تغذیه سالم میتواند سیستم ایمنی شما را بهبود بخشد، تعادل وزنی مناسب را حفظ کند، سطح انرژی شما را بالا نگه دارد و سلامت جسمی، روانی و عاطفی را تضمین کند. اما، از سوی دیگر، تغذیه ناسالم میتواند وزن شما را افزایش دهد، دلیلی برای مشکلات سلامتی شما شود و بر طول عمر شما تاثیر منفی بگذارد. بنابراین، برای تناسب اندام و قوی ماندن باید یک تغذیه سالم داشته باشید. چگونه میتوان بین تغذیه سالم و ناسالم تفاوت قائل شد؟ در ادامه مطلب با دکتر آسپرین همراه شوید، جزئیاتی برای کمک به شما وجود دارد!
تغذیه سالم و ناسالم چیست؟
قبل از اینکه بفهمیم چگونه بین تغذیه سالم و ناسالم تمایز قائل شویم، باید بدانیم معنی غذای سالم و ناسالم چیست.
موارد | توضیحات |
لیستی از غذای سالم |
|
لیستی از غذای ناسالم |
|
غذای سالم
یک ماده غذایی غنی از ارزش غذایی که به سلامت کلی عملکرد بدن شما کمک میکند، میتواند به عنوان غذای سالم نامیده شود. چهار گروه اصلی غذایی وجود دارند یک رژیم غذایی سالم متعادل را تشکیل میدهند:
- سبزیجات و میوهها
- گوشت
- غلات کامل
- لبنیات
این مواد غذایی باید با روشهای درست تهیه و مناسب، در رژیم غذایی شما گنجانده شوند. روش درست آمادهسازی تضمین میکند که مواد مغذی لازم مانند کربوهیدراتها، پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی را به نسبت صحیح دریافت کنید. میزان و نوع مواد مغذی مورد نیاز باید براساس سن، بیماری قبلی یا سایر مسائل سلامتی شما باشد.
غذای ناسالم
مواد غذایی که ارزش غذایی لازم کمتری دارند و چربی بد، کالری و … را افزایش میدهند را میتوان به عنوان غذای ناسالم نام برد. مواد غذایی فرآوری شده، فست فودها، غذاهای سرخ شده و غیره، غذاهای ناسالم هستند.
همچنین بخوانید : رژیم غذایی و تغذیه مناسب برای کاهش فشار خون بالا
همه چربیها بد نیستند. بنابراین، مهم است که تفاوت بین چربیهای خوب و چربیهای بد را بدانید. چربیهای اشباع نشده و تک غیراشباع به طور مثبتی بر سطح کلسترول در بدن شما تاثیر میگذارند. آنها باعث افزایش کلسترول خوب و کاهش سطح کلسترول بد میشوند که به ترتیب HDL – لیپوپروتئین با چگالی بالا و LDL – لیپوپروتئین کمچگالی نامیده میشوند. از سوی دیگر، چربیهای اشباع شده از لبنیات پرچرب، گوشت قرمز و غیره و چربی ترانس موجود در مواد غذایی مانند پیتزا ، ذرت بو داده و مواد پخته شده مانند کیک، کلوچه و غیره، چربیهای ناسالم هستند.
عوارض غذاهای ناسالم
از عوارض غذاهای ناسالم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی
- بروز مشکل در عملکرد مغز
- کاهش انرژی
- تاثیر منفی بر توانایی یادگیری
- ایجاد مشکلات در حوزه سلامت روان
چگونه بین تغذیه سالم و ناسالم تفاوت قائل شویم؟
با بررسی ویژگیهای خاص مواد غذایی میتوانید بین تغذیه سالم و ناسالم تفاوت قائل شوید:
ارزش غذایی یا حقایق دانستن مواد مغذی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. بنابراین، در ادامه مطلب مهمترین مواد مغذی و جزئیات کمی از غذاهای سالم برای آنها، بررسی شدهاند.
- کربوهیدراتها، منبع انرژی حیاتی برای بدن هستند و ۴۰ تا ۶۰ درصد از رژیم غذایی شما را تشکیل میدهند. غذاهای غنی از کربوهیدرات عبارتند از: برنج قهوهای، موز، سیب زمینی، نخود، آجیل، پرتقال، سیب، انواع توتها، چغندر، نان قهوهای و غیره.
- پروتئین، برای تنظیم فعالیت سلولی در بدن ضروری است و باید ۱۵ تا ۲۵ درصد از رژیم غذایی شما را تشکیل دهد. غذاهای غنی از پروتئین عبارتند از: تخم مرغ، بادام، جو، کلم بروکلی، ماهی تن، ماست، غلات کامل، شیر و غیره.
