بسیاری از ما در طول زندگی دچار سردرد شده ایم و ممکن است با مصرف مسکن آن را تسکین داده باشیم. اما آیا به این فکر کرده اید که شاید این سردردها سینگالی توسط بدن برای کشف یک بیماری است؟ بهتر است بدانید که سردرد یک بیماری مستقل نیست و می تواند نشانه یک بیماری جدی باشد. از این رو مهم است برای تشخیص آن به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله برای آشنایی بیش تر، انواع سردرد را توضیح داده ایم، با ما همراه باشید.
سردرد چیست؟
مفهوم سردرد کاملا واضح بوده و شامل ناراحتی هایی در ناحیه سر می شود که با توجه به علت بروز می تواند شدت و درجات مختلفی داشته باشد. ماهیت این درد در سیگنال های تعاملی بین مغز، رگ های خونی و اعصاب اطراف نهفته است. در نتیجهی قرار گرفتن در معرض یک مکانیسم ناشناخته، اعصاب خاصی فعال شده که بر عروق خونی و ماهیچه ها تاثیر می گذارند و از طریق این اعصاب، مغز سیگنال های درد قدرتمندی را دریافت کرده و باعث بروز سردرد می شوند.
انواع سردرد
در طبقه بندی بین المللی، اختلالات سردرد بیش از ۱۵۰ نوع است که با توجه به علائم و علت بروز به دو دسته تقسیم شده اند:
- سردردهای اولیه
- سردردهای ثانویه
سردردهای اولیه
سردردهای اولیه زمانی رخ می دهند که خود سردرد به طور مستقل دلیل اصلی بیماری بوده و علت بروز آن، با بیماری دیگری مرتبط نباشد. رایج ترین انواع سردردهای اولیه شامل موارد زیر هستند:
- سردرد تنشی:
درد تنشی شایع ترین نوع سردرد بوده که در نتیجه انقباض عضلانی پس از استرس و اضطراب عاطفی، کم آبی بدن، خواب ناکافی، خستگی چشم و … رخ می دهد و مدت آن می تواند از چند ساعت تا چند روز متغیر باشد. اغلب، درد در پیشانی و پشت چشم اتفاق میفتد اما بروز آن در جای دیگر مثل صورت، گردن و شانه غیرمعمول نیست. ماهیت درد کسل کننده و عود کننده است (در صورتی که علت آن به موقع تشخیص داده نشده باشد). علاوه بر درد در سر، بیمار ممکن است حالت تهوع و ضعف را نیز تجربه کند.
- سردرد میگرنی:
میگرن می تواند با علائم ناخوشایند با ماهیت ضربان دار و با حالت تهوع و استفراغ همراه باشد و می توان در برخی بیماران از دست دادن جزئی بینایی و ظاهر شدن به اصطلاح “هاله” در اشیا اطراف و به دنبال آن سوسو زدن آن ها را مشاهده کرد. گاهی اوقات میگرن می تواند باعث ضعف یا بی حسی، مشکل در صحبت کردن یا یافتن کلمات نیز شود. سردردهای میگرنی معمولا به طور مکرر رخ می دهند و هر حمله می تواند از چند ساعت تا چند روز طول بکشد. برای اکثر افراد، این وضعیت ممکن است به طور دائمی باشد. علت این بیماری می تواند به علت تغییرات هورمونی، استرس، وراثت، اختلالات خواب، کم آبی بدن، حذف وعده غذایی، نور و صدای زیاد و … باشد.
- سردردهای خوشه ای:
این نوع سردرد دردهای شدید و عودکننده ای بوده که در اطراف چشم یا یکی از طرفین سر بروز پیدا می کند. در این نوع ممکن است بیمار ریزش اشک، ترشح بینی، بی قراری، حساسیت به نور و حتی افتادگی (پتوز) پلک فوقانی را نیز تجربه کند. معمولا سردردهای تنشی در مردان در سنین نوجوانی و میانسالی رخ می دهد و می تواند دائمی باشد.
