یکی از تاثیرگذارترین عناصر بر روی زیبایی هر فرد، مو و حالات مختلف آن است. بدیهی است که با هر تغییری در ظاهر مو چهره افراد نیز تغییر محسوسی خواهد کرد. بیماری ریزش مو یکی از مهم ترین دغدغههای افراد بوده و داشتن موهایی پرپشت و درخشان قطعا تاثیرگذارترین ویژگی بر روی زیبایی انسانها است. افراد مختلف همواره دنبال راهکارهای متفاوتی برای جلوگیری از آسیب جدی به موهای خود هستند. برای آشنایی بیش تر با درمان خانگی ریزش مو با دکتر آسپرین همراه شوید.
علل ریزش مو
برای درمان و جلوگیری از این بیماری ابتدا باید بیمار توسط پزشک معاینه شده تا علت آن بررسی شود. عوامل بروز این عارضه عبارتند از:
- آسیب جسمی: عواملی مانند بیماریها، تصادف، جراحی و… میتوانند باعث وارد شدن شوک به چرخه رشد مو شوند و این اختلال را ایجاد کنند. این مورد با بهبود وضعیت جسمی بیمار برطرف شده و رشد مو نیز مجدد اتفاق خواهد افتاد.
- بارداری: اکثر بانوان در طول بارداری و یا بعد از آن دچار این اختلال میشوند که امری طبیعی است. مصرف خودسرانه داروها برای درمان به دلیل عوارضی که دارند به نوزاد آسیب خواهند زد. بنابراین بهتر است تحت نظر پزشک قرار گیرید و با یک برنامه غذایی مناسب این بیماری را درمان کنید.
- تغییرات هورمونی: عواملی مانند بارداری، قرصهای ضد بارداری، ژنتیک و وراثت باعث عدم تعادل در سطح هورمونها میشوند. برای حل این عارضه با پزشک خود مشورت کنید و از داروهای ضدبارداری که عوارض ندارند، استفاده کنید.
- کم کاری تیروئید: تیروئید، یک غده کوچکی در جلوی گردن بوده که نقشی اساسی در تنظیم سوخت و ساز بدن، ضربان قلب، دما، خلق و خو و … دارد. تیروئید کم کار یکی از علتهای اصلی در ریزش مو است که خوشبختانه پزشکان موفق شدهاند با انجام آزمایش خون و استفاده از دارو این مشکل را درمان کنند.
- بیماری لوپوس: لوپوس یک بیماری خود ایمنی مزمن بوده که در آن به اشتباه سیستم ایمنی بدن به سلولهای سالم بدن حمله میکنند. شیوع این بیماری ۱۵ درصد بوده و معمولا ارثی و ژنتیکی است. اقدامات پزشکی به موقع راهی برای درمان آن خواهد بود.
- اختلال تریکوتیلومانیا (trichotillomania) یا وسوسه کندن مو: برخی افراد هستند که عادت کردهاند با موی خود بازی کنند، این بازی کردن سبب کشیدن و کنده شدن مو میشود و به مروز زمان منجر به توقف رشد مو شده و ریزش مو در میزان گسترده و غیرقابل کنترل میشود.
- کاهش وزن شدید: کاهش وزن ناگهانی نوعی آسیب جسمی و شوک به سیستم کلی بدن وارد کرده که میتواند باعث اختلال در رشد مو شود. دوره این بیماری ۶ ماهه بوده و با یک برنامه غذایی اصولی برطرف خواهد شد.
- مصرف بیش از حد مجاز استروئیدهای آنابولیک: ورزشکاران و بدنسازان برای حجیم کردن عضلات خود از این ماده استفاده میکنند که استفاده بیش از حد آن باعث ضعیف شدن ریشه مو و در نتیجه ریختن مو میشود.
