یکی از ملزومات زندگی مشترک، روابط جنسی سالم است. رابطه جنسی برای هر انسانی مهم است و می توان گفت هم کیفیت و هم تعداد دفعات، نقش موثری در آن ایفا می کنند، تا جایی که زوجین برای تازه نگه داشتن این رابطه، به دنبال راه هایی برای افزایش کیفیت و لذت بردن بیشتر از آن هستند و در اکثر مواقع افت کیفیت و دفعات رابطه جنسی، در گوش فرد نسبت به رابطه اش، زنگ خطری را به صدا درمی آورد. همه این ها برای ما نشان دهنده اهمیت رابطه جنسی در زندگی هستند.
حالا شاید برای شما سوال باشد که آیا در زمان بارداری هم می توانیم رابطه جنسی داشته باشیم؟ با دکتر آسپرین همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.
آیا رابطه جنسی در دوران بارداری ایمن است؟
رابطه جنسی بخش سالمی از رابطه عاشقانه با شریک زندگی است. اما آیا داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری ممنوع نیست؟ برای اکثر زنان، خیر مشکلی ندارد، رابطه جنسی در دوران بارداری بی خطر است. اگر شما بارداری سالم داشته باشید، می توانید رابطه جنسی برقرار کنید. شما و همسرتان می توانید از پوزیشن هایی استفاده کنید که در طول بارداری ایمن و راحت هستند.
آلت تناسلی مرد به هیچ عنوان توانایی نفوذ به فراتر از واژن را ندارد و در نتیجه رابطه جنسی هیچ گونه آسیبی به جنین وارد نمی کند. مایع آمنیوتیک در رحم و هم چنین عضلات قدرتمند رحم، به محافظت از جنین در هنگام رابطه جنسی کمک می کنند.
اگر در حال حاضر عوارض بارداری دارید یا اگر در گذشته این عوارض را تجربه کرده اید، رابطه جنسی در دوران بارداری ممکن است بی خطر نباشد. اگر بعد از رابطه جنسی خونریزی شدید، گرفتگی دردناک یا نشت مایع آمنیوتیک داشتید، با پزشک خود مراجعه کنید یا با دکتر آسپرین تماس بگیرید.
اطلاعات بیشتر : هفته های بارداری
چه زمانی رابطه جنسی در بارداری ایمن نیست و باید از آن، در دوران بارداری پرهیز کرد؟
اگر در حال حاضر عوارض بارداری خاصی داشته باشید یا اگر در گذشته این عوارض را تجربه کرده اید، ممکن است رابطه جنسی در دوران بارداری بی خطر نباشد. اگر هر یک از این عوارض را دارید، با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا داشتن رابطه جنسی برای شما خوب است یا خیر:
- شما چند قلو باردار هستید (دوقلو، سه قلو یا بیشتر)
- شما در گذشته سقط جنین داشته اید یا در این بارداری، در خطر سقط جنین هستید. (سقط جنین زمانی است که جنین قبل از هفته بیستم بارداری در رحم می میرد.)
- شما در گذشته نوزاد نارس داشته اید یا علائم زایمان زودرس در این بارداری دارید. (نوزاد نارس نوزادی است که خیلی زود و قبل از هفته ۳۷ بارداری متولد شده است.) (زایمان زودرس زمانی است که زایمان شما زودتر از ۳۷ هفته کامل اتفاق بیوفتد.)
- شما یک دهانه رحم ناتوان دارید. این زمانی است که دهانه رحم در دوران بارداری خیلی زود باز می شود. (دهانه رحم دهانه ای است که در بالای واژن قرار دارد. دهانه رحم ناتوان می تواند باعث زایمان زودرس شود.)
- جفت سرراهی دارید. زمانی رخ می دهد که جفت بسیار پایین در رحم قرار دارد و تمام یا بخشی از دهانه رحم را می پوشاند. جفت سرراهی می تواند باعث خونریزی جدی و سایر عوارض بعدی در بارداری شود.
- شما خونریزی یا ترشحات واژینال یا درد کرامپی و بدون علت در شکم دارید.
- نشت مایع از کیسه آمنیوتیک و یا پارگی آن
- باز شدن زود هنگام گردن رحم
چگونه می توان رابطه جنسی را در دوران بارداری ایمن کرد؟
همان طور که گفتیم، رابطه جنسی در دوران بارداری به جنین آسیب نمی رساند. ماهیچه های رحم و مایع آمنیوتیک که جنین را در رحم احاطه کرده است به محافظت از او کمک می کند. پلاگین مخاطی، جنین را از عفونت در امان نگه می دارد. پلاگین مخاطی توده ای از مخاط است که دهانه رحم را مسدود می کند.
