دکتر نسیم غفوریانبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان

بهترین سن برای بارداری

از نظر پزشکی بهترین سن برای باردار شدن بین 20 تا 30 سالگی می باشد، زیرا در این سن احتمال بروز اختلالات ژنتیکی، سقط جنین، دیابت بارداری و مشکلات دیگر کمتر است. بین 30 تا 35 هم زمان مناسبی است اما با افزایش سن احتمال بارداری کمتر می شود. سن 35 سال به بالا نیز اگرچه امکان باردار شدن وجود دارد اما خطرات و عوارضی مثل سقط جنین، سندروم داون و… افزایش می یابد.

بهترین سن برای باردار شدن

از زمان آغاز نخستین پریود تا یائسگی امکان بارداری برای زنان وجود دارد. بارداری در سنین پایین یا بالا یا هر سن دیگری معایب و مزایای خود را دارد و فرد به فرد بسته به آمادگی روانی و سلامت بدنی متفاوت است.

بهترین سن برای بارداری و بچه دار شدن چیست؟

نمیتوان برای همه یک نسخه پیچید و یک بازه سنی را برای همه به عنوان بهترین اعلام کرد جرا که شرایط هر کسی متفاوت است و سن تنها یکی از فاکتورهای مهم در بچه دار شدن است. مهمتر از سن، آمادگی برای بارداری است.

اطلاعیه

باروری طبیعی با افزایش سن هم در زنان و هم در مردان کاهش می یابد و بارداری در سن بالا میتواند احتمال عوارض بارداری را افزایش دهد. کارشناسان میگویند بهترین سن بارداری از نظر بدنی و از نظر احتمال بارداری، اواخر دهه بیست و اوایل دهه سی زندگی است. این دامنه سنی بهترین نتیجه را برای مادر و کودک دارد. یک پژوهش که در این زمینه انجام شده است، سن ایده آل برای به دنیا آوردن اولین فرزند را ۳۰.۵ یافته است.

اگرچه چنین نیست که فکر کنید اگر در این سن هستید حتما بارداری برایتان بهترین حالت است یا اگر در این بازه سنی نیستید فکر کنید دیگر شرایط خوبی برای بچه دار شدن ندارید.

برای اطلاعات بیشتر: علائم اولیه بارداری

با همه اینها، باید بدانید سن تنها یکی از فاکتورهایی است که هنگام بارداری باید در نظر بگیرید. شما باید در زمینه روانی نیز آمادگی کافی داشته باشید، آگاهی های مورد نیاز برای فرزند پروری را به دست آورده باشید و اندوخته یا درامد پولی کافی برای براورده کردن نیازهای گوناگون کودک از پزشکی گرفته تا آموزشی و غیره، داشته باشید. از این رو، زمان بندی درست برای بچه دار شدن برای هر کسی میتواند متفاوت باشد.

یک پژوهش در سال ۲۰۱۶ چنین مشاهده کرد که مادرانی که سن بالاتری داشته اند هنگام تربیت فرزند شکیبایی بیشتری داشته و کمتر کودک خود را تنبیه کرده یا سر او داد و بیداد کرده اند. همچنین کودکان این مادران، مشکلات رفتاری، اجتماعی و احساسی کمتری در دبستان نشان داده اند.

بهترین سن برای بارداری زنان سلامت و بهداشت

همچنین پژوهشها نشان داده اند کودکانی که از مادران در سن بالاتر به دنیا آمده اند، به طور کلی سالم تر بوده و در مقایسه با کودکانی که مادران جوانتری داشتند، مدارج تحصیلی بالاتر و بهتری به دست آورده اند. یک پژوهش دیگر در سال ۲۰۱۶ نشان داده است بارداری دیرهنگام میتواند به افزایش طول عمر هم کمک کند. این پژوهش به این یافته رسید که احتمال عمر کردن تا ۹۰ سالگی در زنانی که دیرتر بچه دار شده اند بسیار بیشتر است. هیچ شواهدی از این که دیرتر فرزند آوردن مستقیما چنین تاثیراتی در پی دارد به دست نیامده است. از این رو این احتمال وجود دارد که در زنانی که در سن بالا مادر میشوند عوامل دیگری در این امر نقش دارد که هنوز نمیشناسیم.

