دکتر نسیم غفوریانبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان

تفاوت حجامت و فصد خون

اگر بخواهیم به طور کلی به تفاوت حجامت و فصد بپردازیم باید چند فاکتور را بررسی کنیم:

  • کاربرد: فصد خون برای کاهش غلظت خون و حجامت برای کنترل و کاهش درد موثرتر است.
  • روش انجام: فصد خون همانند خون‌گیری با سرنگ یا اهدای خون است. حجامت با ساکشن یا بادکش انجام می‌شود.
  • حجم خون‌گیری: میزان حجم خون خارج‌شده از بدن در روش فصد خون بیشتر است.
  • عوارض: سستی و بی‌حالی و سومزاج از عوارض فصد خون و لکه‌های پوستی موقت از علائم حجامت هستند.
تفاوت حجامت و فصد خون

نمی‌توان یک نسخه کلی بپیچیم و بگوییم کدام یک بهتر است. باید به شناخت درستی درباره هر دو روش درمان برسید تا به کمک معالج بهترین درمان را انجام دهید. مطلب زیر می‌تواند دید درستی درباره تفاوت حجامت و فصد خون به شما ارائه دهد.

فواید حجامت و فصد خون

بدن به طور خودکار و مستمر سموم و مواد معدنی زاید را حذف می‌کند. کلسم، سدیم و پتاسیم اضافی توسط کلیه‌ها، تعریق، کبد و صفرا از بدن پاک می‌شوند. بدن هیچ راهی برای دفع آهن اضافی ندارد. آهن زیاد در کلیه، کبد، مفاصل و پانکراس رسوب کرده و موجب ابتلا به بیماری‌های مختلفی می‌شود. کبد چرب، التهاب مفاصل، ریزش مو، دیابت و کم کاری تیروئید از جمله این بیماری‌ ها هستند.

اطلاعیه

افزایش سن نیاز بدن به آهن را نیز کاهش می‌دهد. آهن به هموگلبین گلبول‌های قرمز متصل است و در عروق خونی جریان دارد. آهن اضافی توسط بدن دفع نمی‌شود به مداخلات درمانی نیاز دارد. بهترین راه دفع آهن اضافی انجام فصد خون یا حجامت است. هر یک از این دو روش فواید و کاربرد خاص خود را دارند که در ادامه آنها را بررسی می‌کنیم.

فصد خون چه فوایدی دارد؟

  • تنظیم آهن خون: مهمترین فایده فصد خون، تنظیم میزان آهن متصل به هموگلوبین و دفع اضافی آن است. پرخونی یا پلی سیتمی، غلظت بالای خون، هموکروماتوز و پورفیری از جمله بیماری‌های خونی مرتبط با آهن هستند. با فصد خون می‌توان علائم این امراض را کنترل و تا حدی درمان کرد.
  • کاهش ریسک حمله قلبی: گردش خون و فشار متعادل خون مهمترین اصل در عملکرد قلب و سیستم گردش خون است. فصد و حجامت هر دو غلظت خون را متعادل کرده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلب و عروق را کاهش می‌هند.
  • خون‌سازی برای افراد مبتلا به سرطان: افرادی که تحت شیمی درمانی هستند می‌توانند از مزایای فصد خون بهره‌مند شوند. فصد خون موجب تحریک تولید سلول‌ های خونی می‌شود.  

فواید فصد خون

دیگر مزایای فصد خون عبارتند از:‌

  • پیشگیری از ابتلا به کبد چرب
  • پیشگیری از ابتلا به التهاب مفاصل
  • بهبود کم کاری تیروئید با فصد خون

حجامت خون چه فایده ای دارد؟

فواید حجامت خون (به انگلیسی: Cupping Therapy)  شامل موارد زیر می‌شود:

  • مشکلات خونی مثل هموفیلی و کم خونی
  • بیماری‌های مرتبط با رماتیسم مثل آرتروز و فیبرومیالژیا
  • اختلالات مرتبط با زنان، زایمان و بارداری
  • کمر درد و دردهای موضعی
  • فشار خون بالا
  • میگرن و سردردهای خوشه‌ای
  • افسردگی و اضطراب
  • برونشیت، آلرژی و آسم
  • رفع رگ‌های واریسسی

فواید حجامت خون

البته این فواید و درمان‌ها اغلب به عنوان یک مکمل به حساب می‌آیند. چراکه حجامت باید با تایید پزشک متخصص و همراه با درمان‌های تخصصی انجام شوند تا به بهبود بیماری کمک کند.

