دکتر نسیم غفوریانبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان

درمان سینوزیت

درمان سینوزیت به نوع و شدت آن بستگی دارد. در موارد خفیف معمولا با مراقبت های خانگی مانند نوشیدن مایعات فراوان، استراحت، استفاده از مرطوب کننده هوا، شستشوی بینی با سرم نمکی و… درمان می شود اما در موارد شدیدتر نیاز به مراجعه پزشک و مصرف داروهای آنتی بیوتیک، ضد احتقان، اسپری بینی و مسکن دارد. در بعضی مواقع ممکن است نیاز به تخلیه سینوس و جراحی آن باشد.

راه های درمان سینوزیت

جدیدترین شیوه معالجه سینوزیت، استئوپاتی است که با استفاده از تکنیک‌ های دستی، به کاهش علائم سینوزیت کمک می‌کند. استفاده از درمان‌ های خانگی یا طب سنتی نیز می‌تواند مکمل درمان شما باشد و روند بهبود را تسریع کند. مدت زمان درمان بستگی به نوع عفونت و واکنش به درمان دارد.

اطلاعیه

سینوزیت، یا التهاب سینوس‌ های پارانازال، یک وضعیت شایع و ناخوشایند است که بسیاری از ما حداقل یک بار در زندگی خود با آن روبرو شده‌ایم. این بیماری می‌تواند علائم مختلفی مانند گرفتگی بینی، آبریزش بینی، درد و فشار در صورت، حساسیت به لمس و سردرد را ایجاد کند. در این مقاله، به بررسی روش‌های مختلف درمان سینوزیت می‌پردازیم و راهکارهایی را برای تسکین و مدیریت این بیماری بررسی می‌کنیم.

درمان دارویی انواع جراحی درمان طب سنتی درمان خانگی
آنتی‌ بیوتیک ها سپتوپلاستی چای زنجبیل نوشیدن مایعات
ایبوپروفن یا استامینوفن سینوپلاستی با بالون حذف محصولات لبنی بالا آوردن سر حین خواب
استروئید ها آندوسکوپی سینوس روغن پونه کوهی مرطوب کردن حفره‌های سینوسی
ضد احتقان‌ ها استئوپاتی اکالیپتوس افزایش مصرف ویتامین C
آنتی‌هیستامین‌ها دم‌کرده آویشن و عسل مصرف داروهای OTC

انواع روش های درمان

اگرچه داروها می‌توانند به درمان سینوزیت کمک کنند، اما در بسیاری از موارد، این عارضه بدون نیاز به دارو بهبود می‌یابد. درمان سینوزیت با روش‌های ساده‌ای مانند شستشوی بینی آغاز می‌شود. اگر این روش‌ها کافی نباشند، ممکن است نیاز به استفاده از داروهای پیشرفته‌تر یا حتی جراحی باشد. انتخاب روش درمان به شدت و مدت زمان علائم بستگی دارد و ممکن است از درمان‌های خانگی تا مداخلات پزشکی پیچیده‌تر متغیر باشد.

روش های درمان بیماری سینوزیت

۱. درمان سینوزیت با آنتی‌ بیوتیک‌ ها

اگر پزشک شما تشخیص دهد که عفونت باکتریایی مقصر سینوزیت شماست، ممکن است آنتی‌ بیوتیک تجویز کند. دوره مصرف آنتی بیوتیک برای سینوزیت خفیف معمولاً به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز است. برای سینوزیت مزمن، ممکن است مدت زمان درمان طولانی‌تر باشد.

وبسایت sinusreliefny درباره تاثیر آنتی‌ بیوتیک‌ها در درمان سینوزیت چنین می‌گوید:

“Most cases of sinusitis are caused by viruses such as the common cold and will clear up within 10 or so days. In this case, antibiotics will not be helpful – as antibiotics kill bacteria – not viruses.”