این سردردها معمولا به طور ناگهانی بروز پیدا می کنند و ممکن است بین ۱۵ دقیقه تا ۳ ساعت طول بکشند و تا ۸ حمله در روز اتفاق بیفتد. ممکن است علائم این بیماری مشابه تب یونجه باشد که باید برای تشخیص آن حتما به پزشک مراجعه شود. علت بروز این بیماری نامشخص بوده اما می تواند در افراد سیگاری بیش تر اتفاق بیفتد.
سردردهای ثانویه
ایجاد سردرد ثانویه ارتباط مستقیمی با قرار گرفتن در معرض سایر بیماری ها دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره شده است:
- سردرد در کرونا:
احساس درد در سر، یکی از شایع ترین علائم COVID-19 است. فردی که به این بیماری مبتلا می شود در کنار سردرد به علائمی چون از دست دادن چشایی و بویایی، خستگی، سرفه و تب دچار شده و در برخی از بیماران نیز اسهال، سوزش یا قرمزی چشم ها و گلودرد مشاهده می شود.
- سردرد بعد از کووید:
در دوره پس از کووید، بسیاری از بیماران عوارض عصبی را تجربه می کنند که شامل سرگیجه و سردرد در درجات مختلف تا چند هفته پس از بهبودی است. درد می تواند مزمن (تقریبا روزانه) یا نادر باشد. علت درد باید در مشاوره با متخصص مغز و اعصاب مشخص شود.
- سردرد ناشی از ارتفاع:
این سردرد به دلیل کاهش اکسیژن رسانی به بدن رخ می دهد و اغلب در کوهنوردانی که هنگام کوهنوردی از ماسک اکسیژن مناسب استفاده نمی کنند، مشاهده می شود. در این حالت، احساس درد هم در یک طرف و هم در سرتاسر سر بروز پیدا می کند.
- سردرد خماری:
نوشیدن الکل در مقادیر زیاد نه تنها بر کبد و کلیه ها بلکه بر سر نیز تاثیر می گذارد و در این حالت بیمار احساس درد ضربانی دارد که با وضعیت عمومی بد و حالت تهوع نیز همراه است.
- سردرد ناشی از مصرف بیش از حد داروها:
یک نوع نسبتا رایج سردرد، اغلب در نتیجه مصرف مسکن ها در طولانی مدت ایجاد می شود. در این مورد، علائم بسیار شبیه به علائم درد تنشی است.
- سردرد ناشی از آلرژی غذایی:
این نوع بیماری فصلی است. علاوه بر درد در سر، بیمار ممکن است احساس سوزش در شانه، گردن یا بالاتنه نیز داشته باشد. میزان شدت سردرد به حساسیت آلرژیک فرد به یک غذای خاص بستگی دارد.
- آسیب سر:
درد می تواند هم بلافاصله پس از آسیب به سر و هم یک هفته پس از آن ظاهر شود. در این حالت شدت و مدت سردرد مستقیما به شدت آسیب بستگی دارد. به عنوان مثال، بیماران مبتلا به آسیب های شدید سر که به دلایلی به دنبال مراقبت پزشکی نیستند، ممکن است برای ماه ها، سال ها و یا حتی در تمام زندگی خود از سردرد رنج ببرند.
- سردرد صبحگاهی:
سردرد صبحگاهی در افرادی ایجاد می شود که الگوی منظمی برای خواب ندارند که بر کیفیت خواب تاثیر به سزایی دارد. این سردردها معمولا بین ساعت ۴ تا ۹ صبح در فرد ایجاد می شود. عوامل زیر نیز می توانند در بروز سردرد صبحگاهی تأثیرگذار باشند:
- عدم نوشیدن آب کافی در طول روز
- مصرف زیاد داروها در طول شب و روز قبل
- مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین
- وجود افسردگی و اضطراب
- مشکلات آرتروزی در منطقه گردن یا هر عاملی که منجر به ناراحتی در عضلات گردن می شود، مانند استفاده از بالش نامناسب
- سردرد در پریود و بارداری:
در زمان پریود و بارداری با تغییرات هورمون ها در بدن، فرد ممکن است دچار سردردهایی شود. به خصوص کسانی که سابقه ابتلا به سردردهای میگرنی یا خوشه ای دارند بیش تر تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. این سردردها ممکن است در سمت راست و چپ سر و انتشار در چشم همراه باشد.