برای غلظت خون حجامت بهتر است یا فصد؟

افزایش غلظت خون ممکن است به دلیل پرآهنی یا زیاد شدن حجم خون اتفاق بیفتد. این وضعیت روی گردش خون تاثیر منفی می‌گذارد و احتمال ابتلا به انواع بیماری‌های تنفسی، قلب و عروق و خطر سکته را افزایش می‌دهد. تفاوت فصد و حجامت در تاثیرگذاری روی غلظت خون چگونه است؟ فصد خون مناسب‌تر است. دلیل این امر به نحوه انجام این دو روش و خون‌گیری برمی‌گردد. در حجامت خون از مویرگ‌های سطحی و در فصد، خون از سیاهرگ‌های اصلی گرفته می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر: بهترین زمان برای انجام حجامت

انتخاب بین حجامت یا فصد خون

تفاوت حجامت یا فصد خون چیست؟ کدام یک را انتخاب کنیم؟ در هر دو روش خون‌گیری برای پیشگیری، کنترل و درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. در حجامت، معالج بدن را بادکش می‌کند. سپس سطح پوست در محل مویرگ‌ها خارش داده می‌شود. بادکش خون را از این نواحی خارج کرده و ناحیه مدنظر از سموم و درد رها می‌شود. البته تاثیر حجامت تنها روی یک نقطه نیست و روی کل بدن تاثیر دارد.

در فصد خون‌گیری از عروق اصلی انجام می‌شود. معالج با ایجاد خراش یا سوراخ رگ را باز می‌کند. حجم مشخصی از خون از بدن خارج شده و سموم و مواد معدنی زاید به صورت عمیق از بدن خارج می‌شوند. انتخاب بین این دو دشوار است. حجامت یا فصد خون؟ کدام یک بهتر است؟ در ادامه مقایسه‌ای از روش انجام و کاربرد حجامت آماده کرده‌ایم:

تفاوت ها در
فصد خون حجامت اهدای خون
محل خون‌گیری رگ‌های اصلی بدن مویرگ‌های سطحی و پوستی روی سینه، شکم، باسن و کمر جلو بازو
تجهیزات سوزن، کیسه فصد خون و کش مخصوص دستگاه ساکشن یا بادکش سرنگ
کاربرد کاهش غلظت خون و درمان پرخونی تسکین درد، دفع سموم و تقویت سیستم ایمنی ذخیره در بانک خون یا آزمایشگاه
حجم خون گیری ۱۰۰ تا ۵۰۰ سی سی ۳۰ تا ۷۰ سی سی ۳۵۰ تا ۵۰۰ سی سی

انتخاب بین این دو روش بهتر است طبق صلاحدید متخصص یا معالج انجام می‌شود. در مقاله مقایسه فصد خون و اهدای خون بیشتر به تفاوت این دو پرداختیم.

برتری های فصد خون نسبت به حجامت

تفاوت فصد و حجامت از لحاظ مزایا و سهولت درمان چیست؟ اگر بین یکی از این دو روش مردد بودید کدام یک را انتخاب کنیم؟ قبل از پاسخ به این پرسش سه نکته زیر را در نظر داشته باشید:

  1. فصد خون نسبت به حجامت به زمان کمتری نیاز دارد. فصد خون از رگ‌های اصلی انجام می‌شود اما حجامت از مویرگ‌های سطح خون که همین امر هم درمان را در زمان‌کوتاهتری ممکن می‌کند.
  2. احتمال انتقال عفونت‌های خونی در فصد خون کمتر است. در حجامت باید بریدگی روی سطح پوست ایجاد کرد که احتمال عفونت را بیشتر می‌کند.
  3. یک مورد دیگر از تفاوت فصد و حجامت حجم خون گرفته‌شده از بدن است. در فصد خون حجم خون بیشتری از بدن گرفته می‌شود و همین امر موجب احساس خستگی و ضعف می‌شود. از طرفی در برخی از انواع بیماری‌ها به حجم بیشتری خون برای درمان نیاز داریم.

متن انگلیسی:

“If the cups and equipment become contaminated with blood and aren’t sterilized correctly between patients, bloodborne diseases such as hepatitis B and C can be spread.”

ترجمه فارسی: «اگر کاپ یا تجهیزات حجامت به خون آلوده شده و به درستی ضدعفونی نشوند بیماری‌هایی مثل هپاتیت بی و سی بین افراد شیوع پیدا می‌کند.»

