دارچین (Cinnamon) یکی از محبوب ترین ادویه ها در آشپزی و شیرینی پزی است و در سرتاسر دنیا به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. طعم خوشایند و بوی گرم آن یکی از دلایل کاربرد گسترده آن است.
دارچین چیست؟
این نوع ادویه از پوست داخلی نوعی درخت کوچک همیشه سبز به دست می آید. این پوست از درخت جدا می شود و در معرض آفتاب قرار داده می شود تا خشک شود. در این مرحله است که چوب لوله می شود و به شکل همان چوب های دارچین که می شناسیم در می آید.
بخش روغنی آن عامل بوی متمایز و طعم مطبوع است که حاوی مقدار بسیار زیادی از ماده ای به نام سینامالدهاید cinnamaldehyde می باشد. دانشمندان معتقدند سینامالدهاید ترکیبی است که خواص قدرتمند این ادویه برای سلامتی را به وجود می آورد.
انواع دارچین
- کاسیا (Cassia) که نوع رایج تر آن است و مردم آن را بیشتر می شناسند.
- سیلان (Ceylon) که به عنوان دارچین واقعی شناخته می شود.
تفاوت دارچین کاسیا و سیلان
باید بدانید همه انواع آن ترکیبات یکسانی ندارند. دارچین کاسیا حاوی مقدار زیادی کومارین (coumarin) است که اگر به مقدار زیاد مصرف شود زیان آور است. با این حال همه انواع آن خواصی دارند به شرطی که به مقدار بیش از حد مصرف نشوند. کاسیا اگر زیاد مصرف شود به دلیل محتوای کومارین، مشکل ساز می شود. دارچین سیلان یا همان نوع واقعی، از این نظر بهتر است. پژوهش ها نشان می دهند مقدار کومارین دارچین سیلان خیلی کمتر از کاسیا است. متاسفانه کاسیا خیلی رایج تر و ارزان تر از سیلان است.
فواید دارچین برای سلامتی
- حاوی ترکیبی به نام سینامالدهاید است که به مقابله با برخی انواع عفونت کمک می کند.
- روغن دارچین نیز در درمان عفونت های تنفسی قارچی، می تواند موثر باشد.
- همچنین می تواند جلوی رشد برخی باکتری ها از جمله لیستریا و سالمونلا را بگیرد. با این حال، تاکنون مشاهده نشده است که عفونت در جایی از بدن را کاهش دهد.
- خواص ضد میکروبی آن می تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان و کاهش بوی بدن دهان کمک کند.
- خواص ضد اکسیدانی آن نیز حائز اهمیت است.
آنتی اکسیدان ها از بدن ما در مقابل رادیکال های آزاد محافظت می کنند. مملو از آنتی اکسیدان های قوی مانند پلی فنول ها است. در یک پژوهش فعالیت آنتی اکسیدانی ۲۶ ادویه با هم مقایسه شد و دارچین برنده این قیاس اعلام شد بطوری که حتی از سیر و پونه کوهی (خواص پونه) هم آنتی اکسیدان بیشتری دارد. در واقع از آن می توان به عنوان یک نگهدارنده غذایی طبیعی استفاده کرد.
خواص دارچین برای لاغری
با تایید نتایج دارچین بر روی لاغری، سطح مصرف این ادویه در سالهای گذشته چندین برابر شده است. این نتایج نشان می دهد که چربی سوزی با مصرف دارچین سرعت بیشتری می گیرد. ویژگی های مهم دارچین که سبب می شود برای لاغری اثر بخش باشد عبارتند از:
- کاهش اشتها و افزایش سرعت هضم : با مصرف دارچین در بین خوراکی ها و نوشیدنی ها، سطح اشتهای فرد با کاهش چشمگیری روبروست که سبب می شود چاقی کنترل شود. همچنین سرعت هضم با مصرف دارچین زیاد می شود که سبب می گردد سطح جذب کالری از غذا و خوراکی ها کاهش داشته باشد.
- کالری سوزی در بدن : مصرف دارچین سطح گرمای بدن ( ترموژنز) را بالا می برد و سبب می شود کالری سوزی بدن زیاد تر شود.
