اطلاع از داروهای ضروری و اورژانسی یکی از مواردی است که در بسیاری از مواقع می تواند برای کنترل شرایط به افراد کمک زیادی بکند. اینکه شما در شرایط مختلف بتوانید متناسب با مشکلی که بوجود آمده است از داروهای کمکی استفاده کنید و تا حد امکان درد را کاهش بدهید، کمک می کند تا رسیدن به درمانگاه و مطب پزشک شرایط را مدیریت نمایید. البته استفاده دارو بدون نظر پزشک اشتباه است و اگر در مورد شناخت داروها صحبت می کنیم فقط محدود به موارد بسیار ضروری و اورژانسی، تحت شرایط خاص می باشد.
در این مطلب علاوه بر داروهایی که باید بلد باشیم، داروهای پرمصرف، داروهای پرفروش و داروهای بدون نسخه معرفی می شوند که برخی از آن ها را میتوان در لیست داروهای ضروری در خانه دانست.
داروهای مهم وضروری در مواقع خاص
بیشترین دلیل و اهمیت در زمینه شناخت دارو و معرفی داروهایی که باید بلد باشیم مربوط می شود به مواقع خاصی مانند اسهال، سردرد و بدن درد، دل پیچه، تپش قلب، حساسیت، تهوع و سر گیجه و…
به همین خاطر بهتر است در زمینه هر کدام از این موقعیت ها چند داروی مهم و مقدماتی را بلد باشیم تا بدانیم چه میزان از آن و به چه شکلی استفاده کنیم.
اطلاعات بیشتر : لیست داروهای کاربردی برای سفر
داروهای مهم و ضروری در زمان تهوع و سرگیجه
حالت سرگیجه و تهوع ممکن است به دلایل مختلف از جمله غذای نامناسب، مصرف بعضی نوشیدنی ها، خستگی و بدن درد و …بوجود بیاید. برای موارد مربوط به حالت تهوع و سرگیجه داروهای زیر مناسب می باشند:
- متو کلوپرامید برای درمان تهوع، استفراغ و سکسکه. این دارو را باید نیم ساعت قبل از غذا، زمانی که دچار تهوع هستید استفاده کنید.
- دیفن هیدرامین آنتی هیستامین: این مورد بیشتر برای جلوگیری از حالت تهوع های ناشی از سفر و خودرو استفاده می شود و خاصیت ضد استفراغی دارد. برای دریافت نتیجه خوب باید نیم ساعت قبل از حرکت یک یا دو قرص حداکثر ۳۰۰ میلی گرمی، استفاده کنید. فاصله زمانی مصرف این دارو ۴ تا ۶ ساعت می باشد.
لیست داروهای مهم و ضروری در زمان سردرد و بدن درد
بخاطر اتفاقات طول روز، تنش ها، مشکلات و فشارهای عصبی ممکن است دچار سردرد، بی خوابی و .. شویم که در این موارد نیاز است از مسکن ها و تب بر ها استفاده کنیم.
- نوافن : برای کاهش درد در ناحیه سر و دندان، میزان مصرف در بازه زمانی ۸ ساعتی یک کپسول می باشد.
- ژلوفن : یک قرص ضد درد بسیار قوی که بهتر است خالی مصرف نشود.
- قرص دیکلوفناک : جهت کاهش دردهای عضلانی و اسکلتی. به صورت قرص، شیاف، آمپول استفاده می شود.
- استامینوفن: دسته دیگری از قرص های کاهنده درد و تب می باشند که باید به صورت ۱ قرص در هر هشت ساعت مصرف شوند.
- استامینوفن کدئین: یک مسکن و ضد درد قوی برای سر درد و بدن درد می باشد. میزان مصرف ۱ قرص در ۸ ساعت می باشد.
- مفنامیک اسید : این دارو برای دردهای دندان مصرف می شود.
داروهای مهم و ضروری برای تپش قلب
قلب از حساسیت بالایی برخوردار است و در صورت بروز مشکل برای آن نیاز است که به صورت فوری و در لحظه رسیدگی شود. بنابراین باید در زمینه داروهای قلب آگاهی بسیار خوبی داشته باشیم.