برای اطلاعات بیشتر: مراقبت های دوران بارداری

سن چه تاثیری بر باروری میگذارد؟

دخترها از هنگام به دنیا آمدن، شمار مشخصی تخمک دارند (نزدیک دو میلیون تخمک) و دیگر به این شمار افزوده نمیشود. در طول زندگی شمار تخمکها رو به کاهش میشود. در سن ۳۷ سالگی، به طور میانگین زنان حدود ۲۵ هزار تخمک دارند و در سن ۵۱ سالگی تنها ۱۰۰۰ تخمک باقی مانده است. این هنوز ممکن است به نظر زیاد برسد ولی کیفیت تخمکها نیز با افزایش سن کاهش می یابد.

از سویی دیگر، احتمال این که با افزایش سن دچار وضعیتهای پزشکی بشوید که تاثیر بدی بر بارداری میگذارند مانند آندومتریوز و بیماریهای لوله فالوپ، بیشتر میشود. از آنجایی که این عوامل کم کم آغاز میشوند، از ۳۲ سالگی باروری رو به کاهش میگذارد و میان ۳۵ تا ۳۷ سالگی افت توانایی باروری تندتر میشود.

بهترین سن برای بارداری سوم

احتمال باردار شدن با افزایش سن کاهش می یابد.

پس از سه ماه تلاش برای بارداری، احتمال باردار شدن در چرخه ماهانه بعدی به این گونه است:

  • در ۲۵ سالگی ۱۸%
  • در ۳۰ سالگی ۱۶%
  • در ۳۵ سالگی ۱۲%
  • در ۴۰ سالگی ۷%

عوامل دیگری که احتمال باردار شدن را کاهش میدهند اینها هستند:

  • سیگار و قلیان و دیگر دخانیات
  • درمانهای سرطان مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی
  • عفونت های لگن

مزایای دیر بچه دار شدن

اگرچه گفته میشود اواخر دهه بیست و اوایل دهه سی بهترین سن بارداری برای سلامت بارداری است ولی دیرتر باردار شدن هم مزیتهایی دارد. کسانی که دیرتر فرزند می آورند، زمان بیشتری برای پس انداز کردن پول، به دست آوردن آگاهی، سفت کردن بنیانهای رابطه عاطفی و به طور کلی بهبودی روابط خود دارند و از این رو فضای مالی و روانی امن تری میتوانند برای کودکان خود فراهم کنند.

برای اطلاعات بیشتر: تغذیه مناسب در بارداری

همچنین با افزایش سن، خرد و تجربه افراد معمولا بیشتر میشود. برخی پژوهشها نشان میدهند کودکانی که در سنین بالاتر والدین به دنیا آمده اند، به آموزش و تحصیلات بهتری رسیده اند. دیر بچه آوردن مزیتی هم برای والدین دارد. در یک پژوهش در سال ۲۰۱۲ چنین دیده شد که زنانی که در ۴۰ سالگی یا بالاتر از آن بچه آورده اند، کمتر دچار سرطان رحم شده اند.

عوارض بارداری در ۳۵ سالگی به بالا

عوارض بارداری در 35 سالگی به بالا

آغاز بارداری پس از ۳۵ سالگی بیشتر ممکن است شما را با عوارض بارداری روبرو کند. از عوارض بارداری که در سن بالا بیشتر محتمل میشود (هرچند در سنین پایین نیز رخ میدهد) اینها هستند:

  • دیابت بارداری
  • فشار خون بالا در بارداری
  • پره اکلامپسی
  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • جفت سرراهی
  • زایمان مرده
  • نیاز به سزارین
  • خونریزی زیاد پس از زایمان
  • وزن کم کودک هنگام تولد
  • ناهنجاریهای کروموزومی مانند سندرم داون

مقالات مرتبط

فواید زود بچه دار شدن

کسانی که زودتر اقدام به بچه دار شدن میکنند از مزیت تندرستی بیشتر کودک ممکن است برخوردار شوند. احتمال باردار شدن در آخرهای دهه بیست تا اوایل دهه سی در بیشترین اندازه قرار دارد و اگر در این زمان باردار شوید، احتمال عوارض بارداری کمتر است.

برای اطلاعات بیشتر: زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین

معایب بارداری زیر بیست سالگی

باردرای زیر ۲۰ سالگی در واقع بارداری در نوجوانی است چرا که هنوز فرد از نظر روانی بالغ نشده و حتی ممکن است در دوره کودکی (زیر ۱۵ سال) قرار داشته باشد.