- شکسته شدن سلول های چربی : بافت سلولی چربی ها در اثر مصرف دارچین دچار شکست و از هم گسستگی می گردد و طی فعالیت های ورزشی و کاری سرعت چربی سوزی زیاد می شود.
- متعال کردن قند خون بدن : زمانی که سطح قند خون در بدن نرمال باشد، نیاز به گرسنگی و پرخوری در فرد بر طرف می شود.
ترکیب دارچین فاقد کلسترول و چربی، پروتئین و قند می باشد که سبب می گردد کالری زیادی در زمان مصرف آن جذب بدن نشود.
خواص چای دارچین برای مردان
مکانیسم بدنی مرد با زن متفاوت است و برخی ادویه جات و چاشنی ها مانند دارچین اثر گذاری شناخته شده تری بر روی سیستم بدن مرد دارند که با مزایایی همراه است. مهمترین خواص دارچین برای مردان عبارتند از:
- کاهش استرس مردان با دارچین : دارچین از ویژگی آرامش بخشی برخوردار است و دمنوش آن سطح اضطراف و نگرانی را پایین می آورد.
- درمان عفونت بدن : ویژگی ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد عفونی دارچین سبب می شود عفونت های خارجی و داخلی مردان و زنان کنترل و درمان شود.
- پیشگیری از سرطان در مردان : ویژگی آنتی اکسیدانی دارچین سبب می شود که یک مانع قوی در برابر ابتلا به سرطان در مردان باشد.
- تقویت ذهن و جسم مردان : استنشاق و بوییدن دارچین سبب افزایش فعالیت مغز می شود و بهبود حافظه را به همراه دارد.
- تقویت قوای جنسی در مرد : با مصرف دارچین، سطح استرس، اضطراف و تنش بدن مرد کم می شود و از نظر جسمی، قند زیادی سوزانده می شود و تبدیل به انرژی می گردد که سبب بالا رفتن توان جنسی مرد می گردد.
- جلوگیری از زود انزالی با دارچین : زود انزالی در مردانی با طبع سرد رخ می دهد که دارچین این متابولیسم را تغییر می دهد و طبع بدن را از سردی به سمت متعادل تغییر می دهد.
تقویت مفاصل مردان، مقابله با آلزایمر، جلوگیری از بیماری های قلبی، برطرف کردن مشکلات نعوظ با کاهش قند خون، افزایش میل جنسی، تقویت دستگاه گوارش، افزایش اکسیژن رسانی و گردش خون در بدن، کاهش التهابات، کاهش نفخ معده، تقویت سیستم ایمنی و … از دیگر مزایای مصرف دارچین برای مردان است.
خواص دارچین برای کبد
دارچین خصوصت سم زدایی و پاکسازی و ضد باکتریایی دارد. همین نتایج سبب می شود که اثر گذاری دارچین بر روی کبد نیز تثبیت گردد. کبد در اثر چربی و مشکلات گوارشی دچار آسیب می گردد. دارچین با خاصیت چربی سوزی و شکست بافت سلول های چربی، سبب افزایش سلامتی کبد می گردد.
کبد چرب به عنوان یک بیماری خطرناک در جامعه کنونی شناخته می شود که به علت عدم آگاهی و دیر اقدام کردن، خطرات زیادی را برای سلامتی فرد به همراه دارد.
البته نباید در مصرف دارچین خودسرانه عمل کرد و مقدار زیادی از آن را در طول روز استفاده کرد. کومارین موجود در دارچین اگر به سطح بالایی توسط کبد جذب گردد، احتمال سرطان کبد وجود خواهد داشت. سطح مصرف روزانه دارچین برای هر فرد نباید بیشر از ۷ میلی گرم باشد.
برای اطلاعات بیشتر: رژیم غذایی مناسب برای کبد چرب
خواص چای دارچین برای رحم
به دلیل برخورداری از ترکیباتی مانند کینئولین، کمپفرول، کورسیتین و … دارچین دارای ویژگی ضد التهابی است که برای التهاب رحم بسیار اثر بخش است. این ویژگی سبب می شود که التهاب رحم کاهش پیدا کند و در نتیجه گرفتگی، درد و ناراحتی های دیگر رحم را تسکین دهد.
