میگرن یک بیماری عصبی بوده که با سردردهای شدید و ناتوان کننده همراه است. این عارضه خود را با سردردهای ضربان دار و نبض دار، حساسیت شدید به نور، بو و صدا، تهوع یا استفراغ نشان می دهد و می تواند فرد را بین چند ساعت تا چند روز درگیر کرده و زندگی او را مختل کند. پزشکان این بیماری را با دارو کنترل و مدیریت می کنند. در این مقاله می خواهیم داروهای میگرن را مورد بررسی قرار دهیم.
داروهای میگرن
در اغلب موارد می توان میگرن را با دارو درمان و کنترل کرد. داروهای میگرن دو دسته هستند:
- داروهای درمان حاد: داروهایی که برای کاهش درد و علائم در طول سردرد استفاده می شوند.
- داروهای درمان پیشگیرانه: داروهایی که برای کاهش توالی بروز و شدت میگرن مورد استفاده قرار می گیرند.
- داروهای درمان حاد:
با شروع علائم میگرن، از این داروها برای تسکین سردرد و کاهش شدت علائم استفاده می شود. مهم است که توجه داشته باشید درمان حتما زیر نظر پزشک انجام شود، چرا که اگر فرد بیش از ۹ بار در ماه مجبور به استفاده از این داروها شود، ممکن است پزشک درمان پیشگیرانه را نیز تجویز کند.
هم چنین استفاده بیش از حد این داروها ممکن است عوارضی چون سردردهای برگشتی و سردردهایی که به دلیل مصرف بیش از حد دارو ایجاد می شود را به همراه داشته باشد و بیمار مجبور به استفاده از داروهای دیگر برای از بین بردن این عوارض شود.
داروهای مورد استفاده برای درمان حاد با توجه به نوع میگرن، علائم بیمار و شدت آن ها انتخاب می شود که شامل موارد زیر هستند:
- داروهای مسکن:
بسیاری از مسکن های میگرن را فقط با نسخه پزشک می توان تهیه کرد اما تعدادی از آن ها بدون نسخه (OTC) نیز دسترس هستند.
اکثر این داروها به غیر از استامینوفن که فقط برای تسکین درد است، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) هستند که علاوه بر تسکین درد، باعث کاهش التهابات نیز می شوند. این داروها عبارتند از:
- استامینوفن (اکسدرین، تیلنول)
- دیکلوفناک (کاتافلام)
- ناپروکسن (Aleve)
- ایبوپروفن (ادویل، موترین)
- آسپرین
- کتورولاک (تورادول)
برخی از داروهای بدون نسخه مثل آسپیرین و استامینوفن را با کافئین ترکیب می کنند که این ترکیب می تواند برای سردردهای میگرنی خفیف موثرتر و سریع تر عمل کند.
- آرگوتامین ها:
ارگوتامین ها به طور خاص برای درمان میگرن بوده که جزو اولین دسته از داروهای مورد استفاده هستند. این داروها با انقباض عروق خونی اطراف مغز، باعث تسکین میگرن در مدت چند ثانیه می شوند.
این داروها به صورت قرص زیرزبانی، اسپری بینی و تزریقی در دسترس بوده که به محض مشاهده اولین علائم سردرد مصرف می شوند و در صورت ادامه دار بودن علائم، هر نیم ساعت ۱ بار مورد استفاده قرار می گیرند.
داروهای ارگوتامین ها شامل موارد زیر هستند:
- دی هیدروارگوتامین
- ارگوتامین و کافئین
- ارگوتامین
- متیل ارگونوین
- متی سرژید
- تریپتان ها:
دسته جدیدی از داروهای میگرن، تریپتان ها هستند که با افزایش سطح سروتونین در مغز باعث کاهش التهاب شده و منجر به انقباض رگ های خونی نیز می شوند و به طور موثری فرد را از شر میگرن خلاص می کنند.
این داروها به صورت تزریقی، قرص و اسپری در دسترس بوده که قرص زیر زبانی آن، به محض حل شدن زیر زبان، با سرعت زیادی اثر می کند. این داروها عبارتند از:
- آلموتریپتان (Axert)
- ناراتریپتان (Amerge)
- فرواتریپتان (Frova)
- التریپتان (Relpax)
- سوماتریپتان (Imitrex)
- سوماتریپتان و ناپروکسن (Treximet)
- ریزاتریپتان (Maxalt، Maxalt-MLT)
- زولمیتریپتان (زومیگ)
- داروهای ضد تهوع:
این داروها باعث کاهش حالت تهوع و استفراغ، همراه با میگرن شدید شده که معمولا به همراه مسکن ها تجویز می شوند. داروهای ضد تهوع شامل موارد زیر هستند:
- متوکلوپرامید (رگلان)
- دیمن هیدرینات (گراول)
- تری متو بنزامید (تیگان)
- پرومتازین (فنرگان)
- پروکلروپرازین (کامپازین)
- اپیوئیدها (داروهای مخدر):
در صورتی که مسکن ها اثر نکنند یا بیمار نتواند ارگوتامین یا تریپتان را مصرف کند، پزشک ترکیب داروهای مخدر و مسکن های قوی تری را توصیه می کند. این داروهای ترکیبی شامل موارد زیر هستند:
- کدئین
- مپریدین
- مورفین
- اکسی کدون
- داروهای درمان پیشگیرانه:
اگر بیمار میگرن را به طور مکرر و با دفعات بیش از ۹ بار در ماه تجربه کند، ممکن است پزشک برای کاهش دفعات و شدت علائم، از داروهای پیشگیرانه استفاده کند. این داروها به تنهایی یا در کنار داروهای دیگر تجویز می شوند و بیمار باید به طور منظم از آن ها استفاده کند.
