درمان پیوند مدفوع به چه درد می خورد؟ حتما وقتی عبارت “پیوند مدفوع” را می شنوید، حس بدی نسبت به آن پیدا می کنید اما جالب است بدانید درمان روده با پیوند مدفوع یک درمان قدرتمند برای برخی بیماریهای جدی روده است. در این درمان، مدفوع یک فرد سالم در داخل روده بزرگ فرد بیمار قرار می گیرد. به این درمان باکتری درمانی (باکتریوتراپی) هم گفته می شود.
پیوند مدفوع چیست؟
در پیوند مدفوع، مدفوع مملو از باکتریهای سالم در روده بزرگ (کلون) قرار داده می شود. هنگامی که باکتریهای مفید کافی در روده داشته باشید، با باکتریهای بد مقابله کرده و باعث می شوند جمعیت باکتریهای بد تحت کنترل قرار گرفته و بیماری برطرف شود.
اگر چه آنتی بیوتیک ها باکتریهای بد را از بین می برند اما متاسفانه این باکتریهای خوب را نیز از بین می برند و بدن را در معرض عدم تعادل میکروبیوم قرار می دهند. اگر تعادل بین باکتریها در بدن از بین برود، باکتریهای بدن می توانند غالب شوند و مشکل ایجاد نمایند. باکتریهای مضر روده، سمومی تولید می کنند که باعث اسهال و التهاب روده (کولیت) می شود.
با پیوند مدفوع به سرعت علائم بهبود می یابد و بدن در مقابل عفونت سی دیف در آینده نیز مقاوم تر می شود.
پیوند مدفوع در چه افرادی انجام می شود؟
در حال حاضر پیوند مدفوع برای درمان عفونت باکتریایی شدیدی به نام کلستریدیوم دیفیسیل یا به اختصار سی دیف، به کار گرفته می شود. این عفونت همانند بیشتر عفونتها معمولا با آنتی بیوتیک (چرک خشک کن) درمان می شود اما در برخی افراد، ممکن است عفونت بارها و بارها برگردد و به آنتی بیوتیک پاسخ ندهد.
در چنین مواردی، پیوند مدفوع درمان موفق تری به شمار می آید. اغلب با این درمان، عفونت به سرعت برطرف می شود.
اطلاعات بیشتر: آزمایش های ضروری سلامت زنان
پیوند مدفوع چه بیماریهایی را درمان می کند؟
این درمان علاوه بر این که عفونت کلستریدیوم دیفیسیل را درمان می کند، در حل مشکلات پزشکی دیگری نیز مفید است. در حال حاضر تحقیقات زیادی بر کارایی این درمان در موارد زیر در حال انجام است و نتایج امیدوار کننده بوده است :
- دیابت و نوروپاتی دیابتی
- آلرژی های غذایی
- چاقی
- افسردگی
- ام اس
- سیروز
- سندرم روده تحریک پذیر (روده عصبی)
- بیماری کرون
- کولیت زخمی (کولیت اولسراتیو)
درمان کولیت زخمی یا اولسراتیو با پیوند مدفوع
در یک پژوهش کسانی که دچار کولیت زخمی بودند، پیوند مدفوعی دریافت کردند که در آن مدفوع اهدایی از دو فرد اهدا کننده با هم ترکیب شده بود. برخی از داوطلبان این پژوهش تنها ظرف یک ماه بعد، علائمشان بهبود یافت و التهاب در بدن آنها فروکش کرد و ۱۵ درصد از شرکت کنندگان، بهبود یافتند و دیگر علائم کولیت زخمی نداشتند.
شواهدی وجود دارد که انطباق اهدا کننده، احتمال موفقیت درمان را در بیماران کولیت زخمی افزایش می دهد. اهدا باید از طرف کسی باشد که از نظر سلامتی در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد و ممکن است نزدیکی سن بیمار و فرد اهدا کننده هم مفید باشد. علاوه بر این به نظر می رسد اعضای خانواده اغلب اهدا کنندگان بهتری نسبت به انتخاب تصادفی اهدا کننده، هستند. همچنین اهدا از طرف خواهر یا برادر بیمار به نظر می رسد بهتر از والدین یا فرزند باشد که ممکن است علت آن نزدیکی سن دو طرف باشد.
تحقیقات بیشتری لازم است تا پی ببریم علت کارایی پیوند مدفوع در برخی بیماران کولیت زخمی و عدم تاثیر آن در برخی دیگر چیست.
