دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

عصب کشی مجدد دندان (ری اندو)

عصب کشی مجدد دندان چیست؟

در مواردی بعد از عصب کشی دندان این امکان وجود دارد که فرد برای مدت طولانی درد داشته باشد و یا با عفونت دندان مواجه باشد. این موارد نشان می دهد که عصب کشی در کانال ریشه دندان به خوبی انجام نشده است. در این وضعیت برای اینکه درمان کامل شود نیاز است که فرد عصب کشی مجدد دندان را که به نام ری اندو نیز شناخته می شود، انجام دهد.

عصب کشی مجدد یک فرآیند درمانی بسیار پیچیده می باشد که باید نسبت به آن اطلاعات کاملی داشت و برای درمان به بهترین متخصص دندانپزشکی مراجعه کرد.

عصب کشی مجدد دندان چیست؟

زمانی که عصب کشی اولیه دچار شکست شود، متخصص دندانپزشکی برای بار دوم عصب کشی را تجویز می کند که به نام ری اندو یا همان عصب کشی مجدد شناخته می شود. انجام عصب کشی بر روی دندانی که قبلا یک بار عصب کشی شده است عصب کشی مجدد می باشد. زمانی که عفونت درون کانال ریشه باقی بماند، بعد از درمان، مشکلات دندان تمام نمی شود و فرد همچنان درد شدیدی را در دندان خود احساس می کند. از دیگر عوامل اثر گذار بر روی خطا رفتن درمان عصب کشی می توان به کانال های فرعی ریشه دندان، عدم انجام تخلیه کام عفونت از کانال ریشه، عدم نظافت صحیح بعد از تخلیه عفونت و … اشاره کرد.

درمان مجدد عصب کشی دندان

عدم درمان ریشه به صورت موفق، سبب می شود که فرد به انجام درمان مجدد نیاز داشته باشد. در این شرایط متخصص با ضد عفونی کردن کانال ریشه و حذف عفونت موجود در کانال ریشه به صورت کامل، اقدام به کاور کردن و پوشاندن کانال ریشه می کند. در عصب کشی مجدد به کانال های فرعی ریشه دندان و مواردی که امکان دارد در عصب کشی اول توجه نشده باشد، پرداخته می شود. هرگونه عفونتی که در کانال ریشه باقی بماند سبب می شود که مجدد عصب کشی موفقیت آمیز نباشد. به طور کامل عصب کشی مجدد با حذف مواد پر کننده قبلی شروع می شود، کانال های ریشه دندان تمیز می شوند و پر کردن و پوشاندن به صورت مجدد انجام می گیرد. سطح پیچیدگی عصب کشی مجدد به مراتب از عصب کشی اولیه بالاتر است و باید به متخصصی مراجعه شود که بالاترین توانایی ممکن را دارد.

همچنین بخوانید: عوارض عصب کشی نکردن دندان

مراحل عصب کشی مجدد

مراحل عصب کشی مجدد

 

ری اندو برای فردی که در عصب کشی اول درمان موفقی نداشته است طی مراحل زیر انجام می گیرد :

  • انجام معاینات اولیه: تشخیص اینکه درد و مشکلات موجود دهان و دندان مربوط به کانال ریشه همان دندان عصب کشی شده است، اهمیت بالایی دارد. گاهی به دلیلی خرابی و عفونت دندان های کناری، فرد احساس می کند درد از ناحیه دندان قبلی است.
  • برداشتن روکش و مواد پر کننده: زمانی که تشخیص قطعی داده شد که دندان نیاز به ری اندو و عصب کشی مجدد دارد، متخصص روکش دندان را بر می دارد و یا اگر نیاز به دسترسی بالایی نباشد آن را از یک ناحیه سوراخ می کند تا به کانال ریشه دست یابد.
  • تمیز کردن کانال ریشه: با دسترسی به کانال ریشه باید این محیط کامل تمیز و ضد عفونی شوند و به دقت وضعیت کانال های فرعی بررسی شود. متخصص در این مرحله عملیات عصب کشی و پاکسازی را با دقت بسیار بالا و با جزییات انجام می دد.
  • پوشاندن و پر کردن دندان: پس از ضد عفونی و تمیز کردن کانال ریشه، فضای آن کامل پوشانده می شود تا از ورود مواد، هوای گرم و سرد و … جلوگیری شود و به صورت موقت با مواد مخصوص دندان پر می شود تا از آسیب به آن جلوگیری شود.

