سال از نتایج حاص لذت ببرید.