اثرگذاری روماتیسم بر بارداری بستگی به نوع روماتیسم و میزان شدت این بیماری دارد. خانم های که به بیماری های روماتیسمی مبتلا هستند می توانند تجربه بارداری سالمی را تجربه کنند، اما باید تحت نظر یک متخصص روماتولوژی قرار بگیرند و مراقبت های پیش از بارداری و بعد از بارداری را رعایت کنند. برای بارداری با روماتیسم باید نکاتی مانند نوع روماتیسم، داروهای مصرفی، فعالیت بیماری در نظر گرفته شود. برای داشتن بارداری و زایمان سالم نیاز به رعایت نکاتی است که عبارتند از: خودداری از مصرف دخانیات، انجام مراقبت های پیش از زایمان، داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف دارو تحت نظر پزشک.
اقدامات لازم برای افراد مبتلا به روماتیسم، پیش از بارداری
یک بارداری ایمن در افراد مبتلا به رماتیسم مستلزم رعایت نکاتی است که بخشی از آن مربوط به قبل از بارداری، بخشی از آن مربوط به دوران بارداری و بخش دیگر مربوط به بعد از زایمان می شود.
ملاحظات قبل از بارداری |
ملاحظات دوران بارداری |
ملاحظات بعد از زایمان |
کنترل بیماری |
مشورت با پزشک روماتولوژیست | شیردهی |
مشاوره قبل از بارداری | معاینات منظم | مراقبت از خود |
آزمایش های ژنتیکی | فعالیت بدنی | |
داروها | تغذیه | |
مصرف اسید فولیک | کنترل استرس | |
پرهیز از مصرف الکل و دخانیات | گروه های حمایتی |
ملاحظات قبل از بارداری
- کنترل بیماری: اولین قدم، کنترل بیماری روماتیسم قبل از بارداری است. این امر به معنای همکاری با پزشک روماتولوژی برای تنظیم یک برنامه درمانی مناسب است که علائم بیماری را کنترل کرده و از شعله ور شدن آن در دوران بارداری جلوگیری کند.
- مشاوره قبل از بارداری: ملاقات با یک متخصص زنان و زایمان برای مشاوره قبل از بارداری بسیار مهم است. در این ملاقات، پزشک سابقه پزشکی شما را بررسی می کند، آزمایش هایی را برای ارزیابی سلامت شما انجام می دهد و در مورد هر گونه خطری که ممکن است در دوران بارداری با آن مواجه باشید، صحبت می کند.
- آزمایش های ژنتیکی: اگر شما یا همسرتان سابقه خانوادگی روماتیسم دارید، ممکن است بخواهید قبل از بارداری با یک مشاور ژنتیک صحبت کنید. مشاور ژنتیک می تواند به شما در درک خطر ابتلای فرزندتان به روماتیسم و گزینه های غربالگری یا آزمایش ژنتیکی قبل از تولد کمک کند.
- داروها: برخی از داروهای روماتیسم می توانند برای جنین مضر باشند؛ بنابراین قبل از بارداری، باید با پزشک خود در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید صحبت کنید. ممکن است لازم باشد برخی از داروها را قطع یا با داروهای ایمن تر جایگزین کنید.
- مصرف اسید فولیک: با مشورت با پزشک خود، اسید فولیک مصرف کنید. مصرف اسید فولیک قبل از بارداری می تواند به کاهش خطر ابتلا به نقص لوله عصبی در نوزاد کمک کند.
- پرهیز از مصرف الکل و دخانیات: از مصرف الکل و دخانیات خودداری کنید. الکل و دخانیات می توانند برای بارداری مضر باشند.
همچنین بخوانید: انواع روماتیسم
ملاحظات دوران بارداری
- مشورت با پزشک روماتولوژیست: با پزشک خود صحبت کنید. اولین قدم مهم، صحبت با پزشک خود در مورد برنامه های بارداری شما است. آنها می توانند در مورد خطرات و مزایای بالقوه بارداری در وضعیت خاص شما مشاوره دهند و به شما کمک کنند تا یک برنامه مراقبت قبل از بارداری ایجاد کنید.
