دکتر نسیم غفوریانبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان

خواص نخود

عکس گیاه نخود

نخود (Chickpea) که با عنوان نخود سفید، نخود زرد یا لوبیا گاربانزو نیز شناخته می شود عضوی از خانواده حبوبات است.نخود سرشار از انواع ویتامین ها، مواد مغذی، پروتئین، مواد معدنی و فیبر است که برای سلامتی بدن بسیار مفید است، از خواص نخود میتوان به کنترل وزن، سلامت قلب، کنترل قند خون، کمک به هضم غذا و کمک به گوارش، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش احتمال ابتلا به بعضی از سرطان ها اشاره کرد.

خواص شگفت انگیز نخود

  • به کاهش وزن کمک می کند.
  • حاوی مقدار زیادی پروتئین است.

به طوری که ۲۸ گرم نخود پخته حدود سه گرم پروتئین در اختیار شما قرار می دهد. برخی پژوهش ها نشان می دهند کیفیت پروتئین موجود در نخود بهتر از انواع دیگر حبوبات است. علت این است که حاوی تقریبا همه انواع اسیدهای آمینه به جز متیونین است.

اطلاعیه

  • به دستگاه گوارش کمک می کند.

فیبر موجود در آن عمدتا از نوع فیبر محلول است یعنی با آب به خوبی ترکیب می شود و موادی ژله ای شکل در دستگاه گوارش درست می کند. فیبر محلول به افزایش تعداد باکتری های سالم و مفید روده کمک می کند و از رشد باکتری های ناسالم جلوگیری می نماید. این می تواند به کاهش خطر برخی بیماری های گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر و سرطان روده کمک کند.

در یک پژوهش ۴۲ نفر به مدت دوازده هفته هر روز ۱۰۴ گرم نخود مصرف کردند. این افراد بهبود عملکرد روده از جمله افزایش دفعات کارکرد روده و نرم تر شدن مدفوع را در مقایسه با زمانی که آن را مصرف نمی کردند، گزارش کردند.

  • خطر سرطان را کاهش می دهد.

وارد کردن نخود به صورت مرتب به برنامه غذایی به کاهش خطر برخی سرطان ها کمک می کند. خوردن آن تولید بوتیرات (butyrate) را افزایش می دهد. بوتیرات اسید آمینه ای است که به دلیل خاصیت ضد التهابی در سلول های روده بزرگ مورد مطالعه قرار گرفته و احتمالا خطر سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.

علاوه بر این، نخود منبع ساپونین بوده که از ترکیبات گیاهی است و می تواند به پیشگیری از ایجاد برخی سرطان ها کمک کند. ساپونین به دلیل نقش داشتن در جلوگیری از رشد تومور مورد بررسی قرار گرفته است.

همچنین حاوی چندین ویتامین از جمله ویتامین های گروه ب و ماده معدنی است که به کاهش ریسک برخی سرطان ها از جمله سرطان ریه و سرطان پستان می تواند کمک کند.

عوارض یا ضررهای نخود

عوارض مصرف نخود

هرگز نباید نخود را خام بخورید چرا که حاوی مواد و سمومی است که گوارش آنها بدن را با مشکل مواجه می سازد.

حتی نخود پخته هم قندهای پیچیده دارد که گوارش آنها سخت بوده و باعث تولید گاز زیاد در شکم می شود. بنابراین توصیه های گفته شده برای کاهش نفخ را رعایت کنید.

اگر پیش از این حبوبات زیاد مصرف نمی کرده اید، به تدریج به برنامه خود اضافه کنید تا بدن به آن عادت کند.

هم چنین بخوانید درباره خواص برنج

روش های پخت برای کاهش خاصیت نفاخی آن

برای جلوگیری از نفخ نخود باید با روش زیر آماده شود:

  • آن را پاک کنید و با آب بشویید.
  • سپس در یک ظرف بزرگ پر از آب نخود را خیس کنید و بگذارید حدود هشت ساعت بماند.
  • دوباره آب نخود را خالی کنید و با مقدار زیادی آب تازه بگذارید بپزد.
  • مدت زمان پخت بستگی به نوع نخود دارد اما در هر صورت تا زمانی که کاملا نرم نشده است باید بپزد.

