مراحل رشد و بهبود تکامل کودک از نوباوگی تا ۵ سالگی بسیار مهم است. مهم ترین نیاز یک کودک دانستن این امر است که همواره مورد عشق و توجه است. ابتدای مراحل رشد کودک حساس ترین دوره رشد است که رشد سریع مغز در آن اتفاق می افتد؛ این دوره بر رشد شناختی، اجتماعی و هیجانی طول زندگی فرد تأثیر می گذارد. انگیزه و تغذیه مناسب جهت رشد بهینه کودک در ۳-۵ سال اول زندگی الزامی است. از این رو ارتقای رشد به اطمینان داشتن از تحقق توانمندی های رشدی کودک کمک می کند.
در ارتقای این رشد هیچ کس مناسب تر از مادر یا مراقب اصلی نیست؛ بنابراین رابطه بهینه مادر و مراقبان با کودک به خصوص در ۵ سال اول زندگی، بسیار مهم است. در این بخش به منظور کمک به ارتقای رشد اولیه در تمام ابعاد و حیطه های مختلف راهبردهای کلی به عنوان توصیه به مراقبان ارائه خواهد شد.
مراحل بهبود تکامل کودک در دوره نوباوگی
در طول مراحل رشد کودک، نیازهای اولیه در زمینه، تغذیه، خواب و مراقبتهای روزانه ویژه نوزادان جهت بقا باید به طور اساسی برآورده شود. کودکان نوپا فراتر از بقا به عشق و توجه نیاز دارند. در ادامه به صورت کوتاه و موردی راهبردهایی برای مراقبان ارائه می شود:
- برای حفاظت در برابر عفونت ها ۸ الی۱۲ بار در روز نوزادتان را با شیر خود تغذیه نمایید،
- از او مراقبت کنید،
- نوزادتان را نوازش کنید،
- او را به آرامی تکان دهید و در آغوش بگیرید.
- با او صحبت کنید.
- هنگام حمام کردن یا غذا دادن برای او آواز بخوانید و برایش موسیقی ملایم پخش کنید.
بیشتر بخوانید: علائم خطر و روش تشخیص زردی نوزاد
دوره ۱ تا ۳ ماهگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
سعی کنید در بیشتر زمان ها با کودکان خود صحبت کنید؛ برای مثال به او بگویید که چه کاری انجام می دهید مانند لباس پوشیدن، حمام کردن و غذا دادن.
- واقعیت
کودکان در این سن دوست دارند چهره ها را ببینند و صداهایی تولید کنند. هنگام نگاه کردن و لبخند زدن به کودک خود اصوات بچه گانه تولید کنید و با صدایی دلنشین با او صحبت کنید. اجازه دهید کودک شما اصوات مختلف مانند موسیقی، صدای جغجغه، جیرجیر اسباب بازی ها و غیره را بشنود.
- درک کردن
کنار آمدن با صداها و حرکات یک کودک به مراقبان کمک می کند تا توجه بیشتری داشته باشند و به راحتی کودک را درک کنند.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
وقتی کودک گریه می کند در تلاش است تا برای برآوردن نیازش ارتباط برقرار کند بنابراین سعی کنید بی درنگ واکنش نشان دهید و او را آرام کنید، با لحنی آرامش بخش صحبت کنید و در آغوش خود او را با ملایمت حرکت دهید تا آرام شود. کتاب ها یا اسباب بازی هایی با رنگ روشن را نشان دهید. هنگام صحبت کردن به او نگاه کنید و به خصوص وقتی به شما لبخند می زند، به او لبخند بزنید. اجازه دهید مردم و فعالیت ها را تماشا کند.
۳. تقویت عضلات بزرگ (رشد حرکتی درشت)
روزی چند دقیقه او را روی شکم بخوابانید و برای تشویق او به بالا نگه داشتن سرش و کنترل آن، اسباب بازی هایی را روبه رویش قرار دهید. با حرکت دادن اسباب بازی های روبه رویش او را تشویق کنید تا بدنش را به طرفین تکان دهد. در حالی که سرش را نگه داشته اید کودک را روی پای خود بنشانید تا او را به کنترل سر تشویق نمایید.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسائل (رشد حرکتی ظریف)
اشیاء و بافت های مختلف را به دستان او بمالید تا بتواند آنها را لمس و احساس کند. یک اسباب بازی رنگی را جلوی او به این طرف و آن طرف حرکت دهید تا با چشم آن را دنبال کند. در محیطی آرام او را به حال خود بگذارید تا با غان و غون کردن و نگاه به اطراف و بازی با دست ها و پاهایش دنیای پیرامونش را کاوش کند.