اولین ایراد بارداری زیر ۲۰ سالگی این است که هنوز از نظر روانی و جسمی توانایی مراقبتهای بارداری و پس از آن مراقبتهای مادری ندارند. در بارداری باید بر وضعیت رشد جنین نظارت داشته و تندرستی خود را زیر نظر بگیرند. همچنین خوردن ویتامینها و مواد معدنی پیش از بارداری را باید آغاز کنند چرا که کمبود برخی از این مواد مغذی میتواند به خطرات بارداری بیفزاید.

بهترین سن بارداری اول

فشار خون بالا در بارداری در سن پایین یکی از عوارض است. همچنین خطر پره اکلامپسی در این بازه سنی بیشتر است. بارداری کامل حدود ۴۰ هفته زمان نیاز دارد و اگر کودک پیش از ۳۷ هفته به دنیا بیاید به آن زایمان زودرس میگویند. در برخی موارد، زایمان زودرس ممکن است خیلی زود رخ دهد. هر چه کودک زودتر به دنیا بیاید ریسک بیماریهای تنفسی، گوارشی، بینایی، شناختی و مشکلات دیگر بیشتر است. احتمال زایمان زودرس در بارداریهای سن کم افزایش می یابد.

بارداری زیر ۲۰ سالگی خطر وزن کم در هنگام تولد را افزایش میدهد.

افسردگی پس از زایمان یکی از عوارض شایع در کسانی است که در سن پایین بچه دار میشوند و از زمان بارداری یا زایمان آغاز میشود.

برای اطلاعات بیشتر: انواع غربالگری ژنتیک در دوران بارداری

در چه صورت برای بارداری باید به پزشک مراجعه کنیم؟

مشکلات باروری بسیار شایع هستند. بیش از ۱۲% از زنان با یک جور مشکل بارداری روبرو میشوند. اگر مدتی است که برای بارداری تلاش میکنید ولی باردار نشده اید نزد متخصص نازایی بروید تا چرایی آن را بررسی کند و اگر درمانی نیاز است بدهد.

به طور کلی در موارد زیر پیش متخصص باروری بروید:

  • ۳۵ ساله یا کوچکتر هستید و یک سال است که برای بارداری تلاش میکنید
  • بالای ۳۵ سال دارید و بیش از شش ماه است که برای بارداری تلاش میکنید
  • بالای ۴۰ سال هستید و میخواهید بچه دار شوید

بهترین سن برای بارداری دوم

خانمها تا چند سالگی میتوانند باردار شوند؟

سالهای باروری در زنان به طور میانگین از ۱۲ سالگی تا ۵۱ سالگی است.

فریز کردن تخمک ها برای بارداری در آینده

اگر هنوز آماده بچه دار شدن نیستید ولی میخواهید در آینده بچه دار شوید میتوانید تخمکهای خود را هنگام اوج سالهای باروری، فریز کنید تا بعدا برای بچه دار شدن از آن استفاده کنید. برای این کار نخست باید هورمونهایی مصرف کنید که ساخت تخمک بالغ را افزایش میدهند. سپس تخمکهای آماده را برداشته و فریز میکنید. میتوان تخمکهای فریز شده را تا چند سال نگه داشت. هنگامی که آماده استفاده از تخمکها هستید، کارشناسان تخکها را با اسپرم بارور کرده و جنین به دست آمده از تخمک شما را در رحم شما میکارند.

برای اطلاعات بیشتر: افزایش وزن در دوران بارداری چقدر است؟

باروری مردان با افزایش سن چگونه است؟

باروری مردان نیز با افزایش سن کاهش می یابد. این کاهش باروری از ۴۰ سالگی آغاز میشود.  با گذشتن از ۴۰ سالگی، حجم منی کاهش یافته و شمار اسپرمها کم میشود. از سویی دیگر توانایی شناگری اسپرمها نیز کاهش می یابد. همچنین سلولهای اسپرم یک مرد بالای ۴۰ سال بیشتر احتمال دارد که دچار ناهنجاریهای ژنتیکی باشد. هر چه سن مرد بالاتر باشد، بیشتر طول میکشد که همسر خود را باردار کند . همچنین برای مردان بالای ۴۰ سال، احتمال سقط جنین در همسر (در هر سنی که باشد) افزایش می یابد.

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x