- شیمی درمانی و پرتودرمانی: عملکرد داروهای شیمی درمانی به این صورت است که با توقف رشد سلولی در مدت محدودی در بدن، سلولهای سرطانی را تحت تاثیر قرار میدهند و در سلولهای مو نیز تاثیر گذاشته و موجب بهم ریختن چرخه طبیعی رشد مو و در نتیجه ریزش مو میشوند.
- استایل آرایشی نادرست موها: سفت بستن موها با کش، استفاده از رنگ مو، اتو مو، سشوار و… در این اختلال نقش مهمی داشته و حتی ممکن است باعث رشد مجدد موها نشوند.
- افزایش سن: ریزش مو در سنین ۵۰ تا ۶۰ سال شروع میشود.
- کم شدن آب بدن: اگر مویی رطوبت نداشته باشد، شکننده و ضعیف شده و رشد خوبی نخواهد داشت که در نتیجهی آن ریزش اتفاق میفتد.
- استرس و افسردگی
- مصرف دخانیات و مشروبات الکلی
درمان خانگی ریزش مو
درمان این بیماری از طریق طب سنتی مدت زمان طولانی تری نسبت به سایر روشها داشته و معمولا افراد پس از چند هفته استفاده منصرف و یا خسته میشوند. این راهکارهای خانگی ۱۰۰ درصد تضمینی نبوده اما استفاده از این روشها باعث تقویت موها شده و از ریزش مو پیشگیری میکنند. هدف از این مقاله آشنایی بیش تر شما با انواع درمانهای طب سنتی بوده و توصیه میشود هرگز بدون مشاوره پزشکی از این ترکیبات گیاهی استفاده نکنید.
-
ماساژ دادن
ماساژ پوست سر منجر به رشد مو و بهبود ضخامت آن میشود. این روش روی سلولهای پاپیلای پوست که در بخش زیرین فولیکول مو قرار دارند، تاثیر میگذارد. هر چقدر این کار با آرامش بیش تری انجام شود، تاثیر آن بر رشد مو بیش تر خواهد شد.
-
مصرف ویتامینهای گروه B و آهن
بانوان به علت عادت ماهیانه مقدار زیادی آهن و ویتامین B از دست میدهند که کمبود این ویتامینها باعث ریزش مو میشود. بنابراین مصرف مکمل و غذاهایی مانند گوشت قرمز، سبزیجات، ماهی و مغزها زیر نظر پزشک میتواند در درمان این عارضه موثر واقع شود.
-
زینک
غذاهایی مانند گوشت، تخم مرغ، عدس، جو دوسر، آجیل سویا، بادام هندی، گوشت گوساله حاوی مقادیر زیادی از ماده معدنی زینک یا روی بوده که بر روی سلامت و رشد مو نقش مهمی دارند. بنابراین مصرف این خوراکیها را جدی گرفته و در برنامه غذایی خود قرار دهید.
-
مصرف مکمل امگا ۳
مکملهای امگا ۳ سرشار از مواد مغذی هستند که در سلامت بدن و مو نقش به سزایی ایفا میکنند. بهتر است غذاهای حاوی امگا ۳ مانند کانولا و روغن بذر کتان، ماهی و غذاهای دریایی را در برنامه غذایی خود قرار داده و به مقدار درست و اصولی آنها را مصرف کنید.
-
درمان گیاهی با آلوئه ورا
آلوئه ورا یکی از گیاهان موثر در درمان ریزش مو است. این گیاه یکی از بهترین داروهایی است که علاوه بر درمان این اختلال، باعث کاهش شوره سر و چربیهای اضافه نیز میشود. ژل داخل آن را روی پوست سر بمالید و بعد از ۳۰ دقیقه یا یک ساعت سر خود را با آب خنک بشویید.
