برخی دیدگاهها مبنی بر این است که فقط مردان مسن اختلالات نعوظ دارند، این دیدگاه مدتهاست که رد شده است. امروزه اورولوژیستها به طور فزایندهای در فعالیتهای پزشکی روزانه خود با نیاز به شناسایی علل و یافتن راههایی برای بازگرداندن نعوظ در بیماران جوان مواجه میشوند. فناوریها و روشهای مدرن درمان اختلال نعوظ (ناتوانی جنسی) با تشخیص به موقع، میتواند کیفیت زندگی جنسی مردان را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد.
اختلال نعوظ یک وضعیت عودکننده است که با نقض کیفیت نعوظ، ناتوانی در حفظ یا دستیابی به آن تا حد لازم برای یک رابطه جنسی کامل، مشخص میشود.
اصطلاح “اختلال نعوظ” در سال ۱۹۹۲ زمانی که موسسه ملی سلامت آمریکا پیشنهاد کرد از آن به عنوان مفهومی گستردهتر از ناتوانی جنسی استفاده شود، ابداع شد. طبق تحقیقات WHO (سازمان بهداشت جهانی)، بر اساس مطالعات معتبر جهانی متعدد، یک دهم از مردان ۲۱ تا ۲۹ ساله، یک پنجم در ۳۰ تا ۳۵ سالگی و تقریبا اکثر مردان در ۴۰ تا ۷۰ سالگی از اختلال نعوظ شکایت دارند. اینها ابعاد مشکل امروز است و به گفته کارشناسان در ۲۵ سال آینده این ارقام ممکن است دو برابر شود.
علل اختلالات نعوظ
علل اختلالات نعوظ را میتوان به دو دسته، خارجی و داخلی تقسیم کرد.
۱. علل خارجی اختلال نعوظ:
- سیگار کشیدن یکی از مهمترین عواملی است که تاثیر بسیار منفی بر عملکرد نعوظ دارد.
- الکل و اعتیاد به مواد مخدر.
- سندرم خستگی مزمن، کمخوابی مزمن، قرار گرفتن مداوم در موقعیتهای استرسزا در محل کار و در روابط خانوادگی.
- عوامل محیطی: تغذیه نامناسب و نامتعادل، مواد غذایی فاقد ویتامینها و عناصر میکروبی، غذاهای اصلاحشده ژنتیکی.
- افزایش پسزمینه تابش، کار در شرایط تابش با فرکانس بالا.
- ویژگیهای شکلگیری شخصیت مرد و شکلگیری تمایلات جنسی او.
مهمترین عوامل رفتار جنسی در دوران کودکی مشخص میشود، زمانی که پسر رفتار مردان بزرگتر خانواده را میبیند، متعاقبا مسیر تقلید از الگوهای آموخته شده از آنها را طی میکند. در این دوره است که اغلب منشا خودباوری و ترسویی جوانی، ترس از “دست کم گرفته شدن”، “عدم توانایی در انجام کار مورد انتظار” شکل میگیرد. با گذشت زمان، آنها میتوانند ریشه دوانده و به عقدههای روانی یا فوبیا تبدیل شوند و تاثیر خاصی بر کل زندگی آن مرد بگذارند.
همچنین بخوانید: راه های درمان انواع اختلالات عملکرد جنسی
۲. علل داخلی اختلال نعوظ:
- اختلال روانی
- اختلالات ارگانیک
- اختلالات تنظیم هورمونی: هیپوگنادیسم (عدم تولید تستوسترون توسط بیضههای مرد)، تعدادی از بیماریهای مرتبط با اختلال در عملکرد غده هیپوفیز و غدد فوق کلیوی، برخی تومورها (به عنوان مثال، آدنوم هیپوفیز).
- عوارض مصرف داروهای مختلف (برخی داروهای کاهنده فشار خون و ضدآریتمی، کورتیکواستروئیدها، داروهای روانگردان و داروهای ضدافسردگی و …).
- تغییرات مرتبط با سن و اکتسابی در بافت و ساختار آلت تناسلی که در مکانیسم نعوظ نقش دارند.
- بیماریها و اختلالات عصبی (صرع، بیماری پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس، تروما و جراحی مغز و نخاع، لگن و پرینه).