نکته: می توانید برای کاهش بیشتر نفخ آن، پس از چند دقیقه که در حال جوش است دوباره آب آن را خالی کنید و بلافاصله دوباره روی شعله بگذارید و روی آن آب جوش بریزید. دقت کنید حتما آبی که اضافه می کنید در دمای جوش باشد. این کار را دو بار می توانید تکرار کنید تا خاصیت نفاخی نخود برطرف شود.

چگونه نخود به کاهش وزن کمک می کند؟

به دلیل محتوای زیاد فیبر و پروتئین، یک غذای مناسب برای رژیم لاغری و کنترل اشتها است.

پروتئین و فیبر خاصیت سینرژی بر روی هم دارند و با کند کردن گوارش به طولانی تر شدن احساس سیری کمک می کنند. علاوه بر این، پروتئین می تواند هورمون های کاهش اشتها در بدن را افزایش دهد. در واقع خاصیت سیر کنندگی پروتئین و فیبر نخود، به صورت خودکار باعث می شود مقدار کالری که در روز می توانید بخورید کاهش پیدا کند.

مقالات مرتبط

یک پژوهش، اشتها و میزان کالری دریافتی را در ۱۲ خانمی که دو وعده غذایی جداگانه مصرف می کردند، بررسی کرد. افراد شرکت کننده پیش از یکی از وعده ها ۲۰۰ گرم (یک لیوان) نخود و پیش از وعده دیگر دو تکه نان (حدود ۱۰۰ گرم) می خوردند. افراد پس از خوردن نخود، مقدار بسیار کمتری غذا می خوردند در حالی که پس از خوردن نان سفید (تهیه شده از آرد سفید) اشتهای خیلی بیشتری داشتند.

در یک پژوهش دیگر مشخص شد کسانی که به مدت دوازده هفته به طور متوسط ۱۰۴ گرم نخود در روز مصرف می کردند نسبت به کسانی که نخود نمی خوردند، احساس سیری بیشتر داشتند و کمتر به خوردن غذاهای پر کالری بی ارزش روی می آوردند.

تحقیقات بیشتری لازم است تا نقش نخود در کمک به کاهش اشتها و کاهش وزن تایید شود. با این حال مسلما اضافه کردن نخود به برنامه غذایی ارزشمند است به خصوص اگر می خواهید زودتر احساس سیری پیدا کنید و کمتر بخورید.

در یک پژوهش کسانی که مرتبا نخود مصرف می کردند، به طور متوسط ۵۳ درصد کمتر چاق بودند و شاخص توده بدنی (بی ام آی) و دور کمر آنها کمتر از کسانی بود که نخود نمی خورند.

علاوه بر این در یک پژوهش فرا تحلیل مشخص شد کسانی که حداقل یک وعده حبوبات در روز مصرف می کنند ۲۵ درصد بیشتر از بقیه که حبوبات مصرف نمی کنند وزن کم می کنند.

همچنین بخوانید: خواص آویشن

چرا حبوبات از جمله نخود و لوبیا نفخ ایجاد می کنند؟

مزایای مصرف نخود

الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلیول ها که به اختصار به مجموعه آنها FODMAP می گویند، همه انواع مختلف قندهایی هستند که به طور کامل در روده های ما جذب نمی شوند. هنگامی که این قندها به روده کوچک می رسند، آب جذب می کنند و به سمت روده بزرگ حرکت می کنند. در روده بزرگ این قندها توسط باکتری های روده تخمیر می شوند. جذب آب باعث می شود دیواره روده کشیده و باز شود و باعث درد و ناراحتی شود علاوه بر آن تخمیر این مواد باعث تولید گاز زیاد می شود.