- معاینات منظم: در دوران بارداری، باید به طور منظم توسط پزشک خود معاینه شوید. این معاینات برای نظارت بر سلامت شما و جنینتان و همچنین تنظیم برنامه درمانی در صورت نیاز انجام می شود.
- فعالیت بدنی: فعالیت بدنی منظم در دوران بارداری برای اکثر زنان، حتی مبتلایان به روماتیسم، بی خطر و مفید است. با این حال، مهم است که با پزشک خود در مورد نوع و شدت فعالیت بدنی مناسب برای شما صحبت کنید.
- تغذیه: داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل در دوران بارداری بسیار مهم است. این امر به شما کمک می کند تا وزن خود را به طور سالم افزایش داده و تمام مواد مغذی مورد نیاز خود و جنینتان را دریافت کنید.
- استرس: استرس می تواند علائم روماتیسم را تشدید کند؛ بنابراین، یافتن راه هایی برای مدیریت استرس در دوران بارداری، مانند یوگا، مدیتیشن یا تنفس عمیق، بسیار مهم است.
- گروه های حمایتی: به یک گروه حمایتی بپیوندید. صحبت با سایر زنانی که مبتلا به روماتیسم هستند و باردار هستند یا باردار بودهاند، می تواند مفید باشد.
ملاحظات بعد از زایمان
- شیردهی: اکثر زنان مبتلا به روماتیسم می توانند بدون هیچ مشکلی به نوزاد خود شیر بدهند. با این حال، مهم است که با پزشک خود در مورد هر گونه نگرانی که ممکن است داشته باشید صحبت کنید.
- مراقبت از خود: مراقبت از خود پس از زایمان، به خصوص برای زنان مبتلا به روماتیسم، بسیار مهم است. این امر شامل استراحت کافی، خوردن غذاهای سالم و فعالیت بدنی منظم است.
آیا روماتیسم مفصلی به جنین منتقل می شود؟
پاسخ به این سوال به طور کامل مشخص نیست. در حالی که RA یک بیماری خودایمنی است، به این معنی که سیستم ایمنی بدن به مفاصل خود حمله می کند، شواهد کمی مبنی بر عبور آنتی بادی های مسئول این حمله از جفت و آسیب رساندن به جنین وجود دارد. با مدیریت مناسب، زنان مبتلا به RA می توانند بارداری سالمی داشته باشند و نوزادی سالم به دنیا بیاورند. با این حال، برخی از خطرات احتمالی برای جنین زنان مبتلا به RA وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
خطرات روماتیسم در بارداری
خطرات احتمالی روماتیسم در بارداری شامل موارد زیر می شوند:
- زایمان زودرس: زنان مبتلا به برخی از بیماری های روماتیسمی، مانند لوپوس، بیشتر در معرض زایمان زودرس قرار دارند.
- کم وزنی هنگام تولد: خطر تولد نوزاد با وزن کم در مادران مبتلا به روماتیسم بیشتر است.
- پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری): این عارضه بارداری با فشار خون بالا، تورم و وجود پروتئین در ادرار مشخص می شود و می تواند برای مادر و نوزاد خطرناک باشد.
- سقط جنین: احتمال سقط جنین در زنان مبتلا به برخی از بیماری های روماتیسمی، کمی بیشتر است.
همچنین بخوانید: مصرف دارو های فشار خون در بارداری
آیا روماتیسم علت درد استخوان در بارداری است؟
درد استخوان در دوران بارداری یک شکایت شایع است که می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. در حالی که روماتیسم مفصلی یک بیماری التهابی مزمن است که می تواند مفاصل را تحت تاثیر قرار دهد، اما به طور خاص با بارداری مرتبط نیست. با این حال، برخی از زنان باردار ممکن است علائمی را تجربه کنند که شبیه روماتیسم مفصلی است و تشخیص علت دقیق درد می تواند دشوار باشد.
