بدن همه ی افراد ۴ خلط دم، صفرا، بلغم و سودا دارد، که غلبه مزاج بلغم از جمله مراج هایی است که افراد زیادی به آن مبتلا می شوند. مزاج باید معتدل باشد، یعنی هر چهار خلط در تعادل با یکدیگر باشند. ولی اگر هر یک نسبت به دیگری افزایش یابد مزاجع به سمت آن متمایل می شود. باید تا حد زیادی رژیم غذایی را تغییر داد و سلامتی تان برایتان مهم باشد.
طبع بلغمی طبعی سرد و مرطوب است و افراد بلغمی مزاج بهتر است که در مناطق گرم و خشک زندگی کنند. استان های شمالی کشور که هوایی گرم و مرطوب دارند برای آنها اصلا مناسب نیست. مزاج بلغمی می تواند در روحیه و روان موثر باشد و فرد را درگیر افسردگی های مزمن کند. در این مقاله به بررسی اهمیت درمان بلغم و هم چنین راه های درمان خانگی بلغم خواهیم پرداخت.
اهمیت درمان بلغم در چیست؟
در صورت درمان نشدن مزاج بلغمی افراد دچار ناراحتی ها و بیماری های زیادی می شوند که می تواند آنها را اذیت کند. همچنین عدم درمان بلغم چاقی مفرط و شدید را ایجاد خواهد کرد که خود چاقی به تنهایی شامل امراض گوناگونی می شود.
درمان خانگی بلغم | دمنوش های موثر در درمان بلغم | راه های درمان در طب سنتی |
عدم مصرف گوشت گاو | دمنوش به لیمو | مصرف عسل طبیعی |
مصرف سبزجات | دمنوش به لیمو و آویشن | روغن و نوشیدنی های گرم |
مصرف ادویه جات | دمنوش دارچین | فعالیت بدنی |
نخوابیدن بلافاصله بعد از غذا | دمنوش بهار نارنج | عدم پر خوری |
بیشتر مطالعه کنید: چگونه طبع سرد بدن را درمان کنیم؟
درمان خانگی غلبه بلغم چیست؟
درمان خانگی بلغم شامل رعایت برخی نکات و نیز توصیه هایی در مصرف مواد غذایی می باشد که به آنها اشاره می کنیم:
- قطع غذاهای ممنوعه: خوردن غذاهایی در مزاج بلغمی ممنوع است مثل، لبنیات، سرکه، ترشی، شور، لیته، سیب زمینی، عدس، قارچ، چای، قهوه، نسکافه، میوه ترش و کال، نارنگی، کیوی، خیار پوست کنده، لیمو شیرین و کره گیاهی.
- عدم مصرف گوشت گاو: گوشت گاو یا گوساله برای بلغمی مزاج ها مناسب نیست. در ازای آن باید گوشت گوسفند، شتر، کبوتر، سار یا گنجشک میل کنند.
- مصرف ادویجات: مصرف هل، دارچین، زنجبیل، زیره، زعفران، زنیان، موسیر، خردل.
- مصرف سبزیجات: کرفس، نعناع، ریحان، جعفری، ترخون، مرزه، کلم، مارچوبه، گندم، کدو حلوایی، نخود.
- نخوابیدن پس از غذا: بلافاصله پس از خوردن غذا نخوابید زیرا در هضم غذا دچار مشکل و درگیر بلغم می شوید.
- دقت در انتخاب نوع غذا: دقت کنید تا غذاهای سرد میل نکنید و یا در کنار آنها گرمی جات مثل زنجبیل، فلفل سیاه، زیره و… میل کنید.
بهترین دمنوش برای بلغمی ها چیست؟
دمنوش هایی با طبع گرم، دمنوش های بسیار مناسبی هستند برای افراد بلغمی مزاج. حتی اگر دمنوشی که میل می کنید مزاج سرد دارد می توانید با اضافه کردن زنجبیل، دارچین، زعفران یا… به آن طبعی ملایم یا گرم به آن بدهید. برای مثال دمنوش هایی که در زیر معرفی کردیم گزینه های خوبی برای افراد بلغمی مزاج است.