- چربیها، برای کنترل دمای بدن، جذب ویتامینها و آزادسازی انرژی مهم هستند. باید ۱۰ تا ۲۰ درصد از رژیم غذایی شما باشد. بهتر است چربیها را با احتیاط مصرف کنید زیرا میتوانند کلسترول خوب و بد را در دراز مدت افزایش دهند. غذاهایی که چربی سالم را تامین میکنند عبارتند از: آووکادو، تخم مرغ کامل، ماهی چرب، آجیل، دانه چیا و غیره.
- فیبر، برای سلامت دستگاه گوارش ضروری است و باید حداقل ۱۴ گرم در رژیم غذایی معمولی شما باشد. غذاهای سالم سرشار از فیبر عبارتند از: جو دوسر، موز، سبزیجات با برگ تیره، گردو، سیب زمینی، سیب، هویج، آووکادو، نخود سبز، ذرت بو داده، عدس و غیره.
- ویتامینها و مواد معدنی، با تسهیل عملکرد سلولی، مسئول رشد و تکامل هستند. انواع مختلفی از ویتامینها وجود دارند که وظایف مختلفی را در بدن شما انجام میدهند. غذاهای غنی از این ویتامینها شامل موارد زیر هستند:
- ویتامین A: هویج، روغن کبد ماهی، ماهی قزلآلا
- ویتامین B: شیر، غذاهای دریایی، سبزیجات برگ سبز
- ویتامین C: پرتقال، توت فرنگی، کیوی، پاپایا
- ویتامین D: قارچ، پنیر، تخم مرغ، شیر
- ویتامین K: اسفناج، کاهو
اطلاعات بیشتر : تغذیه مناسب برای بارداری چیست ؟
همچنین غذاهای سالم و سرشار از مواد معدنی شامل ماهی، لوبیا، گوشت قرمز، عدس و غیره هستند.
بنابراین، هنگام تهیه یا خرید اقلام غذایی، باید اطمینان حاصل کنید که این مواد مغذی برای ایجاد یک تغذیه سالم و مغذی در طول روز گنجانده شده باشند. در تغذیه ناسالم نسبت مناسبی از این مواد مغذی وجود ندارد و در نتیجه خطر ابتلا به بیماریهای مختلف افزایش پیدا میکند.
مقایسه تغذیه سالم و ناسالم
- فواید سلامتی: غذاهای سالم میتوانند شما را از دردهای عضلانی، درد مفاصل، خستگی، مشکلات قلبی تسکین دهند و عملکرد کارآمد بدن را برای رشد و تکامل تسهیل کنند. برعکس، غذاهای ناسالم میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، چاقی و غیره را افزایش دهند.
- طعم: غذاهای سالم همیشه نمیتوانند خوشمزهتر باشند. آنها در حالت طبیعی خود حضور دارند و آمادهسازی زیادی لازم ندارند. از طرفی غذاهای ناسالم روشهای تهیه متنوعی از جمله روغن، ادویه و … دارند و فوقالعاده لذیذ هستند.
- قیمت: غذاهای سالم به تلاش زیادی نیاز دارند تا بهترین فواید را به همراه داشته باشند. به عنوان مثال، سبزیجات و میوههای ارگانیک تازه نیاز به هزینههای نگهداری بالایی دارند و در مقایسه با غذاهای ناسالم قیمت بالایی نیز دارند.
- دسترسیپذیری: غذاهای سالم تقاضای کمتری دارند و به اندازه غذاهای ناسالم در بازار موجود نیستند. برای مثال، میتوانید رستورانهای فستفود زیادی پیدا کنید، در حالی که یافتن مکانی برای تهیه سالاد و سوپهای سالم دشوار است.
برای داشتن تغذیه سالم به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
مهم است که بین شیوههای تغذیه سالم و ناسالم تمایز قائل شوید تا از سلامت مطلوبی برخوردار باشید. همانطور که گفتیم، غذاهای سالم و ناسالم از نظر ارزش غذایی، طعم، قیمت و اثرات سلامتی متفاوت هستند. بنابراین، شما باید تحقیقات کافی در مورد مواد غذایی، از خرید آنها تا آماده سازی را انجام دهید تا بهترین تاثیرات را در دراز مدت داشته باشند. بنابراین، یک برنامه غذایی سالم را برای یک سبک زندگی سالم و زندگی شاد، در برنامهریزی خود بگنجانید!
اطلاعات بیشتر درباره درمان خودارضایی با تغذیه مناسب
برای داشتن یک رژیم غذایی سالم، میتوانید با دکتر آسپرین تماس بگیرید و با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. متخصص تغذیه با ارزیابی نیازهای تغذیهای و بهداشتی هر شخص و تنظیم یک برنامه غذایی مناسب با شرایط و بودجه شما، میتواند بیشترین تاثیر مثبت را در سلامت غذایی شما تامین کند.
خیلی عالی بود
سپاس از توجه شما