دلایل نیاز به درمان مجدد عصب کشی دندان

دلایل نیاز به درمان مجدد عصب کشی دندان

مانند هر روش درمانی دیگر، عصب کشی نیز ممکن است کاملا موفق نباشد و با شکست روبرو شود، در این شرایط نیاز به ری اندو وجود خواهند داشت. مهمترین دلایلی که به شکست عصب کشی اولیه و نیاز به انجام ری اندو منجر می شود عبارتند از:

  • پیچیدگی آناتومی کانال ریشه دندان : تمام کانال های ریشه دندان مشابه هم نیستند. برخی دندان ها دارای کانال های فرعی و دارای انحنا هستند که ممکن است در عصب کشی اولیه تشخیص داده نشوند و درمان صورت نگیرد.
  • دیر پر کردن دندان : زمانی که کانال ریشه درمان شد و به صورت موقت پر شد، باید در نزدیک ترین زمان ممکن پرکردن کامل صورت بگیرد و تاج دندان بر روی آن قرار بگیرد. چرا که ممکن است مجدد دندان آسیب ببیند و باکتری ها به کانال ریشه نفوذ کنند.
  • عدم ترمیم و پلمپ کامل دندان : اگر به خوبی کاور کردن کانال ریشه انجام نشده باشد، احتمال نفوذ بزاق دهان و ایجاد آلودگی و انتقال باکتری به کانال ریشه وجود دارد.
  • عدم توانایی متخصص : توانایی و دقت متخصص نیز بسیار اثر گذار است و عدم انجام عصب کشی اولیه به صورت کامل، سبب می گردد کانال ریشه دندان مستعد عفونت مجدد باشد.
  • عوامل ثانویه: مانند فشار شدید به دندان، ایجاد ترک در تاج دندان پر شده، عفونت دندان های کناری و … از دیگر مواردی است که سبب می شود نیاز به انجام عصب کشی مجدد ایجاد شود.

بیشتر بدانید: علت های تغییر رنگ دادن دندان

درمان های جایگزین ری اندو

اگر شرایط دندان به گونه ای باشد که عصب کشی مجدد ثمر بخش نباشد، نیاز است که از درمان های جایگزین استفاده شود. در این وضعیت متخصص درمان های زیر را تجویز می کند:

  • جراحی ریشه دندان: بعد از معاینات اگر مشخص شود کانال ریشه به صورت کامل مسدود شده است و یا باریک شده، فرد نیاز به جراحی ریشه خواهد داشت. این جراحی با برش و بستن انتهای کانال ریشه انجام می شود. پس از آن ادامه درمان بر روی دندان صورت می گیرد.
  • کشیدن دندان: در نهایی ترین حالت ممکن که دیگر امکان هیچ روش درمانی فراهم نباشد، دندان آسیب دیده که سبب درد شده، کشیده می شود. می توان دندان کشیده شده را با ایمپلنت یا پروتزهای دندانی جایگزین کرد.

علائم نیاز دندان به ری اندو

علائم نیاز دندان به ری اندو

 

اگر فردی بعد از عصب کشی مجدد علائم و نشانه های زیر را مشاهده کرد نیاز به انجام ری اندو دارد:

  • احساس درد شدید در دندان
  • حساسیت به سردی و گرمی
  • حساسیت به فشار در زمان جویدن غذا
  • تغییر رنگ تاج و اطراف دندان
  • تورم و التهاب لثه
  • خراب شدن و پوسیدگی اطراف دندان و …

بیشتر بدانید: راه های درمان درد شدید در خانه

این علائم می تواند بعد از عصب کشی مشاهده شوند و یا ممکن است چند سالی بعد و با فاصله زیاد نمایان گردند.

