دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

آیا خونریزی پس از یائسگی طبیعی است

چه عواملی باعث خونریزی پس از یائسگی میشوند؟

اگر وارد یائسگی شده باشید نباید هیچ خونریزی قاعدگی را تجربه کنید. یائسگی به این معناست که در یک سال اخیر هیچ پریودی نداشته اید. اگر هر گونه خونریزی داشته باشید، حتی اگر فقط لکه بینی باشد باید به پزشک مراجعه کنید.

اطلاعیه

پزشک با انجام معاینه و آزمایشهای لازم، احتمال مشکلات جدی مانند سرطان را بررسی میکند. در این مقاله با ما همراه باشید تا به خونریزی پس از یائسگی بپردازیم.

علل خونریزی پس از یائسگینحوه تشخیص راه های درمان
پولیپ رحمسونوگرافی داخل واژناستروژن درمانی
نازک شدن دیواره رحمنمونه برداریپروژسترون درمانی
زخیم شدن دیواره رحمسونوهیستروگرافیپرتو درمانی 
نازک شدن دیواره واژنهیستروسکوپیشیمی درمانی
سرطان و دارو هاکورتاژدارو درمانی
بیماری های مقاربتی____هیسترکتومی

چه عواملی باعث خونریزی پس از یائسگی می شوند؟

عوامل زیادی میتوانند به خونریزی در این دوران از زندگی زنان منجر شوند از جمله موارد زیر:

چه عواملی باعث خونریزی پس از یائسگی می شوند؟

  ۱. پولیپ رحم:

این زایده های بافتی در داخل رحم یا گردن رحم یا دهانه رحم رشد میکنند. معمولا این پولیپ ها سرطانی نیستند اما میتوانند باعث لکه بینی، خونریزی یا خونریزی پس از مقاربت شوند.

  ۲. آتروفی دیواره رحم (نازک شدن دیواره رحم):

دیواره رحم یا آندومتر یک لایه بافتی است که سطح داخلی رحم را می پوشاند و به هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون واکنش نشان میدهد (مثلا در زمان تخمک گذاری جهت آمادگی برای بارداری تحت تاثیر هورمونها ضخامت آن افزایش می یابد). کم شدن میزان این هورمونها پس از یائسگی، باعث میشود دیواره رحم خیلی نازک شود. این میتواند خونریزی را موجب شود.

  ۳. هایپرپلازی آندومتر (ضخیم شدن دیواره رحم):

پس از یائسگی اگر استروژن خیلی زیاد و پروژسترون خیلی کم باشد، آندومتر ضخیمتر شده و ممکن است خونریزی کند. گاهی اوقات سلولهای آندومتر ممکن است به شکل غیر طبیعی در بیایند. این وضعیت میتواند به سرطان منجر شود بنابراین درمان به موقع جلوی سرطانی شدن رحم را میگیرد.

مقالات مرتبط

  ۴. آتروفی واژن (نازک شدن دیواره واژن):

استروژن به حفظ سلامت بافتهای واژن کمک میکند. پس از یائسگی با افت میزان استروژن در بدن، دیواره های واژن نازک، خشک و ملتهب میشوند. این اغلب منجر به خونریزی پس از مقاربت میشود.

  ۵. سرطان:

خونریزی شایعترین نشانه سرطان رحم پس از یائسگی است. همچنین ممکن است خونریزی نشانه سرطان واژن یا دهانه رحم نیز باشد.

  ۶. بیماری های مقاربتی:

برخی بیماریهای مقاربتی مانند کلامیدیا و سوزاک ممکن است باعث لکه بینی و خونریزی پس از رابطه جنسی شوند. هرپس یا تبخال تناسلی نیز میتواند چنین علامتی ایجاد نماید.

  ۷. داروها:

خونریزی اغلب یکی از عوارض جانبی برخی داروها مانند هورمون درمانی، تاموکسیفن و داروهای رقیق کننده خون است. 

علت آن چگونه تشخیص داده می شود؟

برای یافتن علت خونریزی، ابتدا معاینه بدنی صورت میگیرد. همچنین باید سابقه پزشکی خود و هر گونه دارویی که مصرف میکنید را در اختیار پزشک قرار بدهید. ممکن است برای تشخیص یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر لازم باشد:

  • سونوگرافی داخل واژن یا ترانس واژینال: 

این روش تصویربرداری به پزشک کمک میکند اگر زایده ای در واژن یا رحم وجود دارد آن را شناسایی کند. همچنین ضخامت آندومتر بررسی میشود. در این نوع سونوگرافی، یک پروب کوچک در داخل واژن قرار داده میشود و امواج صوتی از طریق آن فرستاده میشود تا تصاویری از داخل بدن تهیه شود.

شکل- سونوگرافی داخلی

شکل : سونوگرافی داخلی 

  • نمونه برداری: 

 بیوپسی یا نمونه برداری آندومتر برای بررسی تغییرات غیر طبیعی یا عفونت صورت میگیرد.

  • سونوهیستروگرافی:

 دکتر از این روش برای اندازه گیری اندازه پولیپ استفاده میکند. محلول آب نمک در داخل رحم ریخته میشود تا تصویر واضح تری در سونوگرافی به دست بیاید.