ترجمه فارسی: «بیشتر موارد سینوزیت توسط ویروس‌هایی مانند سرماخوردگی ایجاد می‌شود و ظرف ۱۰ روز یا بیشتر برطرف می‌شود. در این مورد، آنتی بیوتیک‌ها مفید نخواهند بود – زیرا آنتی بیوتیک‌ها باکتری ها را می‌کشند – نه ویروس ها را.»

۲. دستگاه بیوالکتریک سینوس

این دستگاه با استفاده از ریزجریان‌ها، رشته‌های عصبی در سینوس‌ها را تحریک و به کاهش التهاب، درد و احتقان کمک می‌کند این دستگاه بدون نیاز به نسخه پزشک فروخته می‌شود.

۳. ضد احتقان‌ ها در درمان سینوزیت

این داروها می‌توانند میزان مخاط در سینوس‌ها را کاهش دهند. برخی از آن‌ها به عنوان اسپری بینی در دسترس هستند و برخی دیگر به صورت قرص مصرف می‌شوند.

اگر بیشتر از ۳ روز از اسپری‌های ضد احتقان استفاده کنید، ممکن است باعث افزایش احتقان شود. بنابراین دستورالعمل‌های مصرف را رعایت کنید.

۴. داروهای آلرژی و درمان سینوزیت

اگر سینوزیت شما به دلیل حساسیت‌های ناشناخته باشد، آزمایش آلرژی انجام دهید تا ببینید آیا آلرژی دارید یا خیر. در صورت تایید، داروهایی مانند آنتی‌ هیستامین‌ها و دوری از محرک‌ها به درمان سینوزیت شما کمک می‌کنند. واکسن آلرژی نیز یک گزینه برای درمان طولانی‌مدت است که به تدریج حساسیت شما را به عوامل تحریک کننده کاهش می‌دهد.

۵.  داروهای مسکن برای دردهای سینوزیتی

برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از سینوزیت، بسیاری از افراد از داروهای ضد درد آزاد مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده می‌کنند. حتماً دستورالعمل‌های روی بسته بندی را رعایت کنید و این داروها را بیش از ۱۰ روز مصرف نکنید. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا داروی مناسب را برای شما تعیین کند.

همچنین بخوانید: انواع مختلف سردرد و راه های درمان آن ها

۶. استروئیدها و رفع سینوزیت

در برخی موارد، پزشک ممکن است استروئیدهای استنشاقی را برای کاهش تورم در غشاهای سینوسی تجویز کند. برای موارد شدید سینوزیت مزمن، ممکن است لازم باشد استروئیدها را از طریق دهان مصرف کنید.

جراحی برای درمان سینوزیت

جراحی برای درمان سینوزیت

اگر درمان‌های دارویی بدون نسخه و تجویزی نتوانند علائم سینوزیت شما را کاهش دهند، ممکن است به جراحی سینوس نیاز داشته باشید. در جراحی سینوس، تکنیک‌های مختلفی برای رفع مشکلاتی که مانع تخلیه طبیعی مخاط می‌شوند، به کار می‌روند. این شامل اصلاح ناهنجاری‌های ساختاری مانند انحراف سپتوم، از بین بردن توده‌های خوش‌خیم مانند پولیپ، یا درمان عفونت‌های قارچی است. جراحی‌های مختلف سینوس عبارتند از:

۱. سپتوپلاستی و درمان سینوزیت

دیگر روش جراحی برای درمان سینوزیت سپتوپلاستی است که برای اصلاح انحراف سپتوم انجام می‌شود. در این روش، جراح اقدام به تغییر شکل سپتوم می‌کند و ممکن است برخی از استخوان یا غضروف داخل بینی را نیز بردارد. این روش نیز می‌تواند به طور همزمان با جراحی آندوسکوپی سینوس انجام شود.

۲. سینوپلاستی با بالون

سینوپلاستی با بالون روشی نوین برای بهبود سینوزیت مزمن است که در آن پزشک از یک لوله نازک به نام کاتتر استفاده می‌کند که به سینوس‌های شما وارد می‌شود. سپس جراح بالون کوچکیی که در انتهای کاتتر قرار دارد را باد می‌کند، سپس آن را خالی و دوباره باد می‌کند. این روش سینوس‌های شما را باز می‌کند، به آن‌ها کمک می‌کند تا تخلیه شوند و جریان هوا را بهبود می‌بخشد.

