دیافراگم ضد بارداری، یک وسیله پیشگیری از بارداری است. دیافراگم به عنوان یک گزینه انعطاف پذیر برای کنترل بارداری در نظر گرفته میشود که نیازمند تمرین و دقت در استفاده است. در این مقاله، به بررسی نحوه استفاده، مزایا و معایب، و اطلاعات کلیدی در ارتباط با عملکرد این وسیله می پردازد. همچنین، این مقاله به خوانندگان اطلاعات لازم را ارائه خواهد داد تا بهترین تصمیم را در انتخاب روش پیشگیری از بارداری بر اساس نیازها و ترجیحات شخصی خود بگیرند.
دیافراگم ضد بارداری چیست؟
دیافراگم مهبلی یا واژینال یک مانع فیزیکی است که درون واژن قرار داده می شود و از مواد پلاستیک یا لاستیک مصنوعی ساخته شده است. دیافراگم یک روش جلوگیری از بارداری است که در بعضی از کشورها حتی بیش از کاندوم مورد استفاده قرار می گیرد و اثر پیشگیری کننده آن نیز با کاندوم برابر یا حتی بیشتر است. این وسیله اندازه های مختلف دارد و قطر آن بین ۵ تا ۱۰ سانتی متر متفاوت است. برای زنانی که زایمان نداشته اند شماره ۵۵ یا ۶۰ مناسب است و برای هر تعداد زایمانی که انجام شده باشد شماره اضافه می گردد تا به بزرگترین اندازه آن برسد. دیافراگم از دو طریق از حاملگی جلوگیری می کند که یکی سد فیزیکی نسبی بین اسپرم و سرویکس و دیگری اثر اسپرم کش ژلی است که همراه آن به کار می رود.
برای اطلاعات بیشتر: روش های پیشگیری از بارداری
تعیین اندازه مناسب دیافراگم
برای مؤثر بودن دیافراگم لازم است که به طرز صحیح جایگزین شود در غیر این صورت استفاده از آن سودی نخواهد داشت. در ادامه مطلب، تصویر مربوط به نحوه اندازه گیری توسط فرد آزمایش کننده که معمولاً پزشک است نشان داده می شود. لزومی ندارد فردی که دیافراگم را جاسازی می کند حتما پزشک باشد، بلکه از ماما، پرستار و یا هر فردی که جهت قرار دادن آن آموزش کافی دیده باشد می توان استفاده کرد. به منظور اندازه گیری دیافراگم لازم است بیمار در وضعیت ژنیکولوژی قرار بگیرد و با دو انگشت طول مهبل را از لبه تحتانی (سمفیز) تا امتداد کولدوساک خلفی اندازه گیری نموده و به این ترتیب اندازه مناسب به دست خواهد آمد، یا این که دیافراگم هایی با اندازه های مختلف در مهبل قرار داد تا اندازه مناسب مشخص شود.
زمان مناسب استفاده از دیافراگم ضد بارداری جهت نزدیکی
دیافراگم را می توان چند دقیقه تا ۱ساعت قبل از نزدیکی در محل خود قرار داد و پشت و روی آن را با کرم یا ژل اسپرم کش آغشته نمود. اگر در هنگام نزدیکی بیش از ۳ ساعت از قرار دادن دیافراگم گذشته باشد، استفاده مجدد از ژل یا کرم اسپرم کش جهت افزایش میزان اثر بخشی دیافراگم عاقلانه خواهد بود. دیافراگم را نباید زودتر از ۶ تا ۸ ساعت بعد از نزدیکی بیرون آورد، زیرا خارج کردن زود هنگام دیافراگم ممکن است باعث حاملگی گردد.
در صورتی که در عرض ۶ ساعت بعد از نزدیکی اول مجدداً نزدیکی صورت گیرد، بدون خارج کردن دیافراگم مقداری ژل اسپرم کش قبل از نزدیکی مصرف شود. دیافراگم را حداکثر تا ۲۴ ساعت می توان در مهبل نگه داشت زیرا بیش از این مدت وجود دیافراگم در مهبل سبب التهاب گردیده و عواقب ناراحت کننده دیگری به دنبال خواهد داشت. لازم به یادآوری است شستشوی مهبل در حالی که دیافراگم در داخل آن قرار دارد توصیه نمی شود. زیرا شستشو مهبل موجب رقیق شدن کرم شده و در نتیجه ممکن است خاصیت خود را از دست بدهد.