مشکل مرسوم دیگری که برای خانم ها وجود دارد، انقباضات رحمی در دوره پریودی است که با درد زیاد همراه است و در دراز مدت سبب کیست تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک می شود. دارچین یک عامل ضد اسپاسم است. این سبب می شود که انقباض رحمی کم شود و فرد در دوره پریودی درد کمتری احساس کند. از طرفی از ابتلا به سندرم پلی کیستیک نیز جلوگیری شود. در نهایت با تنظیم درست چرخه قاعدگی، سطح تخمک گذاری افزایش می یابد و احتمال باروری افزایش می یابد.
خواص دارچین در چای
از دارچین به عنوان طعم دهنده چای بسیار استفاده می کنیم. بعضا بدون اطلاع از خواص آن، چای دارچین مصرف می کنند. این چای دارچین که مشابه همان چای دم کردن آماده می شود و فقط در مرحله اول همراه چای خشک، مقداری پودر دارچین یا چوب دارچین در قوری ریخته می شود دارای ویژگی های زیر است:
- تقویت دستگاه گوارش : طبع دارچین گرم است و با خاصیت ضد التهابی خود، سلامت سیستم گوارش را افزایش می دهد و انقباض های روده را کاهش می دهد.
- افزایش گردش خون: گردش خون در افرادی که چای دارچین مصرف می کنند، بهتر است و سطح اکسیژن رسانی به بافت های دستگاه گوارش و سایر نواحی بدن افزایش می یابد. شرایط هضم غذا بهتر می شود و بدن شاداب تر است.
- کاهش سطح قند خون و کلسترول با چای دارچین : دارچین با شکست ساختار چربی و همچنین کاهش قند خون، برای افراد دیابتی و دارای چربی خون مناسب می باشد. این دو مورد در سیستم گوارش اختلال ایجاد می کنند که با مصرف دارچین می توان شرایط را بهبود داد.
- تقویت سیستم ایمنی با چای دارچین : با خواص ضد اسپاسم، ضد التهابی و ضد باکتریایی سیستم دستگاه گوارش توسط دارچین تقویت می شود.
کاهش نفخ معده و کاهش حالت تهوع، سرگیجه و استفراغ از دیگر اثر بخشی های چای دارچین بر روی سیستم گوارش می باشد.
خواص دارچین برای زنان
ویژگی های دارچین و ترکیباتی که در آن وجود دارد سبب می شود مصرف آن بر روی بدن زنان نیز اثر بخشی مثبتی به همراه داشته باشد.
مهمترین اثر بخشی دارچین برای زنان تنظیم هورمون های زنانه می باشد که با کنترل قند خون، ایجاد لاغری با چربی سوزی، کاهش التهاب ها و جلوگیری از انقباض رحم صورت می گیرد. برخی دیگر از خواص این ادویه برای زنان عبارتند از :
- تقویت سیستم ایمنی بدن در دوره قاعدگی و بارداری
- کنترل قند خون و فشار خون
- کاهش گرفتگی و التهاب مفاصل و عضلات
- ایجاد لاغری و کاهش وزن
- کاهش دردهای دوره پریودی
- جلوگیری از سندرم تخمدان پلی کیستیک
مصرف زیاد دارچین چه عوارضی دارد؟
دارچین کاسیا اگر به مقدار کم تا متوسط خورده شود بی خطر است اما اگر مقدار زیادی از این نوع مصرف کنید، ممکن است مشکلاتی برای سلامتی تان به وجود بیاید چرا که مقدار زیادی کومارین همراه آن مصرف می کنید.
تحقیقات نشان داده اند مصرف مقدار زیاد کومارین برای کبد مضر بوده و خطر سرطان را افزایش می دهد. علاوه بر این مصرف زیاد از حد دارچین کاسیا با عوارض جانبی بسیاری همراه است. از آنجایی که اغلب دارچین های مورد استفاده ما از این نوع است، پس در مصرف آن تعادل را رعایت کنید.
۱- مقدار زیاد آن می تواند خطر سرطان را افزایش دهد.
