زود انزالی (Premature ejaculation) به وضعیتی گفته می شود که در آن، در حین رابطه جنسی، مایع منی مرد زودتر از آن چه خود یا شریک جنسی اش می خواهد کامل خارج می شود و انزال می یابد. در این حالت، آلت تناسلی از حالت نعوظ خارج شده و شل می شود.
زود انزالی چیست؟
انزال زودرس یا زود انزالی، یکی از مشکلات شایع در مسائل جنسی است. تخمین زده می شود یک نفر از هر سه مرد این وضعیت را زمانی در زندگی خود تجربه می کنند.
علل بروز زود انزالی | راه های درمان زودانزالی |
تجربه جنسی زود هنگام | مشاوره جنسی |
سوء استفاده جنسی | بی حسی موضعی |
تصور منفی از بدن خود | استفاده از اسپری ها |
افسردگی | ورزش منظم |
نگرانی در مورد انزال زود هنگام | استفاده از کاندوم |
اختلال عملکرد نزول | دارو درمانی |
اضطراب | یادگیری برخی تکنیک های رفتاری |
تا زمانی که انزال زود هنگام به صورت مکرر اتفاق نیفتد و تنها هر از گاهی تجربه شود، جای نگرانی نیست و نیازی به درمان ندارد. اما اگر موارد زیر تجربه می شود، ممکن است تشخیص زود انزالی داده شود:
- همیشه یا تقریبا همیشه ظرف یک دقیقه پس از دخول، انزال روی می دهد.
- تقریبا هیچوقت فرد قادر نیست در حین رابطه جنسی در داخل واژن یا مقعد، انزال خود را به تاخیر بیندازد.
- به دلیل مشکل انزال، فرد احساس ناامیدی و آشفتگی می کند و در نتیجه از صمیمیت جنسی پرهیز می نماید.
هم عوامل روانشناختی و هم عوامل زیست شناختی در انزال زودرس تاثیر دارند. اگر چه بسیاری از مردان خجالت می کشند در مورد آن حرف بزنند اما این وضعیت بسیار شایع و غالبا قابل درمان است.
دارو درمانی و مشاوره جنسی و یادگیری تکنیکهایی که به تاخیر در انزال کمک می کنند، همگی به بهبود زندگی جنسی شما و شریک جنسی شما کمک می کنند.
علائم و نشانه های زود انزالی چیست؟
مهمترین نشانه انزال زودرس، عدم توانایی به تاخیر انداختن انزال به مدت بیش از یک دقیقه پس از دخول است. با این حال این مشکل ممکن است در سایر موقعیتهای جنسی غیر از دخول نیز تجربه شود.
انزال زودرس را به دو دسته میتوان تقسیم کرد:
- زود انزالی اولیه: در این افراد انزال زودرس از همان اولین روابط جنسی تجربه شده است و همیشه با آنها بوده است.
- زود انزالی ثانویه یا اکتسابی: در این وضعیت، این مشکل بعدا شروع شده و در تجربه های جنسی پیشین، به این صورت نبوده است.
بسیاری از مردان، احساس می کنند که علائم زود انزالی را دارند اما در واقع بر اساس معیارهای تشخیص آن، زود انزال نیستند بلکه ممکن است انزال زود هنگام را در دوره هایی از زندگی تجربه کنند و پس از آن دوره های طبیعی انزال داشته باشند. برای تشخیص زود انزالی باید به پزشک (متخصص اورولوژی) مراجعه شود.
چه عواملی باعث زود انزالی می شود؟
علت دقیق زود انزالی مشخص نیست. زمانی تصور می شود این وضعیت کاملا روانشناختی باشد اما اکنون پزشکان می دانند که ترکیبی پیچیده از عوامل زیست شناختی و روانشناختی میتواند این مشکل را به وجود بیاورد.
عوامل روانشناختی که باعث زود انزالی می شوند:
- تجربه جنسی زود هنگام
- سوء استفاده جنسی
- تصور منفی از بدن خود
- افسردگی
- نگرانی در مورد انزال زود هنگام
- احساس عذاب وجدان، احساس گناه یا نگرانی که باعث افزایش عجله در فعالیت جنسی می شود.
همچنین عوامل زیر ممکن است در این قضیه دخیل باشند:
- اختلال عملکرد نعوظ: مردانی که نگرانی راجع به رسیدن یا حفظ نعوظ در حین رابطه جنسی دارند ممکن است ناخودآگاه در انزال عجله کنند.
- اضطراب: بسیاری از مردانی که زود انزالی دارند، اضطراب نیز دارند به خصوص اضطراب در مورد عملکر جنسی یا مشکلات دیگر.
- مشکلات در روابط عاطفی: اگر رابطه جنسی رضایت بخشی با شریک جنسی پیشین خود داشته اید و در آن روابط مشکل زود انزالی چندانی نداشته اید، این امکان وجود دارد که علت زود انزالی کنونی شما وجود مشکل بین شما و همسرتان باشد.
