سندروم پیش از قاعدگی (PMS) مجموعه ای از علائمی است که بسیاری از زنان در حدود یک یا دو هفته قبل از قاعدگی خود تجربه می کنند. بیش از ۹۰ درصد زنان گزارش می دهند که در این دوره با علائمی مانند نفخ، سردرد و بدخلقی مواجه می شوند. شدت این علائم می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد؛ ممکن است شما از آن دسته افرادی باشید که علائم این سندروم را به طور خفیف تجربه می کنید. درحالیکه برخی دیگر از افراد نیاز به مرخصی از کار یا مدرسه پیدا می کنند!
مراجعه به پزشک می تواند به زنان کمک کند تا راه حل های مؤثری برای تسکین علائم پیدا کنند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند. این مقاله به بررسی علائم، علل و روش های مدیریت PMS می پردازد و به زنان کمک می کند تا با این وضعیت بهتر کنار بیایند.
علائم فیزیکی pms در زنان | علائم عاطفی pms در زنان | علائم pms در مردان |
احساس نفخ و خستگی | تغییرات در میل جنسی | اضطراب |
یبوست یا اسهال | کاهش علاقه به فعالیت ها | افسردگی |
گرفتگی عضلات | چرت زدن مکرر یا مشکل خواب | خستگی |
شعلهور شدن آکنه | میل به غذا یا افزایش/کاهش اشتها | تحریک پذیری |
حساسیت سینه ها | مه مغزی یا مشکل در تمرکز | نوسانات خلقی |
سردرد | احساس اضطراب، غمگینی یا افسردگی | کاهش میل جنسی |
سندروم پیش از قاعدگی یا پی ام اس چیست
سندروم پیش از قاعدگی یا پی ام اس ترکیبی از علائم فیزیکی و احساسی است که بسیاری از زنان پس از تخمک گذاری و پیش از آغاز دوره قاعدگی خود تجربه می کنند. محققان بر این باورند که PMS به دلیل کاهش ناگهانی سطح استروژن و پروژسترون در روزهای پس از تخمک گذاری اتفاق می افتد. علائم این سندروم معمولاً با شروع قاعدگی از بین می رود، زیرا سطح هورمون ها مجدداً افزایش می یابد.
برخی از زنان بدون هیچ گونه علائم یا با علائم بسیار خفیف پریود می شوند، اما برای دیگران، علائم پی ام اس ممکن است چنان شدید باشد که انجام فعالیت های روزمره مانند رفتن به مدرسه یا محل کار را دشوار کند. علائم شدید PMS می تواند نشانه ای از اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) باشد. این علائم، پس از یائسگی که دوره های قاعدگی متوقف می شوند، از بین می روند. همچنین، ممکن است پس از بارداری، پی ام اس دوباره بازگردد، اما علائم می توانند متفاوت باشند.
برای اطلاع از درمان های خانگی و طبیعی کاهش درد پریود کلیک کنید.
تشخیص سندروم پیش از قاعدگی
تشخیص سندروم پیش از قاعدگی با آزمایش خاصی انجام نمی شود. پزشک شما با بررسی علائم و زمان وقوع آنها، همچنین تأثیری که بر زندگی شما دارند، به تشخیص می رسد.
اگر علائم زیر را دارید، امکان دارد که به پی ام اس مبتلا باشید:
- علائم در عرض چهار روز پس از شروع قاعدگی به پایان می رسد.
- علائم در پنج روز قبل از قاعدگی و در حداقل سه دوره قاعدگی متوالی رخ می دهد.
- علائم به حدی شدید است که شما را از لذت بردن یا انجام فعالیت های عادی خود باز می دارد.
برای کمک به پزشک در تشخیص بهتر، توصیه می شود که علائم سندروم پیش از قاعدگی و شدت آنها را برای چند ماه پیگیری کنید. هر روز علائم خود را یادداشت کنید. هنگام مراجعه به پزشک، این اطلاعات را به همراه داشته باشید تا پزشک بتواند با دقت بیشتری تشخیص دهد و بهترین راهکارها را برای مدیریت علائم به شما پیشنهاد کند.
علائم سندروم پیش از قاعدگی
در سندروم پیش از قاعدگی امکان دارد علائم مختلفی را تجربه کنید که بر بدن و سلامت عاطفی شما تأثیر منفی می گذارند. علائم مرتبط با PMS همیشه قابل پیش بینی نیستند و علائمی که در ۲۰ سالگی دارید ممکن است با علائم شما در ۳۰ یا ۴۰ سالگی متفاوت باشد.