به نقل از وبسایت webmd

در کل فصد خون نسبت به حجامت امن‌تر، کوتاهتر و با کمترین عوارض است. البته نمی‌توان گفت حتما به جای حجامت فصد را انتخاب کنید چراکه تشخیص نهایی با نظر معالج و بادرنظرگرفتن شرایط بیمار انجام می‌شود.

در انتخاب روش درمانی فصد خون و حجامت به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

برخی از فاکتورهای کلی از جمله تفاوت فصد و حجامت از لحاظ کاربرد روی انتخاب بهترین روش تاثیرگذارند. هدف از انجام فصد خون یا حجامت؛ فصد خون برای غلظت خون متعادل و حجامت برای تسریع روند بهبودی موثرتر است.

علاوه بر این نکته موارد دیگری نیز هستند که پیش از اقدام باید به آنها توجه کنید:‌

  1. توجه به وضعیت سلامت عمومی فرد و بیماری‌های زمینه‌ای؛ مثلا افراد مبتلا به کم خونی نباید سراغ این دو روش بروند.
  2. توجه به تجربه، تخصص و دانش معالج یا پزشک
  3. توجه به عوارض جانبی مثل خستگی و سستی، عفونت یا آلرژی
  4. توجه به نکات مراقبتی قبل از انجام حجامت یا فصد خون
  5. جدی گرفتن توصیه‌های مراقبت بعد از فصد خون و حجامت
  6. بهداشتی بودن محیط درمان و استریلیزه بودن تجهیزات؛ این نکته اهمیت بسیار بسیار زیادی دارد. خطرناک‌ترین نوع بیماری‌ها از طریق خون آلوده منتقل می‌شوند.

به طور کلی فصد خون برای برخی از افراد مناسب نیست. در مقاله فصد خون به افرادی که کاندیدای مناسبی برای فصد نیستند اشاره کردیم.

مقالات مرتبط

کاندیدای مناسب و نامناسب فصد خون و حجامت

چه کسانی باید سراغ فصد کردن خون بروند؟ ممنوعیت فصد خون برای چه کسانی است؟

کاندیدای مناسب فصد خون

  1. افراد ساکن مناظق گرمسیر که مزاج گرم دارند.
  2. افراد با غلظت بالای خون که بدنشان توانایی روبرویی با از دست دادن حجم ۳۵۰ تا ۵۰۰ سی سی خون را دارد. این افراد اغلب استخوان بندی درشت، چشم و لب درشت و روش موی زیادی دارند. آقایان نسبت به خانم‌ها کاندیدای مناسب‌تری برای فصد خون هستند.

اگر فرد واجد شرایط بالا بود و در رده سنی ۱۴ تا ۶۰ سال قرار داشت می‌تواند فصد خون انجام دهد.

چه افرادی نباید حجامت کنند؟

چه افرادی نباید حجامت کنند؟

  • افراد مبتلا به کم خونی و فقر آهن
  • افراد با مشکل لخته شدن خون
  • افراد مبتلا به بیماری‌ های قلب و عروق
  • افراد با سابقه تشنج
  • افراد مبتلا به بیماری‌های پوستی مثل پسوریازیس
  • افراد مبتلا به سرطان
  • افراد با کلسترول بالا
  • افراد خیلی چاق یا خیلی لاغر
  • افراد مبتلا به مشکلات صفراوی
  • افراد مبتلا به بیماری های کبدی

نکته: زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری و همچنین در دوره تخمک‌گذاری نباید حجامت کنند.

کلام پایانی

در این مقاله به تفاوت فصد و حجامت اشاره کردیم. گفتیم نمی‌توان به طور دقیق گفت که کدام درمان بهتر است. تشخیص و انتخاب به عهده پزشک معالج است. عمده تفاوت‌ فصد و حجامت به کاربرد و روش انجام آن برمی‌گردد. فصد بیشتر برای غلظت خون بالا و بیماری‌های خونی کاربرد دارد. حجامت روشی است که در آن درد کاهش یافته یا کنترل می‌شود. فصد تجهیزاتی تقریبا مشابه خون‌گیری دارد اما حجامت با بادکش یا ساکشن انجام می‌شود. لکه‌های بادکش روی پوست از عوارض حجامت و سستی و خستگی از عوارض فصد خون به حساب می‌آید.

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x