- عفونت دندان:
سر و دهان انسان به طور مستقیم به هم متصل هستند. بنابراین، بدن طی هر فرآیند منفی در دهان، سیگنال درد مربوطه را دریافت می کند. به عنوان مثال، پوسیدگی عمیق که بر وضعیت عصب داخل دندان تاثیر می گذارد، باعث ایجاد درد حاد می شود که می تواند به سر و حتی گوش سرایت کند.
- مننژیت یا سرسام:
در این بیماری، سردرد شایع ترین علامتی است که تقریبا بلافاصله خود را نشان می دهد. احساس درد در سرتاسر سر با تاکید بر ناحیه گردنی (پشت سر) رخ می دهد و هنگام خم شدن گردن مشکلات ظاهر می شوند. این سردرد ممکن است با عدم تحمل نور زیاد، استفراغ، حالت تهوع همراه باشد.
- سینوزیت:
التهاب سینوس ها به دلیل عفونت یا واکنش آلرژیک باعث تورم آن ها و تولید مخاط بیش تر بینی می شود. این به نوبه خود منجر به مسدود شدن مجاری و افزایش فشار داخل سینوس ها شده که یکی از دلایل اصلی سردردهای شدید است.
- سردرد جنسی:
این نوع سردرد معمولا حین رابطه ی جنسی، هنگام به ارگاسم رسیدن و یا بعد از اتمام رابطه ی جنسی ایجاد می شود که مشکل جدی برای فرد ایجاد نکرده و خود به خود بهبود می یابد.
- سردرد ناشی از فشار خون:
اگر فشار خون بالا برود ممکن است در دو طرف سر دردهایی ایجاد شده و با علائمی چون تغییر در بینایی، خونریزی از بینی، مور مور شدن بدن و درد در قفسه سینه همراه باشد.
اطلاعات بیشتر: فشار خون و روش های پیشگیری از ابتلا به آن
- آرتریت تمپورال:
این بیماری یک فرآیند التهابی مزمن است که در اثر ضایعات شریان های بزرگ و متوسط ستون فقرات، گردن، بازوها و قسمت فوقانی بدن و هم چنین عروق تمپورال و چشمی ایجاد می شود. علت بروز آن ممکن است حملات عفونت های ویروسی به سیستم ایمنی، آسیب های مختلف، هیپوترمی، مصرف بیش از حد دارو و یا اعتیاد به الکل باشد. این بیماری علاوه بر سردردهای شدید با افسردگی، بی خوابی و کاهش وزن نیز همراه بوده و ممکن است درد در شانه و گردن نیز ایجاد شود.
- آب سیاه یا گلوکوم:
شایع ترین علامت برای بیمارانی که فشار داخل چشمی بالایی دارند، سردرد است. این دردها اغلب در کنار چشم آسیب دیده با موضعی در نواحی پیشانی، فوقانی و گیجگاهی ایجاد می شود که دلیل آن کشش مداوم فیبرهای عضلانی و تحریک گیرنده های عصبی چشمی به دلیل فشار زیاد داخل چشم است.
- آنوریسم یا رگ برآمدگی:
آنوریسم با گسترش پاتولوژیک عروق خونی و احساس درد بسیار شدید در سر بروز پیدا کرده و با سفت شدن گردن، دوبینی و حتی از دست دادن هوشیاری نیز همراه است.
- قرار گرفتن در معرض مونوکسید کربن:
وجود حتی ۰.۰۸٪ غلظت خطرناک مونوکسید کربن (CO) در هوا منجر به سردرد و خفگی قابل توجهی می شود. علت این ماده خطرناک ممکن است آتش سوزی های شدید جنگل ها یا استفاده بسیار گسترده از سوخت های کربنی باشد.
