دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

آیا از طریق استخر بیماری منتقل می شود

در صورت عدم رعایت بهداشت فردی و رفتن به استخر غیر بهداشتی بیماری هایی نظیر عفونت معده و روده، سرماخوردگی، آنفولانزا، بیماری ها و آلرژی های پوستی، خارش پوست، قارچ ناخن، عفونت قارچی تناسلی، هپاتیت نوع A، سوزش ادرار، تکرر ادرار، زگیل تناسلی و… می توانند از استخر انتقال یابند.

ایا از طریق استخر بیماری منتقل می شود

بسیاری از بیماری‌ های قابل انتقال در استخر از مکان‌ هایی که بهداشتی نیستند و ضدعفونی نشده‌اند، انتقال می‌یابند. مشکلات مربوط به معده، روده، دستگاه تنفسی فوقانی، مجاری ادراری، مجرای شنوایی خارجی و عفونت چشم شایع‌ ترین بیماری‌ها هستند. مهمترین نکات برای جلوگیری از انتقال انواع بیماری‌ها در استخر عبارتند از:

  • رعایت بهداشت فردی قبل از ورود به استخر
  • رعایت بهداشت استخر و ضدعفونی دقیق و اصولی آب

اطلاعیه

از بین بردن انواع میکروب‌ها، باکتری‌ها و جلبک‌هایی که سلامت انسان را تهدید می‌کنند و نظافت مکرر استخرها از این بیماری‌ها جلوگیری می‌کند.

چه بیماری هایی از استخر منتقل می‌شود؟

بیماری‌های قابل انتقال در استخر را می‌توان در چند دسته طبقه‌بندی کرد که در ادامه به شرح هر یک از آنها می‌پردازیم:

چه بیماری هایی از استخر منتقل می شود

۱. بیماری‌ های گوارشی و انتقال در استخر

یکی از بیماری های قابل انتقال از طریق استخر عفونت معده است. علائم عفونت معده و روده عبارتند از تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکم. میکروارگانیسم‌ هایی که بر سیستم گوارش اثر می‌گذارند و باعث ایجاد بیماری گوارشی می‌شوند با خوردن آب آلوده استخر وارد بدن می‌شوند. با اینکه عفونت را می‌توان با درمان مناسب برطرف کرد، در برخی موارد می‌تواند باعث آسیب دائمی و جدی شود.

این بیماری‌ها اغلب از طریق باکتری‌هایی مانند اشریشیا کلی ، شیگلا ، ژیاردیا لامبلیا و ویروس نوروویروس  ایجاد می‌شوند.

۲. ابتلا به بیماری‌ های پوستی و گوش در استخر

باکتری سودوموناس می‌تواند باعث عفونت در گوش شناگران مانند اوتیتس اکسترنا (Otitis externa) و بثورات پوستی مانند فولیکولیت و درماتیت شوند.

۳. ابتلا عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی در استخر عمومی

سرماخوردگی، بیماری آنفولانزا، فارنژیت (التهاب گلو)، برونشیت (التهاب نایژه‌ها در شش)، ذات الریه، لارنژیت (التهاب حنجره) و بیماری‌ های مشابه از رایج‌ ترین بیماری‌ ها هستند.

متن انگلیسی:

“Upper respiratory tract diseases can be contracted by swallowing dirty pool water. While such diseases can sometimes be solved with medication, sometimes they can become chronic.”

ترجمه فارسی: «بیماری‌های دستگاه تنفسی فوقانی با بلعیدن آب کثیف استخر ایجاد می‌شود. در حالی که گاهی اوقات می‌توان این گونه بیماری‌ها را با دارو برطرف کرد، گاهی اوقات ممکن است مزمن شوند.»

