آیا برای شما سرطان سینه تشخیص داده شده است؟ احتمالا از خود میپرسید که اکنون چه باید کرد؟
چنین تشخیصی همیشه زندگی را به دو بخش تقسیم میکند: قبل و بعد! تمام زندگی عاطفی بیمار و خانوادهاش در تجارب و ترس پرتاب میشود. اما در این لحظه است که لازم است قوی بود و سوال “برای چه” را به “چه میتوان کرد” تغییر داد.
اغلب اوقات، بیماران در ابتدای این بیماری، بینهایت احساس تنهایی میکنند. اما باید درک کنید که تنها نیستید. دکتر آسپرین به شما کمک می کند تا با این بیماری کنار بیایید و در تمام مراحل درمان با شما همراهی خواهیم کرد.
در این مقاله ما یک مرور مختصر، اما بسیار دقیق از سرطان سینه را مورد بررسی قرار می دهیم.
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه زمانی اتفاق میفتد که سلولهای سینه به دلیل جهش، بهطور غیرقابل کنترلی تقسیم شده و در بافتهای اطراف پخش میشوند. این سلولها یک تومور را تشکیل میدهند که با لمس پستان یا ماموگرافی (اشعه ایکس از پستان) قابل تشخیص است.
تومور میتواند در قسمتهای مختلف سینه ایجاد شود. بیشتر تومورهای سینه از اپیتلیوم مجاری که شیر را به نوک پستان میبرند (کارسینوم مجرای) ایجاد میشوند. برخی دیگر از سلول های غدهای (سرطان لوبولار) ایجاد میشوند. همچنین اشکال کمتر رایجی از جمله سرطان غیراختصاصی، سارکوم و لنفوم پستان وجود دارد.
تومور میتواند به صورت موضعی رشد کند، از طریق سیستم لنفاوی به غدد لنفاوی گسترش یابد (متاستاز منطقهای) و همچنین در سراسر بدن گسترش یابد (متاستاز از راه دور).
غدد لنفاوی منطقهای شامل غدد لنفاوی زیر بغل، داخل قفسه سینه، سوپرا و ساب ترقوه هستند.
مرحله، پیشگیری و درمان سرطان سینه به اندازه تومور، درگیری غدد لنفاوی منطقهای و عدم وجود یا وجود متاستازهای دور بستگی دارد.
انکولوژی سرطان پستان یک نئوپلاسم خارجی است که در بافت غده ظاهر میشود. تعداد زیرگونههای این بیماری که تا به امروز شناخته شده است، حدود بیست است.
سلولهای سرطانی از نظر متابولیسم تسریع شده و ساختار غیرعادی، با سلولهای معمولی متفاوت هستند. هنگامی که سرطان سینه رخ میدهد، این سلولها دائما رشد کرده و بعدا به غدد لنفاوی و سایر اندامها نفوذ میکنند.
علم مدرن بر این باور است که کاتالیزور اصلی سرطان سینه، تحریف پسزمینه هورمونی است که منجر به سایر علائم سرطان میشود. در واقع، طبق آمار، بیشتر در دوران یائسگی یافت میشود. از این گذشته ، این دوره تغییر شدید در تولید هورمونهای مختلف توسط بدن زن است که بر وضعیت غده پستانی تاثیر میگذارد.
انواع سرطان سینه
انواع سرطان سینه در زنان میتواند بر اساس معیارهای مختلفی باشد، ما سادهترین طبقهبندی را ارائه میدهیم که حتی یک فرد غیرمتخصص نیز به راحتی میتواند آن را درک کند.