۵. توانایی ارتباط برقرار کردن
یکی از کارهای مهم در بهبود تکامل کودک تمرین در ارتباط بر قرارکردن است. تمرین در برقراری ارتباط به آمادگی کودک برای صحبت کردن در آینده کمک می کند.
بهبود تکامل کودکان ۳ الی ۶ ماهگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
گفت وگوی متقابل بازخوردی را به شکل بازی اجرا کنید و اجازه دهید ابتدا کودک شما صدایی تولید کند و شما گوش دهید سپس همان صدا را تقلید کنید تا او آن را بشنود. او را برانگیزید تا سرش را به سمت صداها برگرداند. در مورد اسباب بازی که در دسترس اوست صحبت کنید و نحوه بازی با آن را به او آموزش دهید؛ تلاش کنید تا با جملات کامل و سلیس سخن بگویید. داستان های کوتاه تعریف کنید، آواز بخوانید. اوقات آرامش بخشی را در مکانی آرام مهیا کنید.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
وقتی کودک اولین اصواتش را تولید می کند نشان دهید که بسیار خوشحال می شوید و دوباره آن ها را تکرار کنید. در مقابل آینه تصویرش را به او نشان دهید و با او دالی موشه بازی کنید. یکی از اسباب بازی های او را زیر لباس پنهان کنید تا دنبال آن بگردد. بدن کودک را ماساژ دهید تا آرام بگیرد. حمام گرفتن را به یک بازی جالب و جذاب تبدیل کنید او را تشویق کنید تا آب را به اطراف بپاشد یا به آن ضربه بزند در این گونه لحظات هرگز او را تنها نگذارید.
۳. تقویت عضلات بزرگ:
کودک را به پشت بخوابانید و اجازه دهید به اسباب بازی های آویزان از اطراف تخت یا تشک خود دست بزند. کودک را رو به شکم بخوابانید و تشویقش کنید تا سرش را بالا بیاورد و برای تماشای آنچه در اطرافش اتفاق می افتد روی بازوانش بلند شود. سعی کنید تا نوزادتان از شکم به پشت و از پشت به شکم بغلتد. او را از زیر بازوهایش گرفته و اجازه دهید پاهایش تخت یا ران شما را لمس کند. به کودک کمک کنید تا به تنهایی بنشیند او را در گوشه مبل بگذارید و اطرافش را با بالش پر کنید تا مانع افتادنش شود.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسائل:
یک جغجغه یا اسباب بازی بی خطر را در دستش قرار دهید و آن را به آرامی تکان دهید تا تشویق شود اشیا را در دست بگیرد. یک اسباب بازی یا یک شیء دیگر را در دستش قرار دهید و ببینید آیا آن را به دست دیگرش می دهد یا خیر در یک زمان دو شیء را در هر دو دستش قرار دهید. اجازه دهید با قطعات (مکعب های خانه سازی) بازی کند و ضربه زدن به آنها را به او نشان دهید.
برای اطلاعات بیشتر: تغذیه مناسب رشد کودک
بهبود تکامل کودک در دوره ۶ تا ۹ ماهگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
برای کودک کتاب هایی با رنگ روشن بگیرید و هر روز آن ها را بخوانید. با او بسیار صحبت کنید. به تصاویر مجلات نگاه کنید به آنها اشاره کنید و نام ببرید. به اعضای بدن اشاره کنید و آنها را نام ببرید. با کودک خود بازی هایی را انجام دهید که با دست زدن همراه است مانند “چونه گیری”، با خوشحالی به او بفهمانید که در حال دست زدن است.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
او را در آغوش بگیرید و نوازش کنید و “دالی موشه” بازی کنید تا آرام شود. به او فرصت دهید تا چیزهای خوب مثل غذا، گل ها و ادویه ها را بو کند. به او کمک کنید تا بیاموزد که چرا برخی چیزها خطرناک هستند؛ برای مثال اگر به سمت اجاق یا بخاری می رود به او بگویید که با این حرکت آسیب خواهد دید. (داغه)
۳. تقویت عضلات بزرگ:
به کودک در ایستادن کمک کنید، سعی کنید او را تشویق کنید تا با گرفتن مبلمان یا دستان شما راه برود. او را ترغیب کنید که بالا و پایین بپرد. اسباب بازی ها را جلوی او قرار دهید و کودک را تشویق کنید تا چهار دست و پا برود.
