دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

رژیم کتوژنیک

رژیم های کم کربوهیدرات دسته معروفی از رژیم های غذایی موفق هستند که در سراسر دنیا برای افراد مختلف در زمینه لاغری و تناسب اندام تجویز می گردند. این نوع رژیم تنوع بسیار گسترده ای دارد و دارای برنامه های غذایی متفاوتی می باشد. رژیم کتوژنیک یکی از انواع رژیم های کم کربوهیدرات است که جزء معروف ترین های آن نیز به حساب می آید

رژیم کتوژنیک چیست؟

برای پیروی از این رژیم باید نسبت به فواید و عوارض رژیم کتوژنیک که در ادامه بیان می گردد اطلاعات کاملی داشته باشیم و به این نکته توجه کنیم که رژیم کتوژنیک در شاخه رژیم های پروتئین بالاست و در آن مصرف چربی نیز لحاظ شده است.

اطلاعیه

رژیم کتوژنیک چیست؟

رژیم کتوژنیک ( Ketogenic Diet) یک برنامه تغذیه و دریافت کالری می باشد که براساس استفاده از چربی و پروتئین بنا گردیده است و در مقابل مصرف کربوهیدرات در آن به حداقل و نزدیک به صفر می رسد. این رژیم با نام رژیم کتو نیز شناخته می شود. عملکرد بدن در دوره رژیم کتوژنیک به سمتی می رود که کالری مورد نیاز خود را از چربی ها دریافت کند و با مصرف چربی طی متابولیک کتوز به فرآیند رژیم فرد کمک کد.

عامل تبدیل چربی به کتون، کبد است. کبد در رژیم کتوژنیک چربی ها را به کتون تبدیل می کند تا به جای قند ( گلوکز) در بدن فرد مصرف گردد.

زمانی بدن به این سمت پیش می رود که میزان کربوهیدرات دریافتی در روز به زیر ۵۰ گرم برسد و فقط محدود به سبزیجات باشد.

رژیم کتوژنیک چگونه بر روی بدن اثر می‌گذارد؟

مسیرهای دریافت انرژی و تامین نیازهای بدن متفاوت می باشد. مکانیزم بدن به گونه ای طراحی شده است که اولویت را بر کربوهیدرات ها قرار می دهد و تا زمانی که کربوهیدرات ها وجود داشته باشند، به مصرف سایر منابع اقدام نمی کند. پس نیاز است که برای مصرف چربی و پروتئین، موجودیت کربوهیدرات بدن را صفر کنیم . حالا بدن برای بقای خود چربی ها را به کتون تبدیل کرده و می سوزاند.

زمانی که بدن به سوخت و ساز چربی عادت کند، فرد با کاهش وزن همراه می شود و عملکرد بدن نیز به مراتب بهبود می یابد. حالا برای اینکه در ادامه سوخت مصرفی بدن تامین شود، نیاز است که فرد در رژیم کتوژنیک سطح مصرف چربی خود را بالا ببرد. البته چربی سالم که بیشتر به صورت گیاهی تهیه می شود و شامل روغن زیتون، روغن نارگیل و … می شود.

همچنین بخوانید: انواع شیرین کننده های رژیمی

انواع رژیم های کتوژنیک

این رژیم با توجه به نیازهای فرد درخواست کننده بسیار گسترده و متنوع است. عواملی مانند منطقه جغرافیایی، شرایط آب و هوایی، مواد غذایی در دسترس و .. نیز در انتخاب نوع رژیم کتوژنیک تاثیر دارد.  برخی از معروف ترین رژیم های کتوژنیک به شرح زیر می باشد.

انواع رژیم های کتوژنیک

۱. رژیم کتوژنیک استاندارد SKD

به عنوان رژیم مقدماتی نیز شناخته می شود که برای شروع برنامه غذایی به داوطلب پیشنهاد می شود. در این رژیم یک میزان حداقلی از کربوهیدرات نیز در برنامه غذایی قرار داده می شود که از ۵ درصد تجاوز نمی کند.  درصد بالایی از مصرف مواد غذایی فرد را چربی های سالم مانند کره گیاهی، روغن سالم، آووکادو، روغن ماهی و … تشکیل می دهد.