۱. ندولار:
بیشتر از بقیه موارد رخ میدهد. تشکیل گرههای کوچکی است که چیزی بیش از مناطق نکروزه (آسیبدیده) نیستند. در مرحله میانی، به راحتی قابل لمس بوده، دارای ساختار ندولی ناهمگن است. شکل تومور کروی است، اما ممکن است دارای شاخههای جانبی باشد و بافت غده تغییر میکند. این اولین علائم سرطانشناسی، زمانی که بازوها بالاتر از سطح شانه قرار میگیرند با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است. از نظر دیداری نیز میتوان با تغییر سایه پوست (زرد، قرمز، قهوهای) و ترشحات پاپیلاری، آن را تشخیص داد. در مراحل بعدی، منجر به التهاب غدد لنفاوی، پیشرفت نئوپلاسم و بر این اساس، افزایش حجم سینه میشود. پوست کراتینه شده و زخمهای باز نیز ممکن است ظاهر شوند.
۲. سرطان سینه پراکنده:
کمتر از ندولار شایع است، اما از آن خطرناکتر است. از این گذشته، چندین برابر سریعتر رشد میکند و با متاستاز نسبتا زودرس همراه است. در اثر شکست غده، قفسه سینه متورم میشود و پوست تغییر میکند. Diffuse انواع خاص خود را دارد:
۳. نفوذی :
یک مجموعه متراکم ظاهر و پوست متورم شده و با یک پوسته مشخص پوشیده میشود. علاوه بر این، غدد لنفاوی تحت تاثیر قرار میگیرند و بیماری به وضوح خود را در نزدیکی هاله نوک پستان نشان میدهد.
۴. التهابی :
در این صورت ممکن است ورم پستان نامیده شود و این به دلیل درمان نادرست رخ میدهد. توده داخل قفسه سینه دردناک است، قفسه سینه متورم میشود و مایل به آبی می شود. غدد لنفاوی و عروق مویرگی آسیب میبینند.
۵. پوستی :
دوره بیماری بسیار طولانی است، تومور نه تنها بر غدد پستانی تاثیر میگذارد، بلکه میتواند بیشتر گسترش یابد. به جای پف مشاهده شده در گونههای دیگر، کاهش حجم سینه، رنگدانه آن و ظهور ندولهای متعدد وجود دارد که سپس به یک تومور بزرگ ادغام میشوند.
سرطان سینه چه تومورهایی هستند؟
سرطان پستان در انکولوژی به گروه بزرگی از انواع ضایعات بدخیم پستان اطلاق میشود که شایعترین آنها عبارتند از:
- سرطان مجرایی
- سرطان پاژه
- ماستیت مانند
- سرطان متاستاتیک
- سرطان عود کننده
هر نوع آسیبشناسی سرطان، ویژگیهای مشخصه خود را دارد. در هر مرحله از تومور، یک تصویر بالینی مشخص نیز ایجاد میشود که زنان باید به آن توجه کنند. مهم است که به یاد داشته باشید که تشخیص زودهنگام درمان موثر و حفظ اندام، کنترل سرطان سینه را تضمین میکند.
علائم سرطان پستان اولیه
علائم بالینی این نوع سرطان در چهار گروه نشان داده میشود:
- تودههایی که در غده ظاهر میشوند.
- پوست قفسه سینه دستخوش تغییرات پاتولوژیک میشود.
- ترشح از نوک سینهها ظاهر میشود.
- افزایش غدد لنفاوی وجود دارد.
مرحله اول بیماری به طور فعال آشکار نمیشود، بنابراین تشخیص آن اغلب به طور تصادفی رخ میدهد. در حین لمس، میتوانید یک گره کوچک متراکم را احساس کنید، فشاری که به طور معمول با درد همراه نیست.
گره بدخیم در لمس، متراکم است، با سطحی ناهموار، بیحرکت یا کمی متحرک است. اگر تودهای به اندازه ۳ الی ۱۰ سانتیمتر لمس شود، ممکن است نشاندهنده توسعه مرحله ۲ بیماری باشد.
ترشحات پاتولوژیک از نوک پستان نشانه سرطان است. ترشحات متفاوت است: شفاف، کدر، مایل به زرد، سفید، با ناخالصیهای خون یا چرک.