- دمنوش به لیمو
به لیمو برای آن که به عنوان دمنوش بکار برود بسیار مناسب است. چرا که دمنوش آن طبع گرم و خشکی خواهد داشت و برای افراد بلغمی مزاج مناسب است. دمنوش به لیمو طبعی ملایم دارد و تنها با اضافه کردن یک قاشق به لیمو خشک شده به آب جوش و پس از دم کشیدن آن می توانید آن را میل کنید. این دمنشو بدن را سم زدی می کند و رادیکال های آزاد را از بین می برد.
- دمنوش به لیمو و آویشن
دمنوش به لیمو و آویشن به علت داشتن طبع گرم، برای طبع های سرد همانند یک مسکن است و حتی به تقویت حافظه نیز منجر می شود. آویشن گیاهی پر خاصیت است و خواصی مثل حذف جوش ها، شوره سر، قطع ریزش مو و… را که افراد بلغمی مزاج با آن درگیر هستند را به دنبال خواهد داشت.
- دمنوش دارچین
دارچین ادویه ای معطر و مورد علاقه اکثر ایرانی ها است که دمنوش آن نیز می تواند در مرور زمان مسبب درمان شدن مزاج بلغمی باشد. نوشیدن دمنوش دارچین به طور دائم چاقی بلغمی مزاج ها را هم رفع می کند.
بیشتر مطالعه کنید: دارچین چه خواصی دارد؟
- دمنوش بهار نارنج
بهار نارنج از گیاهان مفید برای مزاج بلغمی است و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مفید برای تپش قلب، رفلاکس معده، مشکلات ریوی و پوستی می باشد.
بلغمی ها باید چقدر آب بخورند؟
همانطور که می دانید آب در بدن بیشتر فضا را پر می کند و بسیار پر اهمیت است. ولی نکته اینجاست که افراد بلغمی مزاج باید به مقدار مناسب آب مصرف کنند. آب زیادی در بدن بلغمی مزاج ها باعث می شود که بلغم به مفاصل هایشان غلبه کند و سبب بروز آرتروز شود. و یا سردی ستون فقرات، رماتیسم مفصلی و ساییدگی استخوان ها را ایجاد کند.
راه های دفع بلغم از بدن در طب سنتی چیست؟
- روغن گرم: مالیدن روغن گرم در بخش هایی که بلغم ایجاد شده است به اصطلاح سبب پخته شدن و تبدیل بلغم به خون می شود. ۴۰ شب سرتان را با روغن سیاهدانه ماساژ دهید.
- نوشیدنی های گرم: مصرف نوشیدنی های گرم مزاج بسیار در طب سنتی توصیه شده است مانند چای دارچین و زنجبیل.
- بادکش: انجام ۷ جلسه بادکش برای کسانی که مزاج بلغمی دارند مناسب است.
- فعالیت بدنی: انجام ورزش و تحرک های روزانه می تواند به رفع بلغم کمک کند.
- عدم مصرف غذاهای چرب و کنسروی و آماده
- جلوگیری از پر خوری
- داشتن رژیم غذایی متناسب با بلغمی مزاج ها
- عدم مصرف نشاسته و غلات تصفیه نشده
- مصرف عسل صددرصد طبیعی
- آرامش در غذا خوردن و جویدن لقمه ها
ورزش مناسب افراد بلغمی چیست؟
ورزش کردن یکی از راه های رفع مزاج بلغمی است چرا که سموم بدن را دفع می کند. افرادی که مزاج بلغمی دارند بهتر است قبلش برنامه های مشخصی برای ورزش تهیه کنند. ورزش هایی مثل دویدن سریع، ورزش های هوازی، ورزش با تحرک زیاد و… مناسب هستند. این ورزش ها را اگر در زیر نور آفتاب و فضای باز انجام دهید بسیار بهتر است.