مراقبت پس از ری اندو یا درمان مجدد عصب کشی دندان

زمانی که برای بار دوم عصب کشی بر روی دندان انجام شود، شرایط دندان بسیار ناپایدارتر می گردد و میزان نیاز به مراقبت از دندان چندین برابر افزایش می یابد. افرادی که ری اندو انجام می دهند باید به توصیه های تخصصی دندان پزشک دقت کنند و موارد زیر را کاملا رعایت کنند:

  • استفاده از خمیر دندان مخصوص حاوی فلوراید به صورت مرتب و دو مرتبه در روز
  • استفاده از نخ دندان استاندارد با دقت و حوصله کامل
  • انجام معاینات دوره ای زیر نظر متخصص به صورت ۶ ماه یک بار
  • عدم خوردن غذاها و خوراکی های سفت و محکم
  • عدم مصرف خوراکی های چسبنده، شکلات ها و آدامس ها

مزایای درمان ری اندو

انجام درمان ری اندو برای فرد مزایایی را به همراه دارد که سبب می شود متخصص قبل از هر درمان دیگری، این روش درمانی را پیشنهاد کند. حفظ دندان طبیعی، عدم نیاز به جراحی و بی هوشی، درمان سریع در زمان کوتاه تر، هزینه پایین تر نسبت به درمان هایی مانند ایمپلنت دندان یا جراحی، عدم نیاز به کشیدن دندان و .. از مهمترین مزایای درمان ری اندو می باشند.

عوارض درمان ری اندو

علائم نیاز دندان به ری اندو

این درمان با همه ویژگی های مثبت ممکن است مشکلاتی از جمله ایجاد دردهای لحظه ای، تورم و التهاب، تغییر رنگ دندان، ضعیف شدن تاج دندان، افزایش احتمال شکسته شدن تاج دندان و … را به همراه داشته باشد. برخی از این عوارض قابل درمان و کنترل می باشند، از جمله تغییر رنگ دندان.

هزینه عصب کشی مجدد دندان

هزینه درمان ری اندو در مراکز درمانی مختلف با توجه به موقعیت کلینیک، سطح دانش، تجربه و توانایی متخصص، تجهیزات مرکز، شرایط دندان، وضعیت کانال ریشه، انجام درمان های مکمل و … متفاوت می باشد. برای اینکه هزینه دقیق درمان توسط مرکز مشخص شود، نیاز است که معاینات اولیه انجام شود و وضعیت دندان بررسی شود. کیفیت مواد استفاده شده نیز خیلی مهم است.

سوالات متداول

1. میزان موفقیت درمان عصب کشی مجدد دندان چقدر است؟
نتایج بررسی ها و داده های آماری نشان می دهد که بیش از 80 درصد موفقیت برای درمان ری اندو ثبت شده است که سطح متناسبی است و اگر دندانپزشک توانایی بالا و تجربه خوبی داشته باشد، می تواند بهترین نتیجه را برای بیمار ایجاد کند.
2. طول دوره ری اندو و عصب کشی مجدد کانال ریشه دندان چقدر است؟
برای انجام درمان ری اندو به نیم الی یک ساعت زمان نیاز است. اگر کانال ریشه پیچیده باشد و دارای انحنا باشد ممکن است تا یک ساعت و نیم به طول بیانجامد. تکمیل نهایی درمان در برخی بیماران طی دو جلسه انجام می گیرد.
3. دلایل شکست و عدم موفقیت درمان ری اندو چیست؟
عواملی مانند باقی ماندن باکتری ها در کانال ریشه، توانایی و دقت پایین دندانپزشک، عدم پر شدن کافی و به موقع دندان عصب کشی شده، ایجاد ترک در دندان، نفوذ عفونت دندان کناری و ... سبب می شود که درمان ریشه دندان با موفقیت همراه نباشد و با شکست روبرو شود.
منابع

اطلاعاتی وارد نشده است

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x