۲. رژیم کتوژنیک هدفمند TKD

این نوع رژیم مختص افرادی است که در کنار برنامه غذایی به صورت حرفه ای نیز ورزش می کنند. این افراد طی رژیم کتوژنیک هدفمند حق دارند سطح کربوهیدرات بیشتری را مصرف کنند که می تواند نزدیک به ۳۰ درصد تغذیه آنها را در بر بگیرد.

۳. رژیم کتوژنیک چرخشی CKD

رژیم دوره ای که امکان وجود استراحت و عدم رعایت رژیم در آن هست به عنوان رژیم کتوژنیک چرخشی شناخته می شود. بازه زمانی چرخش و دوره ها تحت عوامل گسترده انتخاب می شود و می تواند به صورت هفته ای، دو هفته ای، ماهانه و … باشد. در یکی از حالت ها به صورت بازه زمانی دو سوم به یک سوم رژیم رعایت می شود و بعد از ۶ روز رژیم ۳ روز استراحت برای فرد لحاظ می گردد. امکان رزرو و مدیریت روزهای استراحت برای مراسمات و برنامه های خاص مانند جشن تولد و … وجود دارد.

۴. رژیم کتوژنیک با پروتئین بالا HPKD

افراد ورزشکاری که در کنار تناسب اندام در پی افزایش حجم عضلات خود هستند، از این رژیم استفاده می کنند. در رژیم کتوژنیک پروتئین بالا سطح پروتئین دریافتی بیش از ۳۵ درصد می باشد. بخاطر دریافت پروتئین بالاتر و چربی کمتر نسبت به سایر انواع رژیم کتوژنیک، این رژیم با استقبال خوبی همراه بوده است.

نکته مهم در این رژیم رعایت حد بالای پروتئین است. اگر پروتئین زیادتری مصرف گردد، چربی به عنوان کتوز مصرف نمی گردد و این پروتئین است  که تبدیل به منبع سوخت و ساز بدن می شود.

همچنین بخوانید: کدام مواد غذایی بیشترین پروتئین را دارند؟

موثرترین نوع رژیم کتوژنیک کدام است؟

 

موثرترین نوع رژیم کتوژنیک کدام است؟

در شرایط مختلف جسمی فرد و همچنین با توجه به هدف از انجام رژیم، اثرگذاری رژیم های مختلف متفاوت خواهد بود. در برخی افراد هدف لاغری است و استفاده از رژیم کتوژنیک استاندارد نتایج بسیار خوبی به همراه دارد و افرادی که ورزشکار هستند و هدف عضله سازی دارند، رژیم کتوژنیک پروتئین بالا و رژیم چرخه ای با توجه به دوره استراحت گزینه مناسب تری  می باشد.

در شروع این رژیم ورزشکاران با افت انرژی مواجه می شوند که نباید نگران شوند، چرا که سیستم سوخت و ساز بدن از هیدروکربنات به سمت مصرف چربی می رود.

فواید

انواع مختلف رژیم کتوژنیک فواید، ویژگی ها و مزایای متنوعی را در اختیار فرد قرار می دهند که به سلامتی جسمی او کمک می کند، مهمترین مزایای این رژیم عبارتند از:

موارد توضیحات
کاهش وزن استاندارد و اصولی کاهش چشمگیر مصرف کربوهیدرات سبب می شود بدن به جای استفاده از گلوکز از چربی ها انرژی مورد نیاز خود را تامین کند و با مصرف چربی وزن کاهش می یابد.
عدم بازگشت نوع لاغری ایجاد شده در رژیم کتوژنیک با تغییر متابولیک بدن و به صورت مستمر صورت می گیرد، همین امر سبب می شود که افزایش وزن مجدد ایجاد نشود.
کاهش چربی بدن با تبدیل شدن چربی به منبع سوخت و ساز بدن، حجم بالایی از چربی بدن مصرف می شود و بافت باقی مانده عضله و ماهیچه می باشد.
بهبود عملکرد سیستم های ایمنی و حیاتی بدن زمانی که سطح قند خون و چربی بدن به مقدار قابل توجهی پایین بیاید، عملکرد سیستم های حیاتی و ایمنی بدن ارتقا می یابد و سلامتی و تندرستی فرد افزایش می یابد.
کاهش قند خون با کاهش مصرف کربوهیدرات ها، گلوکز و قند ورودی بدن کم می شود در نتیجه سطح قند خون کاهش می یابد.
افزایش سلامت قلب و عروق کاهش قند خون، مصرف چربی بدن را به همراه دارد و در نتیجه سطح تری گلیسیرید به همراه کلسترول مضر LDL کمتر می شود. با این روند وضعیت قلب و عروق بدن در حالت پایدار قرار می گیرد. مشکلاتی مانند سکته قلبی و مغزی در افراد دارای رژیم کتوژنیک کاهش چشمگیری خواهد داشت.
پاکسازی بدن پاکسازی خون و همچنین کاهش چربی اشباع شده در بدن مهمترین  عوامل در پاکسازی بدن هستند.
کمک به درمان هپاتیت نوع ۲ یکی از مشکلات بیماران هپاتیتی حساسیت به انسولین است که با کنترل قند خون این حساسیت از بین می رود و روند درمان بهتر پیش می رود.
افزایش انرژی بدن در فعالیت های جسمی و ورزشی در شروع رژیم ممکن است سطح توان انرژی بدن کاهش بیابد، اما به مرور سوخت و ساز بدن به سمت مصرف چربی می رود که سطح بسیار بالاتری از انرژی را نسبت به گلوکز و کربوهیدرات به بدن منتقل می کند.
افزایش قدرت تمرکز و حافظه زمانی که سطح انرژی نا پایدار باشد میزان تمرکز و قدرت حافظه افت می کند. در مواردی دیدیم که در تغذیه رایج با افت قند فرد ضعف می کند، اما در رژیم کتوژنیک کتون های تولیدی از چربی سطح پایداری از انرژی را برای فرد فراهم می کنند و سطح قدرت و حافظه او را ارتقا می دهند.

علاوه بر موارد بالا کاهش احتمال ابتلا به سرطان، افزایش سلامت پوست، پیشگیری از آلزایمر، کاهش ابتلا به صرع و جلوگیری از سندرم تخمدان از دیگر فواید و مزایای استفاده از رژیم کتوژنیک می باشد.

عوارض

در کنار تمام فواید و مزایا، این رژیم با برخی معایب و محدودیت ها نیز همراه است که اغلب در روزهای اولیه رژیم فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. هرچه بدن با شرایط برنامه غذایی سازگارتر شود، سطح عوارض کاهش می یابد. قبل از شروع رژیم کتوژنیک نیاز است که نسبت به عوارض آن اطلاع کافی داشته باشید تا هم راه های برطرف کردن معایب را بدانید و هم اینکه دچار نگرانی و استرس نشوید. مهمترین معایب رژیم کتوژنیک عبارتند از:

آیا رژیم کتوژنیک خطرناک است؟

 