همچنین بخوانید: عواملی که منجر به درد آلت تناسلی در مردان می شود
عوامل زیست شناختی که باعث انزال زودرس می شوند.
شماری از عوامل زیست شناختی ممکن است در انزال زودرس نقش داشته باشند از جمله موارد زیر:
- نامناسب بودن سطح هورمونها در بدن
- غیر طبیعی بودن میزان مواد شیمیایی موسوم به انتقال دهنده های عصبی در مغز
- التهاب و عفونت پروستات یا پیشابراه
- ویژگیهای ارثی
چه عواملی احتمال زود انزالی را بیشتر می کند؟
- اختلال عملکرد نعوظ: اگر گاهی اوقات یا دائما در نعوظ یا حفظ آن مشکل داشته باشید، ممکن است دچار زود انزالی شوید. ترس از دست دادن نعوظ نیز آگاهانه یا ناخودآگاه باعث عجله در فعالیت جنسی و انزال زود هنگام می شود.
- استرس: تنش های روانی در هر زمانی در طول زندگی میتواند باعث این مشکل شود.
زود انزالی چه عوارضی دارد؟
این بیماری مشکلاتی در زندگی فردی ممکن است به وجود بیاورد از جمله موارد زیر:
- استرس و مشکلاتی در روابط: از شایعترین عوارض انزال زودرس، بروز مشکل در روابط فرد با شریک جنسی اش است.
- مشکلات باروری: انزال زود هنگام گاهی اوقات در مواردی که انزال درست در واژن رخ نمی دهد، ممکن است بارداری را برای زوجهایی که تلاش می کنند بچه دار شوند، مشکل می کند.
تشخیص زود انزالی
هنگامی که برای حل این مشکل به دکتر مراجعه می کنید، ابتدا سوالاتی از شما می پرسد و معاینه فیزیکی انجام می دهد. اگر هم در زود انزالی و هم در نعوظ مشکل داشته باشید، ممکن است آزمایشهایی برایتان بنویسد تا میزان هورمونها و شرایط دیگر بدنتان را بررسی کند.
در برخی موارد، ممکن است شما را برای درمان به سکسولوژیست ارجاع بدهد.
روش های درمان زود انزالی
روشهای رایج درمان این وضعیت عبارتند از:
- یادگیری برخی تکنیک های رفتاری
- بی حسی موضعی
- دارو
- مشاوره جنسی (سکس تراپی)
تکنیک های رفتاری در درمان انزال زودرس
در بیشتر موارد تکنیکهای رفتاری به علاوه دارو درمانی موثرترین روش درمانی هستند.
در برخی موارد، درمان به سادگی شامل تلاش برای انزال ساده (بدون رابطه جنسی) درست یک یا دو ساعت پیش از رابطه جنسی می باشد. این باعث می شود در حین رابطه جنسی انزال دیرتر اتفاق بیفتد. همچنین ممکن است توصیه شود مدتی از دخول خودداری کنید و بر انواع دیگر رابطه جنسی تمرکز کنید تا فشار روانی این نوع مواجهه جنسی از دوش شما برداشته شود.
همچنین بخوانید: عوامل تاثیرگذار بر تولید اسپرم
درمان زود انزالی با ورزش های کف لگن
ضعیف شدن عضلات کف لگن ممکن است در توانایی جلوگیری از انزال، اختلال ایجاد کند. ورزشهای عضلات کف لگن که به عنوان ورزشهای کگل (kegel) شناخته می شود، به تقویت این عضلات کمک می کند و به این ترتیب برخی مشکلات از جمله زود انزالی، بی اختیاری ادرار، بی اختیاری مدفوع و غیره را درمان می کند.
استفاده از تکنیک فشار– توقف برای درمان زود انزالی
ممکن است دکتر به شما دستور العملی بدهد که به تکنیک فشار – استراحت یا فشار توقف شهرت دارد. این دستورالعمل به صورت زیر است:
- طبق روال همیشه در حین رابطه جنسی آلت تناسلی را تحریک کنید تا نعوظ ایجاد شود و تا زمانی این کار را ادامه بدهید که احساس کنید تقریبا آماده انزال هستید.
- خودتان یا همسرتان سر آلت (محل اتصال بدنه آلت به کلاهک) را فشار بدهید و تا چند ثانیه همین حالت را حفظ کنید تا احساس انزال برطرف شود.
- این کار را در صورت نیاز تکرار کنید.
با تکرار این تکنیک به دفعات لازم، به نقطه ای می رسید که میتوانید انزال را کنترل کنید. پس از تعدادی تمرین، احتمالا میفهمید چطور انزال را به تاخیر بیندازید و این ممکن است برایتان به عادت تبدیل شود و دیگر نیازی به تمرین این روش نداشته باشید.