- نیترو گلیسیرین TNG: مورد مصرف سکته قلبی، درد سینه و فشارهای بالا میباشد. این قرص که بخاطر نوع مصرف به قرص زیر زبانی هم معروف است باید بعد از سوراخ شدن با فاصله های ۵ دقیقه ای تا ۴ عدد مصرف شود.
- آسپیرین ۱۰۰ : یک داروی رقیق کننده خون است که برای موارد مربوط به سکته قلبی استفاده می شود. یک عدد از این قرص به صورت جویدنی باید مصرف گردد.
- کپسول آدالات(نیفدپین) : برای کاهش فشار خون و همچنین درمان آنژین صدری استفاده می شود. در هر مرحله باید ۳ تا ۵ قطره از آن روی زبان ریخته شود و با فاصله زمانی ۲۰ دقیقه مصرف آن تکرار شود. باید توجه داشته باشید که در هر وعده بیش از ۳۰ گرم مصرف نشود.
داروهای مهم و ضروری برای مشکلات گوارشی (اسهال و یبوست)
مشکلات گوارشی و تحرکات زیاد روده عاملی برای ایجاد اسهال و یا یبوست در کنار مشکلاتی مانند دل پیچه و نفخ می باشد. بنابر این با مصرف داروی مناسب باید این تحرکات کنترل شود تا زندگی روزمره فرد دچار اختلال و مشکل نشود.
- متو کلوپرامید : در مواردی مانند تهوع و استفراغ، نیم ساعت قبل از غذا استفاده می شود.
- هیوسین : برای درمان مشکلاتی مانند دل پیچه، دردهای گوارشی و دوره پریود مناسب است. میزان مصرف هیوسین سه بار در روز است.
- دایمتیکون : برای مشکلات نفخ شکم، به میزان ۴ بار در روز استفاده می شود.
- لو پرامید : زمانی که فرد دچار اسهال است، ابتدا ۲ قرص لوپرامید و سپس بعد از هر بار اجابت مزاج یک عدد مصرف شود. (حداکثر ۸ قرص در ۲۴ ساعت)
- یدوکینول : اگر فرد دچار اسهال باکتریایی باشد، این قرص گزینه مناسبی است.
- سی لاکس: برای درمان یبوست استفاده می شود و یک ملین محسوب می گردد. آخر شب ۱ یا ۲ عدد از این قرص با مقدار زیاد آب مصرف شود.
اطلاعات بیشتر : دارو های دل درد
داروهای مهم و ضروری در زمان سوختگی
سوختگی ها یکی از مواردی است که بخاطر شرایط کاری یا در محیط منزل امکان اتفاق آن وجود دارد. داشتن داروی مناسب کمک می کند در مراحل اولیه وضعیت سوختگی کنترل شود و آسیب کمتری به پوست و بدن شما وارد شود.
- پماد زینک اکسید: در زمینه آفتاب سوختگی و عرق سوز شدن استفاده می شود، به صورت موضعی در محل سوختی باید ماساژ داده شود.
- پماد سیلورسولفادیازین: این پماد برای سوختگی های شدید (درجه ۲) استفاده می شود که باید به صورت موضعی و همراه با پانسمان استفاده شود.
- اسپری سوختگی: در مواردی که سوختگی بسیار سطحی است و بیشتر دارای نشانه هایی مانند قرمزی کم پوست و سوزش کم می باشد، از اسپری سوختگی باید کمک گرفت.
داروهای مهم و ضروری برای درمان زخم
برای خراش های سطحی و زخم هایی که در قسمت های بدن ایجاد می شوند همیشه نیاز به مراجعه به پزشک وجود ندارد. با این حال اگر به صورت کامل ضد عفونی و مراقبت نشود ممکن است دچار عفونت و درد شود.
- پماد تترا سایکلین : این پماد برای ضد عفونی زخم سطحی مناسب است که باید همراه با پانسمان استفاده شود.
- اسپری زخم: در کنار اینکه ضد عفونی کننده است به درمان سریع زخم سطحی نیز کمک میکند.