همچنین بخوانید: علل عفونت سینه و راه های درمان آن
با ظهور ترشحات، نوک پستان ضخیم میشود، تورم ایجاد میشود. درمان سرطان سینه در مرحله اول دشوار نیست و با استفاده از تکنیکهای کم تهاجمی انجام میشود.
با پیشرفت سرطان به مرحله دوم، سلولهای بدخیم شروع به آلوده کردن غدد لنفاوی مجاور میکنند که در همان زمان افزایش مییابد. اگر اندازه غدد لنفاوی به شدت افزایش یابد، متراکم شوند و درد ایجاد نکنند، این به معنای آغاز یک فرآیند متاستاتیک است. ابتدا ناحیه زیر بغل بیمار متورم میشود، بعدا تورم بازو از سمت غده پستانی آسیبدیده ایجاد میشود.
شایان ذکر است که به انواع سرطان پستان، مانند شبه التهابی و erysipelatous باید توجه شود. چنین تومورهایی به سرعت رشد میکنند و با ظهور گرههای فردی همراه نیستند، در حالی که با ایجاد آسیبشناسی، پوست قفسه سینه قرمز میشود و دمای بدن افزایش مییابد. تومورهای بدخیم به این شکل ظاهر میشوند:
- جمع شدن پوست سینه
- ظاهر چین و چروک
- تورم در ضایعه
- ظهور زخمهای کوچک غیرالتیامدهنده در نوک پستان، پوست یا آرئول
- ادغام زخمها در یک زخم، که خونریزی و چرک میکند.
علائم سرطان سینه پیشرفته
مراحل پایانی کمتر قابل درمان هستند، اما درمان به موقع به بهبود قابل توجهی در وضعیت بیمار کمک میکند و پیشرفت بیشتر بیماری را متوقف میکند.
در مراحل بعدی علائم فوق تشدید میشود. نوک پستان ضخیم میشود، زخمهایی روی پوست سینه آسیبدیده ظاهر میشود، پوست شبیه پوست پرتقال میشود. در این مورد، علائم مشخصه آسیبشناسی به ماهیت تراکم بستگی دارد. اغلب تصویر بالینی سرطان سینه شبیه ماستیت یا ماستوپاتی حاد است.
علائم تومورهای پراکنده (آسیبشناسی برای زنان باردار و شیرده معمول است):
- پوست پرتقال
- پف کردگی
- درد
- سرخی
علائم تراکم تومور در پوسته:
- نفوذ بافت
- تشکیل گرههای متعدد
- آسیب قفسه سینه
- پوست ضخیم و قرمز مایل به آبی
- زخم، پوستههای پوستهمانند
علائم اریسیپل:
- قرمزی کانونی
- غده پستانی افزایش مییابد.
- احتقان با خون
- لبههای ناهموار و متورم
- ساختار متراکم، تحرک کم
- آسیب به اندامهای قفسه سینه
- افزایش دمای بدن تا ۴۰ درجه
- فشردگی شبیه ورم پستان است.
- پوست سرخ
تصویر بالینی سرطان سینه متاستاتیک
متاستازهای سرطان سینه بر اندامها و بافتهای مختلف تاثیر میگذارند. گسترش متاستازها از طریق دستگاه شیری، شبکههای عروقی کوچک و بزرگ صورت میگیرد. متاستازها همچنین از طریق مسیر لنفاوی منتشر میشوند و غدد لنفاوی زیر ترقوه و سوپراکاویکولار را تحت تاثیر قرار میدهند. اغلب متاستازها روی ریهها، کبد، زائدههای رحم، استخوانهای لگن و رانها تاثیر میگذارند. متاستازها مشخصه دو مرحله آخر سرطان هستند، زمانی که اندازه تومور از ۵ سانتیمتر بیشتر شود.
