دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی روشی از ارتودنسی است که در آن، وسیله ارتودنسی که در دهان جای دارد، در معرض دید نیست و به چشم نمی آید. ارتودنسی نامرئی شامل انواع الاینر شفاف، براکت شفاف، براکت پشت دندانی است. ارتودنسی نامرئی برای همه افراد مناسب نیست و با توجه به شریط دهان و دندان پزشک آن را پیشنهاد می دهد یا نمی دهد.

ارتودنسی نامرئی چیست

اگر چه معمولا منظور از ارتودنسی نامرئی، الاینر شفاف است که شناخته شده ترین برند آن، اینویزالاین است، ولی روشهای دیگری هم هستند که گاهی از آنها به عنوان ارتودنسی نامرئی یاد میشود چون چندان جلب توجه نمیکنند. در اینجا با هر سه روش ارتودنسی نامرئی آشنا میشویم و سپس به پلاک بیرنگ یا همان الاینر میپردازیم.

اطلاعیه

انواع ارتودنسی نامرئی

برای ارتودنسی نامرئی، از شماری پلاک ارتودنسی بیرنگ استفاده میشود. پلاک ها بی رنگ و شفاف ساخته می شوند تا هنگامی که دهان خود را باز میکنید دیده نشوند. نام های دیگر ارتودنسی نامرئی، پلاک ارتودنسی شفاف، الاینر شفاف، اینویزالاین و پلاک ارتودنسی متحرک است.

۱. الاینر یا اینویزالاین

الاینر گونه ای پلاک ارتودنسی بیرنگ است که برای صاف و مرتب کردن دندان ها کاربرد دارد. برخی افراد این پلاک ارتودنسی را با نام اینویزالاین میشناسند. این پلاک ارتودنسی، در دهان ثابت نمیشود بلکه آن را میتوانید همانند محافظ دهان (نایت گارد) در بیاورید و دوباره در جای خود بگذارید. چندین پلاک برای همه طول دوره درمان برایتان ساخته میشود و از شما خواسته میشود طبق دستور به ترتیبی که گفته میشود آنها را استفاده کنید.

۲. براکت شفاف

سیستم براکت دربردارنده چندین قطعه است که مهمترین آنها نگین های براکت هستند که به جلوی دندان چسبانده میشوند و سیم ارتودنسی که از شیار نگین ها گذر میکند. همچنین بند ارتودنسی، حلقه کشی و قطعات دیگری نیز در سیستم براکت استفاده میشود. براکت معمولی که بیشتر ما میشناسیم نگین های فلزی دارد اما براکت شفاف، نگین های شفاف از جنس سرامیک یا پلاستیک دارد و سیم آن هم ممکن است سفید رنگ باشد تا کمتر دیده شود.

۳. براکت پشت دندانی

براکت پشت دندانی که به براکت مخفی نیز شناخته می شود همان سیستم براکت معمولی است اما به جای این که به سطح جلوی دندان ها چسبانده شود، به پشت دندانها چسبانده میشود تا دیده نشود.

کدام نوع ارتودنسی نامرئی بهتر است؟

کدام نوع ارتودنسی نامرئی بهتر است؟

برای این که بدانیم کدام ارتودنسی نامرئی بهتر است، معایب و مزایای مهم هر یک را بر میشماریم:

مقایسه روش های مختلف ارتودنسی نامرئی

از نظر زیبایی و راحتی پلاک ارتودنسی متحرک که شفاف است و زیبایی دهان را خراب نمیکند بهترین گزینه است ولی از نظر کارایی، براکت سرامیکی و پشت دندانی بهتر هستند.

براکت سرامیکی به دلیل ساده تر بودن سیستم و در دسترس بودن برای دکتر، کمتر به مشکل بر میخورد و روی هم رفته ارزانتر تمام میشود اگر چه امکان تغییر رنگ و زرد شدن نگینها و نیاز به تعویض آنها وجود دارد.

سیستم براکت پشت دندانی اصلا دیده نمیشود و از نظر زیبایی بهترین گزینه است اما بیشتر از روش های دیگر محدودیت ایجاد میکند برای نمونه مدت بیشتری طول میکشد تا زبان به جایگاه جدید خود عادت کند و بتوانید درست واژه ها را ادا کنید یا مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آن سخت تر است.

روی هم رفته میتوان گفت بهترین روش ارتودنسی نامرئی بستگی زیادی به شرایط و خواسته های شما دارد و برای هر کسی ممکن است بهترین گزینه متفاوت باشد.

چه مشکلاتی را با ارتودنسی نامرئی می توان حل کرد؟

کاربرد های ارتودنسی نامرئی

با ارتودنسی نامرئی میتوان دندان ها را حرکت داده و به جایگاه درست رساند. بنابراین مشکلاتی مانند جلوزدگی دندان ها، کجی و نامرتی، فاصله بین دندان ها و عقب ماندگی دندان ها را میتوان با این روش درمان کرد به شرطی که حرکت مورد نیاز پیچیده نباشد.

در ارتودنسی نامرئی با روش های براکت پشت دندانی و براکت سرامیکی، میتوان مشکلات پیچیده تری مانند نهفتگی دندان ها، شلوغی و بهم ریختگی، جلوزدگی شدید و موارد دیگر را نیز درمان کرد و کارایی این دو روش مشابه براکت معمولی است.