اگر تکنیک فشار – استراحت درد یا ناراحتی برایتان ایجاد می کند، تکنیک دیگری را انجام دهید: اندکی پیش از انزال تحریک جنسی را متوقف کنید تا زمانی که میزان تحریک جنسی کاهش یابد و سپس دوباره شروع کنید. این رویکرد را تکنیک شروع – توقف می گویند.
اطلاعات بیشتر: حقایق جالب در مورد اسپرم و مایع منی در مردان
استفاده از کاندوم برای درمان انزال زودرس
کاندوم میتواند حساسیت آلت تناسلی را کمتر کند و به این ترتیب به تاخیر در انزال کمک می کند. کاندومهای کنترل کلیماکس یا تاخیری بدون نیاز به نسخه، در داروخانه ها به فروش می رسند. این کاندومها حاوی عامل بی حس کننده مانند بنزوکائین یا لیدوکائین هستند و یا از لاتکس ضخیم تری ساخته شده اند که به تاخیر در انزال کمک می کند.
مصرف دارو برای درمان زود انزالی
۱- داروهای بی حس کننده موضعی
کرمها و اسپری های بی حس کننده که حاوی عامل بی حسی مانند لیدوکائین، بنزوکائین یا پریلوکائین هستند، گاهی اوقات برای درمان انزال زودرس استفاده می شوند. این محصولات باید ده الی پانزده دقیقه پیش از رابطه جنسی روی آلت مالیده شوند تا حس آلت کاهش یافته و انزال دیرتر رخ دهد.
کرم های لیدوکائین – پریلوکائین برای درمان زود انزالی، معمولا با نسخه قابل تهیه هستند. اسپری لیدوکائین نیز به صورت بدون نسخه به فروش می رسد.
اگر چه مصرف این داروهای بی حس کننده موثر است و معمولا بدن آن را به خوبی تحمل می کند، اما عوارضی نیز ممکن است داشته باشند. مثلا برخی از مردان موقتا حس آلتشان از بین می رود و در نتیجه لذت جنسی شان کاهش می یابد. گاهی اوقات، شریک جنسی ممکن است به این مواد حساسیت داشته باشد یا همین بی حسی و کاهش لذت جنسی را تجربه کند.
۲- داروهای خوراکی
داروهای زیادی ارگاسم را به تاخیر می اندازند. اگر چه هیچ یک از این داروها ویژه درمان زود انزالی تایید نشده اند اما برخی از آنها از جمله داروهای ضد افسردگی، ضد درد و داروهای بازدارنده فسفودی اِستِراز ۵ برای این منظور مفید هستند. این داروها را میتوان به صورت روزانه یا هر زمانی که نیاز دارید مصرف کنید. همچنین ممکن است دارو به تنهایی و یا همراه با درمان های دیگر تجویز شود.
درمانهای زود انزالی در آینده نزدیک
تحقیقات نشان می دهند چندین دارو ممکن است در درمان زود انزالی مفید باشند اما هنوز تحقیقات بیشتری لازم است و فعلا برای این منظور ممکن است استفاده نشوند:
- دپوکسِتین: این دارو جزء داروهای بازدارنده بازجذب انتخابی سروتونین است و در بیشتر کشورها اغلب به عنوان اولین درمان استفاده می شود.
- مودافینیل: این درمان برای اختلال حمله خواب مورد استفاده قرار می گیرد.
- سیلودوزین: این دارو معمولا برای درمان بزرگی پروستات استفاده می شود.
طب جایگزین
علاوه بر درمانهای پزشکی و روانشناختی، درمانهای جایگزین نیز ممکن است برای درمان زود انزالی به کار گرفته شوند از جمله یوگاه، مدیتیشن و طب سوزنی. تحقیقات کافی بر روی کارایی این درمانها صورت نگرفته است.
اطلاعات بیشتر: علت درد بیضه چیست؟
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که در حین رابطه جنسی، دائما زودتر از زمانی که میخواهید مایع منی تان خارج می شود با دکتر صحبت کنید. این طبیعی است که احساس خوبی در مورد این وضعیت نداشته باشید و ترجیح بدهید این راز نزد خودتان بماند اما سعی کنید بر این احساس غلبه کنید و به دکتر مراجعه کنید چرا که این وضعیت، بسیار شایع و از طرفی قابل درمان است.
کلام آخر
کسانی که فکر می کنند مشکل زود انزالی دارند، برای تشخیص باید به دکتر مراجعه کنند. دکتر با معاینه و پرسیدن برخی سوالات و در صورت نیاز تجویز آزمایش، مشخص می کند آیا واقعا این مشکل را دارید یا این وضعیت یک موقعیت گذرا است و برطرف می شود. همچنین با پی بردن به علت آن، راهکارهای مناسبی به شما ارائه می کند.