دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری

برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری

بسیاری از کارگران هنگام انجام کارهای جوشکاری با مشکل رایجی مانند سوختگی قرنیه یا برق زدگی چشم مواجه می شوند. اگر در اثر جوشکاری دچار چشم درد شدیم، چه کار باید کنیم؟

در زمینه پزشکی به این حالت الکتروفتالمی می گویند. با علائم مختلف ظاهر می شود و عوارض شدیدی برای سلامت کامل اندام های بینایی دارد. به همین دلیل است که هر کارگر باید دقیقا بداند که چرا نگاه کردن به جوشکاری غیر مجاز است. در ادامه با دکتر آسپرین همراه شوید تا بررسی کنیم که برق زدگی چشم چیست و راه های درمان آن به چه صورت است.

اطلاعیه

برق زدگی چشم چیست؟

برق زدگی چشم یک وضعیت وحشتناک است که با التهاب قرنیه رخ می دهد. بافت شفاف جلوی چشم زمانی که در معرض نور مضر UV قرار می گیرد، منجر به سوختگی قوس یا فلاش می شود. این ممکن است توسط هر نوع نور فرابنفش ایجاد شود، اما قوس های جوشکاری دلیل اصلی این مشکل هستند و بنابراین به آن ها چشم قوس (arc eye) یا برق زدگی (welder’s flash) جوشکاری می گویند.

این بیماری روی چشم ها تاثیر می گذارد و ترمیم قرنیه در عرض چند ساعت انجام می شود و معمولا بدون هیچ گونه اسکار باقی مانده، بهبود می یابد. اگر سوختگی شدیدتر باشد و یا به درستی درمان نشود، ممکن است منجر به عفونت شود. می تواند کشنده باشد و یا منجر به از دست دادن نسبی بینایی نیز شود.

برق زدگی چشم با نام های دیگری به عنوان فلاش جوش، فلاش جوشکاری، سوختگی فلاش جوشی، سوختگی چشمی جوشکاری یا سوختگی فلاش نیز شناخته می شود. در حالی که متخصصین چشم آن را فوتوکراتیت می نامند.

هر فردی که در معرض اشعه ماورا بنفش قرار می گیرد، ممکن است از یک برق زدگی چشمی ناشی از یک منبع طبیعی یا مصنوعی رنج ببرد. مانند انعکاس نور خورشید روی برف، نور مستقیم خورشید، نور لامپ عکاسی و فلاش مشعل جوشکاری.

علت چشم درد ناشی از برق زدگی جوشکاری

الکتروفتالمیا احساس درد و سوزش شدید در کره چشم بوده که هنگام کار با تجهیزات جوشکاری به وجود می آید. در اغلب موارد، دلیل آبریزش چشم پس از جوشکاری، بی دقتی نسبت به رعایت اصول ایمنی و عدم استفاده از تجهیزات جوشکاری است.

درد ناشی از برق زدگی جوشکاری به این علت است که فرد مقدار زیادی بخار از فلز داغ استنشاق کرده و هم چنین به قوس الکتریکی ناشی از اشعه ماورا بنفش خاص نگاه می کند. اگر فردی به میزان زیاد جوش را دیده باشد، دچار سوختگی چشم می شود، زیرا قرنیه یکی از بافت های فوق حساس و پذیرنده است. این روند با التهاب و دردهای تیز همراه است.

میزان آسیب به ساختار چشم و علائم الکتروفتالمی مستقیما به این شرایط بستگی دارد:

  • ماسک بی کیفیت: وجود شکاف بین دستگاه محافظ و فیلترهای نور اجازه می دهد تا اشعه های مضر مستقیما به چشم نفوذ کنند.
  • جمع آوری سازه های فلزی که اغلب بدون ماسک محافظ انجام می شود.
  • تجهیزات حفاظتی که پیچیدگی کار انجام شده را برآورده نمی کند.
  • یکی از علل شایع برق زدگی جوشکاری، قرار گرفتن در مجاورت دستگاه جوش است.

علائم برق زدگی چشم

علائم برق زدگی چشم

شدت برق زدگی چشم در حین جوشکاری دارای ۴ شکل اصلی است که بر اساس آن بهینه ترین و سریع ترین روش درمان انتخاب می شود. انواع زیر از آسیب شبکیه متمایز می شود:

  • خفیف: احساس سوزش و ناراحتی خفیف، قرمزی شبکیه و تاری دید
  • متوسط: همراه با افزایش حساسیت به نور، درد شدید، تشکیل یک پوشش غشا روی ملتحمه
  • شدید: چشم ها و پوست اطراف آن ها متورم و قرمز می شوند، قربانی احساس درد و سوزش شدید می کند و کیفیت بینایی او به شدت بدتر می شود.
  • بسیار شدید: با بی رنگی قرنیه، ایجاد کوری و مرگ بافت مشخص می شود.

