داشتن خانواده و فرزند بدون شک آرزوی هر زن و مردی است. اما اوضاع همیشه هم خوب پیش نمی رود، گاهی به دلیل شرایطی که ناباروری به فرد تحمیل می کند، حصول این رویا سخت و یا حتی ناممکن می شود. تاجایی که افراد مجبور به تحمل دردسرهای لقاح آزمایشگاهی و مواردی از این دست می شوند. حال سوال اینجاست به طور کلی علائم اولیه ناباروری چگونه بروز و ظهوری دارند و چه زمان باید به پزشک برای درمان آن مراجعه کرد. با این مقاله همراه باشید تا پاسخی جامع و کامل به این پرسش ها دهیم.
مروری اجمالی بر علائم اولیه ناباروری
اکثر اوقات زوجی که قصد بارداری دارند، دلیلی برای مراجعه و چکاب خود پیرامون علائم اولیه ناباروری و مسائل پیرامون آن نمی بینند. البته این تا زمانی صادق است که طی تلاش برای فرزندآوری دچار مشکل نشده باشند. بنابراین به زوجی که قصد فرزند دار شدن دارند، توصیه می شود بعد از یک دوره یک ساله تلاش ناموفق، به متخصص ناباروری مراجعه نمایند.
لازم به ذکر است بانوانی که بالای ۳۵ سال سن دارند، موظف اند طی زمان کوتاه تری به پزشک مراجعه کنند. این دوره چیزی حدود شش ماه تخمین زده می شود. از مهم ترین دلایل کوتاه شدن زمان مراجعه، بالارفتن سن است. زیرا این فاکتور مهم تاثیر به سزایی در نازایی افراد دارد.
اعتقاد محققین بر این است که علائم اولیه نازایی ارتباط تنگاتنگی با بیماری های زمینه ای مراجعین دارد. برای مثال، بد نیست بدانید حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد افرادی که در اثر کلامیدیا و عدم درمان آن به عفونت لگن دچار شده اند، به علت انسداد لوله های فالوپ دچار نازایی می شوند. زیرا التهاب مذکور با انسداد این لوله ها، مانع لقاح می شود.
اطلاعات بیشتر : انواع سقط جنین
نشانه های ناباروری در بانوان
از مهم ترین علائم ناباروری در بانوان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- دوره های قاعدگی نامنظم
طول دوره قاعدگی خانم ها چیزی حدود ۲۸ روز است. در صورتی که جا به جایی چند روزه تجربه شود، مسئله همچنان نزد پزشک طبیعی تلقی می شود. برای مثال، اگر چرخه قاعدگی یک زن در یک دوره ۳۵ روز باشد و او دفعات بعدی را به صورت چرخه های ۳۳ و ۳۱ روزه تجربه کند، قاعدگی او احتمالأ طبیعی تلقی خواهد شد.
اما خطر زمانی حس می شود که چرخه های قاعدگی یک زن، به طرز فاحشی با یکدیگر متفاوت باشند. این دسته از خانم ها احتمالأ مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان بوده یا گرفتار مشکلات هرومونی هستند. پر واضح است که هر دو این موارد از فاکتورهای اثرگذار بر ناباروری اند.
۲- دوره های قاعدگی سنگین و دردناک
خانم ها اغلب با استارت قاعدگی، گرفتگی های عضلانی را تجربه می کنند. درصورتی که این درد زندگی روزمره فرد را دچار مشکل و زحمت کند، احتمالا می توان آن را از علائم آندومتریوز به حساب آورد که در ارتباط با علائم اولیه ناباروری است.
۳- عدم قاعدگی
عجیب نیست که بانوان به دلیل بار زیاد استرس و تمرین های سنگین فیزیکی یک دوره پریودی خود را از دست دهند. اما در صورتی که ماه ها از آخرین دوره قاعدگی شان گذشته باشد، باید برای بررسی شرایط باروری خود به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند.
اطلاعات بیشتر : کاربردهای داروی پارا آمینو بنزوئیک اسید برای ناباروری
۴- نوسانات هورمونی
به یاد داشته باشید که نوسان در میزان هورمون و ترشح آن می تواند زنگ خطری برای بانوان باشد. در صورت مشاهده علائم زیر حتما با پزشک خود مشورت کنید:
- بروز مشکلات پوستی
- کم شدن میل جنسی
- بالا رفتن وزن
- رویش موهای زائد روی صورت
- کم پشت شدن موی سر
۵- رابطه جنسی دردناک
دیده شده که برخی از بانوان در تمام طول عمر فعالیت جنسی خود، نزدیکی دردناک داشتهاند و این را به مثابه موردی طبیعی به حساب می آوردند. در صورتی که خلاف این موضوع ثابت شده است. احساس درد می تواند مربوط به بیماری های زمینه ای آندومتریوز، نوسانات و مشکلات هورمونی باشد که خود رابطه تنگاتنگی با علائم اولیه ناباروری درزنان دارند.
علائم ناباروری در آقایان
قدرت باروری آقایان رابطه بسیار نزدیکی با ترشحات هورمونی آنها دارد. زیرا قدرت باروری آنها توسط هورمون ها کنترل می شود.
۱-احساس درد در بیضه ها و اندازه کوچک آنها: اصولاً مشکل درد در بیضه ها چندین عامل محرک مختلف دارد. تقریباً تمامی این عوامل که منجر به ایجاد درد می شوند در ناباروری مردان دخیلند. بیضه ها محل قرارگیری اسپرم های یک مرد و عامل مهمی در باروری او هستند. بنابراین سفت یا کوچک بودن آنها میتواند عاملی بر ناباروری و علائم اولیه ناباروری یک مرد تلقی شود.
۲- مشکلات مربوط به نعوظ : مطابق یافته ها ثابت شده است که توانایی یک مرد برای باروری با توانایی او در ایجاد و حفظ نعوظ رابطه مستقیم دارد. به همین دلیل میتوان عدم توانایی در ایجاد و حفظ نعوظ را از عوامل ناباروری در آقایان به حساب آورد.
برای اطلاعات بیشتر: غذاهای مضر برای باروری
۳- حجم کم مادهی منی: هیپواسپرمیا یا کمبود حجم مایع منی میتواند منجر به ناباروری در مردان شود. اگر حجم انزال کمتر از ۱.۵ میلی لیتر باشد، عبور اسپرم از آمپولا در لوله های رحمی، جایی که تخمک قرار دارد، دشوار میشود. ضمن اینکه عدم توانایی در انزال نیز به پای ناباروری مرد نوشته میشود و باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کند.
۴- کاهش رویش موهای صورت و بدن
۵- رشد غیرعادی سینه
سخن آخر:
چیزی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد زوج هایی که اقدام به فرزندآوری می کنند، با مشکل ناباروری دست و پنجه نرم می کنند. در این میان حدود ۴۰ درصد خانم ها و ۳۰ تا ۴۰ درصد آقایان عامل عدم توانایی فرزندآوری شمرده می شوند. لازم به ذکر است که ترکیب این دو مورد، یعنی مشکل باروری در هر دو زوج منجر به ایجاد آمار ۳۰ درصدی زوج های نابارور شده است. البته با پیشرفت هایی که در دهه های اخیر در رابطه با ناباروری در علم پزشکی حاصل شده است، امید به باروری زوجین نابارور بسیار بالا رفته است. بنابراین با مراجعه به مراکز و متخصصین کارآزموده و معتمد می توانید بر مشکل خود تا حد امکان فائق آیید.