کیست ها، کیسه های پر شده از مایع هستند که در جاهای مختلف بدن ممکن است بوجود بیایند. به عنوان مثال کیست های سینه ظاهری شبیه انگور یا بادکنک داشته و یا گاهی اوقات ممکن است تبدیل به توده سفت شوند. در هر صورت کیست سینه معمولا خطرناک نیست و به داروی خاصی نیاز ندارد، مگر در صورتی که بزرگ شود و یا موجبات درد و ناراحتی شخص را فراهم کند. در ادامه این مطلب قصد داریم به تاثیر مواد غذایی بر سلامت کیست و رژیم غذایی کیست سینه بپردازیم اما قبل از آن به توضیح مختصری جهت آشنایی بیشتر شما با این اصطلاح و علل بوجود آورنده و انواع آن می پردازیم با ما همراه باشید.
انواع کیست سینه
سن خاصی را نمی توانیم جهت بوجود آمدن کیست نام ببریم، آنچه بیشتر شایع است این است که در خانم های پایین تر از ۵۰ سال و یا خانم هایی که در دوران یائسگی قرار دارند و داروهای کمکی جهت بهبود علائم بیماری خود مصرف می کنند این بیماری بیشتر دیده می شود. پزشکان هنوز به علت به وجود آمدن کیست پی نبردهاند ولی بیشتر تغییرات هورمون های زنانه را عامل این مسئله می دانند. اما اینکه بعضی پژوهشگران در مورد اینکه آیا مواد غذایی می توانند روی علائم کیست تاثیر بگذارد یا نه به نتیجه قطعی نرسیده اند و با این حال نباید از نقش تغذیه ای بعضی از مواد غذایی در حفظ سلامت بافت سینه غفلت کرد. حال به بررسی انواع کیست و ویژگی هریک می پردازیم و سپس به مطلب اصلی مقاله برمیگردیم و مطالب لازمه را جهت شما ارائه می دهیم.
کیست های سینه انواعی از نظر اندازه به میکرو کیست و ماکرو کیست و از نوع کیست به سه دسته ساده و کمپلکس و پیشرفته طبقه بندی می شوند.
- میکرو کیست ها: بسیار کوچک هستند و تنها با آزمایشاتی مانند ماموگرافی و سونو گرافی قابل رویت و تشخیص هستند.
- ماکروکیست ها: بین ۲.۵ الی ۵ سانتی متر قطر داشته و به راحتی قابل لمس هستن و با فشار به بافت های جانبی کنار موجبات درد را برای فرد فراهم می کنند.
- کیست ساده: کیست ساده که محل تجمع مایعات است به کیست بی خطر معروفند.
- کیست پیشرفته: این نوع علاوه بر ذرات مایع، ذرات جامد نیز همراه خود داشته و در این جور موارد جهت تشخیص بهتر نیاز به نمونه گیری می باشد.
- کیست کمپلکس: به دو شکل وجود دارند؛ دسته ای خطرناک نبوده و به مثابه نوع ساده کیست تنها عامل ایجاد درد می باشد و نوع دیگر کیست کمپلکس به نسبت نوع یک خطرناک بوده و باید جهت نمونه برداری اقدام کرده تا درمان بیمار به سرعت انجام شود.
نشانه های کیست
کیست ها معمولا با نشانه هایی همراه هستند که از آن جمله موارد ذیل می باشد:
- احساس وجود بافت متورم در سینه.
- رنگ بافت کیست و اطراف آن قرمز رنگ می شود.
- مشاهده جوش سیاه رنگ در بافت سینه.
- ترشحات نرم بافت سینه و حرکت آن ها که بسته به نوع ترشحات شفاف و کدر و یا قهوه ای یا زرد رنگ می باشد.
- درد قفسه سینه در ناحیه کیست.
- تغییر سایز کیست سینه و حساس شدن در دوره های زنانه.
- تغییر اندازه سینه به حدی که کانال شیر مسدود می شود.
حال که تا اندازه ای با کیست سینه و نشانه های آن آشنا شدیم به سراغ مواد غدایی مفید و مضر در کیست سینه می پردازیم.
رژیم غذایی کیست سینه
انواع مواد غذایی مفید جهت کیست سینه به قرار زیر می باشد:
۱. انواع کلم: انواع کلم مانند بروکلی و گل کلم و کلم کیل حاوی ویتامین های A و ویتامین c بوده که خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و به سینه ها در دفع مواد زائد کمک می کنند.
۲. دانه برزک: این دانه ها که به علت اسید چرب (امگا۳) و دارا بودن لیگنان از ارزش غذایی خاصی برخوردار بوده و به علت خاصیت آنتی اکسیدان از بروز سرطان جلوگیری می کند. برای استفاده بهتر ازخواص این دانه همراه جو دوسر و یا همراه غذا و سوپ و ماست و سالاد می توان از آن استفاده کرد.
۳. زردچوبه و سبزیجات رنگی: زردچوبه از دیرباز جهت رفع التهاب استفاده می شده است. کورکومین موجود در زردچوبه یک ماده موثر جهت سلامت سینه و جلوگیری از آسیب در مواردی همچون شیمی درمانی می باشد. سبزیجات نیز به علت دارا بودن کارتنوییدها به رنگ های نارنجی و سبز و قرمز دیده شده و در بدن از این رنگدانه ویتامین A بوجود می آید که باعث سلامتی پوست و چشم ها می شود.