اطلاعات بیشتر: سرطان ریه چیست و چگونه پدید می آید؟
علائم شایع سرطان متاستاتی
- غدد لنفاوی بزرگ واقع در نزدیکی غده آسیب دیده
- احساس بد
- ضعف
- عدم تمایل به غذا خوردن و کاهش وزن
علائم خاص سرطان متاستاتیک به اندام آسیبدیده بستگی دارد:
- آسیب به غدد لنفاوی با افزایش آنها آشکار میشود.
- ریه: سرفه، تنگی نفس، خون در خلط
- کبد: افزایش اندام آسیبدیده، حالت تهوع، زردی
- استخوانها: درد استخوان، شکستگیهای خود به خود و مکرر
- مغز : سردرد (مداوم، مکرر)، تشنج، اختلالات هوشیاری.
علائم سرطان سینه مجرایی
کارسینوم مجرای میتواند برای مدت طولانی بدون هیچ علامتی ایجاد شود. این نوع آسیبشناسی در ابتدای رشد با ناراحتی یا درد همراه نیست. مشکل را میتوان در طی خودآزمایی یا سونوگرافی، ماموگرافی در کلینیک تشخیص داد.
علائمی که یک زن ممکن است با گسترش بیماری متوجه آنها شود:
- تورم در زیر بغل
- دائما احساس درد در اندامها و در ستون فقرات دارد.
- احساس خستگی مداوم
- آسیت ایجاد میشود.
- شکایت از سردرد، تشنج
- تحریکپذیری
علائم سرطان سینه ماستیت
سرطان التهابی یا ماستیتمانند، در ۷ درصد موارد رخ میدهد. به سرعت رشد میکند و خود را نشان میدهد:
- بزرگ شدن سینه
- ظاهر توده با خطوط مبهم (همیشه رخ نمیدهد)
- درد غده پستانی
- پفکردگی
- قرمزی پوست
- تورم ناحیه شانه و بازو در سمتی که قفسه سینه تحت تاثیر قرار گرفته است.
- زخمهای پوستی
- سینه در لمس گرم است.
پف و قرمزی پوست نشاندهنده یک روند التهابی است، علت ظاهر شدن آن باید توسط پزشک روشن شود.
اطلاعات بیشتر: شایع ترین علائم سرطان ریه کدامند؟
علائم سرطان نوک پستان (سرطان پاژت)
علائم اولیه سرطان نوک پستان عبارتند از:
- قرمزی و لایه برداری آرئول (اغلب به نظر می رسد تحریک جزئی است، بنابراین زنان بلافاصله به این تظاهرات توجه نمی کنند).
- خارش، سوزش
- درد هنگام لمس
- ترشح از نوک پستان
- گاهی اوقات، ظهور گرههای متراکم
علائم ثانویه سرطان پاژه:
- زخمهای ملتهب و بثورات خارشدار روی پوست قفسه سینه
- صاف شدن نوک پستان، از دست دادن شکل
- ظاهر توده در نزدیکی نوک پستان یا بالای آن، به تدریج توده در عمق غده پستانی ایجاد میشود.
- بزرگ شدن غدد لنفاوی مجاور
اگر شک دارید که آیا این علائم را دارید یا خیر، از مراجعه به پزشک نترسید. بسیاری از بیماریهای غیرسرطانی پستان علائمی مشابه سرطان شناسی دارند. از ۱۰۰ درصد موارد تشخیص تومور پستان، بیش از ۲۰ درصد بدخیم نیستند. اغلب زنان مبتلا به ورم پستان و فیبرودنوماهای خوشخیم تشخیص داده میشوند که اگر به موقع تشخیص داده شوند، به راحتی قابل درمان هستند. شما میتوانید در صورت بروز علائم با دکتر آسپرین تماس گرفته و با پزشک متخصص مشورت کنید.