  • کاهش دریافت مواد مغذی : زمانی که شاخه کربوهیدرات ها از مصرف غذایی حذف می شوند، مجموعه غنی از مکمل های غذایی توسط بدن دریافت نمی شوند و فرد با کاهش آنها در بدن روبرو می گردد.
  • اختلال در سیستم گوارشی : در شروع رژیم احتمال ایجاد تغییراتی مانند اسهال، یبوست و گرفتگی عضلات شکمی وجود دارد.
  • ابتلا به آنفولانزای کتو : نشانه های اصلی این نوع بیماری خستگی شدید همراه با حالت تهوع و سردرد می باشد.
  • بی خوابی و بد خوابی : سطح سروتونین نسبت مستقیمی با شرایط خواب دارد و زمانی که مصرف کربوهیدرات محدود شود، بدن با کاهش این هورمون روبرو می شود، بنابراین ممکن است فرد با کم خوابی و بد خوابی روبرو شود.
  • افت انرژی اولیه در کار و ورزش : در فرآیند انطباق پذیری بدن، در روزهای اولیه رژیم احساس ضعف، سستی و کاهش توان وجود دارد.
  • اختلالات کبدی و کلیوی : سطح دفع کلسیم در این رژیم غذایی بالا می رود و سبب می شود که عملکرد کلیه و کبد دچار اختلال گردد.
  • عوارض دیگر: مانند گرفتگی عضلات، کاهش آرامش و افزایش تندخویی، بوی بد دهان، ریزش مو، سردرد و … نیز ممکن است در اثر رژیم کتوژنیک ظاهر شوند.

مواد غذایی مجاز در رژیم کتوژنیک

در دوران رژیم کتوژنیک باید نسبت به غذاهای مجاز اطلاع کافی داشته باشید. لیست غذایی و میوه های مجاز در این رژیم به شرح زیر است:

غذاهای مجاز میوه های مجاز سبزیجات مجاز
تخم مرغ گوشت قرمز انواع توت کاهو مارچوبه
گوشت بوقلمون خورشت بدون حبوبات بلوبری اسفناج فلفل دلمه
کوکو سبزی اسفناج آووکادو گوجه فرنگی کلم بروکلی
جگر کله پاچه زیتون پیاز گل کلم
انواع دلمه املت نارگیل خیار کلم بروکسل
غذاهای دریایی
(انواع ماهی)
انواع خوراک های بادمجانی لیمو ترش هویج کرفس
مرغ تن ماهی ریحان کلم پیچ
استیک جوجه برگ مو قارچ
ژامبون روغن نارگیل شوید سیر
روغن زیتون روغن دنبه جعفری کدو حلوایی
روغن کنجد روغن آفتابگردان لوبیا سبز

در کنار این مواد خوراکی مصرف نوشیدنی هایی چون آب، چای، قهوه و … نیز در دوره رژیم کتوژنیک مجاز می باشد.

همچنین بخوانید: بهترین زمان نوشیدن قهوه

مواد غذایی ممنوع در رژیم کتوژنیک

گروه های غذایی زیر را نباید در دوره رژیم غذایی کتوژنیک مصرف کرد:

موارد توضیحات
انواع شکر و شیرینی
  • قند و شکر در حالت های مختلف
  • شکلات
  • کیک
  • آب نبات
  • شربت
  • بستنی و …
غلات
  • برنج
  • ماکارونی
  • نان و …
حبوبات
  • لوبیا
  • لپه
  • ماش و …
میوه هایی با قند طبیعی
  • هندوانه
  • سیب
  • انگور
  • موز
  • زردآلو
  • خربزه و ..
سبزیجات حاوی نشاسته
  • ذرت
  • سیب زمینی
  • چغندر
  • شلغم و …
روغن های ناسالم فرآوری شده
  • روغن پنبه
  • آجیل هایی مانند تخمه آفتابگردان
  • بادام زمینی
  • فندق و …

چه افرادی می توانند از رژیم کتوژنیک استفاده کنند؟

متناسب با سن، شرایط جسمی و … همه افراد می توانند یکی از انواع رژیم های کتوژنیک را انتخاب کنند و از آن استفاده کنند. این رژیم برای افراد مبتلا به مشکلات دیابت نوع دو، صرع، مبتلا به سندرم تخمدان، در معرض سرطان و … نتیجه بخشی بالایی دارد.

چه کسانی نباید رژیم کتوژنیک بگیرند؟

زنان باردار، افراد دارای مشکلات کلیوی و کبدی، بیماران دیابتی نوع ۱، افراد مبتلا به پانکراتیت، بانوانی که در دوران شیردهی هستند و … نباید از این رژیم استفاده کنند.