علت های درد استخوان در دوران بارداری
- آرتروز بارداری: این نوع آرتروز به طور خاص زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولاً در سه ماهه دوم یا سوم شروع می شود. علائم آن شامل درد، تورم و سفتی در مفاصل، به ویژه در مچ دست، زانو و لگن است.
- سندرم سمفیز پوبیس: این عارضه باعث درد در ناحیه لگن می شود که اغلب در اواخر بارداری بدتر می شود.
- بورسیت: التهاب کیسه های پر از مایع (بورسا) که مفاصل را احاطه کرده اند می تواند باعث درد و تورم در مفاصل، به خصوص در لگن، زانو و مچ دست شود.
- پوکی استخوان: این بیماری که باعث ضعیف شدن استخوان ها میشود، در دوران بارداری به دلیل افزایش نیاز بدن به کلسیم برای رشد جنین شایع تر است.
- هورمون ها: هورمون هایی مانند پروژسترون و ریلکسین (هورمون تولید مثل) در طول بارداری ترشح می شوند که باعث شل شدن رباط ها و مفاصل شده و در نتیجه به ناپایداری مفصل و درد استخوان منجر می شوند.
- افزایش وزن: افزایش وزن در دوران بارداری، به خصوص در سه ماهه دوم و سوم، فشار زیادی به مفاصل، به ویژه مفاصل لگن، پاها و زانوها وارد می کند.
- کمبود مواد مغذی: کمبود کلسیم، ویتامین D و منیزیم که برای سلامت استخوان ها ضروری هستند، می تواند در دوران بارداری تشدید شود و منجر به درد استخوان شود.
- وضعیت نامناسب: ایستادن یا نشستن طولانی مدت با پوزیشن نامناسب، می تواند فشار را بر مفاصل افزایش دهد و درد استخوان را تشدید کند.
عوامل خطر ابتلا به درد استخوان مرتبط با بارداری
- سن: زنان باردار بالای ۳۵ سال بیشتر در معرض ابتلا به درد استخوان هستند.
- سابقه آرتروز: زنانی که قبل از بارداری به آرتروز مبتلا بودند، بیشتر در معرض ابتلا به درد استخوان در دوران بارداری هستند.
- بارداری های متعدد: زنانی که چندین بار باردار شده اند، بیشتر در معرض ابتلا به درد استخوان در دوران بارداری هستند.
- دیابت: زنان باردار مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به سندرم سمفیز پوبیک هستند.
علائم روماتیسم مفصلی در بارداری چیست؟
اگر در دوران بارداری به روماتیسم مفصلی مبتلا هستید، ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- درد، تورم و سفتی مفاصل: این علائم معمولاً در مفاصل کوچک دست ها، پاها، مچ دست و مچ پا ایجاد می شوند.
- خستگی: احساس خستگی مفرط و بی حالی، یکی از علائم شایع روماتیسم مفصلی در بارداری است.
- تب: تب خفیف ممکن است همراه با سایر علائم باشد.
- درد عضلانی: درد و التهاب در عضلات نیز می تواند رخ دهد.
- خشکی صبحگاهی: سفتی مفاصل که معمولاً در صبح بدتر می شود و با حرکت بهبود می یابد.
آیا روماتیسم در بارداری باعث سقط جنین می شود؟
پاسخ کوتاه : شواهد نشان می دهند که ارتباط مستقیمی بین روماتیسم و افزایش خطر سقط جنین وجود ندارد.
بررسی دقیق تر: مطالعات متعدد نشان داده اند که زنان مبتلا به RA در مقایسه با زنان بدون این بیماری، نرخ سقط جنین بالاتری ندارند. با این حال، برخی دیگر از مطالعات نشان داده اند که زنان مبتلا به RA شدید یا RA که با مشکلات قلبی عروقی همراه است، ممکن است خطر کمی برای سقط جنین زود هنگام داشته باشند.