۳. جراحی آندوسکوپی سینوس

در این روش، پزشک از یک لوله نازک که دارای دوربین و نور است (آندوسکوپ) استفاده می‌کند و آن را به بینی شما وارد می‌کند.

این دستگاه به پزشک این امکان را می‌دهد که به طور دقیق ناحیه عمل را ببیند. سپس جراح از ابزارهای کوچک برای حذف بافت یا استخوان، تراشیدن عفونت‌های قارچی یا برداشتن پولیپ استفاده می‌کند.

برای اطلاعات بیشتر: راه های درمان آبریزش بینی

۴. استئوپاتی

این روش جدیدترین درمان سینوزیت است. استئوپاتی می‌تواند با رویکردی جامع، به عنوان یک درمان مکمل برای مدیریت سینوزیت شما مفید باشد. استئوپات‌ها با تکنیک‌های دستی، روی صورت، گردن و تمامی نواحی که سینوس‌ها در آن قرار دارند، کار می‌کنند. این درمان به کاهش همه علائم سینوزیت، از جمله سردرد، تنفس دشوار و جلوگیری از تجمع مخاط در سینوس‌ها کمک می‌کند.

به طور کلی، استئوپاتی اهداف زیر را دنبال می‌کند:

  • تسکین درد
  • رفع انسداد
  • بهبود جریان خون
  • تسهیل تخلیه لنفاوی
  • جلوگیری از عود مجدد مشکلات
  • کاهش تورم و افزایش ایمنی بدن

درمان بر روی گردن، قفسه سینه، قسمت بالایی پشت و شانه‌ها  نیز انجام می‌شود تا با ایجاد تخلیه بیشتر، تنش‌های مربوط به سینوزیت کاهش یابد.

قوی ترین داروی سینوزیت

دشمن سینوزیت

قوی‌ترین دارو برای سینوزیت به نوع و علت آن بستگی دارد . در مواردی که عفونت باکتریایی باعث سینوزیت شده است، آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند بسیار موثر باشند. آزیترومایسینن، آموکسی سیلین، کلاریترومایسی و کو آموکسی کلاو قوی‌ترین انواع آنتی‌بیوتیک هستند که ممکن است درصورت ابتلا به سینوزیت باکتریایی برای شما تجویز شود.

به طور کلی، داروهای رایج برای درمان سینوزیت شامل آنتی‌بیوتیک‌ها، قطره‌های بینی، داروهای ضد التهاب و در مواردی جراحی می‌باشد. اما تجویز دقیق هر دارویی باید با تشخیص پزشک و متخصص گوش و حلق و بینی و با در نظر گرفتن شرایط خاص شما انجام شود.

آمپول برای سینوزیت

برای کمک به درمان سینوزیت مزمن، از درمان‌های تزریقی هم می‌توان استفاده کرد. تزریق‌های استروئیدی عموماً برای عفونت‌های سینوسی تجویز نمی‌شوند، اما اگر علائم سینوزیت مزمن شما پس از ۱۲ هفته همچنان ادامه دارد یا درمان‌های دیگر نظیر آنتی‌بیوتیک‌ها و اسپری‌های بینی به شما کمک نمی‌کنند، تزریق استروئید ممکن است موثر باشد.

این تزریق‌ها معمولاً شامل استروئیدها یا داروهایی مانند دوپیلوماب یا اومالیزوماب هستند. تزریق استروئید می‌تواند الگوی بیماری را شکسته و روش‌های درمانی مؤثرتری را در آینده فراهم کند. تزریق دوپیلوماب و اومالیزوماب می تواند به کاهش اندازه پولیپ و کاهش احتقان نیز کمک کند.