به نقل از سایت serapool

۴. عفونت مجاری ادراری در استخر

علائم عفونت ادراری شامل درد شکم، سوزش ادرار، تب و تکرر ادرار است. عفونت‌های دستگاه ادراری که به طور مستقیم بر کلیه‌ها و مثانه تأثیر می‌گذارد، عفونت های ادراری از جمله خطرناک‌ترین بیماری‌ های قابل انتقال در استخر هستند. عفونت‌ های دستگاه ادراری به نام اورتریت، سیستیت (عفونت مثانه) و پیلونفریت (عفونت دستگاه توبولوانترستیشیال کلیه که در این حالت التهاب باعث درگیری مجاری جمع‌کننده ادرار و پارانشیم کلیه می‌شود.) به ویژه در استخر های عمومی رخ می‌دهد.

۵. عفونت مجرای گوش و عفونت سینوزیت

علائم شامل گوش درد، سردرد و خارش شدید در گوش است. عفونت‌ های مجرای شنوایی خارجی ناشی از نفوذ باکتری‌ های موجود در استخر به داخل گوش و ته نشین شدن آن در گوش است که منجر به ناشنوایی می‌شود. سینوزیت نیز به دلیل انسداد مجاری بینی باعث سردرد و ناتوانی در تنفس صحیح می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر: سینوزیت چگونه درمان می شود؟

۶. عفونت چشم از بیماری های قابل انتقال در استخر

یکی از بیماری های قابل انتقال از استخر عفونت چشم است. علائم عفونت چشم شامل علائمی مانند سوزش، قرمزی، خارش و کاهش بینایی است. آب کثیف استخر، مواد شیمیایی استخر (کلر) و استخرهایی که ضدعفونی نشده‌اند باعث عفونت چشم می‌شوند. عفونت‌ های چشم را می‌توان به ورم ملتحمه، تراخم (بیماری عفون مسری)، کراتیت قارچی (عفونت قارچی قرنیه) و موارد دیگر است.

نکته: هپاتیت A که به عنوان هپاتیت عفونی نیز شناخته می‌شود از  جمله بیماری‌های قابل انتقال در استخر است.

بیماری های قابل انتقال از استخر چگونه شیوع پیدا می‌کنند؟

بیماری های قابل انتقال از استخر چگونه شیوع پیدا می‌کنند؟

آب استخر می‌تواند به عوامل بیماری‌زا آلوده شود که می‌توانند باعث بیماری شوند، از جمله E. coli، سالمونلا، کمپیلوباکتر، لژیونلا، سودوموناس و نوروویروس. این پاتوژن‌ها می‌توانند از راه‌های مختلفی وارد آب استخر شوند:

  •  آلودگی از شناگران: شناگران با بهداشت شخصی ضعیف می‌توانند مواد مدفوع، ادرار و سایر مایعات بدن را وارد آب استخر کنند. شناگران مبتلا به اسهال یا سایر بیماری‌های گوارشی مستقیما آب استخر را آلوده می‌کنند. شناگران مبتلا به عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی  میکروب‌ها را از طریق سرفه، عطسه یا بلعیدن آب آلوده پخش می‌کنند.
  • آلودگی استخر: اگر استخرها به درستی با کلر و ضدعفونی نشوند، پاتوژن‌ها زنده می‌مانند و در آب تکثیر شوند. استخرهایی با گردش آب ضعیف باعث ماندگاری بیشتر پاتوژن‌ ها می‌شوند.
  • فاکتورهای محیطی: دمای آب و سطح پایین آب در استخر می‌تواند باعث رشد میکروارگانیسم‌های مضر شود.

راه‌های کلیدی انتشار بیماری‌های قابل انتقال در استخر ناشی از این است که شناگران به طور تصادفی آب آلوده را بلعیده یا با چشم، گوش، بینی یا پوست خود تماس پیدا می‌کنند. رعایت بهداشت مناسب و نگهداری نامناسب از استخر برای جلوگیری از انتقال این بیماری‌ها بسیار مهم است.