درجه شدید برق زدگی چشم در حین جوشکاری با درد بسیار زیادی همراه است که قربانی به سادگی نمی تواند پلک های خود را باز کند. شایع ترین نتیجه این درجه، نابینایی کامل و نکروز قرنیه است.

در صورت برق زدگی چشم به هنگام جوشکاری چه باید بکنیم؟

دوره درمان چشم پس از جوشکاری، توصیه می شود بلافاصله پس از نشانه های اولیه الکتروفتالمی شروع شود. اولین چیزی که توصیه می شود، شستشوی اندام های بینایی آسیب دیده با پرمنگنات پتاسیم ضعیف یا جریان شدید آب گرم است.

درصورتی‌که چشم ها در اثر جوشکاری بسیار دردناک هستند، باید به قربانی داروی مسکن داده شود و به دنبال کمک پزشکی باشید. با یک شکل خفیف برق زدگی چشم، می توانید از درمان های خانگی موثر استفاده کنید.

کمک های اولیه و فوری به قربانی:

چشم های آسیب دیده پس از جوشکاری توسط متخصص چشم درمان می شوند، اما قبل از آن، باید اقدامات اولیه اورژانسی برای فرد آسیب دیده انجام شود. لازم است کره چشم را به دقت بررسی کنید، در صورت وجود جسم خارجی، آن را با یک گاز استریل و با دقت خارج کنید.

پس از جوشکاری، چشم ها با محلول پرمنگنات پتاسیم شسته می شوند، برای از بین بردن درد و سوزش، از یک حوله خیس شده با آب خنک (کمپرس سرد) استفاده می شود. کمپرس باید حداقل ۵ تا ۱۵ دقیقه نگه داشته شود. بیمار می تواند دارویی با اثر ضد التهابی یا ضد درد مصرف کند.

این اقدامات به کاهش اثرات مخرب اشعه ماورا بنفش تهاجمی و جلوگیری از ایجاد عواقب جدی برای بینایی کمک خواهد کرد.

همچنین بخوانید: راه های مقابله با گاز اشک آور

 برای برق زدگی چشم چه کاری نباید کرد؟

در صورتی که فردی دچار برق زدگی چشم در حین جوشکاری شود، باید چند قانون مهم را رعایت کنید که به او کمک کند تا کیفیت و حدت بینایی بالا را حفظ کند.

در صورت آسیب به شبکیه، به هیچ وجه نباید اقدامات زیر انجام شود:

  • پلک های خود را با دستان خود مالش ندهید. این فقط فرآیندهای التهابی را فعال می کند.
  • از آب معمولی برای شستشو استفاده نکنید. چرا که حاوی مواد شیمیایی است که تاثیر تهاجمی بر قرنیه آسیب دیده دارد.
  • از داروهای چشمی که در دسترس هستند استفاده نکنید. استفاده از داروهای نامناسب انتخاب شده فقط می تواند وضعیت قربانی را تشدید کند.
  • زیر نور مستقیم خورشید نمانید. بینایی خود را با عینک محافظت کنید.

روش های درمان خانگی برق زدگی چشم

روش های درمان خانگی برق زدگی چشم

پزشکان برای درمان خنگی برق زدگی چشم، توصیه می کنند نه فقط از داروهای مدرن، بلکه از دستور العمل های طب سنتی بسیار مؤثر استفاده کنید. در ادامه به بررسی این درمان ها می پردازیم:

  • کیسه یخ

اگر در چشم های خود درد و سوزش را احساس می کنید، کیسه یخ می تواند باعث تسکین فوری قرنیه آسیب دیده و آرام کردن اعصاب قرنیه شود. کیسه یخ را به مدت ۵ دقیقه روی هر دو چشم قرار دهید. این روند را تا زمانی که درد و سوزش از بین برود، تکرار کنید.

  • سیب زمینی خام

یکی از این درمان ها لوسیون سیب زمینی خام است. این کار بسیار ساده انجام می شود، سیب زمینی باید به نصف بریده شود و با برش روی پلک قرار بگیرد.

  • جوشانده بابونه، شکوفه آهک، گل همیشه بهار

این جوشانده ها دارویی موثر برای برق زدگی چشم در جوشکاری هستند و ویژگی های ضد التهابی و ضد باکتریایی دارند. یک پنبه را با این جوشانده به وفور مرطوب کنید و روی چشم ملتهب بگذارید.

  • آلوئه ورا

آلوئه ورا به شما اجازه می دهد تا التهاب شبکیه را از بین ببرید، ناراحتی و درد را کاهش دهید. بارزترین نتیجه شفابخش را می توان با ترکیب برگ های آلوئه ورا با عسل طبیعی به دست آورد. برای تهیه این داروی شفابخش، قسمت های مساوی عسل و آب آلوئه تازه فشرده شده را ترکیب کرده، کاملا مخلوط کرده و برای تلقیح استفاده کنید.

  • چای کیسه ای

چای کیسه ای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد و می تواند درد و ناراحتی چشم را کاهش دهد.