پژوهش های حیوانی نشان می دهند مصرف زیاد آن به دلیل مقدار زیادی کومارین که دارد، خطر برخی سرطان ها را ممکن است افزایش دهد. مثلا در پژوهش هایی که بر روی موش ها صورت گرفت مشخص شد خوردن زیاد دارچین باعث ایجاد تومور های سرطانی در ریه ها، کبد و کلیه آنها شده است. هنوز مشخص نیست چگونه چنین اتفاقی رخ می دهد اما برخی دانشمندان معتقدند کومارین موجود در دارچین باعث آسیب دیدن دی ان ای به مرور زمان می شود و خطر سرطان را افزایش می دهد.
بیشتر تحقیقات بر روی تاثیر سرطان زایی کومارین بر روی حیوانات صورت گرفته است. تحقیقات انسانی بیشتری برای بررسی این ارتباط لازم است.
۲- ممکن است کبد آسیب ببیند.
متاسفانه چندین پژوهش تاکنون نشان داده اند که مصرف زیاد کومارین که در دارچین وجود دارد باعث مسمومیت کبد و صدمه دیدن آن می شود.
۳- ممکن است مصرف زیاد باعث افت قند خون شود.
دارچین به توانایی پایین آوردن قند خون شهرت دارد. پژوهش ها نشان داده اند این ادویه رفتار انسولین را تقلید می کند. اگر مقدار کمی مصرف کنید به کنترل قند خون کمک می کند اما اگر مصرفتان خیلی زیاد باشد ممکن است باعث شود قند خون خیلی پایین بیاید (وضعیتی به نام هیپوگلیسمی). افت قند خون علائمی مانند خستگی، سرگیجه (علت سرگیجه ناگهانی) و ضعف ایجاد می کند.
۴- ممکن است باعث زخم و جوش زدن دهان شود.
برخی افراد با خوردن غذاهای حاوی دارچین دچار زخم های دهانی می شوند. این ادویه حاوی سینامالدهاید است که ممکن است در صورت مصرف مقدار زیاد، واکنش آلرژی در بدن بر انگیزد. مقدار کم این ادویه به نظر نمی رسد چنین واکنشی ایجاد کند چرا که بزاق نمی گذارد این مواد شیمیایی به مدت طولانی در تماس با دهان بمانند. علاوه بر این، علائم آلرژی دیگری که مصرف زیاد دارچین یا سینامالدهاید ممکن است به وجود بیاورد عبارتند از:
- ورم لثه یا زبان
- احساس خارش یا سوزش
- لکه های سفید رنگ در دهان
با این حال این علائم لزوما جدی نیستند و معمولا فقط آزار دهنده اند.
آیا دارچین برای برطرف کردن التهاب و درمان روماتیسم موثر است؟
در پژوهشی که در سال ۲۰۱۸ در Journal of American College of Nutrition منتشر شد مشخص شد مصرف دارچین ممکن است به کاهش التهاب و پایین آوردن فشار خون (راه های پیشگیری از فشار خون) کمک کند.
در یک آزمایش بالینی تصادفی دو سر کور، محققان در دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان ( Institute for Advanced Studies in Basic Sciences ) در ایران ۳۶ داوطلب زن مبتلا به روماتیسم (انواع روماتیسم) را به دو گروه تقسیم کردند. به مدت هشت هفته یک گروه چهار کپسول حاوی ۵۰۰ میلی گرم پودر دارچین در روز مصرف می کرد و گروه دیگر دارونما دریافت می کرد. در ابتدا افراد شرکت کننده در این پژوهش در موارد زیر ارزیابی شدند:
- قند خون ناشتا
- چربی خون (علائم چربی خون)
- آنزیم های کبد
- مقدار پروتئین واکنشی سی در خون (پروتئینی که در واکنش به التهاب در بدن آزاد می شود)
- فشار خون
- فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا (پیش التهابی)
این ارزیابی ها دوباره در پایان هشت هفته انجام شد. نتایج کاهش قابل توجه مقدار پروتئین واکنشی سی در سرم خون، فاکتور نکروز دهنده آلفا و پایین آمدن فشار خون دیاستولیک را در گروهی که دارچین مصرف کرده بودند نشان داد. تغییر قابل توجهی در قند خون ناشتا، چربی و آنزیم های کبدی در دو گروه مشاهده نشد.
