دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان یک روش دندانپزشکی برای درمان کجی و نامرتبی، چرخیدن و فاصله بین دندان ها همچنین برخی از ناهنجاری های فک به کار می رود. ارتودنسی شامل روش های مختلف نظیر براکت (معمولی، پشت دندانی، سرامیکی، دیمون) ، الاینر شاف و… است. با درمان ارتودنسی به کاهش احتمال خرابی دندان ها و زیبایی بیشتر لبخند خود کمک کنید.

ارتودنسی دندان

ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که به تشخیص و درمان مال اکلوژن که به معنی جفت نبودن دندان ها بر روی هم می باشد، میپردازد. در آن به همراستا و مرتب کردن دندان ها و فک ها پرداخته میشود. کسانی که دندان هایشان کج و نامرتب است، همپوشانی دارد، چرخیده، بالا یا پایینتر از ردیف خود است یا بین دندان هایشان فاصله وجود دارد میتوانند با ارتودنسی دندان هایشان را صاف و مرتب کنند.

درمانهای متداول ارتودنسی عبارتند از براکت، الاینر شفاف (پلاک شفاف) و ریتینر یا نگهدارنده.

اطلاعیه

جفت بودن دندان ها بر هم در سلامت دندان ها و فک ها و مفصل فک اهمیت دارد. اگر تماس دندان های بالا و پایین با هم درست نباشد، آسیب هایی به دندانها و دهان وارد میشود که شایعترین آنها ساییدگی دندانها، ساییدگی و فرسایش مفصل فک، بیماری لثه و پوسیدگی دندان است.

انواع ارتودنسی

ارتودنسی دندان ها به طور کلی به دو دسته درمانهای ثابت و متحرک (قابل در آوردن) دسته بندی میشود.

انواع ارتودنسی دندان

انواع ارتودنسی ثابت

منظور از درمان های ثابت، آن دسته از درمان های ارتودنسی است که به دندانها چسبانده میشود و نمیتوانید آن را در بیاورید مگر این که دکتر نیاز ببیند و این کار را انجام بدهد. انواع ارتودنسی ثابت عبارتند از:

  • ارتودنسی فلزی
  • ارتودنسی سرامیکی
  • ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال
  • ارتودنسی دیمون

انواع ارتودنسی متحرک

در ارتودنسی متحرک، وسیله ارتودنسی که در دهان گذاشته شده است ثابت نیست بلکه میتوانید آن را هر وقت که میخواهید در بیاورید و دوباره در دهان بگذارید. انواع ارتودنسی متحرک عبارتند از:

  • الاینر شفاف (پلاک شفاف ارتودنسی)
  • نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر که گاهی برای اصلاحات جزئی دندانها به کار گرفته می شود.

انواع وسایل ارتودنسی دندان

انواع اصلی درمان ارتودنسی که با وسایل ارتودنسی متفاوت انجام میشوند عبارتند از:

۱. براکت

در دستگاه براکت، نگین های فلزی کوچکی یا سرامیکی (سفید رنگ یا بیرنگ) به هر یک از دندان ها چسبانده میشود و یک سیم فلزی نازک از آنها میگذرد تا همه دندانها به یکدیگر وصل شوند. به این گونه، با تنظیم سفتی سیم ارتودنسی، به دندانها فشاری وارد میشود و آنها را به سویی که دکتر میخواهد میکشاند. همچنین در این سیستم اگر نیرویی در سویی متفاوت بخواهیم، از حلقه کشی یا قطعات دیگر استفاده میشود.