-
مکمل جنسینگ
مصرف مکملهای جنسینگ باعث تحریک فولیکولهای مو شده که سبب رشد بهتر و بیش تر آنها نیز میشود. قبل از استفاده از جنسینگ در برنامه غذایی خود، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
-
روغن نارگیل
این روغن حاوی اسیدهای چرب بوده که فرآیند از بین رفتن پروتئین در داخل ساقه موها را کاهش میدهد. توصیه میشود که افراد با موهای چرب دفعات کم تر و افرادی که موهای خشک دارند، تعداد دفعات بیش تری از این روغن را بر روی ریشه و ساقه مو به مدت چند دقیقه ماساژ داده و سپس شستشو دهند.
-
مصرف لیمو
استفاده از روغن لیمو یا آب لیموی تازه که حاوی مقدار زیادی ویتامین C است، برای سرعت رشد موها مفید بوده و چربی پوست سر را نیز تنظیم میکند. چند قطره از آن را روی سر خود ریخته و بعد از ۱۵ دقیقه ماساژ، آن را بشویید.
-
مصرف آب پیاز
آب پیاز حاوی مقدار زیادی گوگرد بوده که منبع بسیار خوبی برای تقویت و رشد موها و درمان ریزش مو آلوپسی آرتا (ریزش مو سکهای) است. این نوع عارضه به دلیل اختلالات هورمونی به وجود میآید که مصرف سبزیهایی مانند پیاز، تره، سیر، موسیر در برنامه غذایی میتواند در درمان آن موثر باشد.
-
روغن سیاه دانه
روغن سیاه دانه با دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی میتواند به تقویت فولیکولهای مو کمک کرده و در جلوگیری از ریزش آنها موثر واقع شود.
-
مصرف حنا
حنا یک ماده طبیعی بوده که علاوه بر رنگ کردن مو، در افزایش ضخامت ساقه مو و نرم شدن موها موثر بوده و دارای اثر ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروسی نیز است. این گیاه هم برای بانوان و هم برای آقایان قابل استفاده خواهد بود.
-
مصرف مورد
استفاده از گیاه مورد برای جلوگیری از ریزش مو و شوره، رفع خارش و موخوره بسیار موثر است.
-
روغن شمعدانی
شمعدانی یک گیاه معطر آفریقای جنوبی است. میتوانید از این روغن برای تقویت رشد موها و افزایش گردش خون و آبرسانی در پوست سر استفاده کنید.
-
روغن خردل
این روغن حاوی مقادیر زیادی پروتئین و اسیدهای چرب امگا ۳ بوده و در رشد و تقویت فولیکولهای مو تاثیر گذاشته و در نتیجه به جلوگیری از ریزش مو کمک شایانی میکند.
-
روغن زیتون
این روغن برای افرادی که موهای خشک و وز دارند، بسیار مفید بوده و از ریزش موها نیز جلوگیری میکند.
-
آب برنج
آب برنج به تقویت فولیکول مو کمک میکند. برنج را بدون نمک و روغن بپزید و آب آن را قبل از حمام روی موهای خود ماساژ دهید.
رژیم غذایی مفید برای ریزش مو
استفاده از یک برنامه غذایی درست و اصولی که حاوی مواد مغذی باشد، در سالم ماندن و تقویت رشد موها بسیار تاثیرگذار خواهد بود. با ما همراه باشید تا با مواد معدنی و ویتامینهای موجود در مواد غذایی که برای مو مفید هستند، بیش تر آشنا شوید.
مصرف پروتئین
کمبود پروتئین باعث خشکی و ضعیف شدن موها میشود. مصرف این ماده در برنامه غذایی باعث تقویت و سالم ماندن موها میشود. مواد غذایی حاوی پروتئین :
- سویا
- مرغ و بوقلمون
- تخم مرغ
- پنیر
- ماست
- شیر
- لوبیا
- غذاهای دریایی
- گوشت کم چرب
- مکمل پروتئین
گیاه خواران میتوانند از مواد غذایی زیر استفاده کنند:
- آجیل
- کره بادام زمینی
- برنج قهوهای
- لوبیا
- کینوآ
- نان کامل
- عدس
- کلم بروکلی
- مصرف آهن
کمبود آهن در بدن منجر به کم خونی شده و رسیدن مواد مغذی به فولیکول مو را نیز مختل میکند.