این داروها اغلب برای درمان سایر بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند و برای میگرن هم موثر هستند اما ممکن است اثربخشی آن ها هفته ها و ماه ها طول بکشد. این داروها شامل موارد زیر هستند:
- آنتاگونیست های CGRP:
آنتاگونیست های CGRP جدیدترین گروه از داروهای میگرن هستند که بر روی پروتئینی در اطراف مغز (پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین (CGRP)) اثر گذاشته و به تسکین و کاهش درد کمک می کنند. این داروها عبارتند از :
- Aimovig با نام تجاری erenumab
- فریمانزوماب (آجووی)
- مسدود کننده های بتا:
بتا بلوکرها اغلب برای فشار خون بالا مورد استفاده قرار می گیرند، به این صورت که اثرات هورمون های استرس را بر قلب و عروق خونی کاهش می دهند. این داروها هم چنین تعداد دفعات و شدت میگرن را نیز کاهش خواهند داد. برخی از آن ها در زیر نام برده شده اند:
- آتنولول (تنورمین)
- پروپرانولول (ایندرال)
- نادولول (کارگارد)
- متوپرولول (Toprol XL)
- تیمولول (Blocadren)
- مسدود کننده های کانال کلسیم:
این داروها نیز از داروهای فشار خون محسوب می شوند که باعث تعدیل انقباض و گشاد شدن رگ های خونی شده و به تسکین و درمان میگرن نیز کمک شایانی می کنند. برخی از داروهای مسدود کننده های کانال کلسیم شامل موارد زیر هستند:
- دیلتیازم
- نیمودیپین
- وراپامیل
- داروهای ضد تشنج:
کاربرد داروهای ضد تشنج، جلوگیری از تشنج ناشی از صرع و سایر بیماری ها، با آرام کردن اعصاب بیش فعال در مغز است که باعث کاهش علائم میگرن نیز می شود. این داروها شامل موارد زیر هستند:
- Sodium valproate
- گاباپنتین
- لوتیراستام
- والپروات
- تیگابین
- پره گابالین
- توپیرامات
- زونیزامید
- داروهای ضد افسردگی:
داروهای ضد افسردگی با تاثیر بر سطوح مختلف مواد شیمیایی مغز از جمله سروتونین و افزایش آن، به کاهش التهابات کمک کرده و باعث انقباض رگ های خونی می شوند و در کاهش میگرن اثر می گذارند. این داروها عبارتند از:
- آمی تریپتیلین (Elavil، Endep)
- نورتریپتیلین (Aventyl، Pamelor)
- سرترالین (Zoloft)
- فلوکستین (پروزاک، سارافم)
- ونلافاکسین (Effexor)
- ایمی پرامین (توفرانیل)
- پاروکستین (پاکسیل، پکسوا)
بهترین داروی میگرن چیست؟
معمولا برای درمان میگرن ابتدا از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی که شامل ایبوپروفن (موترین و ادویل) و ناپروکسن (Aleve) است، استفاده می شود.
آیا آنتی هیستامین برای میگرن مفید است؟
اکثر آنتی هیستامین ها در درمان میگرن موثر عمل نمی کنند. اما شواهد نشان داده است که دو آنتاگونیست گیرنده H1 (سیناریزین و سایپروهپتادین) در پیشگیری از میگرن موثر بوده اند.
حرف پایانی
برای درمان میگرن، داروهای زیادی در دسترس هستند که می توانند به راحتی به مدیریت و کنترل علائم کمک کنند. این داروها شامل دو دسته داروهای درمان حاد و داروهای درمان پیشگیرانه هستند که با توجه به نوع میگرن، شدت علائم و تعداد دفعات بروز مورد استفاده قرار می گیرند. اما مهم است که مصرف این داروها با مشورت و تجویز پزشک انجام شود. برای مشورت با یک متخصص می توانید به سایت دکتر آسپرین مراجعه کرده و پزشک مورد نظر خود را پیدا کنید.