مهم است به خاطر داشته باشید که این مطالعات، مشاهده ای هستند و نمی توانند ثابت کنند که RA باعث سقط جنین می شود. عوامل دیگری مانند سن مادر، سابقه سقط جنین قبلی و سایر مشکلات سلامتی نیز ممکن است در افزایش خطر سقط جنین در زنان مبتلا به RA نقش داشته باشند. عوامل موثر بر خطر سقط جنین در زنان مبتلا به RA عبارتند از:
- فعالیت بیماری: زنان مبتلا به RA فعال (بیماری التهابی شدید) ممکن است در مقایسه با زنانی که بیماری آنها به خوبی کنترل شده است، خطر بیشتری برای سقط جنین داشته باشند.
- مصرف دارو: برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان RA، مانند متوترکسات، می توانند برای جنین مضر باشند و باید قبل از بارداری یا در دوران بارداری با احتیاط مصرف شوند.
- بیماری های قلبی عروقی: زنان مبتلا به RA که مشکلات قلبی عروقی نیز دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای عوارض بارداری، از جمله سقط جنین باشند.
داروهای امن و مضر بیماری روماتیسم در دوران بارداری
موارد | توضیحات |
داروهای امن برای بارداری |
|
داروهای مضر برای بارداری |
|
داروهای ممنوع در دوران شیردهی |
|
یکی از چالش های زنان باردار مبتلا به روماتیسم، مصرف داروهای این بیماری است. هر بیماری داروهایی دارد که برخی از آنها ممکن است در دوران بارداری ایمن و برخی دیگر مضر باشند. بیماری روماتیسم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در این بخش میخواهیم برخی از داروهای امن و مضر این بیماری را نام ببریم.
دقت کنید که داروهای مربوط به این بیماری طیف وسیعی داشته و بسیار زیاد و متنوع هستند. ما در اینجا فقط به تعداد کمی از این داروها و در واقع معروف ترین آنها اشاره می کنیم. اما حتماً این نکته را مد نظر قرار دهید که در صورت بارداری، در مورد داروهای مصرفی خود حتماً با پزشک زنان و زایمان مشورت نمایید.
داروهای امن برای بارداری
- هیدروکسی کلروکین: این دارو برای درمان RA و لوپوس استفاده می شود و در دوران بارداری بی خطر است. در واقع، مصرف هیدروکسی کلروکین در دوران بارداری ممکن است خطر سقط جنین و پره اکلامپسی را کاهش دهد.
- سولفاسالازین: این دارو نیز برای درمان RA و کولیت اولسراتیو استفاده می شود و در دوران بارداری بی خطر است.
- آسپرین: دوزهای کم آسپرین (کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در روز)، می توانند برای جلوگیری از پره اکلامپسی در زنان باردار با خطر بالا استفاده شوند.
- آدالیمومب: این دارو در درمان روماتوئید فعال و ورم مفاصل پسوریاتیک متوسط تا شدید کاربرد دارد، فقط در صورت لزوم دارو در دوران بارداری مصرف شود.
- آناکینرا: دارو جهت کاهش علائم و نشانه های آرتریت روماتوئید فعال متوسط تا شدید در بالغینی که در درمان با یک یا چند نوع از داروهای اصلاح کننده بیماری روماتیسم (DMARDs) با شکست مواجهه شده اند. کاربرد دارد.
- اتانرسپت: جهت درمان آرتریت روماتوئید فعال متوسط تا شدید ارتریت چند مفصلی ویژه نوجوانان ارتریت پسوریاتیک اسپوندیلیت انکیلوزان فعال ،همچنین پلاک پسوریازیس مزمن متوسط تا شدید کاربرد دارد.
- پنی سیلین وی: دارو در درمان عفونت های ناشی از ارگانیسم های حساس دستگاه تنفسی، اوتیت میانی، سینوزیت پوست، دستگاه ادراری و جهت پروفیلاکسی در تب روماتیسم به کار می رود.