چه افرادی بیشتر در خطر هستند؟

گروه‌هایی که بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های قابل انتقال در استخر هستند عبارتند از:

چه افرادی بیشتر از استخر بیماری میگیرند

  • بچه‌ های کوچک
  • افراد مسن
  • افراد دارای نقص ایمنی
  • زنان باردار

این گروه‌ها در معرض بیشترین خطر هستند، زیرا سیستم ایمنی ضعیف‌ تری دارند و بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‌ های قابل انتقال در استخر هستند که می‌توانند از طریق آب آلوده استخر منتقل شوند.

مضرات استخر برای بانوان

شنا کردن در استخر برای بانوان در کنار مزایایی مانند تناسب اندام و کاهش استرس، معایبی نیز دارد. در زیر لیستی از مهمترین مضرات استخر برای بانوان را آورده‌ایم:

مضرات استخر برای بانوان

  1. عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs): گذراندن زمان زیادی در استخر می‌تواند منجر به عفونت‌های ادراری مکرر در زنان شود. باکتری‌های موجود در آب استخر می‌توانند وارد مجرای ادرار و مثانه شده و باعث عفونت شوند. دوش گرفتن کامل بعد از شنا می‌تواند به کاهش این خطر کمک کند.
  2. تحریک پوست: کلر و سایر مواد شیمیایی که برای ضدعفونی کردن استخرها استفاده می‌شود باعث تحریک پوست، خشکی و بثورات در برخی از زنان می‌شود. پوست حساس ممکن است بیشتر در معرض این مشکلات باشد. استفاده از مرطوب کننده بعد از شنا می‌تواند به مقابله با اثرات خشکی کمک کند.
  3. آسیب به مو: آب کلردار می‌تواند روغن‌های طبیعی را از موها پاک کند و در طول زمان منجر به خشکی، شکنندگی و آسیب شود. استفاده از کلاه شنا و شامپو نرم کننده این موضوع را به حداقل می‌ رساند.
  4. افزایش گرسنگی و وزن: برخی از مطالعات نشان می‌دهد که شنا در آب سرد استخر ممکن است گرسنگی و اشتها را در زنان در مقایسه با آب گرمتر افزایش دهد. در نتیجه ممکن است منجر به افزایش وزن در صورت مصرف کالری اضافی شود.
  5. عفونت‌های قارچی: استخرها یکی از دلایل ابتلا به عفونت ‌های قارچی برای زنان هستند. محیط گرم و مرطوب همراه با آب استخر می‌تواند باعث رشد قارچ‌ها و باکتری‌هایی شود که باعث این عفونت‌ها می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر: راه های پیشگیری از عفونت قارچی

بیماری های پوستی قابل انتقال از استخر

در زیر رایج‌ترین بیماری های پوستی را که ممکن است از آب استخر منتقل شود را شرح می‌دهیم:

  • قارچ ناخن و بیماری های پوستی استخر

قارچ‌ ها می‌توانند ناخن‌های پا یا انگشتان دست را آلوده کرده و باعث تغییر رنگ، ضخیم شدن و شکنندگی شوند. برای جلوگیری از قارچ ناخن، از راه رفتن با پای برهنه در مکان‌های استخر عمومی خودداری کنید، ناخن های خود را تمیز و خشک نگه دارید و از استفاده مشترک ناخن‌گیر خودداری کنید.

  • خارش ژوک (jock itch)

این عفونت قارچی ناحیه کشاله ران را تحت تأثیر قرار می‌دهد و معمولا در محیط‌های گرم و مرطوب مانند استخر های شنا ایجاد می‌شود. برای جلوگیری از خارش، لباس شنای خیس را بلافاصله پس از شنا عوض کنید، با آب و صابون دوش بگیرید و لباس زیر تمیز بپوشید.

  • حساسیت به کلر

کلر یک ماده شیمیایی قوی است که برای ضدعفونی کردن استخرها استفاده می‌شود و خاصیت خشک کنندگی آن می‌تواند روغن طبیعی پوست را از بین ببرد و منجر به تحریک شود. کلر بیماری‌های پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس را تشدید می‌کند. برای افراد مبتلا به اگزما، قرار گرفتن در معرض کلر می‌تواند باعث خشکی، خارش، قرمزی و تشدید علائم اگزما شود.