تخلیه سینوزیت چگونه است؟

سینوس‌ ها شبکه‌ای از گذرگاه‌ ها در نزدیکی بینی هستند که انسان را قادر به تنفس آسان می‌کنند. برای کمک به تخلیه سینوس‌ها، روش‌های زیر را امتحان کنید:

تخلیه سینوزیت چگونه است؟

  • بخار درمانی: بخار یکی از بهترین روش‌ها برای تخلیه سینوس‌هاست. برای این کار، می‌توانید به حمام بروید و آب گرم را باز کنید.درب حمام را ببندید تا بخار داخل حمام باقی بماند. به مدت ۳ تا ۵ دقیقه در حمام بمانید تا ترشحات بینی شل شده و از بینی شما خارج شوند.
  • رطوبت‌سازها: استفاده از دستگاه رطوبت‌ ساز در خانه می‌تواند کمک زیادی به تسهیل تنفس و شل شدن ترشحات بینی کند. هنگام حضور در خانه یا خواب، دستگاه مرطوب‌ساز را روشن کنید.
  • کمپرس گرم: استفاده از کمپرس گرم بر روی بینی می‌تواند به تسهیل تخلیه سینوس‌ها کمک کند. برای این کار، می‌توانید یک دستمال مرطوب را به مدت کوتاهی در مایکروویو گرم کنید. سپس آن را بر روی بینی خود قرار دهید و صبر کنید تا گرما به بینی شما کمک کند تا ترشحات شل شوند.
  • اسپری سالین: استفاده از اسپری سالین برای شستشوی نمکی بینی می‌تواند در کاهش فشار سینوسی و تخلیه مخاط بینی مفید باشد. می‌توانید خودتان با مخلوط کردن نمک با آب این اسپری را تهیه کرده و و از آن برای شستشوی بینی استفاده کنید.

اگر سینوس‌ها مسدود شوند، می‌توانند ناراحتی زیادی ایجاد کنند. این روش‌های درمانی می‌توانند به مدیریت علائم سینوزیت کمک بسزایی کنند.

درمان سینوزیت با طب سنتی

درمان سینوزیت با طب سنتی

برای درمان سینوزیت از طریق طب سنتی به توصیه‌های زیر عمل کنید:

  • چای زنجبیل و بهبود سینوزیت: نوشیدن چای داغ می‌تواند به کاهش علائم سینوسی کمک کند، اما چای زنجبیل به دلیل خواص ضد التهابی طبیعی خود، تاثیر بیشتری در کاهش تورم دارد. بنابراین بد نیست که روزانه حداقل یک فنجان چای زنجبیل بنوشید.
  • حذف محصولات لبنی: پروتئین‌های کازئین و آب پنیر موجود در محصولات لبنی ممکن است باعث تولید بیش از حد مخاط شوند و عفونت سینوسی را تشدید کنند. برای مشاهده تاثیر، سعی کنید محصولات لبنی را از رژیم غذایی خود حذف کنید و ببینید آیا علائم بهبود می‌یابند یا خیر.
  • مصرف روغن پونه کوهی برای سینوزیت: روغن پونه کوهی دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی طبیعی است که می‌تواند به مبارزه با عفونت‌های سینوسی کمک کند. برای استفاده، دو بار در روز چند قطره از این روغن را زیر زبان خود بریزید یا آن را به یک کاسه آب جوشانده اضافه کنید و بخار آن را استنشاق کنید تا علائم سینوسی کاهش یابد.
  • استفاده از اکالیپتوس: اگر فشار سینوسی شما ناشی از یک عفونت ویروسی است، می‌توانید روغن اکالیپتوس را به حمام یا دستگاه بخارساز خود اضافه کنید تا بهبودی سریع‌تر را تجربه کنید. اکالیپتوس حاوی سینئول است، ماده‌ای که می‌تواند به بهبود سریع‌تر سینوزیت ویروسی کمک کند. این روغن همچنین ممکن است به کاهش گرفتگی بینی و پاکسازی مسیرهای تنفسی شما کمک کند.
  • دم کرده آویشن و عسل: دم‌کرده آویشن و عسل سرشار از مواد ضد التهابی و ضد عفونی کننده‌ای مانند تیمول، کارواکرول، سیمن و لینالول است. این ترکیب خاصیت خلط‌آور دارد که به رفع خلط کمک می‌کند و آبریزش و گرفتگی بینی ناشی از عفونت سینوسی را کاهش می‌دهد.
  • علاوه بر این، عسل با کاهش التهاب، روان کردن گلو و کمک به رفع سرفه و خلط، تأثیر مثبت خود را نشان می‌دهد. با این حال، افرادی که به عسل، بره‌موم یا گرده گل حساسیت دارند نباید به چای خود عسل اضافه کنند و تنها از آویشن استفاده کنند.
  • دیگر روش‌های درمانی سینوزیت با طب سنتی: استفاد از روغن سیاه‌دانه در بینی، پوشاندن سر به‌خصوص در هوای سرد، بخور آویشن، رازیانه، مرزنجوش، شستشوی بینی با سرم نمکی و اجتناب از خوردن خوراکی‌های ترش مانند سرکه، انواع ترشی و لواشک دوری کنید.

