آشنایی کامل با برنج هندی
امروزه برنج یک غذای اصلی در آشپزی بسیاری از ملت ها در سرتاسر دنیاست. برنج خود انواع مختلف دارد و ذائقه افراد مختلف در زمینه انتخاب برنج متفاوت است. در اینجا به بررسی برنج هندی می پردازیم.
معروف ترین انواع برنج هندی چیست؟
-
برنج باسماتی
برنج باسماتی (Basmati) برنج دانه بلند و معطر هندی است که در هند و سرتاسر دنیا محبوبیت زیادی به دست آورده است. دانه های برنج باسماتی نرم، پفی و دانه دانه هستند و عطر آن یاد آور برگ های پاندانوس است چون هر دو گیاه حاوی یک ترکیب معطر هستند.
-
برنج جاسمین یا یاسمن
برنج جاسمین یک گونه هندی است که عمدتا در تایلند پرورش داده می شود. دانه های برنج جاسمین کمی کوتاه تر و کمی گوشتی تر از باسماتی است و عطر آن مشابه باسماتی است اما خیلی محسوس تر است، به خصوص هنگامی که برنج تازه باشد. این نوع برنج پس از نگه داری طولانی مدت عمده عطر خود را از دست می دهد. برنج جاسمین در مقایسه با برنج باسماتی پس از پخته شدن کمی سفت تر است.
-
برنج بومبا و کالاسپارا
برنج بومبا و کالاسپارا از گونه های دانه کوتاه برنج هستند. این دو نوع برنج علیرغم کوتاهی دانه ها، برای برخی پلوها بسیار مناسب هستند چون توانایی جذب مایع در آنها بالاست و پس از پخت کامل، باز هم پلو دانه دانه می ماند و دانه ها به هم نمی چسبند. علت دانه دانه شدن برنج بومبا و کالاسپارا، کم بودن محتوای امیلوپکتین (amylopectin) در آنهاست. به دلیل این ویژگی متمایز این دو نوع برنج هندی، نباید آنها را با برنج های دانه کوتاه دیگر ترکیب کنید یا برنج دانه کوتاه دیگری به جای آنها استفاده کنید.
انواع برنج باسماتی چیست؟
برنج باسماتی بومی هند و پاکستان است. هند دو سوم برنج باسماتی دنیا را تامین می کند. این نوع برنج خود به دو شکل متفاوت برنج سفید و برنج قهوه ای می باشد. هر دو نوع، بوی متمایز و طعم آجیلی (ناتی) دارد. با این حال برنج باسماتی سفید بیشتر از قهوه ای، فرآوری شده است.
کدام برنج برای سلامتی بهتر است؟
برنج باسماتی در بین انواع مختلف برنج، ویژگی های برتری دارد که باعث شده برای سلامتی بهتر از بقیه باشد به خصوص اگر نوع قهوه ای آن را مصرف کنید.
- برنج هندی برای بیماران قلبی و فشار خون
خوردن غلات کامل تصفیه نشده مانند برنج قهوه ای به جای غلات بدون سبوس، برای کاهش خطر بیماری های قلبی بهتر است. غلات کامل به کاهش فشار خون نیز کمک می کند و خطر عوارض آن را نیز کاهش می دهد. برنج باسماتی قهوه ای فیببر بیشتری نسبت به نوع سفید دارد و از طرفی حدود ۲۰ درصد بیشتر از انواع دیگر برنج قهوه ای فیبر دارد.
- برنج هندی و سرطان
برنج باسماتی به خصوص نوع قهوه ای آن به دلیل داشتن فیبر خیلی بیشتر، به عملکرد روده کمک می کند و در کاهش خطر برخی سرطان ها مانند سرطان روده مفید است. مصرف ۹۰ گرم غلات کامل در روز تا ۱۷ درصد خطر سرطان روده را کاهش می دهد.