مواد غذایی حاوی آهن:
- گوشت قرمز
- اسفناج
- کلم
- کلم بروکلی
- مرغ
- ماهی
- بیوتین
بیوتین یکی از ویتامینهای B حلال در آب است. مصرف آن از شکنندگی و ریزش مو جلوگیری میکند:
- غلات کامل
- گردو
- سفیده تخممرغ
- آرد سویا
- جگر
- ویتامین C
مصرف ویتامین C باعث بیش تر جذب آهن شده و به تولید کلاژن در بدن نیز کمک فراوانی میکند. مواد غذایی حاوی ویتامین C:
- توت فرنگی
- بلوبری
- کلم بروکلی
- کلم بروکسل
- گوجه و سیب زمینی پخته
- کلم
- مرکبات
- امگا۳
این چربی برای بدن بسیار مفید بوده و با استفاده از مواد غذایی زیر میتوانید آن را تامین کنید:
- غذاهای دریایی
- ماهی تن، سالمون و خال مخالی
- گردو
- دانههای کتان
- تخمه کدو
- آجیل
مطلب پیشنهادی : علت ها و درمان ریزش مو
درمان های پزشکی ریزش مو
برخی از رایج ترین روشهای درمانی برای بازیابی کیفیت مو به شرح زیر است:
لیزرتراپی
پزشکان با استفاده از تاباندن لیزرهای ضعیف به پوست سر، به بهبود تراکم مو کمک میکنند. این راه درمان برای افرادی که به دلیل ژنتیکی و به دلیل عوارض شیمی درمانی موهای خود را از دست دادند، استفاده میشود. برای استفاده از دستگاههای خانگی لیزرتراپی با پزشک مشورت کرده تا با مصرف بیش از حد آن به بافت و فولیکول موهای خود آسیب وارد نکنید. این فناوری میتواند در کنار محصولات ضد ریزش مو، به عنوان یک روش موثر استفاده شود.
پلاسما تراپی – PRP
در این روش از فرد بیمار به میزان لازم خون گرفته میشود و پلاسمایی را که از پلاکت جدا شده به قسمتهای مربوطه تزریق میکنند. این کار باعث تحریک بیش تر و رشد مو میشود. دوره درمانی پی آر پی تقریبا دو ماه بوده اما برای کسب نتیجه بهتر، دو بار تزریق آن در سال توصیه میشود. مراقبتهای لازم بعد از این درمان عبارتند از:
- تا ۲۴ ساعت پوست سر خود را لمس نکنید.
- به مدت ۲۴ ساعت از سشوار و لوازم مو استفاده نکنید.
- به توصیههای پزشک عمل کنید.
- داروهای تجویزی را درست و به موقع مصرف کنید.
- کمپرس گرم و سرد استفاده نکنید.
- در محیطهای آلوده جهت جلوگیری از عفونت، سر خود را بپوشانید.
مزوتراپی
در این روش داروهای مغذی شامل انواع ویتامینها، آنتی اکسیدانها و موادی که سبب افزایش گردش خون میشوند را به پوست سر تزریق میکنند. این روش غیرتهاجمی بوده و معمولا طول درمان آن ۴ ماه است. مراقبتهای لازم بعد از انجام این کار شامل:
- استراحت کافی داشته باشید.
- داروهای تجویزی توسط پزشک را به موقع مصرف کنید.
- تا ۲۴ ساعت حمام نروید.
- در معرض نور خورشید نباشید.
- از سشوار و مواد آرایشی مو استفاده نکنید.
- استفاه از استخر و سونا تا ۴۸ ساعت ممنوع است.
