لوزه های شما پر از حفرههایی هستند که باکتری ها و چیزهای دیگر، از جمله سلولهای مرده و مخاط، میتوانند به دام بیفتند. وقتی این اتفاق میافتد، قطعات غذایی خوب جویده نشده به همراه عفونت ها میتوانند به هم بچسبند و باعث ایجاد تول شوند. معمولا در افرادی اتفاق میافتد که التهاب طولانی مدت در لوزه های خود دارند. در این مقاله اطلاعات کاملی درباره عوارض، علائم و نحوه تول گیری آمده است.
تول گیری چیست؟
افرادی که لوزه های بزرگی دارند به ویژه در بزرگسالان، مواد غذایی در داخل حفرهها تجمع مییابد و در نهایت باعث تشکیل تول میشود. گاهی مواقع افراد احساس جسم خارجی در گلو میکنند و مشکل بلع و بوی بد دهان دارند که مربوط به همین قطعات کوچک غذاست که به خوبی جویده نشده و در حفره های لوزه ها به دام میافتد.
به مرور زمان این مواد روی هم تجمع کرده و باعث عفونت و بوی بد دهان میشوند. برخی از افراد به وسیله دست با خارج کردن این جسمها اقدام به تول گیری میکنند.
علائم تول در بزرگسالان
تول ممکن است علائمی را که شما متوجه آن هستید ایجاد نکنند. در برخی موارد تول ها ریز هستند و پس از معاینه دقیق قابل مشاهده می باشند. اما عمدهترین علائم تول در بزرگسالان عبارتند از:
- بوی بد دهان نشانه اصلی تول است که همراه با عفونت لوزه است.
- گلو درد
- ممکن است گلو شما را تحریک کند و باعث سرفه شود.
- مشکل در بلع و بلع دردناک
- احساس می کنید چیزی در گلوی شما گیر کرده است.
- بی اشتهایی
- لوزه های متورم یا بزرگ شده
- باقی مانده های سفید یا زرد در پشت گلو
- گوش درد
علائم تول در کودکان
علائم تل در کودکان و بزرگسالان کمی با یکدیگر فرق دارند. در کودکان به علت خوب جویده نشدن غذا و صحبت کردن در هنگام غذا خوردن تکه های کوچک غذا ممکن است در حفره های لوزه تجمع یابد.
مهمترین علائم تول در کودکان عبارتند از:
- مالیدن بینی و دهان با پشت دست
- تغییر صدا در برخی از کودکان
- کم اشتهایی
- تب
- ضعف
- درد در ناحیه گلو و لوزه ها
برای اطلاعات بیشتر: راه های درمان تب و لرز در کودکان
عوارض تول گیری
سنگ لوزه با ماساژ و تول گیری درمان نمیشود. با ماساژ دادن اتفاقی در ساختارهای درونی گلو پیش نمی آید بلکه فشار وارد شده به دو سمت گلو باعث بروز عوارضی میشود که مهمترین این عوارض مربوط به اثرات نامطلوب بر رگ های مهم کردن است. در گردن عروق بسیار مهمی مانند عروق کاروتید وجود دارد که به فشار حساس هستند.
با تول گیری و فشار آمدن به این عروق ممکن است فرد دچار افت فشار خون شود. در برخی موارد در این رگها لخته های خون ممکن است وجود داشته باشد و تول گیری باعث جابجایی و حرکت این لخته شده و در نهایت ممکن است باعث سکته مغزی شود.
بعد از تل گیری چی بخوریم؟
با توجه به اینکه تول گیری از نظر علمی درست و پذیرفته نیست بنابراین ما هم توصیه میکنیم از انجام این کار خودداری کنید و در صورت داشتن علائمی مانند درد مدام گلو و بوی بد دهان ابتدا به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است احساس دردی که دارید در اثر عفونت و التهاب باشد و تول گیری هیچ کمکی به درمان نکند. اما اگر قصد تول گیری دارید بهتر است پس از آن از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید. بهترین راه برای جلوگیری از این مشکل رعایت بهداشت دهان و دندان است.
آیا تول گیری واقعیت است یا خرافه؟
از نظر علمی تول گیری کار درستی نیست و در مجامع علمی این کار پذیرفته نشده است. فشاری که هنگام تول گیری به گلو و گردن وارد میشود ممکن است صدمات جبرانناپذیری برای شما ایجاد کند. اگر در بزرگسالان بوی بد دهان جزو علائم تول نباشد نیازی به مداخله خاص و جراحی هم نیست. اما اگر بوی بد دهان ناشی از تول برای شما و اطرافیان آزار دهنده است میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی و جراحی از شر این مواد خلاص شوید.
کلام آخر
قبل از هر گونه اقدام درباره تول گیری بهتر است اطلاعاتی درباره این روش سنتی داشته باشید. در این مطلب ما سعی کردیم جزئیات و حقایقی درباره این روش شرح دهیم. به یاد داشته باشید که میتوانید با رعایت بهداشت دهان و دندان، تجمع مواد غذایی و باکتری ها را به حداقل برسانید. دندان های خود را بعد از غذا، صبح و قبل از خواب مسواک بزنید.
در حین مسواک زدن، زبان خود را نیز به آرامی مسواک بزنید و سپس از نخ دندان استفاده کنید. به طور مرتب از دهانشویههایی استفاده کنید که پایه الکلی ندارند. بهداشت دهان و دندان باعث کاهش باکتریهای موجود در دهان میشود. تول گیری اساس و پایه علمی ندارد، بیشتر از اینکه مفید باشد مضر است و سبب آسیب به عروق خونی گلو و گردن میشود.