بیشتر بدانید: مصرف آسپیرین در بارداری
داروهای مضر برای بارداری
- تالیدومید: این دارو زمانی برای درمان تهوع صبحگاهی استفاده می شد؛ اما بعداً مشخص شد که باعث نقص شدید بدنی در نوزادان می شود. تالیدومید نباید در دوران بارداری مصرف شود.
- وارفارین: این دارو یک رقیق کننده خون است که می تواند باعث خونریزی در مادر و جنین شود. در دوران بارداری فقط در موارد خاص و تحت نظر دقیق پزشک باید از وارفارین استفاده شود.
- تریامسینولون: در اختلالات روماتیسمی، لوپوس اریتماتوس سیستمیک (نوعی بیماری خود ایمنی) و سایر بیماری های نیازمند به مصرف داروهای ضدالتهابی یا سرکوب کننده سیستم ایمنی کاربرد دارد.
- کولین سالیسیلات: دارو جهت تسکین موقت درد آرتریت روماتوئید تب روماتیسم استئوآرتریت و سایر شرایطی که سالیسیلات ها به فرم خوراکی تجویز می شوند کاربرد دارد تجویز فرم مایع دارو برای بیمارانی که مشکل بلع قرص یا کپسول دارند صورت می گیرد.
ملاحظات مهم
- قبل از مصرف یا قطع هر گونه دارویی در دوران بارداری، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- پزشک شما می تواند با توجه به نوع بیماری روماتیسمی شما، سابقه پزشکی و سایر عوامل، بهترین دارو و دوز را برای شما تجویز کند.
- در طول بارداری، به طور منظم با پزشک خود ملاقات کنید تا سلامت شما و جنینتان بررسی شود.
داروهای ممنوع در دوران شیردهی
گروهی از داروهای بیماری روماتیسم در دوران شیردهی، ممکن است اثرات نامطلوبی بر روی نوزاد بگذارند. دقت داشته باشید که در صورت مصرف دارو، به علائم نوزاد خود توجه داشته باشید و در صورت مشاهده هر گونه عارضه ای، فوراً به پزشک مراجعه کنید. برخی از داروهای ممنوع روماتیسم در دوران شیردهی عبارتند از: متوترکسات، لفلونوماید.
متوتروکسات: این دارو برای درمان RA و سایر بیماری های روماتیسمی استفاده می شود؛ اما می تواند باعث نقص لوله عصبی در جنین شود. زنان باردار و زنانی که قصد بارداری دارند، نباید از متوتروکسات استفاده کنند.
چه نوع زایمانی برای افراد مبتلا به روماتیسم مناسب است؟
یکی از مهمترین سوالاتی که برای زنان باردار مبتلا به رماتیسم مطرح می شود، نوع زایمان آنها است. انتخاب نوع زایمان، به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل موارد زیر می شوند:
- نوع و شدت روماتیسم: برخی از بیماری های روماتیسمی مانند آرتریت روماتوئید (RA) یا لوپوس، می توانند زایمان طبیعی را دشوارتر کنند. در مقابل، افراد مبتلا به آرتروز استئوآرتریت (OA) ممکن است مشکلی با زایمان طبیعی نداشته باشند.
- فعالیت بیماری: اگر بیماری روماتیسمی شما در دوران بارداری فعال باشد، ممکن است زایمان سزارین ایمن تر باشد.
- سابقه زایمان: اگر قبلاً زایمان سزارین داشتهاید، ممکن است پزشک زایمان سزارین مجدد را توصیه کند.
- سلامت کلی: سایر عوامل سلامتی مانند فشار خون بالا یا دیابت، می توانند بر انتخاب نوع زایمان تأثیر بگذارند.
- ترجیحات شخصی: در نهایت، انتخاب نوع زایمان به شما و همسرتان بستگی دارد.
