قهوه نوشیدنی انرژی زا و بسیار مفید می باشد اما اگر در زمان درست مصرف نشود ممکن است نتایج مخربی به همراه داشته باشد. بر اساس پژوهش های مختلف بهترین زمان مصرف قهوه ساعت ۱۰ صبح می باشد. در ادامه مزایا و معایب نوشیدن قهوه در زمان های مختلف را در مقاله مطالعه نمایید.
چرا ساعت ۱۰ صبح بهترین زمان برای نوشیدن قهوه است؟
ساعت ۱۰ صبح، به عنوان یک زمان معین در روز، میتواند برای نوشیدن قهوه صبح انتخابی مناسب باشد. این زمان، هنگامی است که بدن به تدریج از خواب بیدار میشود و فرآیند بیدار شدن طبیعیترین حالت خود را دارد. با این وجود، اکثر ما نیاز به یک انگیزه اضافی برای شروع روز داریم بنابراین قهوه به عنوان یک منبع انرژی موثر و مفید میتواند ما را به هدف خود نزدیک کند.
ساعت ۱۰ صبح، زمانی است که بدن به طور طبیعی شروع به تولید کورتیزول به عنوان یک هورمون استرس که مسئول ایجاد انرژی و بیداری است، میکند. این هورمون در ساعتهای دیگر روز کاهش مییابد؛ بنابراین مصرف قهوه در این زمان میتواند اثربخشی بیشتری داشته باشد. علاوه بر این، ساعت ۱۰ صبح بهترین زمان برای نوشیدن قهوه است؛ چرا که بسیاری از ما به دنبال یک استراحت کوتاه از کار یا وظایف روزانه خود هستیم و لذت بردن از یک فنجان قهوه در این زمان میتواند به عنوان یک نوع جایزه و هدیه برای خودمان باشد.
برای اطلاعات بیشتر: فواید قهوه و نحوه مصرف آن
تعیین زمان مناسب برای نوشیدن قهوه
درست است که هیچ مدرک علمی مشخصی وجود ندارد که بهترین زمان برای نوشیدن قهوه را تایید کند، ولی این مسئله به میزان مصرف کافئین، تحمل شخصی، عادات خواب و فعالیت فردی بستگی دارد. با این حال، برخی مشاوران تغذیه و پژوهشگران پیشنهادهایی دارند که میتواند به شما کمک کند تا مصرف قهوه خود را بهینهتر کنید. این پیشنهادات و نکات عبارتند از:
- صبح زود: مصرف قهوه در اولین ساعات صبح ممکن است باعث افزایش سطح کورتیزول در بدن شود که ممکن است باعث افزایش احساس خستگی یا استرس در برخی افراد شود. بنابراین، برخی افراد پیشنهاد میدهند که به جای قهوه، آب یا نوشیدنیهای طبیعی و سالم مصرف نمایید تا بدن خود را به آرامی بیدار کنید.
- صبح اوایل تا متوسط: برخی افراد معتقدند که مصرف یک فنجان قهوه در این زمان (بین ساعت ۹:۳۰ صبح تا ۱۱ صبح) میتواند بهترین فواید را داشته باشد. زیرا در این زمان، سطح کورتیزول در بدن کاهش مییابد و انرژی مثبتی به بدن میدهد.
- بعد از ظهر: مصرف یک فنجان قهوه در ساعتهای بعد از ظهر (به ویژه در ساعت ۲ بعد از ظهر) ممکن است به شما کمک کند که از کسلی و خستگی بعد از ظهر فرار کنید و انرژی و تمرکز خود را افزایش دهید. این وعده معمولاً برای افرادی که احساس بیرمقی و کسلی بعد از ظهر میکنند، موثر است.
بنابراین به طور کلی، بهترین زمان برای نوشیدن قهوه به میزان مصرف کافئین، شرایط شخصی و هدف شما بستگی دارد. اگر شما به دنبال انرژی و تمرکز بیشتر هستید، مصرف یک فنجان قهوه در ساعت ۱۰ صبح یا ۲ بعد از ظهر میتواند مفید باشد. اما اگر مصرف قهوه شبانه به شما اختلال در خواب میآورد، بهتر است در ساعتهای بعد از ظهر آن را مصرف نکنید.
تأثیر قهوه بر هورمون های بدن
تاثیرات مصرف قهوه و دیگر نوشیدنیهای حاوی کافئین بر سطح هورمونهای بدن ما به دلیل تأثیر آنها بر روی سیستم عصبی و فعالیت مغزی قابل مشاهده است. این تأثیرات به عنوان نتیجهای از تعاملات کافئین با هورمونها و ناحیههای مختلف مغز رخ میدهند. در زیر به بررسی این تأثیرات خواهیم پرداخت:
- قهوه (کافئین) و کورتیزول: کورتیزول، هورمون استرس بدن، توسط غدههای بینیکلیه تولید میشود و نقش مهمی در بیداری و فعالیت روزانه بدن دارد. مصرف کافئین میتواند تأثیری بر روی سطح کورتیزول داشته باشد؛ زیرا کافئین میتواند غدد فوق کلیوی را تحریک کند. اگر قهوه را در زمانی که سطح کورتیزول در بدن بالاست بنوشید، ممکن است تعاملاتی بین کافئین و کورتیزول ایجاد شود که منجر به تغییر در الگوی بیداری و خواب بدن شود.
- قهوه (کافئین) و آدنوزین: آدنوزین، هورمونی که نقش مهمی در تنظیم فعالیت مغزی و الگوی خواب و بیداری دارد، میباشد. کافئین به عنوان یک مسدود کننده آدنوزین عمل میکند، یعنی مانع از ترکیب آدنوزین با گیرندههای خود میشود. این تداخل باعث افزایش بیداری، هوشیاری و افزایش تمرکز میشود، زیرا آدنوزین در طبیعت به مغز اعلام میکند که وقت خواب است.