درمان خانگی سینوزیت

درمان خانگی سینوزیت

برای درمان سینوزیت در خانه مراحل زیر را در نظر داشته باشید:

  • نوشیدن مایعات: آب یا آب میوه به رقیق شدن ترشحات مخاطی و بهبود تخلیه کمک می‌کند. از نوشیدنی‌های حاوی کافئین یا الکل خودداری کنید، زیرا می‌توانند باعث کم‌آبی بدن شوند و تورم پوشش سینوس‌ها و بینی را بدتر کنند.
  • بالا آوردن سر حین خواب: هنگام استراحت یا خوابیدن، سر خود را با چند بالش اضافی بالا بیاورید. این کار به جلوگیری از گیرکردن مخاط در سینوس‌های شما در شب کمک می‌کند.
  • مرطوب کردن حفره‌های سینوسی: برای مرطوب کردن سینوس‌ها، می‌توانید یک حوله را روی سر خود بکشید و بخار آب را تنفس کنید.
  • افزایش مصرف ویتامین C: مصرف ویتامین C می‌تواند به مبارزه سریعتر با عفونت سینوسی، کاهش التهاب سینوس و کاهش مدت زمان عفونت سینوسی یا علائم سرماخوردگی کمک کند.
  • مصرف داروهای OTC بدون نسخه: برای کاهش درد و فشار سینوسی می‌توانید از داروهای بدون نسخه مانند داروهای ضد احتقان، آنتی‌هیستامین‌ها (اگر آلرژی عامل آن باشد) و مسکن‌ها استفاده کنید. در صورتی که بیماری دارید یا داروهای دیگری مصرف می‌کنید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. داروهای ضد احتقان یا دارو های سرماخوردگی را هرگز بدون نسخه را به کودکان زیر ۴ سال ندهید.

باقی روش‌ها مثل کمپرس گرم، حمام آب گرم و شستشو بینی با سرم نمکی را که در بخش‌های قبل نیز توضیح دادیم، می‌توانید در خانه امتحان کنید تا علائم این بیماری را کاهش دهید.

مقالات مرتبط

درمان فوری سینوزیت

شاید برایتان سوال باشد که سریع‌ترین راه برای خلاص شدن از سینوزیت چیست؟ باید بگوییم این بستگی به شدت علائم شما دارد. اما به‌طور کلی با استفاده از آنتی‌بیوتیک با تجویز پزشک، علائم شما کمتر خواهد شد.

به نقل از وبسایت Healthline در برخی از موارد حتی نیاز به درمان نیست و علائم خودبه‌خود از بین می‌روند.

متن انگلیسی:

“Most sinus infections occur due to a viral infection or airborne irritant and typically get better on their own. However, bacterial sinus infections can improve with a course of antibiotic treatment. You sould start feeling better within 3 4 days.”