انواع براکت

انواع براکت ارتودنسی دندان

  • براکت فلزی: در این سیستم ارتودنسی، نگین های براکت فلزی هستند و به سطح جلوی دندانها چسبانده میشوند. یک سیم فلزی از شیار آنها گذر کرده و همه دندانهای یک ردیف دندانی را به هم وصل میکند.
  • براکت سرامیکی: در این سیستم براکت، نگینها از جنس سرامیک سفید رنگ یا پلاستیک ویژه بیرنگ هستند و سیم ارتودنسی هم یک پوشش سفید رنگ دارد. به این روش، سیستم براکت در دهان به چشم نمی آید و نامحسوس است.
  • براکت پشت دندانی: براکت پشت دندانی یا براکت مخفی، همان سیستم براکت فلزی را دارد با این تفاوت که سفارشی برای بیمار ساخته میشود و به سطح پشتی دندانها چسبانده میشود تا در معرض دید نباشد. هزینه این سیستم براکت گرانتر از براکت معمولی است.
  • براکت دیمون: در سیستم براکت دیمون، حلقه های کشی یا سیم تابیده ای که دور نگین براکت جای میگیرد و لیگاچور نام دارد، وجود ندارد و با طراحی متفاوتی در نگینهای براکت نیاز به لیگاچور از میان رفته است. از این رو براکت دیمون سطح کمتری از دندان را میپوشاند و کمتر از براکت فلزی معمولی جلب توجه میکند. براکت دیمون را خود لیگاچور نیز میگویند. هزینه این ارتودنسی بیشتر از براکت معمولی است اما ممکن است نیاز کمتری به مراجعه به دکتر داشته باشد.

همچنین بخوانید: بهترین برندهای ایمپلنت دندان

۲. پلاک شفاف (الاینر)

الاینر ارتودنسی یک پلاک بیرنگ است که گاهی میتوان به جای براکت از آن استفاده کرد. یکی از برندهای شناخته شده آن، اینویزالاین (Invisalign) و (ClearCorrect) است. در پلاک ارتودنسی، به جای استفاده از نگینهای براکت و سیم، از پلاک برای هل دادن یا فشار دادن دندانها بهره میبریم. برای هر کسی، قالب گیری دندانها انجام میشود و مطابق آن، شماری پلاک بیرنگ برای مراحل مختلف درمان ساخته میشود. هر پلاک که چند هفته استفاده میشود دندانها را به جایگاه مورد نظر میرساند و سپس نوبت به پلاک دیگر میرسد.

مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی

معایب و مزایای الاینر

برای مقایسه براکت و پلاک شفاف ارتودنسی یا ارتودنسی نامرئی، باید معایب و مزایای آنها را برشماریم:

مزیت 

موارد توضیحات
متحرک بودن همچنین متحرک بودن آن به این معنی که میتوانید هر زمان که خواستید آن را از دهان در بیاورید یکی دیگر از برتری های پلاک ارتودنسی بر براکت است.
راحتی در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مسواک زدن و نخ دندان کشیدن همانند گذشته خواهد بود و نیاز به مراقبت ویژه ندارد. به سادگی پلاک را در می آورید و مسواک میزنید و نخ دندان میکشید ولی در براکت که به دندانها چسبیده است، مسواک زدن و نخ کشیدن کمی سخت است.
عدم محدودیت در خوردن و آشامیدن نیازی به محدود کردن خوراکی نیست چون پلاک را در می آورید و غذا میخورید اما در براکت، نمیتوانید هر چیزی که میخواهید بخورید چون نباید به سیم و براکت ها فشار زیادی وارد شود. خوراکی هایی که ترد یا سفت هستند نباید گاز بزنید و خوراکی های چسبنده مانند چیپس و شکلات نباید بجوید.
نامرئی بودن تقریبا نامرئی است و چیزی در دهان دیده نمیشود. از این رو برای کسانی که نمیخواهند از زیبایی دهانشان کاسته شود، گزینه خوبی است.

معایب

موارد توضیحات
نتیجه درمان به پایبندی به رعایت دستور دکتر وابسته است اگر به همان اندازه که دکتر گفته (معمولا ۲۲ ساعت در روز) پلاک در دهانتان نباشد، نتیجه ای نمیگیرید.
امکان گم کردن یا جا گذاشتن پلاک ارتودنسی احتمال گم کردن الاینر وجود دارد که در این صورت، هم در درمان وقفه ایجاد میشود تا پلاک تازه ای برایتان ساخته شود و هم هزینه ای برای آن باید بپردازید.
تنها برای مشکلات ساده تر کابرد دارد توانایی کمتر آن در همراستا کردن دندانها اشاره کرد. به این معنی که در مشکلات پیچیده تر ارتودنسی کارایی براکت را ندارد. الاینر تنها برای درمان های ساده تر ارتودنسی قابل انجام است.