در این پژوهش گروه مصرف کننده این ادویه و گروه کنترل هر دو تعدادشان بسیار کم بود در نتیجه نمی توان یافته های این مطالعه را به بقیه تعمیم داد یا نتیجه ای از آن گرفت اما می توان آن را به عنوان یک روندی که باید بیشتر ارزیابی شود، تلقی کرد.
چگونه به کاهش علائم آرتروز روماتیسمی کمک می کند؟
در پژوهشی که در سال ۲۰۱۵ در Pharacognosy Research منتشر شد، خواص گوناگون دارچین بر روی موش ها بررسی شد و چنین نتیجه گیری شد که این ادویه خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد.
چنان که در مقاله منتشر شده در article published in the journal Evidence-Based Complementary Alternative Medicine بیان شده است، این ادویه از پوست چندین نوع درخت دارچین به دست می آید و یکی از محبوب ترین ادویه ها در دنیا با سابقه ای طولانی در آشپزی و طب سنتی است.
با خاصیت ویژه دارچین در کنترل قند و دیابت آشنا شوید.
- انسولین یکی از هورمون های کلیدی در تنظیم سوخت و ساز بدن و انرژی است. انسولین برای انتقال قند از داخل خون به سلول ها حیاتی است اما گاهی اوقات بدن افراد در مقابل انسولین مقاومت پیدا می کند. مقاومت به انسولین یک مشخصه مهم در بیماری های جدی مانند سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ است.
- بر اساس تحقیقات علمی به نظر می رسد دارچین مقاومت به انسولین را تا حد چشمگیری کاهش می دهد و به بدن کمک می کند قند خون را فرآوری کند.
- دارچین با افزایش حساسیت به انسولین، قند خون را پایین می آورد.
- پایین آوردن قند خون فقط از طریق افزایش حساسیت به انسولین اتفاق نمی افتد بلکه دارچین مکانیسم های دیگری هم برای کنترل دیابت (علائم دیابت) به راه می اندازد.
- مشخص شده است دارچین مقدار گلوکزی را که از غذا وارد جریان خون می شود کاهش می دهد. این کار با ایجاد تداخل در آنزیم های گوارشی متعدد انجام می شود که باعث کند شدن تجزیه کربوهیدرات ها در دستگاه گوارش می شود.
- مکانیسم دیگر پایین آوردن قند خون توسط دارچین، به ترکیبی در دارچین مربوط می شود که عملکرد انسولین را تقلید می کند. این باعث می شود مصرف گلوکز در سلول ها بهبود یابد. با این حال باید به خاطر داشته باشید که به نظر می رسد دارچین از خود انسولین خیلی کندتر عمل می کند.
- پژوهش های انسانی متعددی خاصیت ضد دیابتی آن را تایید کرده اند و نشان می دهند دارچین می تواند قند خون ناشتا را ۱۰ تا ۲۹ درصد کاهش دهد. دوز موثر برای این مقدار کاهش قند خون ناشتا، ۱ تا ۶ گرم یا حدود نیم الی دو قاشق چایخوری در روز است.
- حواستان باشد همان طور که دارچین با خاصیت پایین آوردن قند به کنترل دیابت کمک می کند، ممکن است باعث افت قند خون شود. پیش از مصرف آن حتما با پزشک مشورت کنید.
تاثیر دارچین بر آلزایمر و بیماری های تحلیل رونده مغزی چگونه است؟
بیماری های تخریب دستگاه عصبی با پیشروی تحلیل رفتن ساختار یا عملکرد سلول های مغزی خود را نشان می دهند. بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون دو مورد از شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب هستند.
چگونه دارچین به جلوگیری از آلزایمر و پارکینسون کمک می کند؟
به نظر می رسد دو ترکیب موجود در دارچین جلوی تجمع پروتئینی به نام تاو (tau) در مغز را می گیرند. تجمع پروتئین تاو یکی از مشخصه های بیماری آلزایمر است. در یک پژوهش که بر روی موش های مبتلا به بیماری پارکینسون صورت گرفت، این ادویه به محافظت از نورون ها کمک کرده و میزان انتقال دهنده های عصبی را به سمت نرمال پیش برده و عملکرد حرکتی را بهبود بخشید. این تاثیرات بر روی انسان ها باید بیشتر بررسی شود.