  • دی اند سی (اتساع و کورتاژ): 

در این آزمایش، دکتر دهانه رحم را باز میکند و با استفاده از یک ابزار باریک، دیواره رحم را میتراشد یا یک نمونه از آن با مکش برمیدارد. این نمونه به آزمایشگاه فرستاده میشود تا وجود پولیپ، سرطان یا افزایش ضخامت آندومتر در آن بررسی شود.

  • هیستروسکوپی:

 هنگامی که لازم است دکتر داخل رحم را ببیند، از هیستروسکوپ استفاده میکند. این لوله باریک منعطف حاوی لامپ و دوربین، به داخل رحم فرستاده میشود.

شکل- هیستروسکوپی

شکل : هیستروسکوپی

سونوگرافی و بیوپسی معمولا در مطب دکتر انجام میشوند. هیسترسکوپی و اتساع و کورتاژ نیاز به بی حسی در یک بخش از بدن یا کل بدن دارند به همین علت این کار در بیمارستان یا مراکز جراحی محدود انجام میشوند.

درمان خونریزی پس از یائسگی

درمان خونریزی پس از یائسگی به علت آن بستگی دارد.

درمان خونریزی پس از یائسگی

  ۱- استروژن درمانی:

این درمان برای مواردی انجام میشود که میزان استروژن بدن افت کرده است و باعث آتروفی یا نازک شدن واژن یا آندومتر شده است. ممکن است دکتر درمان را به یکی از طرق زیر ارائه کند:

  • قرص: قرص خوراکی که باید طبق دستور پزشک مصرف کنید.
  • کرم واژنی: با اپلیکاتور کرم را داخل بدن قرار میدهید.
  • حلقه واژنی: شما یا دکترتان حلقه واژنی را داخل واژن جایگذاری میکند. این وسیله دائما (به مدت سه ماه) دوز مشخصی از استروژن را آزاد میکند.
  • قرص واژنی: قرص را در یک اپلیکاتور جاساز میکنید و آن را هر روز یا چند مرتبه در هفته در داخل واژن قرار میدهید.

  ۲- پروژسترون درمانی:

پروژسترون مصنوعی برای درمان هایپرپلازی آندومتر تجویز میشود. ممکن است دارو به صورت آمپول، کرم واژنی یا آی یو دی داده شود.

  ۳- هیستروسکوپی:

در این درمان، پولیپ برداشته میشود. پزشک ممکن است از هیستروسکوپی برای برداشتن بخشهای ضخیم شده دیواره رحم که در اثر هایپرپلازی ایجاد شده اند نیز استفاده نماید. هیستروسکوپ در داخل واژن قرار میگیرد و ابزار جراحی کوچکی از طریق لوله عبور داده میشود تا کار برش از طریق آن صورت بگیرد.

 

اطلاعات بیشتر : خون ریزی غیر طبیعی رحم

  ۴- اتساع و کورتاژ:

در این جراحی دکتر دهانه رحم را باز میکند. سپس با استفاده از ابزار باریکی، پولیپ یا نواحی ضخیم شده رحم برداشته میشوند.

  ۵- هیسترکتومی:

در این عمل جراحی بخشی از رحم یا همه آن برداشته میشود. این درمان برای سرطان رحم یا دهانه رحم لازم است. برخی از کسانی که نوع پیش سرطانی هایپرپلازی آندومتر دارند نیز ممکن است به هیسترکتومی نیاز پیدا کنند. در برخی موارد دکتر، تخمدانها، لوله های فالوپ و غدد لنفاوی مجاور را نیز بر میدارد.

  ۶- پرتو درمانی، شیمی درمانی و هورمون درمانی:

در صورتی که تحت درمان سرطان قرار بگیرید ممکن است نیاز به یک یا همه این درمانها پیدا کنید. این بستگی به مرحله سرطان دارد.

  ۷- داروها:

برای برخی عوامل لکه بینی یا خونریزی پس از یائسگی مانند عفونت و بیماریهای مقاربتی داروی آنتی بیوتیک (ضد باکتری) تجویز میشود.

آیا خونریزی در دوره شروع یائسگی طبیعی است؟

آیا خونریزی در دوره شروع یائسگی طبیعی است؟

در سال های پیش از یائسگی که دوران پیش یائسگی نام دارد، هورمون ها نوسان دارند. ممکن است پریود شدیدتر یا خفیف تر از معمول تجربه کنید. همچنین ممکن است لکه بینی داشته باشید. این کاملا طبیعی است. اما اگر خونریزی تان شدید است یا طولانی تر از همیشه است به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر پس از رابطه جنسی خونریزی دارید یا زودتر از سه هفته پریود بعدی تان شروع میشود، باید به پزشک مراجعه کنید.

کلام آخر

خونریزی در دوران پیش از یائسگی یعنی زمانی که میخواهید وارد دوران یائسگی شوید، طبیعی است. در این زمان به دلیل تغییرات هورمونی تغییراتی در پریود و نظم آن ایجاد میشود. اما پس از این که کامل یائسه شدید یعنی حداقل یک سال از آخرین پریودتان گذشته است، دیگر نباید لکه بینی یا خونریزی داشته باشید. در صورتی که چنین چیزی را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شده و در صورت نیاز درمان صورت بگیرد.

منابع

اطلاعاتی وارد نشده است

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x