- پماد آسیکلوویر : برای درمان مشکلاتی مانند زخم ناشی از تبخال مناسب است.
داروهای مهم و ضروری برای سرماخوردگی
- قرص سرماخوردگی : اگر در ساعات اولیه سرما خوردگی و به صورت منظم هر ۶ ساعت یک قرص مصرف شود، کمک زیادی برای رفع سرما خوردگی می کند.
داروهای مهم و ضروری برای مشکلات عضلانی
- متوکاربامول : در زمینه شل کنندگی عضلات اثر بخش است و هر قرص ۵۰۰ میلی گرمی آن در فاصله زمانی ۸ ساعت باید استفاده شود.
- ژل پیروکسی کام : به صورت موضعی استفاده می شود که مناسب برای درد و التهاب مفاصل است.
- منتول سالیسیلات : که برای ساعات اولیه آسیب های عضلانی باید نوع سرد آن استفاده شود و برای روزهای بعدی، از نوع گرم منتول سالیسیلات استفاده کنید.
داروهای مهم و ضروری برای رفع حساسیت ها
حساسیت های مختلف از جمله مواردی هستند که نمی توانیم روی آنها کنترل کاملی داشته باشیم و با یک تنفس در هوای آلوده، تماس با افراد مختلف در طول روز و رفت و آمد یا مصرف غذاها و شرایط فصلی ممکن است بوجود بیایند.
- لوراتادین: این دارو از خانواده آنتی هیستامین ها می باشد و برای مواردی چون التهابات آلرژیک چشم، کهیر و خارش و آبریزش از بینی کاربرد دارد. میزان مصرف این دارو یک قرص در روز می باشد.
- اسپری دگزامتازون: به عنوان ضد حساسیت با اسپری ۱ پاف در زیر زبان مصرف می گردد.
- پماد کالامین: به صورت استعمال موضعی کاربرد دارد و یک پماد ضد خارش و ضد حساسیت پوستی است.
در کنار موارد گفته شده، داروهای ضروری دیگری نیز هستند که شناخت آنها به ما کمک می کند:
- رانیتیدین : کنترل کننده و کاهش دهنده اسید معده
- هیوسین : برای دردهای ناحیه شکم و روده
- مفنامیک اسید : یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی است که مناسب دردهای دندان می باشد.
- نفازولین : برای درمان تحریک و خارش چشم استفاده می شود
نکات مهم درباره داروهای ضروری خانگی
- حتما به توضیحات روی دارو توجه کنید.
- قبل از مصرف تاریخ دارو را بررسی نمایید.
- نکات مربوط به تداخل دارویی را حتما رعایت کنید.
- از استفاده داروها بدون نظر پزشک خودداری کنید.
- عوارض جانبی داروها را در نظر بگیرید، برای مثال توجه کنید که دارویی که باعث خواب می شود را در چه ساعتی و شرایطی استفاده می کنید.
- شرایط نگهداری داروها را به صورت دقیق رعایت نمایید. اگر دارویی در شرایط مناسب نگهداری نشده است، از استفاده آن جدا خودداری نمایید.
اطلاعات بیشتر : داروهای دندان درد
داروهای پرمصرف
بعضی از داروها با توجه به شرایط، نیاز و کاربردی که دارند در دسته داروهای پرمصرف قرار می گیرند. البته این داروها با توجه به محیط های مختلف و شرایط گوناگون متفاوت هستند، اما اگر تعداد زیادی از آنها از نظر پر مصرف بودن در اکثر داروخانه ها به یک ترتیب می باشند. معمولا داروخانه ها با توجه به میزان فروش داروها آنها را مدیریت می کنند که هم در دسترس تر باشند و هم وضعیت موجودی آنها در داروخانه به صورت مرتب چک شود. در ادامه لیستی از داروهای پر مصرف را مرور می کنیم :
عنوان | داروها |
آنتی بیوتیک ها (قرص ها و شربت ها) |
|
ضد فشار خون و قلب |
|
اعصاب و روان |
|
پرفروش ترین داروها
با توجه به مصرف داروهای خانواده ها و میزان فروشی که داروخانه ها گزارش می کنند، می توان داروهای پرفروش را از نظر عددی، مطابق زیر عنوان کرد، که اختلاف چندانی از نظر اولویت بالاتر و پایین تر ندارند:
- قرص متفورمین (Metformin): این دارو که در زمینه کاهش قند خون و برای درمان دیابت نوع دو استفاده می شود، به عنوان پر فروش ترین دارو ثبت شده است.