همچنین بخوانید: درمان چربی خون بالا
خاصیت ویژه دارچین در مقابله با ویروس ایدز (اچ آی وی)
در بیماری ایذر، اچ آی وی (HIV) ویروسی است که سیستم ایمنی را ضعیف می کند و به تدریج در صورت عدم درمان فرد را به سمت نقص سیستم ایمنی یا ایدز پیش می برد و در نهایت منجر به مرگ بیمار (در صورت عدم درمان) می شود. تصور می شود عصاره دارچین کاسیا به مقابله با ویروس اچ آی وی نوع یک کمک کند. این ویروس شایع ترین گونه ویروس اچ آی وی در انسان هاست.
در مطالعات آزمایشگاهی که بر روی سلول های آلوده به اچ آی وی صورت گرفت مشخص شد. این نوع ادویه در بین ۶۹ درمان گیاهی، موثرترین درمان است. اما برای تایید این نتایج باید آزمایش های انسانی گسترده ای صورت بگیرد.
مصرف زیاد آن ممکن است مشکل تنفسی ایجاد کند.
اگر به یکباره دارچین آسیاب شده زیادی بخورید ممکن است دچار مشکل تنفسی شوید. علت این است که این ادویه بافت ریزی دارد و به راحتی ممکن است استنشاق شود. اگر تصادفا مقدار کمی از آن را استنشاق کنید ممکن است دچار علائم زیر شوید:
- سرفه
- عق زدن
- مشکل در هنگام حبس کردن نفس
از طرف دیگر سینامالدهاید دارچین خود گلو را تحریک می کند و ممکن است مشکل تنفسی را بدتر کند.
کسانی که آسم (علائم آسم) یا مشکل پزشکی دیگری دارند که بر تنفسشان تاثیر می گذارد باید مراقب استنشاق تصادفی این ادویه باشند.
خطرات خوردن دارچین خشک
مدتی پیش چالش خوردن دارچین در فضای مجازی به راه افتاده بود و بسیاری از مردم تلاش کردند مقدار زیادی دارچین خشک را یک باره بخورند. این چالش شامل یک قاشق غذا خوری دارچین خشک آسیاب شده بدون نوشیدن آب بود.
اگر چه ممکن است به نظر این کار بی خطر برسد اما این چالش می تواند بسیار خطرناک باشد. خوردن دارچین خشک گلو و ریه را تحریک کرده و می تواند منجر به واکنش ناگهانی و استفراغ یا خفگی شود.
همچنین این کار ممکن است باعث آسیب دیدگی دائمی ریه ها شود. چون ریه ها نمی توانند فیبرهای موجود در آن را تجزیه کنند. این ذرات در ریه جمع می شود و باعث التهاب ریه و وضعیتی به نام سینه پهلوی استنشاقی (aspiration pneumonia) می شوند.
اگر سینه پهلوی استنشاقی درمان نشود ریه ها دچار آسیب ماندگار و تشکیل بافت جوشگاه می شوند و احتمال کلاپس (فروریزش) وجود دارد.
دارچین با چه داروهایی تداخل دارویی ایجاد می کند؟
اگر به مقدار کم مصرف شود با بیشتر داروها مشکلی ندارد و بی ضرر است.
اما اگر مقدار مصرف زیاد باشد در صورتی که داروهای زیر را مصرف کنید ممکن است تداخل دارویی ایجاد شود:
- داروهای دیابت
- داروهای مرتبط با قلب
- داروهای مرتبط با کبد
علت این است که دارچین با این داروها ممکن است برهم کنش داشته باشد و باعث افزایش و یا کاهش تاثیر آنها شود.
مثلا دارچین کاسیا که کومارین زیادی دارد در صورتی که زیاد مصرف شود باعث مسمومیت کبد و آسیب کبدی می شود.
اگر دارویی مصرف می کنید که بر کبد تاثیر می گذارد مانند پاراستامول، استامینوفن و استاتین، مصرف زیاد آن باعث می شود احتمال آسیب کبد بیشتر شود.