دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

زایمان سزارین

عمل سزارین به صورت برش روی شکم و رحم مادر برای به دنیا آوردن نوزاد انجام می شود. روند جراحی با تزریق بی حسی موضعی یا نخاعی، ایجاد برش ، خارج کردن نوزاد و جفت از رحم و بخیه زدن انجام میشود و دوره نقاهت آن 4 تا 6 هفته طول می کشد و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. مدت زمان بستری در بیمارستان هم حدود 3 تا 4 روز با توجه به شرایط جسمی مادر به طول می انجامد.

زایمان سزارین چگونه انجام می شود

سزارین (یا زایمان سزارین) یک روش جراحی است که برای زایمان نوزاد در زمانی که زایمان طبیعی نمی تواند به طور ایمن انجام شود، استفاده می شود، یا زمانی که سلامت مادر یا کودک در خطر باشد. مهمترین دلایل برای انجام سزارین عبارتند از:

  • قبلا سزارین شده اید.
  • جنین به طور صحیحی نمی چرخد.
  • دهانه رحم توسط جفت مسدود شده است.
  • نوزاد شما به پهلو (عرضی) دراز کشیده است و پزشک قادر به چرخاندن او نیست.
  • شما یک بارداری دوقلو دارید و پاهای اولین جنین به سمت دهانه رحم است.

اطلاعیه

سزارین چیست؟

سزارین یک روش جراحی است که در آن نوزاد از طریق برش هایی در شکم و رحم به دنیا می آید. سزارین را می توان از قبل برنامه ریزی کرد یا در مواقع اضطراری انجام داد. خطر بیشتری نسبت به زایمان طبیعی دارد و دوره نقاهت کمی طولانی تر است.

زایمان سزارین چگونه است؟

اولین مرحله در عمل سزارین، آماده سازی مادر برای بیهوشی و بی حسی است. اکثر سزارین ها از روش بی حسی استفاده می کنند، بنابراین مادر برای زایمان بیدار است. با این حال، در بیهوشی عمومی، مادر در خواب است.

شکم با یک ماده ضدعفونی کننده تمیز می شود و ممکن است یک ماسک اکسیژن روی دهان و بینی مادر قرار داده شود تا اکسیژن رسانی به کودک افزایش یابد. سپس، یک پارچه استریل در اطراف محل برش و روی پاها و سینه قرار می دهند. در نهایت، یک پرده استریل بین سر و پایین تنه می کشند.

در مرحله بعدی متخصص زنان و زایمان یک برش از طریق پوست ایجاد می کند. ممکن است از یک برش عمودی یا عرضی استفاده کنند. به برش افقی، برش بیکینی نیز گفته می شود.

سپس، پزشک یک برش ۱۰-۷ سانتی متری در دیواره رحم ایجاد می کند. این برش می تواند عرضی یا عمودی باشد. در نهایت، متخصص زنان و زایمان نوزاد را از طریق برش ها خارج می کند. بند ناف بریده می شود، جفت برداشته می شود و برش ها با بخیه بسته می شوند.

زایمان سزارین اورژانسی مراحل مشابهی دارد. با این تفاوت که سرعت برداشتن کودک متفاوت است. در طول یک سزارین برنامه ریزی شده، زایمان حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول می کشد. اما یک سزارین اضطراری، نوزاد در عرض چند دقیقه به دنیا می آید.

عمل سزارین چقدر طول می کشد؟

سزارین معمولی از ابتدا تا پایان حدود ۴۵ دقیقه طول می کشد. بعد از اینکه جراح نوزاد را به دنیا آورد، رحم مادر را بخیه می زند و برش شکم را می بندد. انواع مختلفی از شرایط اضطراری در طول زایمان ممکن است رخ دهد. در برخی موارد، زایمان خیلی سریع اتفاق می افتد و نوزاد در کمتر از ۱۵ دقیقه به دنیا می آید. به این مورد سزارین اورژانسی می گویند.