روش نگهداری دیافراگم
در صورتی که دیافراگم به خوبی نگهداری شود ممکن است تا ۲ سال دوام یابد؛ ولی بهتر است هر سال آن را تعویض نمود. پس از خارج کردن دیافراگم آن را با آب و صابون شسته و با پودر تالک آغشته کنید. در زمان استفاده کردن باید دقت نمود که دیافراگم سوراخ نشده و حلقه اطراف آن سالم باشد. دیافراگم را نباید با محلول های ضد عفونی کننده شستشو داد؛ زیرا دوام آن به تدریج در مقابل مواد شیمیایی از بین رفته و منجر به سوراخ شدن آن می شود.
موارد منع مصرف دیافراگم ضد بارداری
با توجه به این که مصرف دیافراگم برای همه زنان و با همه شرایط جسمانی نتیجه مطلوب به دنبال ندارد، لذا شرایطی وجود دارد که استفاده از این روش را منتفی می سازد. شرایطی که استفاده از دیافراگم را نامناسب می سازند عبارتند از:
- پرولاپس شدید
- سیستوسل
- کج راهی های شدید به عقب و جلو رحم
- از بین رفتن مقاومت عضلات پرینه و مهبل
- حساسیت نسبت به مواد پلاستیکی و کرم های اسپرم کش و واژنیت ها
میزان اثر دیافراگم ضد بارداری
در صورتی که اندازه دیافراگم مناسب باشد و همراه کرم های اسپرم کش جایگزین شده باشد میزان عدم موفقیت در حدود ۲ تا ۳ درصد در سال است. ولی از آنجایی که اغلب دقت کافی در اندازه گیری و قرار دادن صحیح دیافراگم انجام نمی شود، لذا دیافراگم در پیشگیری از حاملگی موثر نبوده و عدم موفقیت این روش را تا ۱۷% افزایش می دهد. به طور کلی در افرادی که تجربه کافی در استفاده کردن از دیافراگم را دارند، همچنین در زنان مسن تر یا زنانی که به طور دائم از آن استفاده می کنند موفقیت آمیزتر است. میزان اثر بخشی دیافراگم با میزان آگاهی و آموزش کافی مصرف کنندگان رابطه مستقیم دارد. لذا در بررسی تأثیر دیافراگم از نقطه نظر پیشگیری از حاملگی باید فاکتورهایی مانند سن، تجربه کافی به خاطر استفاده مداوم و کیفیت آموزش افراد در نظر گرفته شوند.
نحوه قرار دادن دیافراگم در واژن
نحوه قرار دادن دقیق دیافراگم در واژن فوق العاده حائز اهمیت است. تأکید می شود که بیمار دهانه رحم خود را با انگشت لمس کند و موقعیت آن را نسبت به مهبل مشخص کند. به این ترتیب فرد قادر خواهد بود، که در مواقع ضروری خودش دیافراگم در واژن قرار دهد. حفره دیافراگم باید به سمت بالا باشد.
فرد باید در وضعیتی که مناسب است و به آن وضعیت عادت کرده است، دیافراگم را داخل مهبل قرار داده و سعی کند که حلقه دور آن را پشت سمفیز عانه قرار دهد و لبه خلفی آن در کولدو ساک دو گلاس جایگزین شود. در صورتی که این کار با دقت صورت گرفته باشد دهانه رحم خود به خود در پشت پرده دیافراگم پنهان خواهد شد.
برای به دست آوردن نتیجه مطلوب در هنگام استفاده از دیافراگم باید توجه داشت که حلقه دور آن هر قدر هم که دارای اندازه دقیق و مناسب باشد قادر نیست از عبور اسپرم ها به طور ۱۰۰% جلوگیری کند، لذا قبل از جایگزینی باید دیافراگم را با کرم های اسپرم کش آغشته کرد.
درست قرار دادن دیافراگم ضد بارداری مستلزم تمرین و دقت است. در ادامه، چند مرحله برای قرار دادن دیافراگم توضیح داده شده است:
- دستان خود را به دقت بشویید.
- پوزیشن مناسب انتخاب کنید. بهترین موقعیت ها می توانند حالت چمباتمه زدن و باز کردن پاها، ایستادن و بالا گذاشتن یک پا یا دراز کشیدن باشد. این وضعیت بستگی به راحتی و ترجیح شما دارد.
- اسپرم کش را روی دیافراگم بمالید.