ترجمه فارسی: «بیشتر عفونت‌های سینوسی به دلیل یک عفونت ویروسی یا محرک هوا رخ می‌دهند و معمولاً به خودی خود بهبود می‌یابند. با این حال، عفونت‌های باکتریایی سینوسی می‌توانند با یک دوره درمان آنتی بیوتیکی بهبود پیدا کنند. در عرض ۳ ۴ روز احساس بهتری خواهید داشت.»

استفاده از هدبند برای سینوزیت به درمان آن کمک می کند؟

استفاده از هدبند برای سینوزیت به طور مستقیم به درمان آن کمک نمی‌کند، اما می‌تواند به کاهش برخی از علائم کمک کند. هدبند گرم می‌تواند به تسکین درد و فشار سینوسی کمک کند. گرما می‌تواند باعث شل شدن مخاط و بهبود جریان خون در ناحیه سینوس‌ها شود، که این امر ممکن است به کاهش درد و ناراحتی کمک کند. برای استفاده از این روش، می‌توانید یک هدبند گرم را روی ناحیه پیشانی و سینوس‌ها قرار دهید.

درمان سینوزیت چقدر طول میکشه؟

مدت زمان درمان سینوزیت متفاوت است و به نوع و شدت بیماری بستگی دارد. در صورت نیاز به آنتی‌بیوتیک، مدت مصرف آن بستگی به نوع دارو و شدت عفونت دارد، که ممکن است از ۳ تا ۲۸ روز متغیر باشد.

نباید انتظار داشته باشید که علائم فوراً بهبود یابند، زیرا آنتی‌بیوتیک‌ها برای مبارزه با عفونت باکتریایی زمان لازم دارند. بعد از شروع درمان، به تدریج بهبود علائم را تجربه خواهید کرد.

سخن پایانی

درمان سینوزیت به روش های مختلفی امکان پذیر است که بستگی به شدت بیماری دارد. در موارد خفیف، استفاده از داروهای ضد التهاب، آنتی بیوتیک ها و ترکیبات دیگر می تواند بسیار موثر باشد. اما در موارد متوسط تا شدید، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.

در کنار درمان های دارویی و جراحی، روش‌های طب سنتی و خانگی، می‌تواند به بهبود علائم مانند درد، تورم و فشار در سینوس‌ها کمک کند. اقداماتی مانند حفظ رطوبت هوا، شستشوی بینی با سرم نمکی و مدیریت عوامل زمینه ساز نیز می تواند روند بهبودی را تسریع کند. با انتخاب مناسب ترکیبی از این روش‌ها و مشورت با پزشک، می‌توانید علائم این بیماری را کاهش داده و درمان کنید.

سوالات متداول

1. آیا برای هرنوع عفونت سینوسی می‌توان از آنتی بیوتیک استفاده کرد؟
خیر. برای هر عفونت سینوسی، نیازی به آنتی‌بیوتیک نیست. پزشکان اغلب منتظر می‌مانند تا علائم شما را بررسی کنند و تصمیم بگیرند که آیا آنتی‌بیوتیک لازم است یا خیر. بیشتر عفونت‌های سینوسی به دلیل ویروس‌ها ایجاد می‌شوند و آنتی‌بیوتیک نمی‌تواند عفونت‌های ویروسی را درمان کند. استفاده غیرضروری یا بیش از حد از آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است منجر به عوارض جانبی ناخواسته یا مقاومت آنتی‌بیوتیکی شود که ممکن است درمان عفونت‌های آینده را دشوارتر کند.
2. آیا درمان های مکمل و جایگزین برای درمان سینوزیت مفید هستند؟  
ممکن است تکنیک‌هایی مانند طب فشاری، طب سوزنی یا ماساژ صورت به کاهش علائم سینوزیت مانند فشار و درد کمک کنند. بهتر است درمورد ستفاده از این روش‌ها از پزشک خود راهنمایی بگیرید.
3. چگونه می‌توان سینوس‌ها را تخلیه کرد؟
با استشاق بخار، شستشوی بینی با سرم نمکی، حمام آب گرم یا استفاده از کمپرس گرم ترشحات داخل بینی رقیق شده و تخلیه سینوس‌ها راحت‌تر انجام خواهد شد. 
مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x