علائم سرطان سینه عودکننده چیست؟
انکولوژیستها به همه زنان در مورد خطر عود سرطان طی چهار سال پس از دریافت درمان هشدار میدهند. در این مورد، بار دوم تومور میتواند نه تنها محلیسازی قبلی باشد، بلکه میتواند در پستان دوم نیز رخ دهد.
علائم مشخصه سرطان سینه عود کننده:
- هرگونه تغییر در قفسه سینه (تورم، خارش، ایجاد احساس سوزش)
- ترشحات پاتولوژیک از نوک پستان
- رنگ پوست قفسه سینه تغییر میکند.
زنانی در معرض خطر هستند که تومور بدخیم بزرگ با آسیب به غدد لنفاوی تشخیص داده شده است یا سرطان به سرعت توسعه یافته است. در چنین مواردی، پس از اتمام دوره درمان، مراجعه منظم به پزشک و معاینه اولتراسوند غدد پستانی به زنان توصیه میشود.
مراحل شیوع
برای درک چگونگی تعیین مرحله سرطان سینه، باید بدانید که چگونه آنها متفاوت هستند. قطر تومور، مدت زمان بیماری، میزان تاثیر بر بدن، پیشبینی بقا در نظر گرفته میشود. مراحل اولیه و ۴ مرحله اصلی توسعه بیماری وجود دارد:
- اولیه: سلولهای توموری که ظاهر شدهاند، معمولا به طور تصادفی در طول معاینه فیزیکی شناسایی میشوند. چنین سرطان سینه در زنان، خطر کمی دارد، شانس درمان موفقیتآمیز، فوقالعاده بالا و بالای ۹۸ درصد است. پزشکان توصیه میکنند که معاینه پزشکی را به طور منظم انجام دهید. یک نئوپلاسم تا قطر ۲ سانتیمتر است و هنوز بافتهای مجاور را تحت تاثیر قرار نداده است. میزان بقا در مرحله ۱ سرطان پستان بیش از ۹۶ درصد است که پیشبینی را بسیار مطلوب مییکند.
- دوم: قطر بیش از ۲ سانتیمتر است، اما هنوز از ۵ سانتیمتر تجاوز نکرده است. شانس دفع موفقیتآمیز بسیار زیاد است. (تا ۹۰ درصد)
- سوم: پیشبینی برای خلاص شدن از شر بیماری چندان عالی نیست.(تا ۷۰ درصد). این مورد به میزان آسیب و فاصله از کانون بیماری غدد لنفاوی بستگی دارد. اما هنوز هیچ متاستازی در اندامهای سالم وجود ندارد.
- چهارم: آخرین مرحله سرطانشناسی است، زمانی که سلولهایی با جریان خون و جریان لنفاوی وارد اندامهای دیگر میشوند و کانونهای متعدد بیماری را ایجاد میکنند. احتمال درمان بسیار کم است (تا ۱۰ درصد)
سرعت گسترش بیماری
این سوال که این بیماری چقدر سریع ایجاد میشود را نمیتوان با قطعیت مطلق پاسخ داد. پیشرفت توسط عوامل زیادی هدایت میشود، از جمله:
- سن بیمار
- پس زمینه هورمونی
- شرایط زندگی
- بیماریهای همراه
- نوع سرطان
آخرین عامل به ترتیب یکی از مهمترین آنها است، زیرا انواع بیماریهای انکولوژیک تهاجمیتر و موارد کمتر تهاجمی وجود دارد. بنابراین، انتقال از مرحله به مرحله و پیشرفت کلی بیماری در یک بیمار میتواند یک سال و در بیمار دیگر، ۱۰ سال طول بکشد.
بقا
پاسخ به این سوال که افراد مبتلا به سرطان سینه چه مدت زندگی میکنند در میزان گسترش سرطان در سینه نهفته است. برای تعریف دقیقتر در پزشکی، از اصطلاح “نرخ بقای پنج ساله” استفاده میشود. (احتمال زندگی بیش از ۵ سال پس از تشخیص انکولوژی در یک مرحله خاص.)