حتی زمانی که رابطه جنسی در دوران بارداری بی خطر است، باید از جنین در برابر عفونت های خاصی که ممکن است در طول رابطه جنسی به آن مبتلا شوید، محافظت کنید. در ادامه مطلب به آنچه که می توانید برای کمک به ایمن نگه داشتن خود و جنین انجام دهید، اشاره شده است:
- از خود در برابر عفونت های مقاربتی (که به آن STI یا بیماری های گفته می شود) محافظت کنید. STI عفونتی است که می توانید از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده یا تماس فیزیکی صمیمی با فردی که آلوده است به آن مبتلا شوید. بیماری های مقاربتی می توانند در دوران بارداری و تولد مشکلاتی را برای جنین ایجاد کنند. شما می توانید از رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی به STI مبتلا شوید.
- اگر رابطه جنسی دهانی دارید، مطمئن شوید که شریک جنسی هوا را به واژن شما نمی دمد. (رابطه جنسی دهانی رابطه جنسی است که دهان و اندام های تناسلی (اعضای جنسی مانند آلت تناسلی و واژن) را درگیر می کند.) دمیدن هوا به داخل واژن می تواند باعث آمبولی هوا (حباب هوایی که رگ خونی را مسدود می کند) شود. این می تواند مشکلات جدی برای شما و جنین ایجاد کند.
- رابطه مقعدی ممکن است در دوران بارداری خطرناک باشد زیرا مقعد پر از باکتری است. اگر بعد از رابطه مقعدی رابطه جنسی واژینال داشته باشید، ممکن است احتمال ابتلا به عفونت یا باکتری در واژن شما بیشتر باشد.
اطلاعات بیشتر : بیماری مقاربتی
علائم خطرناک و نیازمند پیگیری و اطلاع به پزشک
زمانی که باردار هستید، پس از رابطه جنسی، گرفتگی یا لکه بینی طبیعی است. ارگاسم می تواند باعث گرفتگی عضلات شود. هنگامی که لکه بینی اتفاق میفتد، شما چند قطره خون روی لباس زیر خود مشاهده می کنید و آن به قدری سبک است که خون روی پارچه شورت را نمی پوشاند.
اما اگر در حین رابطه جنسی علائم زیر را داشتید حتما به پزشک خود اطلاع دهید و یا با دکتر آسپرین تماس بگیرید.
- احساس درد یا خونریزی شدید مانند خونریزی دوره قاعدگی معمولی
- انقباضات لگنی یا نشت مایع آمنیوتیک که بعد از رابطه جنسی از بین نمی رود.
- تنگی نفس
- دل درد
رابطه جنسی در سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداری
از زمانی که متوجه می شوید باردار هستید، انواع و اقسام حرف ها و نظرات را در مورد رابطه جنسی در دوران بارداری می شنوید، بنابراین سخت است که بدانید چه چیزی را باور کنید. آیا رابطه جنسی در بارداری جذاب است یا آخرین چیزی است که به ذهن شما می رسد؟ حقیقت این است که با پیشرفت بارداری، ممکن است تغییراتی را در میل جنسی و زندگی جنسی خود تجربه کنید. در ادامه مطلب به مواردی که ممکن است در هر دورهی سه ماهه با آن برخورد داشته باشید، می پردازیم:
رابطه جنسی در سه ماهه اول بارداری
مطالعات، کاهش تدریجی رابطه جنسی را در سه ماهه اول بارداری نشان داده است. برخی از زوج ها ممکن است تصور کنند که رابطه جنسی در این دوران خطر سقط جنین را افزایش می دهد. اما داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری بی خطر است مگر اینکه پزشک یا ماما به شما توصیه کرده باشد که این کار را نکنید.
اما در سه ماهه اول بارداری مواردی ممکن است باعث افت در زندگی جنسی شما شود و حتی به شما اجازه ندهد که به رابطه جنسی فکر کنید، از جمله:
- حالت تهوع
- خستگی
- ترس از آسیب رساندن به جنین و یا سقط جنین
- کمبود علاقه
- درد و ناراحتی
- بی نظمی فیزیکی
- ترس از عفونت
- ترس از پارگی غشا
هیچ تعجبی نیست که بارداری تاثیر زیادی بر زندگی جنسی شما دارد، بالاخره اتفاقات زیادی در حال وقوع است. از سوی دیگر، برخی از زنان میل جنسی بیشتری نسبت به قبل از بارداری دارند. بنابراین واقعا نمی دانید چه چیزی را تجربه خواهید کرد و برای هر خانم باردار، با توجه به شرایط بدنی و شرایط بارداری، این علائم و احساسات متفاوت خواهد بود.