کاشت مو
برای استفاده از این روش ابتدا تمام موهای سر را میتراشند، سپس از پشت سر یا بدن فولیکولهای مو را جدا می کنند و به قسمتهایی که دچار طاسی شدند، پیوند میزنند. دوره درمان کاشت مو از روشهای دیگر طولانیتر بوده و حدود یک سال خواهد بود. مراقبت های لازم بعد از کاشت مو شامل:
- شب اول از کمپرس یخ استفاده کنید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- پانسمان خود را به موقع تعویض کنید.
- داروهای تقویتی و تجویزی را درست مصرف کنید.
- ورزشهای سنگین را تا یک ماه بعد از کاشت مو انجام ندهید.
دارو درمانی
یکی از روشهای اولیه پزشکان برای درمان ریزش مو، استفاده از داروها است. برخی از داروها علاوه بر کنترل این اختلال میتوانند به احیای قسمتهایی که دچار ریزش شدند، کمک کنند. با ما همراه شوید تا با این داروها آشنا شوید:
- کتوکونازول KetoconazoL با نام تجاری Nizoral: افرادی که بر اثر آندروزنتیک دچار این اختلال شدهاند از این دارو استفاده میکنند تا با بهبود التهاب فولیکول به رشد مجدد موها کمک کند.
- اسپیرونولاکتون Spironolactone با نام تجاری Aldactone: این دارو برای افرادی که بر اثر سندروم پلیکیستیک و ترشح آندروژنها دچار این عارضه شدهاند، کاربرد داشته و باعث رشد و تقویت موها میشود.
- ماینوکسیدیل Minoxidi با نام تجاری Rogaine: افرادی که دچار ریزش تلوژن افلوویم، آناژن افلوویوم، هیپوتریکوزیس شدهاند، میتوانند از این داروها استفاده کنند که به افزایش رشد مو کمک میکنند.
- داروهای ضد آندروژن: این داروها با بهبود فولیکول مو باعث تقویت و رشد مجدد میشوند. هنگام مصرف این گروه باید در زمانهای مشخصی به پزشک مراجعه کنید، زیرا اثر این داروها در دراز مدت است.
- فیناستراید Finasteride با نام تجاری Proscar: یکی از داروهایی است که ماده آلوپسی آندروژنتیک را در بدن کنترل میکند تا مانع ریزش مو شود. این داروها اثر طولانی مدت دارند.
- کورتیکو استروئید Corticosteroids با نام تجاری Cortan: این دارو باعث جلوگیری از حمله سیستم ایمنی بدن به بافتهای مختلف خواهد شد و به تدریج رشد مو مجدد اتفاق میفتد. این دارو به صورت محلول و تزریقی قابل استفاده است.
- داروهای مقابله با عفونتهای قارچی
- داروهای کنترل یائسگی
روش های پیشگیری از ریزش مو
- موهای خود را روزانه با شامپوهای طبیعی بشویید.
- از لوازم شخصی مانند برس، بالشت، حوله، کش سر، کلاه، روسری و… استفاده کنید.
- از برسهای حرارتی کم تر استفاده کرده و اجازه دهید موها به روش طبیعی خشک شوند.
- از مواد غذایی سالم در برنامه رژیمی خود استفاده کنید.
- روغن تراپی و ماساژ را فراموش نکنید.
کلام آخر
ریزش مو بر اثر عوامل مختلفی اتفاق میفتد. سعی کنید برای جلوگیری از این اتفاق از روشهای خانگی و سنتی بیش تر استفاده کنید. در صورت ابتلا به این بیماری در سریع ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید. در مرحله اول علت بروز آن بررسی میشود و پزشک با استفاده از داروهای شیمیایی، داروهای گیاهی و در مرحله آخر از روشهای درمانی برای بهبود و زیبایی هر چه بیش تر شما استفاده میکند. جهت مشاوره با متخصص میتوانید به سایت دکتر آسپرین مراجعه کنید.