آمادگی برای زایمان سزارین

آمادگی برای زایمان سزارین

بهبودی زخم زایمان سزارین بین ۴ تا ۶ هفته زمان احتیاج دارد. پس بهتر است قبل از ورود به اتاق عمل و زایمان آمادگی های لازم برای بعد از زایمان را انجام دهید. در این خصوص به چند نکته که در ادامه می گوییم توجه کنید:

  1. با روند عمل سزارین آشنا شوید. آشنایی با اتفاقات زایمان و اطمینان از تجربه پزشک انتخابی استرس شما قبل از زایمان را کاهش می دهد.
  2. با یکی از آشنایان و نزدیکان خود هماهنگ کنید تا دو هفته بعد از زایمان از شما مراقبت شبانه روزی کند.
  3. لباس های نخی و گشاد مهیا کنید تا بخیه ها تحت فشار نباشند و سریعا بهبود یابند.
  4. تا چند روز پس از زایمان سزارین نباید سرپا بایستید پس از قبل غذاهای مقوی را تهیه کرده یا این کار را به یکی از عزیزانتان بسپارید.
  5. برای خواب راحت و کاهش دردهای احتمالی چند بالش اضافه در محل استراحت خود قرار دهید.
  6. شب قبل حتما استحمام کنید. استفاده از صابون آنتی باکتریال احتمال عفونت ناحیه برش را کمتر می کند.
  7. دو روز قبل از عمل ناحیه ناف تا بیکینی را شیو کنید.
  8. تا ۸ ساعت قبل از زایمان سزارین نباید چیزی بخورید. محتویات معده ممکن است حین جراحی وارد ریه شده و فرآیند کار را دشوار کنند. نوشیدن مایعات سبک، کمرنگ و کم غلظت منعی ندارد.
  9. اگر مادر به بیماری خاصی مبتلاست و دارو مصرف می کند باید با پزشک درمیان بگذارد. نحوه مصرف دارو در یکی دو روز قبل از زایمان متفاوت است.

بیشتر بخوانید: کوچک کردن شکم بعد از بارداری

مزایای عمل سزارین برای مادر

مزایای زایمان سزارین به بارداری شما بستگی دارد. در بیشتر موارد، بزرگترین مزیت سزارین این است که هم برای شما و هم برای جنین تان ایمن تر است. هنگامی که زایمان طبیعی خطرناک است یا می تواند به کودک شما آسیب برساند، بیشتر پزشکان برای به حداقل رساندن خطرات به سزارین روی می آورند. دانستن فواید و خطرات احتمالی سزارین می تواند به شما در تصمیم گیری در مورد نحوه زایمان کمک کند.

برخی از مهمترین مزایا عبارتند از:

  • درد در هنگام زایمان کم است.
  • احتمال آسیب به واژن کمتر است.
  • از دست دادن کنترل مثانه کم است.
  • فشاری روی رحم، روده و مثانه نیست.

مراقبت های بعد از سزارین

مراقبت های بعد از زایمان سزارین

در زیر برخی از مهمترین مراقبت های بعد از زایمان سزارین را شرح می دهیم که رعایت آنها باعث بهبود سریع تر می شود:

  • اگر با پانسمان (بانداژ) به خانه می روید، پانسمان را یک بار در روز عوض کنید. محل زخم را با شستن آن با آب و صابون ملایم تمیز نگه دارید. لازم نیست آن را هر روز بشویید. شستن در حمام کافی است.
  • در وان حمام یا جکوزی غوطه ور نشوید، یا شنا نکنید. معمولا تا سه هفته پس از جراحی نباید شنا کنید.
  • بلند شدن و راه رفتن پس از رسیدن به خانه به بهبودی سریع تر کمک می کند و از لخته شدن خون جلوگیری می کند.
  • شما باید بتوانید بیشتر فعالیت های منظم خود را در ۴ تا ۸ هفته انجام دهید.
  • در ۶ تا ۸ هفته اول چیزی سنگین تر از نوزاد بلند نکنید.
  • پیاده روی کوتاه یک راه عالی برای افزایش قدرت و استقامت است. کارهای سبک خانه اشکالی ندارد. انتظار داشته باشید که که زود خسته شوید. به بدن خود گوش دهید و تا حد خستگی فعالیت نکنید.

“Try eating smaller meals than normal and have healthy snacks in between. Eat plenty of fruits and vegetables, and drink 8 cups (2 liters) of water a day to keep from getting constipated.”