رابطه جنسی در سه ماهه دوم بارداری
عادات جنسی و تمایل زنان در سه ماهه دوم نیز متفاوت است. در این مرحله، برخی زوج ها ممکن است متوجه شوند که زندگی جنسی آن ها دوباره احیا شده است و زنان حس کنند که میل جنسی آن ها روبه افزایش است زیرا بدن بارداری خود را پذیرفته است و در برخی موارد هم ممکن است کاملا برعکس باشد و میل جنسی زن کاهش یابد.
رابطه جنسی در سه ماهه سوم بارداری
در حالی که علاقه مردان به رابطه جنسی در سه ماهه سوم باقی می ماند، فعالیت جنسی کاهش می یابد. در سه ماهه سوم بارداری، بسیاری از زنان نگران ارگاسم هستند که باعث انقباض رحمشان می شود. آن ها هم چنین می توانند در مورد مشکلات موقعیتی، احساس عدم جذابیت یا رضایت جنسی شریک زندگی خود نگران باشند. بسیاری از زنان در این دوران به دلیل ناراحتی در موقعیت های مختلف جنسی، احتقان لگن و درگیر شدن نوزادشان در لگن، رابطه جنسی را دشوارتر می دانند.
آیا نزدیکی در ماه اول بارداری باعث سقط جنین میشود؟
از بسیاری جهات، ماه های اول بارداری بدترین است. شما حالت تهوع و خستگی و به شدت تغییرات هورمونی دارید، بهعلاوه نسبت به همه ی چیزهایی که به طور بالقوه می تواند به محموله گران بهای شما آسیب برساند، از جمله داشتن رابطه جنسی، بسیار مضطرب هستید، زیرا به نظر می رسد اساسا همه چیز برای آن ۹ ماه طولانی ممنوع است.
اضطراب در مورد رابطه جنسی در بارداری صد درصد طبیعی است، اما خوشبختانه جنین شما در آنجا، امن تر از آن چیزی است که فکر می کنید. (بله، حتی زمانی که با شریک زندگی خود مشغول رابطه جنسی هستید). رابطه جنسی که در آن دخول کامل انجام شود به فرزندتان آسیبی نمی رساند. چرا که دهانه رحم با درپوشی از جنس مواد مخاطی مسدود است و کیسه آب (یا مایع آمنیوتیک)، برای حفاظت از جنین مثل یک بالشتک عمل می کند. بنابراین اگر نگران نزدیکی در ماه اول بارداری هستید، باید به شما بگوییم در صورتی که در ماه اول لکه بینی مشاهده نکرده باشید، نباید هیچ نگرانی برای برقراری رابطه جنسی داشته باشید.
حالت های نزدیکی مناسب برای بارداری
در مدت بارداری درباره احساسات و راه های مؤثر در رابطه جنسی با همسرتان گفتگو کنید. به خصوص در اواخر بارداری، مهم است حالت های مختلفی را امتحان کنید تا ببینید در چه حالتی راحت تر هستید.
در سه ماهه اول چون هنوز شکم بزرگ نشده است، معمولا حالت های نزدیکی تغییری نمی کنند. اما برای ماه های بعد باید حالت های مختلفی امتحان شود که به شکم فشار وارد نشود. در ادامه با دکتر آسپرین همراه باشید تا چند مورد از حالت های نزدیکی را بررسی کنیم.
- پوزیشن حالت V انگلیسی: روی پهلو دراز بکشید، هر دو پای زن کنار همدیگر است و روی کمر مرد قرار می گیرند. در این پوزیشن هیچ فشاری به شکم وارد نمی شود.
- شریک باردار در بالا: در این روش با کنترل عمق نفوذ آلت ، خیالتان راحت تر خواهد بود و به شکم هم فشاری وارد نمی شود.
- پوزیشن نزدیکی بر روی صندلی: مرد روی صندلی می نشیند و زن بر روی پای مرد قرار می گیرد و هم دیگر را در آغوش می کشند.
- حالت درازکش به پهلو: در این پوزیشن زن به صورت بهپهلو باید بخوابد تا به جنین و شکم آسیبی وارد نشود و مرد پشت زن باشد و آلت خود را از پهلو وارد کند.