- کپسول آموکسی سیلین (Amoxicillin) : دومین دارو در لیست پرفروش ها یکی از داروهای خانواده آنتی بیوتیک ها است که در زمینه درمان عفونت های مختلف از جمله عفونت سینوزیت، عفونت پوستی، عفونت مجرای ادراری، کار برد دارد.
- قرص آتورواستاتین (Atorvastatin) : این دارو که در زمینه درمان مشکلات قلبی- عروقی و برای کاهش چربی خون کاربرد دارد، سومین داروی پرفروش می باشد.
- قرص کو آموکسی کلاو (Co-Amoxiclav) : یکی دیگر از آنتی بیوتیک های قوی که در زمینه بیماری های عفونتی گروه خاص مانند مجاری تنفسی، سینوزیت، عفونت گوش میانی و برونشیت مزمن استفاده می شود، جایگاه چهارمین داروی پر فروش را به خود اختصاص داده است.
- قرص سفیکسیم (Cefixime): از دسته آنتی بیوتیک ها
- کپسول آزیترومایسین (Azithromycin) : از دسته آنتیبیوتیک ها
- قرص کلوپیدوگرل (Clopidogrel): این دارو که در رتبه هفتم قرار دارد، از نظر قیمتی رتبه اول فروش را به خود اختصاص داده است و برای بیماران قلبی عروقی استفاده می شود.
- کپسول اورلیستات (Orlistat) : این دارو که توانسته است در زمینه کاهش وزن به صورت انحصاری تائیدیه دریافت کند، رتبه ۸ را از آن خود کرده است.
- ویال ایمی پنم (Imipenem+Cilastatin)
- آمپول سوماتروپین (Somatropin ) : در زمینه درمان کوتاهی قد ناشی از کمبود هورمون رشد کاربرد دارد.
اطلاعات بیشتر : تاثیر دارونما در درمان دردها و بیماریها
بعد از این ۱۰ دارویی که نام بردیم در ادامه لیست به ترتیب داروهای زیر قرار می گیرند :
- ویال آلبومین ( Albumin)
- فیلگراستیم (Filgrastim)
- ویال اینترفرون بتا (Interferon β – ۱b)
- ایمیون گلبولین (immune globulin)
- دوستکسل (Docetaxel)
داروهای بدون نسخه
داروهای بدون نسخه (Over the counter) به داروهایی گفته می شود که برای تهیه آنها نیاز به تجویز و نسخه پزشک وجود ندارد و با مراجعه مستقیم به داروخانه می توانید آنها را تهیه کنید. از آنجایی که با داروهایی ضروری آشنا شدیم، خوب است بدانیم که کدام یک از داروها را می توانیم در زمان نیاز خودمان مستقیم تهیه کنیم، که در ادامه آنها را معرفی می کنیم :
عنوان | داروها |
مسکن های بدون نسخه :
اولین دسته از داروهای بدون نسخه ای که باید آشنا شویم، مسکن ها می باشند که جز پرفروش ترین داروها هم هستند. این داروها که برای کاهش درد و موارد ضد التهابی استفاده می شوند که شامل |
|
آنتی هیستامین ها :
این داروها در دسته داروهای مناسب برای حساسیت ها قرار می گیرند که برای مواردی مانند، خارش، ترشح خلط، عطسه و تحرکات بینی استفاده می شوند |
|
دکونژستانها (ضد احتقانها):
این دسته از داروها با تاثیر بر روی رگهای مخاط بینی، عاملی برای کاهش التهاب و ورم و همچنین احتقاق می شوند. |
|
ضد سرفه |
|
عطسه و آبریزش بینی |
|
ناراحتی معده |
|
یبوست |
|
اسهال |
|
خواب |
|