ترجمه فارسی: «سعی کنید وعده‌های غذایی کوچکتر از حد معمول بخورید و میان وعده‌های سالم در بین آنها بخورید. میوه و سبزی فراوان بخورید و ۸ فنجان (۲ لیتر) آب در روز بنوشید تا دچار یبوست نشوید.»

به نقل از سایت tommys

  • از نظافت خانه، آهسته دویدن و هر فعالیتی که باعث می شود به سختی نفس بکشید یا ماهیچه هایتان را تحت فشار قرار دهید، خودداری کنید. دراز و نشست انجام ندهید.
  • حداقل ۲ هفته رانندگی نکنید.

مقالات مرتبط

عوارض زایمان سزارین

انجام زایمان سزارین می تواند خطراتی را برای شما و کودکتان افزایش دهد. این بدان معنا نیست که این اتفاقات برای شما حتما رخ خواهد داد، اما ممکن است احتمال وقوع آنها بیشتر از زایمان طبیعی باشد. خطرات احتمالی برای شما عبارتند از:

  • عفونت ادرار، رحم یا زخم: پزشک قبل از سزارین به شما آنتی بیوتیک تجویز می کند تا از عفونت جلوگیری کند.
  • زمان بیشتری برای بهبودی پس از زایمان طول می کشد.
  • خونریزی و لخته شدن که منجر به از دست دادن مقدار زیادی خون می شود.
  • نیاز به برداشتن رحم (هیسترکتومی): نیاز به جراحی برداشتن رحم خیلی کم اتفاق می افتد. اگر در دوران بارداری مشکل جفت یا خونریزی داشته باشید ممکن است دچار این عارضه شوید.

برای اطلاع از بهترین محل برای زایمان کلیک کنید.

کلام پایانی

در این مطلب ما مهمترین نکات را در مورد زایمان سزارین بیان کردیم. انتخاب نوع زایمان بستگی به شرایط جسمی و روحی مادر و همچنین شرایط جنین دارد. اگر بارداری پرخطری دارید و نگران سلامت خود و نوزادتان هستید بهتر است زایمان سزارین را انتخاب کنید. متخصصان زنان و یا ماما بهترین افرادی هستند که به شما کمک می کنند تا بارداری خود را به خوبی به پایان برسانید و نوزاد خود را در آغوش بگیرید.

مادران عزیز در بخش دیدگاه منتظر نظرات و تجربه های ارزشمند شما عزیزان از انجام زایمان سزارین هستیم. با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول

زایمان سزارین چند هفته است؟
معمولا هفته 39 بهترین زمان برای انجام زایمان سزارین است. هدف این است که قبل از زایمان طبیعی، سزارین را انجام دهید. نوزادانی که زودتر از هفته 39 به دنیا می آیند، احتمالا برای تنفس خود به کمک نیاز دارند.
برای زایمان سزارین باید چند روز باید بستری شویم؟
پس از سزارین نیاز به ماندن طولانی تر در بیمارستان وجود دارد. میانگین بستری شدن در بیمارستان 2 روز پس از زایمان طبیعی و 4 روز پس از سزارین است.
بهبودی پس از سزارین چقدر طول می کشد؟
بهبودی کامل می تواند بین چهار تا شش هفته طول بکشد.
چند زایمان سزارین می توانید انجام دهید؟
تعداد سزارین هایی که می توانید انجام دهید منحصر به سابقه پزشکی و بارداری شما است. عدد دقیقی بیان نشده است. جراحی ممکن است هر بار به دلیل وجود برش های قبلی یا اسکار کمی پیچیده تر باشد.
آیا سزارین بی خطر است؟
سزارین یک عمل جراحی بزرگ است که خطراتی دارد، بنابراین معمولا تنها در صورتی انجام می شود که ایمن ترین گزینه برای شما و نوزادتان باشد. برای مثال، زمانی که جفت سرراهی (جفت بخشی از دهانه رحم را می پوشاند) است، سزارین گزینه ایمن تر است.
زایمان سزارین چقدر رایج است؟
طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، سزارین حدود 30 درصد از کل زایمان ها را در بسیاری از کشورها به خود اختصاص داده است.
مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x