- حالت نزدیکی در لبه تخت: در این نوع پوزیشن زن باید به طرف پایین تخت دراز بکشد و مرد بیرون از تخت بایستد یا زانو بزند و پاهای زن باید جمع شود. در خانمی که بارداری آن از ۳ ماه گذشته است، باید یک بالشت زیر یکی از پهلوهای خود بگذارد تا فشاری به جنین و شکم وارد نشود.
استفاده از چه حالت های نزدیکی در دوران بارداری ممنوع است؟
در سه ماهه اول اگر پزشک شما ممنوعیتی برای شما تعیین نکرده باشد، تقریبا هیچ چیز غیرمجاز نیست. در سه ماهه دوم، شما باید از هر موقعیتی که بر روی شکم شما وزن ایجاد می کند، دوری کنید، مانند اینکه همسرتان مستقیما روی شما دراز بکشد یا شما روی شکم خود دراز بکشید و یا هر حالتی که شما را برای مدت طولانی به پشت نگه دارد.
به غیر از آن، با خیال راحت به بیشتر موارد مورد علاقه قبل از بارداری که هنوز برای شما جذاب هستند، استفاده کنید و لذت ببرید! امتحان کردن چیزهای جدید در اتاق خواب می تواند باعث شود که شما و شریک زندگیتان بیشتر احساس ارتباط کنید.
رابطه جنسی پس از زایمان
در حال حاضر هیچ سیاست مبتنی بر شواهدی در مورد زمان ایده آل پس از زایمان، برای پرهیز از فعالیت جنسی وجود ندارد. عمدتا برای جلوگیری از عفونت رحم یا ایجاد اختلال در هر گونه بخیه ناشی از اپیزیوتومی (برشی که حین زایمان واژینال در لبه های واژن برای خروج راحت تر سر نوزاد انجام می شود) و دادن مدتی استراحت به بدن برای بهبودی، به طور معمول توصیه می شود حدود چهار تا شش هفته پس از زایمان از رابطه جنسی خودداری کنید. با این حال، تحقیقات جدیدتر نشان می دهد که یک زن می تواند بر اساس سطح راحتی و میل خود، فعالیت جنسی واژینال را تا دو هفته پس از زایمان از سر بگیرد.
پس از زایمان، میل جنسی پایین غیرعادی نیست. حتی اگر زنی از نظر جسمی به اندازه کافی بهبود یافته باشد تا فعالیت جنسی را بدون درد یا خطر آسیب، از سر بگیرد و توسط متخصص زنان و زایمان هم معاینه شده باشد، متغیرهای زیادی وجود دارد که ممکن است بر تصمیم او تاثیر بگذارد، مثل تمایل او به داشتن رابطه جنسی.
عواملی که می توانند بر میل جنسی در دوره پس از زایمان موثر باشند عبارتند از:
- تغییرات هورمونی، به ویژه در صورت شیردهی
- خستگی و کم خوابی
- افسردگی پس از زایمان
- درد در واژن مربوط به پارگی در هنگام زایمان و کاهش سطح استروژن واژن
- کیفیت رابطه زن با همسرش
- ترومای زایمان
- تغییرات ظاهری بدن
اولین برخورد جنسی پس از زایمان میتواند گام مهمی برای زوجها باشد تا روابط صمیمی خود را بازیابی کنند. اما هیچ جدول زمانی برای رابطه جنسی پس از زایمان وجود ندارد. این باید زمانی اتفاق بیفتد که شما احساس آمادگی و راحتی کنید.
اگر نگران دردناک بودن رابطه جنسی هستید، می توانید قبل از داشتن رابطه جنسی به دنبال گزینه های تسکین درد مانند حمام آب گرم یا استفاده از روان کننده برای مبارزه با خشکی واژن و راحت تر کردن رابطه جنسی باشید. آرام باشید، آن را آهسته انجام دهید و با شریک زندگی خود ارتباط برقرار کنید که چه چیزی احساس خوبی برای شما دارد و چه چیزی احساس خوبی به شما نمی دهد تا تجربه مثبتی داشته باشید. همچنین می توانید سایر اشکال صمیمیت جنسی (مانند ماساژ یا سکس دهانی) را به عنوان جایگزینی برای مقاربت واژینال در نظر بگیرید.
همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که صمیمیت مهم تر از رابطه جنسی است. اگر در مورد رابطه جنسی عصبی یا ناراحت هستید، با شریک زندگی خود گفتگوهای آزاد و صادقانه داشته باشید و راه های دیگری برای تقویت رابطه خود بیندیشید.
اطلاعات بیشتر : تغذیه مناسب برای بارداری