- صبور بودن
تجربه کودکان از طریق بازی با اشیا شکل می گیرد. تماشا کنید چگونه آن ها زمین می خورند و سر و صدا می کنند.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسائل:
به کودک اجازه دهید تا غذا را خودش بردارد و بخورد. به او کمک کنید تا با فنجان بنوشد. اجازه دهید در حین حمام کردن با اسباب بازی های شناور در وان حمام بازی کند. نحوه قرار دادن اشیا در جعبه را به کودک نشان دهید و به او اجازه دهید با ظروف بی خطر بازی کند. کودک را تشویق کنید تا با یک ماژیک بزرگ روی کاغذ خط خطی کند.
مراحل بهبود تکامل کودک در ۹ الی ۱۲ ماهگی
۱. افزایش رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
از دستکش ها و جوراب ها عروسک درست کنید و کودک را به برقراری ارتباط با عروسک ها و بازی و داستان سازی برای آنها تشویق کنید. به کودک آموزش دهید تا واژه های مامان و بابا را به کار برد. برایش آوازهای کودکانه بخوانید. برای او نام افراد و مواردی چون حیوانات، رنگها و اعضای بدن را تکرار کنید.
- صحبت کردن
در این سن اغلب کودکان قادر به صحبت کردن نیستند؛ با این وجود یاد می گیرند که چه طور لغات معینی را به اشیای پیرامون ربط دهند.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
به کودک کمک کنید یک فنجان را نگه دارد و از آن بنوشد. تلاش کنید کودک با خانواده غذا بخورد؛ او را برای یک مدت کوتاه نزدیک خود بنشانید. به او کمک کنید جهت های آسان را دنبال کند. به او نشان دهید چطور یک اسباب بازی را به طرف خود بکشد.
۳. تقویت عضلات بزرگ:
به کودک اجازه دهید به تنهایی بایستد. به او کمک کنید تا با حمایت شما راه برود. او را تشویق کنید تا با راه رفتن یا چهار دست و پا، به سمت اسباب بازی ها حرکت کند. برای او اسباب بازی های کششی یا هل دادنی مهیا کنید تا با آن ها بازی کند. او را تشویق کنید تا بدون کمک خم شود و یک اسباب بازی را از روی زمین بردارد. روی زمین، بنشینید و با او توپ بازی کنید.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسائل:
به کودک اجازه دهید تا یک مداد شمعی را با شست و انگشت اشاره بلند کند. به او کمک کنید تا اشیا را داخل یک ظرف قرار دهد. تشویقش کنید تا با اسباب بازی های داخل وان بازی کند. به او فرصت دهید تا خودش بدون کمک غذا بخورد. نحوه قرار دادن قطعات روی هم و واژگون کردن آنها را به او یاد دهید. اجازه دهید وقتی در آشپزخانه کار می کنید به نحوی ایمن در آنجا بازی کند. کشوی پایینی کابینت را پر از ظروف پلاستیکی سرپوش ها قاشق ها و سایر اشیای بی خطر کنید تا کودک بتواند به راحتی با آن ها بازی کند.
۱۲-۱۵ ماهگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
کلمات کلیدی مانند: شیر، آب، تخت خواب را به کودک بیاموزید و او را به تکرار کلمات تشویق کنید. با تشویق کردن کودک به تکرار کلمات پس از شما به او کمک کنید تا اسامی اشیا را نام ببرد. در حین لباس پوشیدن یا حمام کردن اسم اعضای بدن را به او بیاموزید. کودک را تشویق کنید تا با زدن اشیا به یکدیگر به صورت ریتمیک تولید “موسیقی” بیاموزد.
نکته: در این سن کودکان می توانند کلمات را درک کنند شروع به صحبت کنند و دستورالعمل های ساده را دنبال کنند.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
هر بار فقط یک درخواست ساده از کودک داشته باشید؛ بطور مثال توپ را بیاور. نحوه درآوردن لباس ها و استفاده از قاشق را به او آموزش دهید. وقتی کار خوبی انجام می دهد به او پاداش دهید از او قدردانی کنید و به او بگویید “متشکرم”. اجازه دهید کودک عروسکی داشته باشد که از آن مراقبت کند و به او غذا دهد. او را به مکان هایی چون باغ وحش، زمین بازی و ساحل و قدم زدن با خود ببرید.