برای مشاهده ۱۰ خواص زردچوبه کلیک کنید.
۴. ماهی چرب: ماهی های چرب به علت دارا بودن امگا ۳ و ویتامین D نقش مهمی در سلامت سینه دارند و ماهی هایی همچون ساردین و سالمون به علت نداشتن جیوه در بافت خود و دارا بودن مواد مغذی لازم برای مصرف بیشتر توصیه می شوند.
۵.توت ها: در واقع توت ها و از جمله شاه توت و بلوبری و تمشک به علت وجود ویتامین c در بافت خود خاصیت آنتی اکسیدانی و تقویت سیستم ایمنی را برعهده داشته و به صورت جداگانه یا ترکیب با ماست و انواع غلات توصیه می شود.
۶.گردو: گردو نیز از جمله مواد غذایی کمک کننده به سلامت و شادابی بافت سینه بوده و حاوی مقادیری لازمه از فیبر و اسیدهای چرب و ویتامین های گروه B و منگنز و مس می باشد.
۷.انگور: انگور سیاه و قرمز حاوی رنگدانه هایی هستند که به علت دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی دشمن رادیکال های آزاد می باشد. این میوه نیز به صورت تازه و یا منجمد جهت استفاده در سالاد میوه و یا اسموتی ها کاربرد زیادی دارد .
۸:عدس و لوبیا سیاه: عدس به علت دارا بودن فیبر و پروتیین نقش مهمی در سلامت اعضای بدن مانند سینه ها بازی کرده و گفته شده می تواند جایگزین مناسبی جهت گوشت قرمز باشد. لوبیای سیاه نیز به علت داشتن آنتی اکسیدان فراوان یک سد دفاعی مقابل بیماری های بدن بوده و نقش محافظتی از سلول های DNA را بر عهده دارد.
برای اطلاع از اینکه بافت سینه ار چه چیزهایی تشکیل شده است کلیک کنید.
مواد غذایی مضر
تحقیقات حاکی از این است که با کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار و استفاده از غذاهای سبک و کم چرب می توان کمک قابل توجهی به سلامتی و شادابی بافت سینه کرد. این یافته ها که حاصل تحقیقات میدانی می باشد در طیف جمعیتی متوسط از خانم ها مورد آزمایش قرار گرفته و جهت تعمیم نتایج آن به کل جامعه هدف باید آزمایشات در دایره بزرگتری انجام گیرد. شما نیز می توانید نتیجه کنترل مواد کافئین دار و غذاهای چرب را روی علایم کیست خود پیگیری کنید .
راه حل های خانگی درمان کیست سینه
جهت پیشگیری از بوجود آمدن کیست سینه یا درمان آن به صورت قطعی نمی توانیم نسخه ای تجویز کنیم که برای همگان صادق باشد اما آنچه در طب سنتی در مواجهه و بهبود کیست انجام می گیرد، روش هایی کاربردی هستند که به شرح ذیل می باشند.
- عدم استفاده از عرق رازیانه (خواص رازیانه)
- عدم استفاده از ماست ودوغ به همراه غذا ولی مصرف سبزیجات منعی ندارد.
- پرهیز از فست فودها
- عدم استفاده از غذاهای با طبع سرد مانند عدس و قارچ (خواص عدس)
- ترک کافئین و مشتقات آن مانند چای، کافئین، نسکافه، قهوه، شکلات، کاکائو
- ترک آبمیوه های صنعتی و نوشابه های مضر و روغن های جامد و مایع صنعتی و خوراک کله و غذاهای کنسروی
- پرهیز از درهم خوری و عدم استفاده ظروف پلاستیکی جهت نگهداری غذا حتی در کوتاه مدت.
زنجبیل و کیست سینه
گیاه زنجبیل به علت دارا بودن مواد ضد التهاب برای جلوگیری از کیست و کمک به درمان آن می تواند مفید باشد. جهت رفع کیست می توانید با گرم کردن سینه و ماساژ آن با روغن زنجبیل به بهبود بیماری خود کمک کنید.
برای اطلاع از علت عفونت سینه و راه های درمان آن کلیک کنید.
توصیه های کلی جهت کیست سینه و مقابله با آن
- از اپیلاسیون مخصوصا زیر بغل بپرهیزید چون کارکرد طبیعی غدد بدن را دچار مشکل می کند.
- تا آنجا که ممکن است از مواد شیمیایی مانند مام های ضد تعریق که مانع خروج مواد زاید از بدن می شود خودداری کنید.
- سعی کنید محیطی آرام و شاد را برای خود و خانواده بوجود آورید.
- ساعات زیادی با تلفن همراه کار نکنید.
- تا آنجا که ممکن است از لباس مناسب جهت سینه خود استفاده کنید.
- از مواد سودازا و سرد کمتر در وعده غذایی استفاده کنید.
با توجه به اینکه در حال حاضر اطلاعاتی در مورد تاثیر رژیم غذایی کیست سینه بر ایجاد و درمان آن وجود ندارد در صورتی که علائمی در این زمینه مشاهده کردید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.