در مرحله اولیه، همانطور که در بالا ذکر شد، میانگین امید به زندگی برای سرطان سینه عملا تفاوتی با معمول ندارد، زیرا در اکثر بیماران با موفقیت درمان میشود. اما مشکل این است که حداقل نیمی از بیماران سرطان را در ۳ تا ۴ درجه تشخیص میدهند.
علاوه بر بقا، موضوع عود نیز مطرح است. درمانهای پزشکی فعلی کشتن ۱۰۰ درصد سلولهای سرطانی را تضمین نمیکنند. بنابراین، پس از مدتی، بیماری میتواند با قدرتی تازه برگردد و سایر عناصر مهم بدن بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. هر چه سلولهای سرطانی قبل از شروع درمان یا جراحی بیشتر رشد کرده باشند، احتمال عود سرطان سینه بیشتر میشود. در عین حال، خطرناکترین آنها ۵ سال اول پس از یک درمان به ظاهر موفق است. بنابراین بیماران سرطانی باید پس از پایان درمان به طور منظم پیگیری شوند. این امر پیشگیری سرطان سینه را مطلوبتر میکند.
علائم و نشانه های سرطان سینه
علائم سرطان سینه در مرحله اول، کم ظاهر میشوند یا به سختی قابل مشاهده هستند. به عنوان مثال، گرههای کوچکی وجود دارند که فقط احساس میشوند. جالب است که نئوپلاسمهای دردناک اغلب نشاندهنده یک تومور خوشخیم هستند، اما تومور بدخیم در مراحل اولیه دردی ایجاد نمیکند. گره ممکن است بیحرکت باشد یا ممکن است کمی تحت فشار انگشتان حرکت کند.
وجود تومور جامد در غده پستانی که در مراحل مختلف چرخه قاعدگی کاهش نمییابد و حتی با گذشت زمان افزایش مییابد.
- جمع شدن نوک پستان
- ترشح از نوک پستان
- درد در سینه یا نوک سینه
- نفوذ پوست (پوستی شبیه پوست پرتقال) در ناحیه سینه
- ظهور گرههای متراکم در ناحیه زیر بغل
- زخم پوست در ناحیه سینه و در نهایت خونریزی
- تورم کل سینه یا بخشی از آن (حتی اگر یک توده به وضوح احساس نشود)
- کاهش وزن بیدلیل
- قرمزی، لایهبرداری یا ضخیم شدن پوست نوک سینه یا سینه
اگر بیماری نوک پستان را تحت تاثیر قرار دهد، سیگنال این امر، ترشحات پاتولوژیک و همچنین تغییرات در پوست نوک پستان و آرئول اطراف آن است. این را با ترشحات در دوران شیردهی اشتباه نگیرید.
علائم سرطان سینه همچنین شامل رشد غدد لنفاوی است که برای درجه ۲ معمول است و در ابتدا گرههای نزدیک زیر بغل آسیب میبینند.
تشخیص سرطان سینه
۱.خودآزمایی
در بین تمام روشهای تشخیص زودهنگام سرطان پستان، خودآزمایی مهمتر است، زیرا تشخیص زودهنگام علائم بسیار مهم است. پزشکان بر خودآزمایی ماهانه برای همه زنان بالای ۳۵ سال و کسانی که در معرض خطر هستند اصرار دارند.
شما باید با یک معاینه ساده قفسه سینه، با آینه شروع کنید. اگر یکی از آنها نسبت به دیگری بزرگ شده است، تغییر شکل مشاهده میشود، یا پوست به تدریج به پوست لیمو تبدیل میشود، باید بلافاصله با یک متخصص تماس بگیرید. این سادهترین تشخیص اولیه سرطان سینه است.
احتمال بیشتری وجود دارد که در هفته دوم پس از شروع چرخه قاعدگی به تنهایی سرطان سینه را شناسایی کنید. اگر هنگام معاینه، ایستادن یا دراز کشیدن، یک دست پشت سر باشد و دست دیگر به معاینه کمک کند، تشخیص آن آسانتر است.