بیماری های پوستی قابل انتقال از استخر

  • عفونت‌ های پوستی

باکتری‌ها و میکروارگانیسم‌های موجود در استخرها می‌توانند از راه‌های مختلف باعث تحریک یا بثورات پوستی شوند. استخرهای غیربهداشتی به محل پرورش باکتری‌ها، ویروس‌ها و سایر عوامل بیماری‌زا تبدیل شوند و خطر عفونت‌های پوستی در تماس با آب آلوده را افزایش دهند.

این میکروارگانیسم‌ها می‌توانند از طریق فولیکول‌های مو، بریدگی یا ساییدگی وارد پوست شوند و منجر به شرایطی مانند فولیکولیت (التهاب فولیکول‌های مو)، سلولیت (عفونت باکتریایی پوست)، یا خارش شناگر (بثورات پوستی ناشی از برخی انگل‌ها) شوند.

  • واکنش‌ های آلرژیک

برخی از افراد ممکن است به برخی از مواد شیمیایی مورد استفاده در استخر، مانند کلر، حساسیت داشته باشند که منجر به واکنش‌های آلرژیک پوستی می‌شود. شدت این واکنش‌های آلرژیک بسته به حساسیت فرد و غلظت کلر موجود در آب استخر ممکن است متفاوت باشد.

استخر برای آبله مرغان خوب است؟

هنگامی که بثورات آبله مرغان فعال است، فرد در مرحله انتقال بیماری قرار دارد و می‌تواند به راحتی ویروس را به دیگران منتقل کند، به خصوص در یک محیط جمعی مانند استخر عمومی. علاوه بر این، آب و مواد شیمیایی موجود در استخر ممکن است باعث ناراحتی یا تشدید خارش بثورات پوستی آبله مرغان شود. بهتر است تا ۱۴ روز پس از بهبودی کامل به استخر نروید.

همچنین بخوانید: رژیم غذایی برای درمان آبله مرغان

آیا آب استخر باعث عفونت می‌شود؟

بله. استخرهای آلوده و عدم رعایت بهداشت توسط شناگران باعث آلودگی آب شده و سبب بروز بیماری‌های عفونی در افراد می‌شود. شایع‌ترین بیماری‌های قابل انتقال در استخر شامل عفونت‌های اسهالی، عفونت‌های پوستی و تنفسی است. مقصر اصلی باکتری‌هایی مانند E. coli، ویروس‌هایی مانند نوروویروس و انگل‌هایی مانند Cryptosporidium هستند. زمانی که فرد مبتلا به عفونت وارد آب می‌شود، آب استخر را آلوده می‌کند. سطح نامناسب کلر و pH آب نیز می‌تواند به این میکروب‌ها اجازه رشد دهد.

**نکته: تا زمانی که استخرها به خوبی ضدعفونی و تمیز شوند و شناگران بهداشت را رعایت کنند، خطر ابتلا به عفونت را می‌توان تا حد زیادی کاهش داد.

مقالات مرتبط

آیا آب استخر برای زخم ضرر دارد؟

آب کلردار استخر معمولا برای بریدگی‌ها و زخم‌های کوچک و جزئی بی‌خطر است، اما اگر بدن فرد زخم‌های باز، بزرگ و زخم‌های دارای بخیه دارد، نباید در استخر شنا کند.

کلر موجود در آب می‌تواند باعث تحریک زخم‌ها و کندی بهبودی شود. در استخرهای عمومی غیربهداشتی باکتری‌هایی وجود دارند که می‌توانند به سرعت منجر به عفونی شدن زخم‌ها شوند. بنابراین سعی کنید پس از بهببود کامل زخم‌ها به استخر بروید.