۳. پهن کننده کام

پهن کننده کام

پهن کننده یا بزرگ کننده کام (Palate expanders) یک وسیله ارتودنسی است که در سن رشد در کودکی به کار گرفته میشود تا به پهن و بزرگتر شدن سقف دهان کودک کمک کند. چون کودک هنوز در سن رشد است، با این وسیله رشد استخوان فک بالا در جهتی که ارتودنتیست میخواهد، تحریک میشود. با پهنتر شدن کام، جای کافی برای دندانها فراهم میشود و از مشکل شلوغی و به هم فشردگی دندانها کاسته میشود.

از دیگر وسیله های ارتودنسی عبارتند از هدگیر، ضربه گیر لب و گونه (بامپر) و اسپلینت فک.

۴. نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر

پس از پایان درمان ارتودنسی و گاهی برای درمان ارتودنسی در مواردی که اشکالات جزئی در جفت و جوری دندانها دیده میشود (در کودکان)، از نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر استفاده میشود. ریتینر یک وسیله ارتودنسی است که پس از قالب گیری، برای شما ساخته میشود تا دندانهایتان را در جای خود نگه دارد و از حرکت کردن آنها جلوگیری نماید (در کاربرد درمانی، به گونه ای طراحی میشود که کمی دندانها را حرکت دهد و به جایگاه بهتری برساند).

ارتودنسی دندان برای چه کسانی لازم است؟

شرایط لازم برای ارتودنسی دندان

تقریبا همه افراد میتوانند به درجاتی از ارتودنسی بهره ببرند اما برخی افراد بیشتر از دیگران نیاز به این درمان دندانپزشکی دارند.

کسانی که مشکلات دندانی زیر را دارند، میتوانند با ارتودنسی مشکل را حل کنند:

  • جلو بودن بیش از اندازه دندان های بالایی یا فک بالایی
  • بیرون زدگی و شیب دار بودن دندانهای جلویی
  • جلوتر بودن فک یا دندان های پایین
  • همپوشانی دندانها
  • شلوغی و به هم فشردگی دندانها
  • کجی دندانها
  • چرخیدگی دندانها
  • نهفتگی یا نیمه نهفتگی دندانها (دندانهایی که کامل از فک بیرون نزده اند)

همچنین بخوانید: راه های درمان دندان درد

چه کسانی نمیتوانند ارتودنسی دندان انجام بدهند؟

به طور کلی باید گفت برای انجام ارتودنسی نباید هیچ مشکل دندانی جدی داشته باشید. مشکلات دندان و لثه پیش از درمان ارتودنسی باید درمان شوند.

  • اگر عفونت لثه دارید نخست باید با چرک خشک کن و درمانهای دیگر عفونت پاکسازی شود.
  • دندانهایی که ساختار پوسیدگی دارند باید درمان شوند.
  • دندانهایی که لقی دارند یا ساختار شکننده ای دارند باید درمان شوند.

فواید درمان ارتودنسی

مزایای ارتودنسی دندان

از فواید درمان ارتودنسی جلوگیری از بسیاری از مشکلات دهان و دندان است که اگر ارتودنسی انجام ندهید ممکن است به رخ دهند. از این رو نخست باید با پیامدهای ارتودنسی نکردن آشنا شوید:

  • کاهش احتمال خرابی دندان ها : دندانهایی که بر روی هم جفت و جور نیستند، بیشتر آسیب میبینند چون به برخی نقاط آنها بیشتر فشار وارد میشود. از این رو لب پرشدن و شکستن این دندانها بیشتر محتمل است.
  • کاهش احتمال اختلالات فک : از طرفی فشار نایکسان، باعث میشود مفصل فک هم بیشتر زیر فشار باشد و احتمال اختلالات مفصل فک بیشتر میشود.
  • راحت تر شدن جویدن : هنگامی که دندانها بر روی هم جفت نمیشوند، کار جویدن به درستی انجام نمیشود.
  • بهتر شدن تلفظ : گاهی کجی و نامرتبی دندانها یا ناهمراستایی فکها بر روی گفتار و تلفظ تاثیر منفی میگذارد.
  • عدم گیر کردن ذرات خور اکی لایه دندان : دندانهایی که صاف و مرتب هستند آسانتر با مسواک و نخ دندان تمیز میشوند و کمتر ذرات خوراکی بین آنها گیر میکند.
  • کاهش درد اختلال مفصل گیجگاهی : با درمان ارتودنسی میتوان درد ناشی از اختلال مفصل گیجگاهی فکی را آرام کرد.
  • کاهش احتمال پوسیدگی دندان ها : احتمال پوسیدگی، بیماری لثه و دیگر مشکلات دهان و دندان در دندان های همراستا، کمتر است.
  • زیبایی لبخند : شاید یکی از مهمترین کمکهایی باشد که درمان ارتودنسی ارائه میکند. با درمان ارتودنسی فک ها سر جای خود قرار میگیرند، دندانها صاف و مرتب میشوند و از این رو، فرم لبها و چانه بهتر میشود و توازن به نیمه پایینی چهره تان برمیگردد.

معایب ارتودنسی

معایب توضیحات
درمان طولانی مدت درمان ارتودنسی طولانی مدت است و نیاز به صبوری و پشتکار دارد. اگر چه گاهی کمتر از یک سال این درمان طول میکشد اما برای بسیاری تا دو سال ممکن است زمان ببرد.
حفظ بهداشت مداوم دهان از سویی دیگر، حفظ بهداشت دهان در این دوره مهم اما سخت است. همین سختی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن پایبندی افراد به رعایت بهداشت را به چالش میکشد. اگر دندانها خوب تمیز نشوند احتمال پوسیدگی دندان در پیرامون براکت وجود دارد.
رعایت رژیم غذایی همچنین باید و نبایدهایی که در غذا خوردن ایجاد میشود، کار را برای بسیاری از بیماران و به ویژه کودکان سخت تر میکند.

مراحل ارتودنسی دندان ها

مراحل توضیحات
عکس برداری نخست باید دندانها خوب بررسی شده و عکس از آنها گرفته شود تا شرایط ریشه های آنها و استخوان فک روشن شود.
انجام درمان های جانبی در صورت نیاز اگر درمانی نیاز است (مانند پر کردن دندان یا درمان عفونت لثه) باید انجام بدهید.
چسباندن براکت ها و سیم ها در صورت انتخاب این نوع درمان پس از آن اگر بنا بر به کارگیری براکت باشد، برای نصب براکت به دندانها مراجعه میکنید. نگینهای براکت به دندانها چسبانده شده و از آنها سیم ارتودنسی رد میشد و در پایان، سیم تنظیم شده و فرایند درمان آغاز میشود.
ساخت الاینر در صورت انتخاب این نوع درمان اگر بنا بر به کارگیری ارتودنسی نامرئی باشد، پلاک دندانی بی رنگی برایتان باید ساخته شود. برای این کار از دهان قالب گیری میشود و چندین پلاک برای مراحل مختلف حرکت دندانها ساخته میشود تا به نوبت از آنها استفاده کنید.
ساخت نگهدارنده ارتوندنسی در پایان درمان پس از پایان درمان، نگهدارنده ارتودنسی برای مدتی (برای برخی افراد تا همیشه) به شما داده میشود تا برای حفظ نتایج درمان از آن استفاده کنید.