نکته: برای کودکان زمانی که ناراحت می شوند؛ باید محیطی آرام ایجاد کرد و تلاش هایشان را مورد ستایش قرار داد.
۳. تقویت عضلات بزرگ رشد
به کودک اسباب بازی بدهید تا در هنگام راه رفتن آن را با خود بکشد. با رعایت ایمنی به او کمک کنید به صورت سینه خیز بالا و پایین رفتن از پله ها را یاد بگیرد. راه رفتن به سوی عقب را به او نشان دهید. با کودک قایم باشک بازی کنید. گرفتن و پرتاب کردن یک توپ بزرگ را به او نشان دهید.
- تشویق کردن
لازم است زمانی که کودکان یاد می گیرند راه بروند بازی های جدید را پیاده کنند و به دلیل کسب مهارت های تازه تشویق شوند.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسائل رشد:
به کودک کمک کنید تا با قطعات (مکعب ها) یک برج بسازد و به او نشان دهید که چگونه به تنهایی می تواند بازی کند. نحوه قرار دادن و بیرون آوردن اشیا از ظرفها را به او نشان دهید.
۱۵-۱۸ ماهگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
کودک را تشویق کنید تا آنچه را که می خواهد بر زبان آورد برای مثال به او بیاموزید که بگوید (لطفاً شیر بده) برای کنار هم گذاشتن کلمات او را تحسین کنید. وقتی به چیزی اشاره می کند به او یاد بدهید که به جای واژه آن چه می تواند بگوید؛ به طور مثال اگر به گربه اشاره کرد به او بگویید که آن یک گربه است.
در حالی که به تصاویر کتاب ها و مجلات نگاه می کنید از او بخواهید تا داستان آنها را برایتان بگوید. به او یک تلفن اسباب بازی بدهید و بازی هایی مانند: تماس با “مادربزرگ یا پدربزرگ” را اجرا کنید. با صدای بلند برای او کتاب بخوانید.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
او را در آغوش بگیرید و ببوسید و او را تشویق کنید تا متقابلاً شما را در آغوش بگیرد و ببوسد. اجازه دهید که کودک در فعالیت های روزانه به شما کمک کند و مثلا یک قاشق را سر میز ببرد یا لباس های کثیف را در سبد قرار دهد. به او یاد دهید که با مسواک زدن دندان هایش از آنها مراقبت کند. با او قایم باشک بازی کنید در ابتدا تلاش کنید آسان بازی کنید و وقتی او بازی را یاد گرفت جاهایی پنهان شوید که به سادگی شما را پیدا نکند. برای گردش های منظم در زمین بازی، پارک و باغ وحش را برنامه ریزی کنید.
۳. تقویت عضلات بزرگ:
اجازه دهید در حین حمام گرفتن یا شناکردن با آب بازی کند. از کاسه ها و ظروف پلاستیکی استفاده کنید بگذارید با یک تاب اسبی بازی کند (مطمئن شوید که اسب نمی افتد). نحوه تاب خوردن و بالا رفتن از وسایل را به او دهید. کودک را برای راه رفتن روی نوک انگشتان به سمت جلو و عقب و بالا و پایین رفتن از پله ها تشویق کنید. وقتی کودک توانست بدود و یا با توپ بازی کند او را به پارک و گردش ببرید.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسئله :
کودک را برای بازی با قطعات تکه های بزرگ، پازل نقاشی با مداد شمعی و نقاشی با انگشتانش تشویق کنید. نحوه درست کردن حباب های صابون را به او نشان دهید در مورد شکل حباب ها و احساسی که در او ایجاد می کنند صحبت کنید. به کودک نشان دهید از اشیایی که سوراخ دارند (مثل دکمه ها) نخ رد کند.
مراحل بهبود تکامل کودک ۱۸ تا ۲۴ ماهگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
برای کودک لالایی و آواز بخوانید و سعی کنید او را برای هم آوازی با خود تشویق کنید. در حین صحبت از جملات کوتاه استفاده کنید و هر روز برایش کتاب بخوانید. اگر با تماشای تلویزیون توسط کودک مشکلی ندارید برنامه های خوب را انتخاب کنید و در مورد آنچه هردویتان می بینید با او صحبت کنید. تماشای تلویزیون را به نیم ساعت تا یک ساعت در روز محدود کنید.