همچنین بخوانید: علت تغییر رنگ در دندان ها و راه های درمان آن

مراحل ارتودنسی نامرئی

  1. تمیز کردن دندان ها: پیش از آغاز درمان گاهی نیاز است که دندان ها تمیزکاری و جرمگیری شوند.
  2. درمان دندان های پوسیده: اگر پوسیدگی یا عفونتی وجود داشته باشد باید درمان شود.
  3. عکس برداری: عکس اشعه ایکس از دندان ها و فک ها گرفته میشود تا وضعیت آنها روشن شده و ارتودنتیست برنامه درمانی دقیقی برایتان بریزد. همچنین ممکن است سی تی اسکن، عکس عکاسی یا تصاویر دیگری هم از دهان گرفته شود.
  4. برنامه ریزی: برنامه ریزی درمانی انجام میشود
  5. قالب گیری 
  6. ساختن پلاک ها: پس از مدتی پلاک های ارتودنسی برایتان آماده میشوند.
  7. آموزش های لازم: روش استفاده از پلاک ها به شما آموزش داده میشود
  8. مراجعه منظم به دندانپزشکی: شما خواسته میشود هر چند هفته یک بار (دکترتان این را دقیق مشخص میکند) برای معاینه مراجعه کنید.

مزایای ارتودنسی نامرئی

 

مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی

  • سادگی و راحتی در استفاده: این وسیله ارتودنسی بسیار ساده و بدون قطعات و زوایاست. از این رو نه لثه را زخم میکند نه بافت های نرم دهان را تحریک میکند. استفاده از پلاک ارتودنسی بیرنگ، بسیار ساده است، کافیست با انگشتان خود آن را روی دندانها بگذارید و هر وقت که میخواهید میتوانید آن را در بیاورید.
  • حفظ بهداشت دهان: این وسیله ارتودنسی چون متحرک یا قابل در آوردن است، هیچ دشواری در رعایت بهداشت دهان ایجاد نمیکند. به سادگی پیش از مسواک زدن آن را در می آورید، دندانهای خود را نخ میکشید و مسواک میزنید و پلاک را پس از شستشو دوباره در دهان میگذارید.
  • زیبایی دهان: شاید یکی از مهمترین ویژگی های ارتودنسی نامرئی، حفظ زیبایی دهان است چرا که هیچ قطعه فلزی در دهان دیده نمیشود و به سختی کسی متوجه میشود پلاک ارتودنسی گذاشته اید.
  • عدم محدودیت در غذا خوردن: چون این پلاک دهانی را هر زمانی که بخواهید میتوانید در بیاورید، دیگر محدودیتهایی که در براکت وجود دارد در اینجا نیست. پلاک را در می آورید، غذا میخورید و پس از شستشوی دهان دوباره پلاک را میگذارید.

مقالات مرتبط

معایب ارتودنسی نامرئی

  • محدودیت در کارایی: در موارد پیچیده مشکلات ارتودنسی نمیتوان از آن استفاده کرد. از این رو بسیاری از افراد شرایط لازم برای ارتودنسی نامرئی را ندارند.
  • حتما باید هنگام خوردن هر چیزی به جز آب، پلاک ارتودنسی را در بیاورید. بنابراین اگر جایی باشید که نمیخواهید یا نمیتوانید پلاک را از دهان در بیاورید نمیتوانید چیزی بجوید.
  • احتمال گم شدن، زیر پا ماندن و شکستن پلاک ارتودنسی وجود دارد.
  • هزینه این درمان بیشتر از براکت است.

هر بار که پلاک را از دهان در می آورید باید آن را خوب بشویید. همیشه باید جعبه مخصوص پلاک را همراه داشته باشید تا هر وقت که آن را از دهان بیرون می آورید، پس از شستن و خشک کردن در جعبه مخصوص خود بگذارید.

هزینه درمان ارتودنسی نامرئی

هزینه درمان ارتودنسی نامرئی

هزینه درمان ارتودنسی نامرئی بستگی به چند عامل دارد: چند پلاک برای شما ساخته میشود، طول دوره درمان چقدر است، از چه موادی استفاده میشود و تخصص و تجربه دکتر. درمانهایی که پیش از ارتودنسی باید انجام بدهید هزینه جداگانه دارند.

روی هم رفته هزینه ارتودنسی نامرئی گرانتر از براکت است.

  • قیمت ارتودنسی شفاف (الاینر) برای هر دو فک ۵۰.۰۰۰.۰۰۰ الی ۶۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان است.
  • قیمت ارتودنسی با براکت پشت دندانی هر دو فک ۲۵.۰۰۰.۰۰۰ الی ۳۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان است.
  • قیمت ارتودنسی با براکت سرامیکی هر دو فک ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ الی ۶۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان است.

همچنین بخوانید: درمان های دندان درد

روش ساخت پلاک ارتودنسی متحرک

برای ساخت پلاک ارتودنسی متحرک چند مرحله باید انجام شود:

  • عکس سه بعدی که در واقع قالب گیری دیجیتال است انجام میشود. با قالب گیری دستی مرسوم هم میتوان این مرحله را انجام داد.
  • طراحی بر اساس قالب دندان ها، با کمک نرم افزایش انجام میشود. تعداد پلاک ها و شکل آن ها در این مرحله مشخص میشود.
  • ساخت پلاک بر اساس طراحی انجام میشود.

آیا ارتودنسی نامرئی برای همه مناسب است؟

متاسفانه این درمان برای همه مناسب نیست. اگر مشکلات ارتودنسی پیچیده تری داشته باشید، معمولا متخصص ارتودنسی براکت را گزینه بهتری میداند.

همچنین برای کودکان ممکن است این روش مناسب نباشد چرا که باید به رعایت دستورهای دکتر و گذاشتن مداوم پلاک در دهان پایبند باشند تا درمان به نتیجه برسد.

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x