- خونریزی زیر عنکبوتیه یا SAH:
خونریزی ناگهانی در فضای زیر عنکبوتیه اغلب به دلیل پارگی آنوریسم بوده که نوعی سکته مغزی است. در این بیماری درد شدید و حاد در سر به طور ناگهانی ظاهر می شود و با نقض یا از دست دادن هوشیاری همراه است.
- سردرد ناشی از عفونت:
سردرد شایع ترین و اولین نشانه در مورد عفونت های داخل جمجمه ای (آبسه مغزی، آمپیم ساب دورال و غیره) است. هم چنین، سردرد همراه با عفونت های سیستمیک (سپسیس، آنفولانزا و غیره) ایجاد می شود.
- هماتوم ساب دورال یا خون مردگی داخل مغز:
خونریزی ناشی از ضربه مغزی منجر به آسیب احتمالی به ماده مغز و افزایش فشار داخل جمجمه با فشرده سازی می شود. این بیماری با سردرد موج مانند همراه است که تشدید آن منجر به استفراغ می شود.
- بیماری های مفصل گیجگاهی فکی:
هر گونه نقض در سیستم پیچیده ساختارهای استخوانی، رباط ها و دیسک ها که باعث بسته شدن دندان ها و حرکت فک پایین می شود، باعث ایجاد درد در سر خواهد شد. این سردرد هم چنین با احساس فشار در پشت چشم و درد در گوش نیز همراه است.
- سردرد پیشانی:
سردرد پیشانی گاهی اوقات در منطقه ی پیشانی یا اطراف شقیقه ها احساس می شود و ممکن است با شدت های مختلفی همراه باشد. علت این نوع سردرد ممکن است متنوع باشد، اما هر چه علت آن باشد، این درد بسیار مزاحم و آزاردهنده است و بهتر است به موقع تشخیص داده و درمان شود.
سردرد پیشانی یکی از نوع های رایج سردردها است و بیشتر افراد حداقل یکبار در زندگی شان تجربه آن را داشته اند. اکثر موارد این نوع سردرد به صورت طبیعی و خفیف هستند و با آرام بخش ها و استراحت بهبود می یابند. آمار نشان می دهد که حالت های مزمن سردرد پیشانی فقط در حدود ۲ درصد از جمعیت تاثیر می گذارند.
سردرد پیشانی، مانند دیگر انواع سردرد، ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. درمان این نوع سردرد معمولا با استفاده از مسکن های سردرد و یا داروهای مخصوص آن صورت می پذیرد. اگر سردرد پیشانی به صورت مداوم و مکرر برای شما رخ دهد، ممکن است نشانه بیماری های جدی باشد. در این صورت، توصیه می شود به یک پزشک متخصص سردرد مراجعه کنید تا دلیل و علت این سردردهای مکرر را تشخیص داده و درمان مناسب را تعیین کند.
- سردرد و حالت تهوع:
حالت تهوع در بسیاری از موارد به همراه سردرد رخ می دهد. این وضعیت علاوه بر اینکه باعث افزایش ناراحتی به ویژه در شرایط دردناک می شود، می تواند خوردن غذا و نوشیدنی را نیز دشوار کند. سردرد و حالت تهوع ممکن است از علت های گوناگونی ایجاد شود. از جمله دلایلی که می توانند سردرد همراه تهوع را ایجاد کنند:
- میگرن: میگرن یکی از شایع ترین علل سردرد همراه با تهوع است. در این حالت، علاوه بر سردرد شدید، حالت تهوع و گاهی اقیاء (استفراغ) نیز به همراه است.
- سردرد و حالت تهوع و چشم درد: سردردی که با حالت تهوع و درد چشم همراه است، ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند التهاب چشم یا اختلال در دید باشد.
- اثر الکل و داروهای مختلف: مصرف الکل یا مصرف برخی داروها می تواند علاوه بر سردرد، تهوع را نیز ایجاد کند یا تشدید کند.