با هم به کتاب ها و مجلات نگاه کنید و او را تشویق کنید تا داستان مرتبط با تصاویر را بگوید. پیش از خواب در مورد آنچه امروز اتفاق افتاده است و آنچه فردا رخ میدهد، صحبت کنید. با درخواست از کودک به او بیاموزید که دستورات را اجرا کند مثلاً ” لطفاً لباس زرد را برایم بیاور”. به اشیای مختلف اشاره کنید و رنگ آن ها را نام ببرید.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
به کودک خود نشان دهید که بازیهای دسته جمعی چقدر جالب است. برای او یک همبازی پیدا کنید آنها را به بازی مشارکتی مثل «قایم باشک بازی» تشویق کنید. با در کنار هم گذاشتن قطعات پازل یا برای برج سازی با جعبه های کفش و… به کودکتان کمک کنید. کودک را تشویق کنید تا برای غذا خوردن از قاشق و چنگال استفاده کند و او را بر سر میز شام خانوادگی بنشانید.
بستن دکمه ها، زیپ و قزن را با استفاده از یک کتاب یا لباس های قدیمی به کودک نشان دهید. لباس پوشیدن یا تلفن زدن را در قالب بازی، به کودک بیاموزید. به کودک اجازه دهید تا روبه روی آینه لباس بپوشد. در صورت امکان به او حق انتخاب بدهید : مثلاً موز دوست داری یا سیب؟
۳. تقویت عضلات بزرگ :
کودک را به دویدن، آب، بازی ضربه زدن پرتاب کردن و گرفتن یک توپ بزرگ تشویق کنید. به کودک نحوه بالا و پایین پریدن را با گرفتن دستانش برای چند پرش پشت سر نشان دهید. با تمرین بر روی خود تعادل روی یک پا را به او آموزش دهید. به کودک نحوه تاب خوردن دست زدن و رقصیدن را در حالی که از موسیقی لذت می برد نشان دهید.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسئله رشد:
کودک تان را به بازی با اشکال و اندازه های مختلف تشویق کنید؛ مثلاً سوراخ هایی با اندازه ها و شکل های مختلف در یک جعبه کفش ببرید و کودک را تشویق کنید تا چیزهایی را در این سورخ ها جا دهد. اجازه دهید کودک با استفاده از خمیر بازی آن را بکشد ببرد و به اشکال مختلف درآورد (دستورالعمل خمیر بازی : یک قاشق چای خوری روغن + ۱ فنجان آب + ۲ فنجان قهوه + ۳.۴ قاشق چای خوری نمک)
مراحل بهبود تکامل کودکان ۲ تا ۳ ساله
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی
روزانه چند داستان مانند کدو قلقله زن، خاله سوسکه و بز زنگوله پا را برای او بخوانید. به حرف های کودک گوش کنید در صورتی که جملات او مفهوم درستی نداشته باشد با شتاب زدگی برخورد نکنید. به کودکتان کمک کنید تا نام و نام خانوادگی خود را یاد بگیرد و انواع رنگ ها، اسامی حیوانات، گیاهان و انواع لباس ها را بیاموزد. بر اساس اتفاقات واقعی داستان هایی در مورد او بگویید یا داستان های جدیدی را خلق کنید. داستان هایی را که کودک از خود خلق می کند بنویسید و آن ها را برای او بخوانید.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
کودک خود را تشویق کنید تا بدون کمک شما لباس بپوشد. اجازه دهید تا کودک در خانه به شما کمک کند؛ مثلاً از این اجازه دهید کودک شما لباس ها و اسباب بازی هایش را مرتب کند. اجازه دهید کودک شما لباس های های بزرگترهای منزل را بپوشد.
۳. تقویت عضلات بزرگ:
به او بیاموزید تا یک توپ بزرگ را به طرف شما پرتاب کند؛ سپس آن را به طرف او پرتاب کنید تا بتواند آن را در دست بگیرد. در بالا رفتن، دویدن، پریدن تعادل و توپ بازی او را تشویق کنید. کودک را تشویق کنید تا گرگم به هوا بازی کند، چهار دست پا و یا روی نوک پا راه برود و زیرمیزها، دور صندلی ها و پشت بالش ها پنهان شود. به کودک کمک کنید سه چرخه سواری کند.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسئله:
بازی های مربوط به انواع جورچین ها را اجرا کنید (هماهنگ کردن رنگ ها با اشکال) نحوه جدا کردن اشیا و قرار دادن دوباره آنها در کنار هم را به او نشان دهید. بازی با پازل ها و اسباب بازی هایی که مونتاژ می شوند را به او یاد بدهید. به کودک یک جعبه تخم مرغ خالی بدهید تا از آن به عنوان پاکت استفاده کند و از او بخواهید چیزهایی مانند اشکال و رنگ های مختلف را در آن جا دهد.
