یکی از مشکلاتی که معمولا بعد از تولد نوزاد به وجود می آید و بسیار شایع هم هست، زردی نوازد است. زردی نوزاد با شروع درمان معمولا بین یک تا دو هفته بهبود پیدا می کند. برای درمان زردی نوزاد می توان از روش های درمانی خانگی استفاده کرد. اما توجه داشته باشید که اگر زردی نوزاد بالا باشد باید سریعا به پزشک مراجعه کرده تا نوزاد تحت درمان قرار گیرد. در صورتی که سطح بیلی روبین خون نوزاد بالا باشد، باید نوزاد در بیمارستان بستری شود.
در صورت کم بودن زردی نوزاد شما می توانید از روش های درمان خانگی زردی و طب ستتی کمک بگیرید. با دکتر آسپرین همراه باشید تا به بررسی روش ها و راه های درمان زردی نوزاد در خانه بپردازیم.
زردی نوزاد چیست؟
درمان های خانگی زردی نوزاد
برای درمان خانگی زردی نوزاد با روش های زیر می توان زردی را کنترل و درمان کرد:
- شیردهی منظم به نوزاد
نوزاد با خوردن زیاد و با برنامه شیر، بیلی روبین که باعث زردی است را از طریق ادرار و مدفوع دفع می کند. باید توجه داشته باشید که نوزادی که زردی دارد به نسبت دیگر نوزادان بیشتر می خوابد، در نتیجه باید او را بیدار کنید و به صورت مرتب شیردهی را کامل کنید.
- نور آفتاب
نور آفتاب یکی از موثرترین درمان خانگی زردی نوزاد است. نوزاد را قبل از ۸ صبح به مدت ۲ ساعت در زیر نور آفتاب قرار دهید تا نور آفتاب سطح بیلی روبین را کاهش داده و از طریق مدفوع و ادرار دفع شود.
- استفاده از لامپ مهتابی
نور فلورسنتی که که در لامپ مهتابی وجود دارد به دلیل طول موج های خاص سطح زردی را پایین می آورد.
- شیر خشک
اگر شیر مادر کم است و یا نوزاد به سختی شیر مادر را می خورد، بهتر است از شیر خشک به عنوان شیر کمکی استفاده کنید.
- گیاهان دارویی
برای کاهش زردی نوزاد با مشورت پزشک می توانید از داروهای گیاهی نیز استفاده کنید.
- شیرخشت: شیر خشت نوعی قند به نام مانیتول دارد که تاثیر آن بر زردی از نظر علم پزشکی ثابت شده است. به اندازهی یک نخود از آن را داخل مقدار کمی آب جوش بریزید تا حل شود. سپس این محلول را با یک توری صاف کنید و عصاره به دست آمده را ۲ یا ۳ بار در روز، به اندازه یک قاشق مربا خوری به نوزاد بدهید.
- ترنجبین: باید بین ۶ تا ۱۰ روز به طور دقیق و مرتب از این گیاه استفاده کنید. آن را با آب جوش حل و با یک توری صاف کنید. عصارهی به دست آمده را دو ساعت یک بار به میزان یک قاشق چایخوری به نوزاد بدهید. در طول مدت مصرف، اگر رنگ ادرار یا مدفوع نوزاد به زرد طلایی تغییر کرد و رنگ زرد چهرهی نوزاد کم تر شد، این گیاه برای درمان موثر بوده است.
- عناب: عناب را داخل آب جوش ریخته و عصاره آن را روزی ۳ مرتبه به اندازه ۱ قاشق مربا خوری به نوزاد بدهید.
- شستن دست و پای نوزاد با عرقیات
با این روش سلول های کبد ترمیم شده و زردی از بین می رود. در روز چندین مرتبه دست و پای نوزاد را با عرق کاسنی یا شاه تره بشویید. به میزان یک تا دو لیوان عرق کاسنی را داخل یک لگن آب ریخته و نوزاد را در آن در حدود ۱۰دقیقه ماساژ دهید.
- حمام درمانی با عصاره گل ختمی یا گل بنفشه
این روش در صورت خفیف بودن زردی به تنهایی موثر است اما در صورت شدید بودن زردی این روش را در کنار روش های دیگر استفاده کنید.
- از آرد جو استفاده کنید.
این روش همراه با روش لامپ مهتابی بسیار موثر است. برای این روش مقداری آرد جو را دور ناف و روی صورت نوزاد بپاشید.
حتما توجه داشته باشید برای استفاده از هریک از این موارد حتما با پزشک طب سنتی مشورت کنید. شما می توانید با یک تماس با دکتر آسپرین با پزشک متخصص صحبت کنید.
همچنین بخوانید:تب و لرز در کودکان
تغذیه مادر برای درمان زردی نوزاد
در صورتی که برای تغذیه نوزاد از شیر مادر استفاده می کنید، باید توجه داشته باشید تغذیه مادر بر روی شیر تاثیر مستقیم دارد و می توان با کنترل رژیم غذایی مادر به بهبود زردی نوزاد کمک شایانی کرد. طبع گرم غذاها می تواند در بیشتر شدن زردی نوزاد بسیار موثر باشد، پس باید در این دوره، مادر از مواد غذایی با طبع سرد بیشتر استفاده کند. برخی از خوراکی ها و گیاهان دارویی موثر در ادامه مطلب نام برده شده است:
- عرق کاسنی
- عرق شاه تره
- عرق بید
- شیرخشت
- ترنجبین
- هندوانه
- خرفه
- سوپ جو
- آش
- خیار
- آب زرشک
توجه داشته باشید باید در حد اعتدال از این مواد غذایی استفاده کنید. زیرا مصرف بیش از حد غذاهای با طبع سرد باعث ایجاد حالت هایی مانند احساس سرما در بدن، نفخ معده، رنگ پریدگی، بیحالی و خواب آلودگی میشود.
هم چنین از مصرف زیاد مواد غذایی با طبع گرم و ادویه هایی مثل فلفل خودداری کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بیماری زردی در نوزاد بسیار مهم است و در اثر بیتوجهی و عدم درمان عوارض خطرناک و جدی برای نوزاد به وجود می آید. اگر از روش های درمان خانگی برای درمان استفاده کرده اید و هیچ بهبودی در رنگ چهره نوزاد مشاهده نکرده اید، هم چنین در صورت بروز علائم زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- تب
- دمای بالاتر از ۳۷ درجه سانتی گراد
- رخوت و سستی نوزاد
- آشفتگی نوزاد
- گریه های زیاد نوزاد
- افزایش زردی در بدن و زرد بودن کف پا
- افزایش رنگ زرد صورت نوزاد
در صورت مشاهده هریک از این علائم می توانید با دکتر آسپرین تماس گرفته و با یک متخصص اطفال مشورت کنید.