علاوه بر بازرسی بصری، لازم است قفسه سینه را با لمس از نظر وجود گرههای تومور بررسی کنید. در صورت احساس ناراحتی یا درد در حین لمس، مراجعه به مامولوژیست نباید به تعویق بیفتد. ترشح غیرطبیعی از نوک سینهها با فشار دادن ملایم آنها مشخص میشود. تشخیص سریع بیماری تضمینی برای درمان مطلق بوده، بنابراین حیاتی است.
۲.نحوه تشخیص سرطان سینه در یک محیط بالینی
مجموعه ابزارها و تکنیکهای تشخیص سرطان سینه توسط پزشکان بسیار گسترده است. اصلیترین آنها عبارتند از:
- ماموگرافی
- ترموگرافی
- درمان رزونانس مغناطیسی
- روش سونوگرافی
- بیوپسی
- بررسی سیتولوژیک
- اسکن رادیوایزوتوپ
- سینتی ماموگرافی
این تکنیکهای مدرن نه تنها تشخیص دقیق را ممکن میسازد و آن را از مثلا ماستوپاتی متمایز میکند، بلکه ایده مشخصی از موقعیت، اندازه تومور و بدخیمی آن نیز به دست میدهد.
علل سرطان سینه
دانشمندان معتقدند که عامل کلیدی در بروز کانون تومور، هورمونی است. اما دلایل دیگری نیز برای سرطان سینه در زنان وجود دارد. باید در نظر گرفت که چه چیزی احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد:
- موارد ابتلا به بیماریهای مشابه در بستگان
- بیماریهای غیرسرطانی غدد پستانی که قبلا تشخیص داده شده بود.
- سن بیمار
- عدم بارداری و یا زایمان
- دوره شیردهی بسیار کم (کمتر از یک سال).
- زایمان در سنین بالاتر (بالای ۳۵ سال)
- قاعدگی زودرس یا یائسگی دیررس
- استفاده از داروهای ضدبارداری هورمونی
- اضافه وزن
- استفاده بیش از حد الکل و مواد مخدر
- درصد کمی از بافت چربی در ساختار غده پستانی
تعداد عوامل بسیار زیاد است و همه آنها در بروز این بیماری سرطانی نقش دارند.
پیشگیری از سرطان سینه
برای تشخیص سرطان سینه، یک غربالگری موثر وجود دارد، معاینهای که در صورت عدم وجود علائم در زنان سالم انجام میشود. غربالگری به شما امکان میدهد بیماری را در مراحل اولیه شناسایی کنید، زمانی که هیچ علامتی وجود ندارد و هیچ چیز زن را نگران نمیکند.
به عنوان بخشی از غربالگری، اکثر سازمانهای پزشکی در سراسر جهان انجام ماموگرافی را در سن ۵۰ تا ۷۵ سالگی هر ۲ سال یک بار توصیه میکنند.
غربالگری سرطان سینه به تشخیص بیماری در مراحل اولیه کمک میکند. طبق آمار، خطر مرگ ناشی از سرطان سینه حدود ۲۰ درصد کاهش مییابد. موردی که در بیشتر موارد به موقع تشخیص داده میشود، با موفقیت درمان خواهد شد.
توصیههایی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان به طور کلی و سرطان سینه به طور خاص:
- کنترل وزن
- فعالیت بدنی داشته باشید.
- میوه و سبزیجات بیشتری بخورید.
- ترک سیگار و نوشیدن الکل
- در صورت امکان از درمان جایگزینی هورمونی خودداری کنید.
- تشخیص سرطان سینه
معاینه و لمس غدد پستانی تکنیکهای مهمی برای درک اندازه، ساختار، محل و تعدادی دیگر از علائم تشکیل تومور در غده پستانی است.