- تپش قلب: بعضی مواقع، تپش قلب همراه با سردرد و تهوع شدید را ایجاد می کند.
- کم آبی بدن: کمبود آب در بدن می تواند باعث سردرد و حالت تهوع شود.
- مشکلات خواب: کمبود خواب یا اختلال در الگوی خواب نیز ممکن است سردرد و تهوع را تحت تاثیر قرار دهد.
- پر فشاری خون: فشار خون بالا نیز می تواند باعث سردرد و حالت تهوع شود.
- کم خونی: کم خونی با تاثیر بر عرضه ی مناسب اکسیژن به مغز می تواند سبب سردرد و تهوع گردد.
- بارداری: در دوران بارداری نیز تغییرات هورمونی می توانند سبب سردرد و تهوع شوند.
لازم به ذکر است که در موارد جدی و مزمن، تشخیص و درمان به وسیله پزشک تخصصی انجام شود. اگر با مشکلات مزمن سردرد و تهوع مواجه هستید، بهتر است به متخصص مغز و اعصاب یا پزشک خود مراجعه کرده و اقدامات لازم را انجام دهید.
- سردرد هیپیک:
سردرد هیپیک یا سردرد قبل از خواب یک نوع نادر از سردردها است که معمولا پس از سن پنجاه سالگی شروع می شود. در این نوع سردرد، دردها به صورت ضربانی و تپنده احساس می شوند و می توانند از شدت کم تا شدید متغیر باشند. این دردها معمولا در دو طرف سر احساس می شوند و به یک ناحیه خاص محدود نیستند.
- سردرد گردنی و پشت سر:
سردرد گردنی به دلایلی همچون گره های عضلانی، رشد غیرطبیعی استخوان، آسیب به عضلات، تورم بافت و مشکلات مفصلی ایجاد می شود. سردرد پشت سر و گردن، به عنوان نشانه های اصلی این نوع سردرد، مشخص می شوند. همچنین سردرد پشت سر در اکثر مواقع به همراه سردرد تنشی است و ممکن است ناشی از عواملی مانند کمبود مایع مغزی-نخاعی، وضعیت بدنی ضعیف و کم توانی، یا حتی فتق دیسک گردن باشد. برای درمان سردرد پشت سر، باید با توجه به علت ایجاد آن اقدام شود.
علت سردرد در کودکان
سردرد در کودکان می تواند از علت های مختلفی ناشی شود، از جمله خستگی، فعالیت زیاد، خواب ناکافی یا حتی بیماری های جدی مانند مننژیت. کودکان معمولا با بروز سردرد، نشانه های بی قراری نشان می دهند، ممکن است خواب خوبی نداشته باشند و احتمالا زیاد گریه کنند.
انواع مختلف سردرد از جمله سردرد خوشه ای، میگرن و سردرد پیشانی هم می تواند در کودکان رخ دهد، اما باید احتیاط کنید و به ویژه در موارد زیر از کودک خود مراقبت کنید:
- سردردی که با تورم و سفتی گردن همراه است.
- سردردی که با تهوع و استفراغ همراه است.
- سردردی که از اثر ضربه به سر کودک ایجاد می شود.
- سردردی که بدتر می شود یا کودک را از خواب بیدار می کند.
بهتر است درمان های خوددرمانی یا دارویی برای کاهش سردرد کودکان را انجام ندهید. اگر سردرد کودکان به طور مداوم ادامه یابد، بهتر است به پزشک کودکان مراجعه کرده و مشکل را مشخص کنید. اطمینان حاصل کنید که سردرد کودک نشانه ای از بیماری نیست و در صورت لزوم به راهنمایی و درمان پزشکی تجویز شده توسط متخصص پیروی کنید.