بدن ما آنزیم های مورد نیاز برای تجزیه قندهای قابل تخمیر نخود را ندارد. نخود از الیگوساکاریدها تشکیل شده است که در غذاهای دیگر مانند پیاز، سیر و چاودار نیز وجود دارند اما مقدار آنها در این نوع خیلی بیشتر است. مقدار زیاد آن هنگامی که در دستگاه گوارش ما حرکت می کند، باعث تحریک دیواره معده و تولید گاز زیاد و نفخ می شود که در مجموع حس آزار دهنده ای ممکن است ایجاد کند.

بهترین راه رهایی از این الیگوساکاریدهای آن این است که چند ساعت در آب خیس بخورد یا چند مرتبه جوشانده شود و آب آن (با آب جوش تازه) عوض شود. این کار ترکیبات قندی موجود در نخود را تا حد زیادی کاهش می دهد و باعث می شود نفخ و باد شکم به حداقل برسد.

یک روش دیگر برای برطرف کردن نفخ نخود یا حبوبات دیگر، مصرف مکمل های آنزیمی است.

پزشکان مرتبط

چه کسانی نباید نخود مصرف کنند؟

برخی انواع فیبرها باعث بدتر شدن علائم سندرم روده تحریک پذیر می شود. این بستگی به وضعیت فرد دارد. اگر نخود علائم گوارشی تان را بدتر می کند، مصرف آن را محدود کنید.

آیا به جای نخود تازه می توانیم کنسرو نخود بخوریم؟

برخی غذاهای کنسروی حاوی ماده ای به نام بیسفنول هستند که با نام اختصاری بی پی آ (BPA) نوشته می شود. بیسفنول یک ماده شیمیای صنعتی است که در لایه پوشاننده ظروف کنسروی استفاده می شود. تحقیقات نشان می دهند این ماده ممکن است به داخل غذا نشت کند. سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا وجود مقدار کم این ماده در غذاهای کنسروی را بی خطر می داند اما تحقیقات نشان می دهند بیسفنول ممکن است برای سلامت ما مضر باشد.

برای جلوگیری از ضرر نخود کنسرو شده چه باید کرد؟

می توانید به دنبال نخودهای کنسروی باشید که بدون بیسفنول هستند و برچسب عاری از بیسفنول (BPA-free) بر روی آنها درج شده است. همچنین هنگام مصرف، آب کنسرو را دور بریزید و نخود را آب کشی کنید تا مطمئن شوید هر گونه بقایای بیسفنول خارج می شود.

علائم آلرژی به نخود

علائم آلرژی به نخود

آلرژی به نخود همانند سایر آلرژی های غذایی است و علائم آن در کودکان و بزرگسالان مشابه می باشد. برخی تفاوت ها در علائم آلرژی به دلیل تفاوت در شدت آلرژی است.

آلرژی به نخود همانند بقیه آلرژی های غذایی علائمی ایجاد می کند که (بر اساس گزارش دانشگاه منچستر) بیشتر در پوست بروز می کند. این علائم عبارتند از:

  1. قرمز شدن پوست
  2. جوش یا دانه زدن پوست
  3. کهیر
  4. همچنین ممکن است بدن دچار التهاب شود.

علائم شدیدتر آلرژی غذایی به صورت زیر است:

  1. پایین آمدن فشار خون
  2. اسهال
  3. استفراغ
  4. همچنین این امکان جود دارد که علائم شبیه به آسم مانند سرفه و مشکل تنفسی ایجاد شود. احساس تنگ شدن گلو نیز از جمله علائم آلرژی غذایی است.

آیا ممکن است حساسیت غیر آلرژیک داشته باشم؟

بله. برخی افراد به نخود یا هر غذای دیگری آلرژی ندارند اما نوعی حساسیت دارند که به آن عدم تحمل غذا می گویند. در عدم تحمل غذا مشکلاتی مثل آشفتگی معده یا روده یا دل درد ممکن است تجربه شود اما بر خلاف آلرژی، آسیبی به بدن وارد نمی شود و سیستم ایمنی به بدن حمله نمی کند.

منابع

اطلاعاتی وارد نشده است

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x