نحوه هماهنگ کردن تصاویر با اشیا واقعی مانند تصویرسازی از یک توپ با یک توپ واقعی را به آن نشان دهید. نحوه دسته بندی اشیا در دسته های یکی دوتایی سه تایی و یا بیشتر را به او نشان دهید و تعداد آن ها را به کودک بگویید و در شمارش آنها به او کمک کنید.
یک بسته بزرگ از قطعات مهدکودگی در اختیار او قرار دهید. نحوه کشیدن اشکالی چون دایره خط و غیره را به او آموزش دهید (آموزش مشاهده ای). به کودک در توصیف احساسش نسبت به اشیا و این که کدام اشیاء، صاف، چسبنده، سخت، گرد یا نرم هستند، کمک کنید.
ارتقاء تکامل کودک در ۴ سالگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
اجازه دهید کودک داستان کتاب های محبوب خود را برای شما بگوید. با او بازی های گوش کردن و حدس زدن انجام دهید مثلاً صدای حیوانات مختلف را درآورید و اجازه دهید که او حدس بزند که صدا متعلق به کدام حیوان است. سؤال کردن کودک خود را تشویق کنید، صبور باشید و با کلمات ساده به او پاسخ دهید.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
بگذارید کودک شما در آماده کردن غذاها و خوراکی ها به شما کمک کند. کودک را به باغ وحش، کتابخانه عمومی، موزه کودکان یا مکان های دیگری که کارهای ویژه ای برای همسالان او دارند، ببرید.
۳. تقویت عضلات بزرگ:
اجازه دهید کودک در کارهای خانه به شما کمک کند. با جعبه ها، صندلی ها و میزها یک راه با مانع درست کنید و اجازه دهید که کودک راه خود را از میان این اشیا پیدا کند. او را در رقصیدن با آهنگ های موزون و اجرای دستورات تشویق کنید.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسائل رشد:
کودکتان را تشویق کنید تا از خمیر بازی استفاده کند. اجازه دهید کودک کاغذها را ببرد و آن ها را پاره کند و این تکه ها را به یک کاغذ دیگر بچسباند. اجازه دهید کودک مایع (آب) را در فنجان های بزرگ بریزد. از طرح های نقطه ای برای حروف و اشکال استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: حساسیت در کودکان چگونه درمان می شود ؟
تکامل کودک در ۵ سالگی
۱. رشد مهارت های زبانی و ادراکی:
هر روز کتاب بخوانید و به کودک در خواندن کمک کنید. به او در خواندن کلمات بر روی علائم و تابلوهای خیابانی و علامت های روی ظروف کمک کنید. نام خانوادگی، شماره تلفن و نشانی خانواده را به او یاد دهید.
۲. افزایش مهارت های فردی و اجتماعی:
اجازه دهید کودکتان دوستی داشته باشد تا بتوانند با هم بازی کنند. با او بازی های گمانه زنی انجام دهید. وانمود کنید کاری انجام می دهید و بگذارید تا او آن کار را حدس بزند. حالت های مختلف، غم، شادی، خنده، گریه و… را به او نشان دهید و اجازه دهید که او بگوید چه هیجانی در چهره شما وجود دارد. در مورد غذاهای سالم به او آموزش دهید.
نحوه پاسخ گویی به تلفن و زنگ زدن به خصوص در موارد اورژانسی را به او آموزش دهید. کودک را به مراقبت از خود و خانواده تشویق کنید به او مسئولیتی مانند برداشتن لباسهای کثیف بدهید. به کودکتان نحوه سازگاری با دیگران و به اشتراک گذاری و یا بده بستان را بیاموزید. اجازه دهید کودک خود لباس هایش را انتخاب کند.
۳. تقویت عضلات بزرگ :
اجازه دهید کودک جهیدن، بالا رفتن و جستن را تمرین کند. بگذارید کودک با چرخ های کمکی دوچرخه سواری کند.
۴. تقویت عضلات کوچک و حل مسائل:
اجازه دهید کودک در خانه در کاری مانند چیدن میز غذا با شما مشارکت کند. به او در کشیدن و چاپ حروف و اعداد کمک کنید. کودک را در پوشیدن و درآوردن لباس هایش به تنهایی، راهنمایی کنید. بستن بندهای کفش را به کودک بیاموزید.