تشخیص
برای تشخیص بیماری، پزشک در شرح حالی ماهیت سردرد و علائم مرتبط با آن را جمع آوری کرده و در صورت لزوم برای بیمار معاینات دقیق تری را تجویز می کند. این معاینات شامل موارد زیر هستند:
- تست نوار قلب یا الکتروکاردیوگرافی (ECG)
- داپلروگرافی اولتراسونیک (USDG) عروق خارج جمجمه
- ام آر آی (MRI) و سی تی اسکن از مغز
- نورا مغز یا الکتروانسفالوگرام (EEG)
- آزمایش کلی ادرار و خون
- مشاوره روان پزشک، فیزیوتراپیست و چشم پزشک
- رادیوگرافی (Rg-graphy) جمجمه
درمان
روند درمان سردرد مستقیما به علل شناسایی شده و تشخیص بستگی دارد. بنابراین، پزشکان برای هر مورد خاص یک برنامه درمانی خاص تجویز می کنند. وظیفه کلیدی مرحله اول درمان از بین بردن درد است و روش های بعدی به تشخیص علت آن بستگی دارد. به طور کلی روشهای درمان سردرد عبارتند از:
۱- درمان های خانگی
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم: استفاده از کمپرس سرد یا گرم روی منطقه مورد درد می تواند تسکین فوری به سردرد شما بیاورد.
- داروهای بدون نسخه: استفاده از داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد موقت می تواند مفید باشد.
- استراحت: در محیط آرام و بدون صدا استراحت کنید تا به کاهش سردرد کمک کند.
- ماساژ و مالش: ماساژ دادن به منطقه شقیقه ها و پیشانی ممکن است تسکین دهنده باشد.
۲- درمان های طب سنتی
- دمنوش های گیاهی: مصرف دمنوش های گیاهی مانند بابونه، گل ساعتی و… می تواند به کاهش سردرد کمک کند.
- استفاده از گیاهان دارویی: استفاده از گیاهان دارویی مانند جعفری، زنجبیل و دارچین می تواند به کاهش درد کمک کند.
- استفاده از روغن های گیاهی: استفاده از روغن های اسانسی مانند روغن اکالیپتوس، لاوندر، بابونه و رزماری به تسکین سردرد کمک می کند.
۳- درمان های پزشکی
- داروهای مسکن و مسدود کننده های عصبی: در صورت سردرد شدید، ممکن است پزشک داروهایی مانند استامینوفن، ایبوپروفن، تریپتان ها و… تجویز کند.
- داروهای پیشگیری: برای پیشگیری از حملات مکرر میگرن یا سردرد خوشه ای، داروهای پیشگیری مانند بتابلاکرها ممکن است تجویز شوند.
- درمان با رفتار درمانی
- تکنیک های رهاسازی: تمرین های تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگا می توانند به کاهش استرس و تنش احتمالی کمک کنند.
- درمان با بوتاکس: در برخی موارد سردرد میگرنی، تنشی یا خوشه ای، بوتاکس به عنوان یک روش درمانی کاربرد دارد که با فلج کردن اعصاب مرتبط با سردرد، درمان کمکی ارائه می دهد.
در نهایت، برای درمان سردرد بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا تشخیص دقیقی از نوع سردردتان بگیرید و بهترین روش درمانی را برای شما تعیین کند.
پیشگیری از سردرد
روش های پیشگیرانه مقابله با سردرد به طور مستقیم به تغییر سبک زندگی بیمار بستگی دارد. بنابراین استراحت عاطفی، فکری و جسمی به یک اندازه مهم هستند.
غذای سالم، آرامش عاطفی و خواب کافی و با کیفیت برای رهایی از سردرد لازم هستند. نکات زیر برای کمک به پیشگیری از سردرد ضروری هستند:
- رعایت خواب و استراحت: یک خواب شبانه با کیفیت که باید بین ۷ تا ۸ ساعت باشد، داشته باشید. خواب زیاد می تواند منجر به سردرد و بی حالی شود، در حالی که خواب کم می تواند مشکلات عصبی را به همراه داشته باشد.
- مصرف آب به میزان کافی: روزانه حداقل ۸ لیوان آب مصرف کنید تا از دچار شدن به خشکی و از دست رفتن آب بدن جلوگیری کنید.