- بیماری های سیستم قلبی عروقی (فشار خون، آترواسکلروز و غیره).
- دیابت، چاقی، سندرم متابولیک.
فهرست فوق فقط شامل شایعترین علل ایجاد اختلال در عملکرد یا بیماری است که علامت آن بدتر شدن کیفیت نعوظ است.
علت اختلال نعوظ در مردان
پیشگیری از اختلالات نعوظ
اقدامات رایج برای جلوگیری از اختلال نعوظ عبارتند از:
- تغذیه متعادل و منطقی، غنی از ویتامینها و عناصر ریز، اسیدهای آمینه ضروری و اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه
- رعایت رژیم کار و استراحت و اول از همه، خواب کامل (در خواب است که بدن تمام تنظیمات خودتنظیمی منحصربهفرد خود را بازیابی میکند و خرابیها را در آنها از بین می برد).
- فعالیت بدنی، ورزش، از جمله فعالیت در فضای باز
- عدم وجود موقعیتهای استرسزا و طولانی مدت در محل کار و خانه
- امتناع از سو مصرف الکل (از جمله آبجو)، سیگار کشیدن و مصرف هر گونه مواد مخدر
- پیشگیری و درمان به موقع توسط متخصصان بیماریهای منجر به اختلال نعوظ (فشار خون، آترواسکلروز، دیابت، چاقی و غیره).
به طور جداگانه، نام محصولات غذایی که باعث بهبود عملکرد نعوظ میشود و میتواند به عنوان پیشگیری از نقض آن مورد استفاده قرار گیرد، ضروری است: غذاهای غنی از ویتامینهای محلول در چربی و آب (روغن زیتون و آفتابگردان، آجیل، گل رز، مویز، سبزیجات تازه و میوهها، غلات و حبوبات)، منابع اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳ (روغن ماهی، کنجد، روغن ذرت) و اسیدهای آمینه ضروری (شیر و محصولات لبنی، تخم بلدرچین، گوشت و ماهی) است. البته، ما فقط در مورد مواد طبیعی صحبت میکنیم و نه در مورد محصولات کنسروی و اصلاح شده ژنتیکی. در عین حال، باید به خاطر داشت که پرخوری و اضافه وزن نیز مسیر مستقیمی برای اختلالات نعوظ است.
اختلال نعوظ اغلب نتیجه بیماری یا اختلال در سیستم تنظیم روند نعوظ است. نعوظ به ندرت به صورت آنی و دائمی رخ میدهد. بنابراین، در اولین نشانههای اختلال، توصیه میشود که بلافاصله با پزشک مشورت کند، تا حتی لحظهای را برای شروع درمان به موقع، موثر و ایمن از دست ندهید.
اطلاعات بیشتر : زود انزالی (انزال زودرس) چیست و چگونه درمان می شود؟
روش های درمان اختلال نعوظ
دانش و تکنولوژی امروزی در زمینه اورولوژی، آندرولوژی و سکسولوژی، طیف وسیعی از گزینههای درمانی را برای رفع مشکلات نعوظ ارائه میدهد.
انتخاب درمان
- به علت و شدت اختلال، سن و سلامتی فرد بستگی دارد.
- شامل داروها، روشهای فیزیوتراپی و جراحی (پروتز) میشود.
داروها
- داروهای مدرن تایید شده برای تحریک یا جایگزینی مکانیسم نعوظ وجود دارد.
- خود درمانی ممنوع! مصرف دارو فقط با تجویز پزشک.
روشهای فیزیوتراپی
- برای بهبود جریان خون و کیفیت نعوظ، مانند LNP و درمان با امواج شوک.
برای اطلاعات بیشتر: راه های درمان ناتوانی جنسی
پروتز
- جایگزینی رادیکال برای علل ارگانیک اختلال نعوظ.
- فقط پس از معاینه کامل و با آگاهی از عواقب تجویز میشود.
مشاوره کلیدی
- برای درمان موثر اختلال نعوظ، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
- دکتر آسپرین به شما در انتخاب بهترین راه حل کمک میکند.