دنیای مدرن روندهای مد خاصی را به دختران دیکته میکند که همه آنها بی خطر نیستند. به عنوان مثال، برنزه کردن بالا تنه یا ورزشهای شدید با آسیبهای دورهای در ناحیه قفسه سینه، خطر بیشتری برای سرطان دارد. استرس نیز نقش مهمی ایفا میکند، بنابراین یک سبک زندگی آرام، تغذیه مناسب و ورزش متوسط به شما کمک میکند تا سالها سالم بمانید.
درمان سرطان سینه
در طول درمان، لازم است تمام سلولهای توده به طور کامل حذف شوند. به طور طبیعی، هر چه انجام این کار آسانتر باشد، نئوپلاسم زودتر تشخیص داده میشود.
روشهای مدرن درمان سرطان سینه شامل درمانهای مختلف میشود، اما موثرترین روش جراحی بوده که در آن میتوان سینه را بهطور کامل برداشت و یا فقط تومور را با اندازه کوچکی از آن برداشت.
ماستکتومی: برداشتن یکی از سینههای بیمار، در مراحل پیشرفته سرطان است. با پیشرفت فعلی جراحی پلاستیک، این گونه عملها اغلب همراه با جراحیهای ترمیمی انجام میشوند. یعنی بلافاصله پس از برداشتن سینه، ایمپلنتی کاشته میشود که از خارج از اندام تقلید میکند. پس از ماستکتومی که معمولا از درجه سوم سرطان تجویز میشود، معاینه کامل بافتها و غدد لنفاوی مجاور انجام میشود تا عودهای احتمالی را رد کند.
سایر درمانهای این بیماری شامل درمانهای زیر است:
- تابش: رشد سلولهای تومور را کند میکند. زمانی که درمان جراحی غیرممکن است یا رشد تومور تهاجمی است، موثر است.
- هورمونی: تعدادی از نئوپلاسمهای انکولوژیک در برابر برخی هورمونهای جنسی آسیبپذیر هستند، بنابراین پزشکان میتوانند از آنالوگها یا آنتاگونیستهای مصنوعی آنها استفاده کنند، اما تنها پس از بررسی بافتشناسی کامل در آزمایشگاه.
- هدفمند: از آنجایی که سلولهای سرطانی محافظت خود را در برابر داروها و هورمونهایی که آنها را از بین میبرند، توسعه میدهند، عواملی ساخته شدهاند که این محافظت را کاهش میدهند و فقط روی سلولهای تومور بدخیم به صورت انتخابی عمل میکنند.
- شیمیایی: شامل استفاده از داروهایی است که برای سلولهای سرطانی مضر هستند. معمولا از درجه دوم بیماری و همچنین در صورت بیاثر بودن هورمون درمانی تجویز میشود. در عین حال، شیمی درمانی میتواند اولا، تشکیلات خارجی را برای مداخله جراحی آماده کند، ثانیا به خنثی کردن متاستازهایی که در سراسر بدن گسترش یافتهاند، کمک کند و در نهایت، تشکیل بدخیم را به اندازه قابل ملاحظه کاهش دهد.
درمان باید به طور جامع تحت نظارت مستمر یک متخصص، از جمله پس از بهبودی انجام شود. توجه داشته باشید که تعدادی از روشها مشکلات و عوارض خاص خود را دارند که با سایر داروها و سایر روشهای پزشکی از بین میروند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائمی ظاهر شد که با فرآیندهای التهابی (ماستیت) غده پستانی یا شیردهی همراه نیست، باید با یک متخصص مشورت کنید. پزشک علائم آزاردهنده را از شما میپرسد، تعدادی از سؤالات (استعداد خانوادگی، سابقه زنان و …) را روشن کرده، غدد پستانی و غدد لنفاوی محیطی را بررسی میکند. در صورت نیاز معاینه و آزمایشات تکمیلی را تجویز میکند.