مراحل چسباندن براکت به دندان ها

  • متخصص ارتودنسی نخست کمی چسب مخصوص بر روی سطح هر دندان میریزد و نگین براکت را روی آن میچسباند.
  • از نور آبی مخصوصی برای سفت کردن چسب و براکت استفاده میشود.
  • پس از آن بندهای فلزی ارتودنسی بر دندانهای آسیاب بزرگ چسبانده میشوند و همانند کمربندی دندان را در بر میگیرند.
  • بند فلزی ارتودنسی تنظیم میشود تا دندان را سفت در بر بگیرد و نلغزد. از دندانهای آسیاب بزرگ به عنوان لنگرگاه استفاده میشود تا دندانها حرکت داده شوند.
  • در گام بعدی، سیم کمانی به نگین های براکت وصل میشود. برای این که سیم به نگین براکت متصل بماند از یک حلقه کشی کوچک (و گاهی سیم تابیده) به نام لیگاچور برای هر نگین استفاده میشود.
  • هنگامی که نیاز باشد برخی از دندان ها حرکتی متفاوت با دندانهای دیگر داشته باشند، از قطعات دیگری مانند حلقه کشی میتوان بهره برد.

همچنین بخوانید: دندانپزشکی در دوران بارداری مجاز است

روش های جایگزین ارتودنسی چیست؟

درواقع روشی به جای ارتودنسی برای همراستا و مرتب کردن دندانها وجود ندارد. اما اگر هدفتان از ارتودنسی اصلاح اندکی کجی چند دندان جلو یا بستن فاصله بین دندانهای جلویی باشد، میتوانید به جای آن از روشهای زیر بهره ببرید. یادتان باشد این روشها در واقع اشکالات دندان را میپوشانند نه این که آن را اصلاح کنند:

  • کامپوزیت کردن دندان ها
  • لمینت کردن دندان ها
  • روکش دندان

مقالات مرتبط

هزینه ارتودنسی

هزینه درمان ارتودنسی بستگی به روش ارتودنسی، مواد مورد استفاده، طول مدت درمان و تخصص و تجربه دکتر دارد. همچنین عواملی مانند شهر و منطقه ای که مطب در آن قرار دارد میتوانند بر هزینه تاثیر گذار باشند.

آیا ارتودنسی درد دارد؟

نخست که سیستم براکت یا الاینر بیرنگ (ارتودنسی نامرئی) را در دهان میگذارید ، فشاری به دندانها وارد میکنند و تا چند روز درد و فشار در دندانها تجربه میکنید. اگر نیاز باشد میتوانید از مسکن برای کاهش درد بهره ببرید. پس از مدتی دندانها به شرایط عادت کرده و دیگر درد نمیگیرند.

هر بار که سیم ارتودنسی تنظیم میشود یا پلاک شفاف بعدی را استفاده میکنید دوباره کمی درد را حس خواهید کرد که پس از چند روز برطرف میشود.

سوالات متداول

1. درمان ارتودنسی چقدر طول میکشد؟
بسته به شرایط یک تا دو سال درمان ارتودنسی طول میکشد.
2. آیا میتوان در بزرگسالی ارتودنسی کرد؟
بله، ارتودنسی را از هفت سالگی تا هر سنی میتوانید انجام بدهید و هیچ زمانی برای ارتودنسی دیر نیست.
3. چسباندن براکت به دندانها چقدر طول میکشد؟
این کار بسته به شرایط بین بیست دقیقه تا چند ساعت ممکن است زمان ببرد.
4. آیا با وجود ایمپلنت دندان میتوان ارتودنسی کرد؟
بله. خوشبختانه با وجود ایمپلنت در دهان هم میتوانید ارتودنسی انجام بدهید اما از آنجایی که ایمپلنت به استخوان فک جوش خورده و تکان نمیخورد، دکتر راهکارهای دیگری برای همراستا کردن دندانها می اندیشد. از این رو باید در همان جلسه بررسی و برنامه ریزی به دکتر بگویید دندان ایمپلنتی دارید.
5. ارتودنسی مخفی چیست؟
ارتودنسی مخفی به بستن براکت معمولی (فلزی یا سرامیکی) در پشت دندانها گفته میشود که به آن سیستم براکت پشت دندانی گفته میشود.
مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x