- ورزش منظم: فعالیت های ورزشی منظم به گردش خون در بدن کمک می کند و از بروز سردرد ناشی از تنش عضلانی جلوگیری می کند.
- مدیتیشن و یوگا: تمرین های مدیتیشن و یوگا می توانند به کاهش استرس و اضطراب کمک کنند و در نتیجه از بروز سردرد ناشی از این عوامل جلوگیری نمایند.
- تغذیه مناسب: مصرف سبزیجات و میوه ها به عنوان یک بخش مهم از رژیم غذایی می تواند به حفظ سلامت عمومی و کاهش ریسک بروز سردرد کمک کند. از مصرف غذاهای محرک مانند فلفل و ادویه های قوی به میزان زیاد خودداری کنید.
- مدیریت استرس: انجام تکنیک های مدیریت استرس مانند تمرین های تنفسی عمیق، مدیتیشن و تمرین های تمرکزی می توانند به کاهش فشارهای روحی و جسمی و در نتیجه کاهش احتمال بروز سردرد کمک کنند.
- اجتناب از مواد محرک: اجتناب از مصرف مواد محرک مانند الکل و سیگار می تواند به کاهش فاکتورهای خطر برای بروز سردرد کمک کند.
- اتاق را تهویه کنید. سردرد می تواند به دلیل مسمومیت با دی اکسید کربن و گرفتگی ایجاد شود.
- منابع صدا و نور را حذف کنید.
- شانه ها، گردن و سر خود را برای آرامش بهتر ماساژ دهید.
- بوی اسطوخودوس و نعناع می تواند به کاهش ناراحتی کمک کند.
- در هنگام کار، شیوه استراحت صحیح را نادیده نگیرید تا به سردرد ناشی از کار زیاد مبتلا نشوید.
- استفاده از مسکن ها را محدود کنید.
چه زمانی برای سردرد به پزشک مراجعه کنیم؟
شما باید به پزشک مراجعه کنید در صورتی که:
- سردرد شدید یا ناگهانی دارید: اگر سردرد شما به طور ناگهانی شدید شده یا درد به شدت غیرمعمولی دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- سردرد همراه با علائم اختلالات عصبی: اگر سردرد شما همراه با اختلالات بینایی، بی حسی، ضعف در یک سمت بدن یا مشکلات دیگری از نظر عصبی باشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
- تغییر در الگوی سردرد: اگر الگوی سردرد شما تغییر کرده و به طور مداوم یا متناوب دارید، مثلا اگر قبلا سردرد نداشتید اما اخیرا شروع شده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- سردرد همراه با علائم اختلالات معده ای یا گوارشی: اگر سردرد شما با مشکلات معده ای یا گوارشی همراه است، به پزشک مراجعه کنید.
- تغییرات در شدت و مدت سردرد: اگر سردرد های شما در طول زمان شدت دارند یا طولانی تر از معمول ادامه دارند، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
- سردرد همراه با علائم اختلالات عصبی و عضلانی: اگر سردرد های شما همراه با تغییرات در حالت عصبی و عضلانی شما همچون تب، لرز، کاهش وزن ناگهانی و… باشد، به پزشک مراجعه کنید.
در کل، اگر سردرد های شما نگران کننده، غیرمعمول یا دارای علائم هشدار دهنده هستند، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا تشخیص دقیقی دریافت کنید و در صورت لزوم به درمان مناسب هدایت شوید.
خلاصه
سردرد می تواند افراد زیادی را درگیر کرده و در کیفیت زندگی آن ها تاثیر گذارد. اغلب این سردردها با کمک مسکن ها برطرف می شوند اما ممکن است آن ها علائم هشداردهنده یک بیماری و نیازمند درمان اثربخش باشند. بهتر است با بروز سردرد و ادامه دار شدن آن، حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت آن بررسی شود. شما می توانید برای تماس و ملاقات با پزشک مورد نظر خود به سایت دکتر آسپرین مراجعه کنید.