ورزش در رژیم کتوژنیک و تاثیر این رژیم بر عملکرد ورزشی

بهتر است در روزهای اولیه رژیم سطح فعالیت های کاری و ورزشی کاهش پیدا کند و بعد از انطباق پذیری بدن، با قدرت بالاتری به انجام فعالیت های ورزشی پرداخته شود تا پیشرفت بهتری ایجاد گردد.

با گذشت زمان این رژیم انرژی بالاتری را برای ورزشکار فراهم می کند تا با توانایی بهتری به انجام فعالیت های ورزشی خود بپردازد.

برای اطلاعات بیشتر: قبل و بعد از ورزش چه چیزهایی بخوریم؟

گیاهخواری در رژیم کتوژنیک

امکان تلفیق این دو رژیم غذایی وجود دارد. نکته مهم این است که زیر نظر متخصص انجام گیرد تا بدن دچار کمبود مواد ضروری نشود.

فستینگ در رژیم کتوژنیک

فرآیند روزه داری ( فستینگ ) در دوران رژیم کتوژنیک امکان پذیر می باشد. تنها باید برنامه غذایی را متناسب با وعده هایی با فاصله زیاد در نظر گرفت و اینکه روزه داری در آن به صورت پیوسته نباشد و با فاصله انجام شود. این رژیم با نام کتوفستینگ شناخته می شود و باید زیر نظر متخصص باشد. در آن سطح مصرف مایعات نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

مقالات مرتبط

با رژیم کتوژنیک چند کیلو وزن کم می کنم؟

رژیم کتوژنیک در یک بازه ۴۵ روزه تا دو ماهه اثر گذاری موفقی دارد و فرد می تواند با آن بین ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم وزن کم کند.

آیا کتوزیس خطرناک است؟

معنی کتوزیس  عبارت است از تغییر مصرف سوخت و ساز بدن از قند به چربی، این فرآیند خطری برای بدن ندارد و در مدت های بالاتر با مصرف چربی باعث پاکسازی و سلامت بدن نیز می شود.

سوالات متداول

1. آیا زنان می‌توانند رژیم کتو بگیرند؟
در این رژیم محدودیت جنسی وجود ندارد و زنان نیز می توانند از آن استفاده کنند، مگر در مواردی مانند بارداری، شیردهی یا شرایط خاص
2. گرفتن رژیم کتو از چه سنی مجاز است؟
بازه سنی استفاده از رژیم کتوژنیک بین 18 تا 60 سال می باشد.
3. چه کنیم در طول رژیم دچار یبوست نشویم؟
برای جلوگیری از یبوست که یکی از عوارض احتمالی رژیم کتو می باشد بهتر است سطح مصرف آب را افزایش دهیم و به ورزش های عمومی مانند پیاده روی بپردازیم.
4. چه کنیم بعد از رژیم کتو دچار بازگشت وزن نشویم؟
طی کردن مسیر زیر نظر بهترین متخصص تغذیه و ایجاد یک فرآیند لاغری مستمر در رژیم کتوژنیک سبب می شود که احتمال بازگشت آن بسیار کم شود. از خود درمانی و رژیم های  ارائه شده به صورت دسته جمعی بپرهیزید.
5. آیا رژیم کتوژنیک در دوران شیردهی مجاز است؟
دوران شیردهی با محدودیت هایی همراه است و برای همه بانوان در این دوره امکان استفاده از رژیم کتوژنیک امکان پذیر نیست. حتما باید با متخصص تغذیه مشورت نمایید
6. چقدر طول می‌کشد تا بدن، وارد فاز کتو شود؟
متابولیک بدن افراد با یکدیگر متفاوت است و متناسب با شرایط فرد بین دو روز تا یک هفته زمان نیاز است که بدن در فاز کتو قرار بگیرد.
منابع

اطلاعاتی وارد نشده است

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x