- دستان خود را باز کنید و دیافراگم را تا کنید. مطمئن شوید که قسمت گنبدی آن به سمت پایین است.
- دیافراگم را به واژن داخل کنید و به سمت بالا فشار دهید. مطمئن شوید که دیافراگم به نزدیکی دهانه رحم برود.
- لبه جلویی دیافراگم را به سمت پشت استخوان شرمگاهی قرار دهید.
- با انگشتان خود بررسی کنید که دیافراگم به خوبی دهانه رحم را پوشانده باشد.
- مطمئن شوید که دیافراگم در جای خود ثابت شده و با حرکت یا سرفه جا به جا نمی شود.
نحوه خارج کردن دیافراگم
برای خارج کردن دیافراگم ضد بارداری، می توانید مراحل زیر را انجام دهید:
- دستان خود را به دقت بشوید تا از ابتلا به عفونت جلوگیری شود.
- در یک وضعیت راحت، پاهای خود را از یکدیگر باز کنید.
- انگشت اشاره را داخل واژن کنید و روی لبه دیافراگم قلاب کنید.
- آرام دیافراگم را به سمت پایین بکشید و از واژن خارج کنید. دقت داشته باشید که با ناخن دیافراگم را سوراخ نکنید.
به یاد داشته باشید که حداقل ۶ ساعت پس از برقراری رابطه جنسی دیافراگم باید در داخل واژن بماند تا به طور مؤثر عمل کند. اگر می خواهید در این فاصله زمانی دوباره رابطه جنسی داشته باشید، می توانید زمان قرار دادن دیافراگم را بیشتر کنید یا از اسپرم کش بیشتری استفاده کنید. همچنین، دیافراگم نباید بیشتر از ۲۴ ساعت داخل واژن باقی بماند تا از خطر عفونت جلوگیری شود.
مزایای دیافراگم ضد بارداری
مهمترین مزایای دیافراگم شامل موارد زیر می شوند:
- دیافراگم قیمت پایین داشته و جزء روش های مقرون به صرفه محسوب می شود.
- در طول برقراری رابطه جنسی شما و همسرتان متوجه وجود دیافراگم نمی شوید.
- با تمرین کردن استفاده از دیافراگم راحت بوده و می توان قبل از خارج کردن دیافراگم از واژن چندین بار سکس داشت.
- دیافراگم هورمون ندارد و روی قاعدگی تاثیری نمی گذارد.
- بلافاصله می توان برای بارداری اقدام کرد.
- در دوران شیر دهی می توان بدون هیچ مشکلی از دیافراگم استفاده کرد.
- خطر ابتلا به بیماری های التهابی لگن و ناباروری از طریق دیافراگم بسیار کم است.
معایب دیافراگم
برخی از معایب دیافراگم ضد بارداری عبارتند از:
- دیافراگم از ابتلا به بیماری های مقاربتی پیشگیری نمی کند.
- جا گذاری دیافراگم برای برخی از افراد دشوار است یا احساس کثیفی می کنند.
- بعد از برقراری رابطه جنسی باید اسپرم کش را دوباره استفاده کرد.
- در هنگام قاعدگی می توان از دیافراگم استفاده کرد. اما باید فورا بعد از برقراری رابطه جنسی برداشته شود. زیرا خطر ابتلا به عفونت افزایش می یابد.
- ممکن است در هنگام برقراری رابطه جنسی دیافراگم در موقعیت مناسبی قرار نگرفته باشد.
- بعد از کاهش یا افزایش وزن، زایمان یا سقط جنین باید از دیافراگم جدید استفاده کنید.
عوارض دیافراگم
برخی از عوارض دیافراگم ضد بارداری عبارتند از:
- برخی افراد به سیلیکون یا مواد اسپرم کش حساسیت دارند.
- استفاده از دیافراگم در برخی افراد ممکن است باعث عفونت های مکرر ادراری شود.
قیمت دیافراگم ضد بارداری
دیافراگم به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری محسوب می شود به همین دلیل در تمام داروخانه ها به راحتی قابل دسترس نیست. قیمت دیافراگم ممکن است بستگی به برند، جنس و کشور مورد نظر داشته باشد. همچنین، دوام آن نیز معمولاً بر اساس استفاده صحیح و نگهداری آن تا حدودی تعیین می شود. برای خرید دیافراگم، بهتر است با پزشک متخصص زنان مشورت کنید تا شما را راهنمایی کند و نحوه استفاده صحیح و مراقبت از آن را توضیح دهد.