تحقیقات نشان می دهند کرم حلقوی که نوعی انگل روده است میتواند در معالجه آسم و آلرژی به ما کمک کند.
تحقیقاتی که دانشگاه ادینبرگ و گلاسگوی بریتانیا انجام داده اند و در journal Immunity منتشر شده است، توضیح می دهد چگونه مولکول پروتئینی به نام بازدارنده ترشح اِچ. پُلی جایرس آلارمین H. polygyrus Alarmin Release Inhibitor (HpARI) از واکنش آلرژی در موشها جلوگیری می کند. این گروه تحقیقاتی امیدوارند یافته هایشان به درمان آسم که میلیونها نفر را در سرتاسر دنیا درگیر کرده است، بینجامد.
در ده سال گذشته، پژوهشگران بررسی و ابداع درمانهایی کرده اند که بخشهای خاصی از واکنش آلرژیک سیستم ایمنی را هدف قرار می دهد تا مشکل بیماری آسم و آلرژی را از ریشه برطرف کند. تاکنون تحقیقات زیادی بر روی تاثیر کرمهای انگلی بر واکنش سیستم ایمنی و آسم صورت گرفته است.
آسم چیست؟
آسم یک بیماری تنفسی مزمن است که خس خس سینه، تنگی نفس و سرفه هایی که برطرف نمی شوند اتفاق می افتد و حمله های مکرر آن باعث بدتر شدن علائم می شوند.
آسم انواع مختلف دارد اما شایعترین نوع آن، آسم ناشی از آلرژی است که به آن آسم آلرژیک می گویند و در اثر واکنش سیستم ایمنی در ریه بروز می کند. این واکنش باعث التهاب می شود و التهاب منجر به ضخیم شدن دیواره مجاری تنفسی، کاهش انعطاف پذیری آنها و کاهش قدرت اکسیژن رسانی خون می شود.
درمان آسم چیست؟
در حال حاضر درمانهای آسم، این بیماری را علاج نمی کنند بلکه جلوی بروز حمله ها و علائم را می گیرند. تقریبا همه بیماران آسم، آلرژی هم دارند اگر چه برخی چنین نیستند و در آنها علت آسم مشخص نیست. دانشمندان معتقدند در افرادی که آسم شان به آلرژی ارتباط ندارد ممکن است ژنتیک و محیط با هم نقش داشته باشند.
معمولا آسم با داروهای استنشاقی درمان می شود. با نفس کشیدن دارو، مجاری تنفسی که تحت تاثیر حمله ایمنی قرار گرفته اند، شل می شوند و مشکل برطرف می شود و یا این که واکنش سیستم ایمنی که منجر به این مشکل شده است، سرکوب می شود.
در نوع شدید آسم، داروهای استنشاقی پیشگیرانه معمولی چندان موثر نیستند. این نوع آسم خطرناک است و درمان آن هم مشکل می باشد. اگر چه تنها ۵ درصد کسانی که آسم دارند دچار این نوع آن هستند اما همین تعداد در مجموع زیاد بوده و هزینه های سنگین درمان آسم و علائم ناتوان کننده و خطرناک آسم برای آنها تهدیدی جدی به شمار می آید. از طرف دیگر اگر چه داروهای استنشاقی آسم کمک می کنند بیماری تحت کنترل قرار بگیرد و کیفیت زندگی فرد بهتر شود اما درمان قطعی آن نیست.
با تحقیقاتی که بر روی تاثیر کرمهای انگلی بر بیماری آسم و آلرژی صورت گرفته است، دانشمندان به ساخت دارویی کارآمدتر برای درمان آسم بسیار امیدوارند.
همچنین بخوانید : تاثیر دارونما در درمان دردها و بیماریها
آیا از کرمهای انگلی دارو برای درمان آسم تهیه می شود؟
محققان امیدوارند ظرف چند سال آینده بتوانند داروهایی بسازند که واکنش آلرژی را کاهش داده و حتی از آن پیشگیری کند.
انگل ها چگونه به درمان آسم کمک می کنند؟
در پژوهش دانشگاه ادینبرگ و گلاسگو، دکتر مک سورلی و همکارانش نتایج تحقیقات پیشین را جمع بندی کرده و به این نتیجه رسیده اند کرمهای انگلی پروتئینهایی آزاد می کنند که حمله های سیستم ایمنی میزبان را سرکوب می کند.