برای اطلاعات بیشتر: آیا برنج پلاستیکی وجود دارد
ارزش غذایی برنج هندی
برنج هندی از جمله باسماتی سرشار از ویتامین های ب از جمله تیامین است و در هر وعده حدود ۲۲ درصد مقدار مورد نیاز روزانه را تامین می کند.
۱۶۳ گرم (یک فنجان) برنج باسماتی پخته شده حاوی مواد زیر است:
- ۲۱۰ کالری
- ۴.۴ گرم پروتئین
- نیم گرم چربی
- ۴۵ گرم کربوهیدرات
- ۰.۷ گرم فیبر
- ۳۹۹ میلی گرم سدیم
- ۲۴ درصد فولات مورد نیاز روزانه
- ۲۲ درصد تیامین مورد نیاز روزانه
- ۲۲ درصد سلنیوم مورد نیاز روزانه
- ۱۵ درصد نیاسین مورد نیاز روزانه
- ۱۱ درصد آهن مورد نیاز روزانه
- ۹ درصد ویتامین ب ۶ مورد نیاز روزانه
- ۷ درصد روی مورد نیاز روزانه
- ۶ درصد فسفر مورد نیاز روزانه
- ۵ درصد منیزیم مورد نیاز روزانه
بیشتر بخوانید انواع مختلف مسمومیت که افراد به آنها دچار می شوند
آیا برنج هندی برای بیماران دیابتی مفید است؟
بیشتر انواع برنج به خصوص برنج سفید شاخص گلیسمی بالایی دارند یعنی قند خون را زود بالا می برند اما برنج هندی باسماتی شاخص گلیسمی خیلی کمتری دارد. به طوری که شاخص گلیسمی آن بین ۵۰ و ۵۸ می باشد و در کل به عنوان یک غذای با شاخص گلیسمی متوسط تا کم، شناخته می شود.
اگر دیابت دارید، پرس کم حجمی از برنج هندی باسماتی می تواند بخشی از رژیم غذایی سالم برای شما باشد.
برنج هندی علاوه بر شاخص گلیسمی پایین، مقدار زیادی فیبر نیز دارد که به کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع دو کمک می کند.
غذاهای کم فیبر مشکلات گوارشی مانند یبوست ایجاد می کنند و از طرفی با جذب سریع تر قند در خون باعث بالا رفتن ناگهانی قند می شوند. فیبر موجود در برنج باسماتی محلول است یعنی با مصرف آن مواد زاید بهتر از دستگاه گوارش دفع می شوند.
چرا برنج هندی قد می کشد؟
ابتدا باید بدانید همه انواع برنج هندی قد نمی کشند بلکه برخی انواع آن کوتاه قد هستند. اندازه برنج باسماتی در حین پخت دو برابر اندازه خشک آن می شود. بر خلاف انواع دیگر برنج، دانه های برنج باسماتی تنها از درازا بلند می شود و در نهایت هنگامی که پخته می شود دانه های دراز و باریک دارد.
کدام برنج آرسنیک کمتری دارد؟
به طور کلی برنج هندی باسماتی در مقایسه با انواع دیگر برنج آرسنیک کمتری دارد. آرسنیک یک فلز سنگین است که برای سلامتی ما مضر بوده و احتمال مشکلات قلبی، دیابت و برخی سرطان ها را افزایش می دهد.
آرسنیک موجود در برنج بیشتر از غلات دیگر در بدن جمع می شود در نتیجه برای کسانی که مرتبا برنج می خورند، بیشتر حائز اهمیت است.
با این حال برخی پژوهش ها نشان داده اند که برنج باسماتی به دست آمده از کالیفرنیا، هند و پاکستان در مقایسه با گونه های دیگر برنج مقدار کمتری آرسنیک دارند.
علاوه بر این باید بدانید برنج های قهوه ای آرسنیک بیشتری در مقایسه با برنج های سفید دارند چرا که آرسنیک در لایه سبوس برنج جمع می شود.