چای کیسه ای را در آب داغ فرو کرده و فشار دهید تا مایع اضافی آن خارج شود. حدود ۱۵ دقیقه در فریزر قرار دهید. هر دو چشم را با چای کیسه ای به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بپوشانید.

  • برش های خیار

خیار از آب غنی است و ویتامین ها و مواد معدنی آن اثر تسکین دهنده دارند. هم چنین دارای خواص خنک کنندگی بوده که به کاهش التهاب و قرمزی چشم کمک می کند.

دو برش ضخیم خیار را به مدت ۱۰ دقیقه داخل یخچال قرار دهید. سپس آن ها را در حدود ۱۰ دقیقه روی چشم ها بگذارید. بسته به شدت علائم، می توانید این فرآیند را سه بار در روز تکرار کنید.

  • تفاله موز

پالپ موز منبع غنی ویتامین B12 است که به بهبود سریع تر بافت های آسیب دیده چشم کمک می کند و برای کاهش احساس خشکی در چشم و آرامش بخشیدن به چشم و پلک موثر است.

موز را پوست بگیرید و آن را کاملا له کنید بدون این که توده ای باقی بماند. سپس آن را به مدت ۱۰ دقیقه در ظرف تمیزی در یخچال قرار دهید. پس از آن پالپ له شده را روی هر دو چشم مالیده و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه روی چشم نگه دارید. پالپ را با یک پارچه مرطوب پاک کرده و تمیز کنید.

  • گلاب

گلاب به عنوان یک خنک کننده عمل می کند و می تواند به راحتی درد و سوزش چشم مبتلا به برق زدگی با جوشکاری را کاهش دهد و هم چنین برای کاهش خارش و التهاب تا حد زیادی موثر است.

دو تکه پنبه بردارید و در گلاب فرو کنید و مایع اضافی را فشار دهید. پنبه را به مدت ۱۰ دقیقه روی هر چشم قرار دهید. برای تسکین سریع می‌توانید این روند را سه بار در روز تکرار کنید.

  • شیر

آنزیم های طبیعی موجود در شیر برای التیام بافت های آسیب دیده و کاهش التهاب برق زدگی چشم بسیار مفید است. اگر به داخل چشم برود، بافت اپیتلیال قرنیه را روان و بهبود می بخشد. هم چنین شیر یک اثر خنک کننده برای چشم های قرمز و ملتهب و تحریک شده است.

دو تکه پنبه را در شیر پاستوریزه آغشته کنید و شیر اضافی را فشار دهید. پنبه را به مدت ۵ دقیقه در یخچال قرار دهید. پنبه آغشته را به مدت ۱۰ دقیقه روی چشم ها قرار دهید و در صورت نیاز این کار را تکرار کنید.

  • روغن بادام

روغن بادام سرشار از ویتامین E بوده که به محافظت از غشا چشم در برابر اشعه ماورا بنفش کمک می کند. این یک درمان خانگی قابل اعتماد برای برق زدگی جوشکاری است. هم چنین به تسکین سوزش، درد، خارش و ناراحتی در چشم کمک می کند. روغن بادام به خودی خود می تواند التهاب و فشار را نیز کاهش دهد.

روغن بادام را با انگشت تمیز خود زیر و روی پلک بمالید و از ریختن مستقیم آن به چشم خودداری کنید.

درمان دارویی برق زدگی چشم در اثر جوشکاری

درمان برق زدگی چشم در اثر جوشکاری

به منظور تسکین درد و کاهش التهاب پس از ابرق زدگی چشم، با توجه به تشخیص پزشک ممکن است داروهای مختلفی تجویز شود:

  • قطره های چشمی: قطره های گشاد کننده مردمک چشم با خاصیت منقبض کننده عروق
  • مسکن ها: شامل نووکائین، آلکائین، لیدوکائین
  • داروهای ضد التهابی: برای پیشگیری از التهاب ملتحمه و کراتیت باکتریایی هستند. مثل: توبرامایسین، لووفلوکساسین، توبرکس، جنتامایسین
  • آنتی بیوتیک ها: انواع آنتی بیوتیک برای بهبود سریع شبکیه آسیب دیده
منابع

اطلاعاتی وارد نشده است

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
2 1 رای
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسین فیضی
حسین فیضی
1 ماه قبل

سلام وقت بخیر شوهرم جوشکاره و هر شب که از سر کارش میاد بدجور چشاش قرمز است و خیلی میخاره باید چه قطره ای استفاده کند تا بهتر شود ممنونم از همکاریتان

دکتر آسپرین
پاسخ به  حسین فیضی
1 ماه قبل

سلام وقت بخیر
اگر برق زدگی شدید نباشد قرنیه ۲ تا ۳ ساعت بعد ریکاوری میشود اما برای بهبودی سریع تر میتوانید از قطره آنستوکایین، قطره دیکلوفناک و اشک مصنوعی نیز استفاده نمایید.
از پماد چشمی تتراساکلین بدون هماهنگی دکتر و سر خود به هیچ وجه استفاده نکنید.

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x