برخی از این تحقیقات پیشین نشان داده اند که موادی که از نوعی انگل روده به نام Heligmosomoides polygyrus (HES) که در موشها زندگی می کند ترشح می شود، واکنش های آلرژی منجر به آسم در آنها را سرکوب می نماید.
ترشحات انگل ها در عملکرد اینترلوکین – ۳۳ (interleukin-33) اختلال ایجاد می نماید. اینترلوکین – ۳۳ یک مولکول سیگنال دهنده است که توسط گلبولهای سفید سیستم ایمنی تولید می شود و نقش مهمی در ایجاد واکنش های ایمنی و التهابی در بیماریهایی مانند آسم دارد.
در یک پژوهش دیگر چنین نتیجه گیری شد که اینترلوکین – ۳۳ کلید محرک حساسیت آلرژیک در ریه های نوزادان است.
در تحقیقات دکتر مک سورلی، موادی که توسط انگل روده HES ترشح می شود، مورد بررسی قرار گرفت و طی این بررسی ها، پروتئین HpARI که آزاد سازی اینترلوکین – ۳۳ را مهار می کند و در نتیجه جلوی حساسیت آلرژیک را می گیرد، شناسایی شد.
جالب اینجا بود که نتیجه آزمایشها بر سلولهای انسانی نیز همین تاثیر را نشان می دهد. یافته های این پژوهش، پتانسیل استفاده از پروتئین HpARI را به عنوان داروی آسم بیش از پیش روشن می کند و نشان می دهد نه تنها از این پروتئین برای درمان آسم، بلکه به عنوان ابزاری برای بررسی نقش اینترلوکین – ۳۳ در بدن (و بیماریهای دیگر) میتوان استفاده کرد.
پژوهشگران دریافتند مولکول HpBARI مستقیما به گیرنده اینترلوکین – ۳۳ وصل می شود در نتیجه نمی گذارد شناسایی شده و کار خود را که در واقع شروع واکنش آلرژیک است، انجام بدهد و مانع فعال بودن گیرنده اینترلوکین – ۳۳ می شود در نتیجه فرآیند واکنش آلرژی اتفاق نمی افتد.
در موشها، دادن این پروتئین از شروع واکنش آلرژی پیشگیری کرد و در مورد سلولهای انسانی، باعث شد سلولها قادر نباشند به اینترلوکین – ۳۳ واکنش نشان دهند. این نشان می دهد پروتئین کرم انگل میتواند درمان موثری برای آسم و آلرژی باشد.
اطلاعات بیشتر : آزمایشهای ضروری سلامت زنان
در پژوهش دیگری دانشمندان دانشگاه راتگرز به بررسی این کرم انگلی (هلمینت helminth) پرداختند. این انگل از طریق خاک آلوده به انسان منتقل می شود و عفونتی که ایجاد می کند منجر به واکنش ایمنی نوع دو می شود که ممکن است از کنترل خارج شود. با این حال اگر عفونت به صورت کنترل شده باشد، از ایجاد بیماری التهابی جلوگیری می کند. در واقع از این انگل میتوان در درمان سندرم روده تحریک پذیر که به عنوان روده عصبی بیشتر شهرت دارد، کولیت اولسراتیو یا زخمی و آلرژی و آسم استفاده کرد.
جزئیات این پژوهش در Nature Immunology منتشر شده است. در این مقاله توضیح داده می شود چگونه واکنش های سیستم ایمنی پستانداران با انگل هلمینت طی سالیان زیاد تکامل یافته است و این کرمها یاد گرفته اند چگونه واکنش ایمنی میزبان خود از جمله انسانها را از فعالیت شدید باز دارند که حاصل این اتفاق، کاهش آسم و آلرژی در میزبانهاست.
تحقیقات در این زمینه هنوز ادامه دارد تا مسیر درمانی مشخصی برای آسم، طراحی شود. با این حال دانشمندان می دانند این تنها راه مقابله انگلها با سیستم ایمنی بدن نیست بلکه انگلها با روشهای مختلف، واکنش آلرژی بدن میزبان را سرکوب می کنند. از این رو تحقیقات باید ادامه پیدا کند تا چیزهای جدیدی از آنها یاد بگیریم و در درمان آسم و آلرژی با کرمهای انگلی به کار ببریم.