آیا تبخال تناسلی از طریق استخر منتقل می‌شود؟

خیر، تبخال تناسلی از جمله بیماری ‌های قابل انتقال در استخر نیست. تبخال در درجه اول از طریق تماس مستقیم پوست به پوست منتقل می‌شود. در صورت تماس مستقیم فیزیکی با فردی که این ویروس را دارد، امکان ابتلا به تبخال تناسلی در استخر وجود دارد، اما احتمال آن کم است. کلر و سایر مواد ضدعفونی کننده مورد استفاده در استخرها و جکوزی‌ها می‌توانند ویروس تبخال را از بین ببرند.

پیشگیری از بیماری در استخر

با اینکه نمی‌توان به طور قطعی احتمال بیماری‌های قابل انتقال در استخر را به صفر رساند اما می‌توان با انجام اقداماتی از انتقال بیشتر این بیماری‌ها جلوگیری کرد. در ادامه مهمترین اقدامات برای پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال در استخر را شرح می‌دهیم:

پیشگیری از بیماری در استخر

  1. اگر اسهال یا زخم باز دارید از شنا خودداری کنید. میکروب‌های اسهال و زخم‌ها می‌توانند آب را آلوده کرده و بیماری را گسترش دهند. قبل از رفتن به استخر باید به طور کامل بهبود پیدا کنید.
  2. قبل و بعد از شنا دوش بگیرید. دوش گرفتن کثیفی و عرق را به حداقل می‌رساند و اجازه گسترش میکروب‌ها را نمی‌دهد.
  3. آب را قورت ندهید. بلعیدن آب آلوده یکی از مهمترین روش‌های انتقال بیماری‌های گوارشی و عفونی در استخر است.
  4. اگر کودکان را به استخر می‌برید، آنها را در فواصل زمانی کوتاه به دستشویی ببرید. پوشک نوزادان را در حمام عوض کنید نه کنار استخر.
  5. از شنا کردن در استخرهایی با بوی شدید کلر خودداری کنید، زیرا این بو اغلب به دلیل وجود کلرامین در هوا است.
  6. استخر باید به طور منظم با ضدعفونی کننده‌های رایج مانند کلر ضدعفونی شده و pH آب متعادل شود. آب تصفیه شده با تعادل شیمیایی مناسب کمتر باعث انتشار میکروب‌ها می‌شود.

کلام پایانی

برای پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال در استخر قبل از ورود به استخر توصیه می‌شود دوش بگیرید تا میکروب‌های قابل انتقال از بدن وارد آب استخر نشوند. مواد شیمیایی مانند عطر، ضدآفتاب و دئودورانت می‌توانند در آب استخر مخلوط شوند و بر روی افرادی که از استخر استفاده می‌کنند تأثیر بگذارند.

قبل از ورود به استخر، کلاه شنا، عینک،گوش گیر و مایو تمیز استفاده کنید. پاها باید در استخرهای پا ضدعفونی شوند. با توصیه‌های ذکر شده هم می‌توان از بیماری‌های قابل انتقال در استخر پیشگیری کرد و هم تجربه شنای بهتری داشت.

سوالات متداول

چگونه از عفونت گوش در استخر پیشگیری کنیم؟
پس از خروج از استخر باید داخل گوش به دقت تمیز شود. ماندن آب کثیف در گوش عامل اصلی بروز عفونت است. بهترین راه استفاده از گوش گیر می‌باشد.
آیا کلر (ماده ضد عفونی کننده آب استخر) همه میکروب‌ها را از بین می‌برد؟
نخیر. با اینکه کلر ماده ضد عفونی کننده پرکاربردی است اما سبب از بین رفتن تمام آلودگی‌ها نمی‌شود.
موثرترین راه برای جلوگیری از بیماری‌های قابل انتقال در استخر چیست؟
بهترین راه رعایت بهداشت فردی و دوش گرفتن قبل از شنا در استخر است.
مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x