از آنجا که کافئین به عنوان یک مسدود کننده آدنوزین عمل میکند و همچنین میتواند تأثیری بر روی سطح کورتیزول داشته باشد، مصرف قهوه و سایر نوشیدنیهای حاوی کافئین در زمانهای مختلف میتواند الگوی خواب و بیداری ما را تغییر داده و در نهایت سلامت عمومی بدن را تحت تأثیر قرار دهد. این برای هر فرد به صورت متفاوتی ممکن است و بر اساس ویژگیهای فردی، عادات خواب و مصرف کافئین متفاوت باشد.
بدترین زمان نوشیدن قهوه
از جمله بدترین زمان نوشیدن قهوه میتوان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
-
- اواخر عصر یا نزدیک به زمان خواب: بیشتر افراد در این زمانها تمایل دارند که از یک فنجان قهوه برای افزایش انرژی خود استفاده کنند، اما مصرف قهوه قبل از خواب میتواند باعث اختلال در ساعات خواب شما شود. کافئین میتواند به موجب افزایش سطح بیداری و کاهش کیفیت خواب شما را به خطر بیندازد. بنابراین، بهتر است حداقل ۶ ساعت قبل از خواب از مصرف قهوه خودداری کنید.
- اضطراب یا عصبانیت: قهوه میتواند برخی از افراد را به میزان متفاوتی تحریک کند و احساسات اضطراب و عصبانیت را افزایش دهد. اگر به این نوع واکنشها حساس هستید، مصرف قهوه را در زمانهایی که نیاز به آرامش و تمرکز دارید، به حداقل برسانید.
- شرایط پزشکی خاص: برخی از شرایط پزشکی میتوانند با مصرف قهوه تداخل داشته باشند مانند رفلاکس اسید، زخم معده یا سندرم روده تحریک پذیر. در این صورت، بهتر است با پزشک خود در مورد میزان و زمان مناسب مصرف قهوه مشورت کنید.
- واکنش بدن فرد به کافئین قهوه: مصرف قهوه برای هر فرد میتواند تأثیرات متفاوتی داشته باشد. برخی افراد ممکن است به کافئین حساسیت داشته باشند و برخی دیگر نه. بنابراین، مهم است که واکنش بدن خود به مصرف قهوه را در نظر بگیرید و مقدار مناسب آن را بر اساس این واکنشها تنظیم کنید.
عوارض نوشیدن قهوه ناشتا
خوردن قهوه ناشتا میتواند به عوارضی از جمله سوزش معده، افزایش ترشحات اسیدی و در بلند مدت ممکن است باعث زخم معده شود. دلیل اصلی این اثرات منفی، ارتباط قهوه با ترشحات معده است.
قهوه حاوی یک ماده به نام کافئین است که به عنوان یک ماده تحریک کننده شناخته میشود. وقتی کافئین به بدن وارد میشود، مغز اندکی از آن را به عنوان سیگنال به غدد آدرنالین ارسال میکند تا ترشح هورمونهایی مانند آدرنالین را تحریک کند. این تحریک باعث افزایش فعالیت قلب، تنفس و تمرکز میشود.
همچنین، کافئین میتواند ترشحات معده را افزایش دهد. وقتی قهوه ناشتا مصرف میشود، معده خالی است و ترشحات معده برای هضم غذا کمتر است؛ در نتیجه، مصرف قهوه در این حالت میتواند باعث تحریک معده و افزایش ترشحات اسیدی شود. این ممکن است منجر به سوزش معده و ترش کردن و احساس نفخ و ناراحتی شود. در بلند مدت، مصرف مکرر و ناشتای قهوه میتواند در طولانی مدت باعث تهاجم اسید معده به دیوارهی داخلی معده شده و باعث زخم معده شود.
شایان ذکر است که بهتر است قهوه را با غذا یا حداقل پس از صرف غذا به عنوان مثال بعد از صبحانه مصرف کنید تا از احتمال ایجاد عوارض ناخواسته مصرف آن کاهش یابد. همچنین میتوانید در بهترین زمان نوشیدن قهوه یعنی ساعت ۱۰ نوش جان کنید که میتواند موجب عدم آسیب رسانی به بدن گردد.
همچنین بخوانید: دلایل ضعف و بی حالی چیست
نتیجه گیری
در نتیجه، میتوان به این نتیجه رسید که بهترین زمان نوشیدن قهوه حدود ساعت ۱۰ صبح است. این زمان، با توجه به کاهش سطح کورتیزول و نیاز بدن به انرژی بیشتر در این بازه زمانی، مناسبترین زمان برای بهرهبرداری از اثرات انرژیبخش این نوشیدنی است. با رعایت مصرف متعادل و هوشمندانه، مصرف قهوه در این زمان میتواند به بهبود تمرکز، انگیزه و کارایی کمک شایانی کند. همچنین سلامت عمومی بدن افراد را تحت تأثیر مثبت قرار میدهد. بدیهی است که افراد باید نوشیدن قهوه خود را با شرایط و نیازهای فردیشان هماهنگ نموده و از مقدار مناسب و متعادلی از قهوه استفاده کنند تا از مزایای مفید و اثر بخشی آن بهرهمند شوند و از هرگونه صدمه و آسیب مخرب آن به بدن جلوگیری کنند. با توجه به این نکات، مصرف هوشمندانه و متعادل قهوه میتواند به بهبود کیفیت زندگی و عملکرد روزانه افراد کمک کند.