زایمان طبیعی و سزارین
زایمان طبیعی در عین حال که مزایای متعددی مانند بهبودی سریع تر، کاهش خطر عفونت، کاهش خطر لخته شدن خون و پیوند بهتر مادر و نوزاد دارد، اما برای افراد مبتلا به روماتیسم نیز خطرات بالقوه ای خواهد داشت. زایمان سزارین ممکن است برای افراد مبتلا به روماتیسم که زایمان طبیعی برایشان پرخطر است، گزینه مناسب تری باشد.
زایمان طبیعی | زایمان سزارین |
درد شدید مفاصل | کنترل بیشتر بر روند زایمان |
افزایش خطر پارگی واژن | کاهش درد مفاصل |
خستگی مفرط | کاهش خطر پارگی واژن |
با این حال، زایمان سزارین نیز خطرات خاص خود را دارد؛ خطراتی از جمله:
- خطر بیشتر عفونت
- افزایش خطر لخته شدن خون
- درد طولانی تر پس از زایمان
- خطر بیشتر مشکلات تنفسی برای نوزاد
گزینه های دیگر
در برخی موارد، ممکن است گزینه های دیگری به غیر از زایمان طبیعی یا سزارین وجود داشته باشد. این گزینه ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- زایمان با کمک ابزار: این روش شامل استفاده از فورسپس یا وکیوم برای کمک به خروج نوزاد از رحم است.
- زایمان در آب: زایمان در آب می تواند به تسکین درد مفاصل کمک کند.
ملاحظات مهم
- مشورت با پزشک: قبل از بارداری یا در اوایل آن، با پزشک خود در مورد بهترین نوع زایمان برای شما صحبت کنید.
- برنامه ریزی زایمان: با نزدیک شدن به موعد زایمان، با تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد جزئیات برنامه زایمان خود صحبت کنید.
- حمایت اجتماعی: از خانواده و دوستان خود برای حمایت عاطفی و عملی در طول بارداری و زایمان کمک بگیرید.
سخن پایانی
این مقاله به صحبت در مورد بیماری روماتیسم و بارداری در افراد مبتلا به این بیماری، اختصاص داشت. در این مقاله متوجه شدیم که اغلب افراد مبتلا به این بیماری نیز می توانند باردار شده و به آرزوی مادر شدن خود، جامه عمل بپوشانند. به طور کلی بارداری دوران بسیار مهمی است که از چند ماه قبل از بارداری، باید برای آن برنامه ریزی های دقیق داشته باشید. برنامه ریزی هایی که تضمین کننده سلامت مادر و جنین هستند.
اما اهمیت این موضوع در افرادی که به بیماری های خاصی مانند روماتیسم مبتلا هستند، دو چندان خواهد شد؛ بنابراین حتماً قبل از اینکه برای بارداری اقدام کنید، هم به متخصص روماتولوژیست و هم به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و راهنمایی های دقیق و اصولی در این خصوص را دریافت نمایید. دقت کنید که این مقاله صرفاً جنبه اطلاع رسانی داشته و نباید آن را به عنوان جایگزینی برای مشاوره های پزشکی در نظر بگیرید.
سلام دکتر روماتولوژیستم سینورا و پردنیزولون و هیدروکسی کلروکین و سولفاسالازین رو برای دوران بارداری من تجویز کردن ،بنظرتون ایمن هست؟
سلام وقت بخیر
نیاز به مشورت متخصص زنان و زایمان دارد، ایشان بعد از معاینه و بررسی وضعیت شما، میگویند که این داروها، آسیبی به شما و جنین وارد می کند یا خیر. این داروها سرکوب کننده و مسکن هستند و ریسک مصرف آنها در دوران بارداری زیاد است.
علاوه بر آن در دوره مصرف داروها نیاز است که تحت درمان متخصص زنان باشید زیرا عوارض این داروها به خصوص داروی پردنیزولون دیابت بارداری، افزایش فشار خون و تاخیر در رشد جنین است.