درمان های خانگی اختلالات نعوظ
برای درمان اختلالات نعوظ، مهم است غذاهایی خورید که عناصر سازنده مورد نیاز بدن برای تامین انرژی از جمله آلت تناسلی مرد و سایر اعضای جنسی را در برداشته باشد و میل جنسی را افزایش دهد.
شما میتوانید روز خود را با غذاهای کامل مغذی پر کنید تا به خون شما کمک کند که مواد مغذی و لازم برای آلت تناسلی، پروستات و سایر اندامهای جنسی را برای عملکرد مطلوب، برساند.این غذاها به تقویت سلامت جنسی و عملکرد بدن شما کمک میکنند.
- سرکه سیب
برخی از مزایای استفاده از سرکه سیب شامل : کنترل قند خون، کنترل وزن و پیشگیری از بیماری قلبی است. که همه این بیماریها میتوانند موجب اختلال در نعوظ شوند، در نتیجه سرکه سیب می تواند اختلال نعوظ را درمان کند و تا حدی باعث تقویت نعوظ شود.
- اسفناج
اسفناج سرشار از فولات است که به عنوان تقویتکننده جریان خون شناخته میشود. اسید فولیک نقش موثری در عملکرد جنسی مردان دارد. سطح پایین اسید فولیک خون در اختلال نعوظ تاثیر دارد. همچنین اسفناج حاوی مقدار زیادی منیزیم است که به تحریک جریان خون کمک کرده و سطح تستوسترون را افزایش میدهد.
- گوجه فرنگی
گوجه فرنگی سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان بوده که در سلامت جنسی مردان، باروری و سلامت پروستات موثر است.
گوجه حاوی لیکوپن است، آنتی اکسیدانی با رنگدانه قرمز که به تولید سالمتر اسپرم کمک میکند. علاوه بر این از ویتامین C غنی بوده و به افزایش غلظت اسپرم در مردان کمک شایانی میکند. همچنین لیکوپن در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات موثر است.
- هویج
طب سنتی بر این باور است که هویج در باروری مردان موثر است. هویج به دلیل دارا بودن کاروتنوئید میتواند تعداد اسپرم و تحرک آنها را بهبود بخشد.
- فلفل چیلی
مردانی که غذای پر ادویه مصرف میکنند، میزان تستوسترون بیشتری نسبت به افرادی دیگر تولید میکنند. مصرف کپسایسین در رژیم غذایی میتواند مراکز لذت مغز شما را تحریک کند و روحیه شما را بهبود بخشد و اثر قارچی را ایجاد کند.
- جو دوسر
بلغور جو دوسر میتواند اثرات مفیدی بر عملکرد نعوظ داشته باشد. جو دوسر یک داروی تببر بوده و میتواند برای بهبود جریان خون در آلت تناسلی مفید باشد.
آنها سرشار از آمینو اسید هستند که ممکن است به درمان اختلال نعوظ و افزایش سطح تستوسترون کمک شایانی کنند. آمینو اسید ال آرژنین به رگهای خونی آلت تناسلی مرد کمک میکند تا جریان خون در آن افزایش یابد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد غذاهایی که باعث افزایش میل جنسی می شوند کلیک کنید.
- آووکادو
آووکادوها به شکل عجیبی به صورت جفت روی درختان رشد کرده و به همین دلیل آووکادو به نام بیضه نیز معروف است. آووکادو غنی از ویتامین E بوده که میتواند باعث بهبود کیفیت اسپرم در مردان نابارور شود.
- قهوه
یک فنجان قهوه صبحگاهی میتواند به بهبود و تقویت جنسی شما کمک کند. مطالعهای نشان داده است که کسانی که مصرف کافئین روزانه آنها بین ۸۵ تا ۳۰۰ میلیگرم در روز، یعنی معادل ۱ تا ۳ فنجان قهوه است، کمتر از دیگران دارای اختلال نعوظ هستند .
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
توصیه میشود در صورت مشاهده علائم زیر با دکتر تماس بگیرید و با یک متخصص اورولوژی، مشکلات خود را در میان بگذارید.
- نعوظ به اندازه کافی برای رابطه جنسی قوی نباشد.
- مشکلات یا ناتوانی، در دستیابی به سطح و مدت زمان نعوظ رضایتبخش، وجود داشته باشد.
- انزال زودرس