همچنین بخوانید: سوالات متداول و شایعات نادرست درباره ایدز
پیوند مدفوع چگونه انجام می شود؟
پزشک نمونه مدفوع اهدا کننده را جمع آوری کرده و آن را با محلول آب نمک ترکیب می کند و سپس آن را با فیلتر قهوه، صاف می کند. در نتیجه این کار یک مایع قهوه ای رنگ به دست می آید که حاوی باکتریهای مفید و لازم برای بدن است. سپس این مایع از طریق یک شلنگ باریک بلند به نام کلونوسکوپ، به روده تزریق می شود.
این کار معمولا در بیمارستان صورت می گیرد. در حین کلونوسکوپی بیهوش هستید و چیزی متوجه نمی شوید.
آمادگی پیش از پیوند مدفوع چگونه است؟
- از دو روز پیش از پیوند مدفوع، نباید هیچ آنتی بیوتیک مصرف کنید.
- روز پیش از پیوند، رژیم غذایی مایع باید داشته باشید.
- روز پیش از پیوند، طبق دستور پزشک با مسهل یا انما روده پاکسازی می شود.
- در روز پیوند، برای جلوگیری از اسهال، لوپرامید به شما داده می شود تا مدفوع اهدایی در بدنتان بماند و تاثیر خود را بگذارد.
پیوند مدفوع با کپسول چگونه است؟
پیوند مدفوع با کپسول به صورت گسترده انجام نمی شود اما نوع جدیدتری از پیوند مدفوع است که برای بیمار راحت تر است. خوشبختانه لازم نیست مدفوع را مستقیم قورت بدهید بلکه مواد داخل کپسول ریخته می شوند و میتوان آن را با یک لوله باریک انعطاف پذیری از طریق بینی به داخل معده فرستاد. مدفوع پیش از استفاده بررسی و آماده سازی و منجمد می شود و سپس داخل کپسولهای کوچکی قرار می گیرد. ظرف دو روز حدود ۱۵ کپسول مصرف می کنید.
ممکن است به نظرتان چیز جالبی نیاید اما برای از بین بردن علائم عفونت کلستریدیوم دیفیسیل موثر است.
پیوند مدفوع از چه کسانی دریافت می شود؟
بیشتر اهدا کنندگان مدفوع، اعضای خانواده یا دوستان هستند اما لازم نیست حتما چنین باشد. شما می توانید از بانک مدفوع، پیوند دریافت کنید.
اهدا کنندگان مدفوع به دقت غربالگری می شوند و آزمایش خون و مدفوع می دهند تا اطمینان حاصل شود عفونت یا مواد مضری در مدفوعشان نباشد.
اهدا کنندگان مدفوع چه شرایطی باید داشته باشند؟
افرادی که مدفوع اهدا می کنند، باید موارد زیر را رعایت کنند:
- حداقل یک ماه پیش از اهدا نباید آنتی بیوتیک مصرف کرده باشند.
- سیستم ایمنی شان نباید ضعیف باشد.
- بیماری التهابی روده نباید داشته باشند.
- نباید سابقه مصرف مواد مخدر یا داروهای غیر قانونی داشته باشند.
- نباید تاکنون حبس در زندان داشته باشند.
- از شش ماه پیش از اهدا نباید خالکوبی یا هر گونه سوراخ کردن بدن انجام دهند.
- نباید اخیرا به نواحی که برخی عفونتها رایج هستند، سفر کرده باشند.
آیا میتوانم خودم پیوند مدفوع را انجام بدهم؟
هرگز. پیوند مدفوع نیاز به آزمایش های کامل دارد تا باکتریهای مضر، عفونت یا سموم وارد بدن شما نشود. اگر این مراحل انجام نشود ممکن است به جای این که از این کار فایده ببرید، دچار عوارض شوید. بسیاری از عفونتها علائمی در ظاهر ایجاد نمی کنند و ممکن است متوجه عفونت فرد نشوید.
اطلاعات بیشتر: تاثیر دارونما در درمان دردها و بیماری ها
پیوند مدفوع چه عوارضی ممکن است ایجاد نماید؟
- آنتی بیوتیک هایی که همراه با این درمان مصرف می شوند ممکن است باعث اسهال، تحریک پوست و حالت تهوع شوند.
- این درمان موقتا ممکن است باعث حالت تهوع شود.
- تاکنون تحقیقات هیچ عارضه جدی یا ماندگار در اثر پیوند مدفوع پیدا نکرده اند.
سلام.
بزرگواران این نوع پیوند در کدام بیمارستان های ایران انجام می گیرد؟