علائم فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی
- احساس نفخ و خستگی
- یبوست یا اسهال
- گرفتگی عضلات
- شعله ور شدن آکنه
- حساسیت سینه ها
- سردرد
- افت فشار
- آفت دهان و دندان درد
علائم عاطفی پی ام اس
احساس تحریک پذیری و نوسانات خلقی رایج ترین شاخص های عاطفی پی ام اس هستند. دیگر علائم عبارتند از:
- تغییرات در میل جنسی
- احساس اضطراب، غمگینی یا افسردگی
- مه مغزی یا مشکل در تمرکز
- میل به غذا یا افزایش/کاهش اشتها
- چرت زدن مکرر یا مشکل خواب (بی خوابی)
- کاهش علاقه به فعالیت ها
عوارض عاطفی ناشی از پی ام اس می تواند باعث شود از دوستان و خانواده خود کناره گیری کنید. این امر می تواند احساسات منفی را تشدید کند و موجب شود که به دیگران واکنش های تند نشان دهید.
۱. درد و انقباضات شکم
انقباض یا دل دردهای قاعدگی که به آن دیسمنوره اولیه (primary dysmenorrhea) نیز می گویند، یکی از علائم شایع شروع پریود است. این دل دردها ممکن است چند روز قبل از پریود شروع شود و تا چند روز بعد شروع پریود ادامه یابد. شدت دل درد در افراد مختلف متغیر است و از درد خفیف مبهم تا درد شدیدی که باعث می شود نتوانید به کارهای روزمره تان برسید، متفاوت است. دل دردهای قاعدگی در پایین شکم احساس می شود اما ممکن است درد آن به سمت پایین کمر و بالای رانها نیز برسد. در برخی افراد زمانی که خونریزی در بیشترین حجم اتفاق می افتد، درد پایین شکم نیز به بیشترین حد خود می رسد.
همچنین بخوانید : جلوگیری از پریود با قرص ضد بارداری
برخی مشکلات پزشکی مانند موارد زیر میتوانند باعث شدیدتر شدن دردهای قاعدگی شوند:
- اندومتریوز
- تنگی نخاع گردن
- ادنومیوز
- فیبروم (میوم)
- بیماری التهابی لگن
اگر علت درد قاعدگی ناشی از وضعیت دیگری مانند موارد بالا باشد، به آن دیسمنوره ثانویه (secondary dysmenorrhea) می گویند.
۲. حساس شدن پستان ها
در نیمه اول چرخه قاعدگی که از روز اول پریود شروع می شود، میزان استروژن رو به افزایش می رود. این باعث تحریک رشد مجاری شیر در سینه ها می شود. میزان پروزستروننیز در میانه چرخه قاعدگی در حوالی تخمک گذاری، رو به افزایش می رود. این باعث می شود غدد شیر در سینه ها بزرگ و متورم شوند. این تغییرات در مجموع باعث می شود پستان ها کمی ورم کرده و درست پیش از پریود یا در حین آن، حساس به لمس یا فشار شوند یا درد بگیرند. این علائم در برخی افراد ممکن است خفیف باشد و در برخی دیگر سینه ها بسیار سنگین یا متورم می شوند و فرد را اذیت می کنند.
۳. خستگی
با نزدیک شدن به پریود، وضعیت بدن از آمادگی برای بارداری به آمادگی برای پریود تبدیل می شود. مقدار هورمونهای زنانه افت می کند و خستگی تجربه می شود. تغییر خلق نیز ممکن است باعث شود احساس خستگی کنید. برخی افراد ممکن است مشکل خواب نیز در این بخش از چرخه قاعدگی تجربه کنند. کمبود خواب باعث می شود در طول روز خسته و خواب آلود باشید.
۴. نفخ و باد کردن بدن
بسیاری از زنان چند روز پیش از شروع پریود، احساس سنگینی معده می کنند یا حس می کنند شکمشان پر یا باد کرده است. این وضعیت، نفخ پیش از پریود است. تغییر میزان هورمون استروژن و پروژسترون باعث می شود بدن آب و نمک بیشتری نسبت به معمول، در خود نگه دارد. این اتفاق باعث می شود نفخ کنید. وزنتان نیز ممکن است نیم یا یک کیلوگرم بالاتر برود اما در واقع هیچ افزایش وزنی ندارید و این وزن اضافی بعد از چند روز ناپدید می شود. معمولا این باد کردن بدن در روز اول چرخه قاعدگی اتفاق می افتد و پس از چند روز که از شروع آن گذشته است برطرف می شود.
اطلاعات بیشتر : عواملی که باعث پریود غیر طبیعی می شود
۵. سردرد
از آنجایی که هورمونها مسئول ایجاد واکنش درد هستند، زمانی که میزان آنها تغییر می کند سردرد و میگرن ایجاد می شود. بیش از نیمی از زنانی که میگرن دارند، بیان می دارند که بین شروع میگرن و پریودشان ارتباط وجود دارد. میگرن ممکن است پیش از پریود، در حین آن یا بلافاصله پس از آن اتفاق بیفتد. برخی افراد هم در زمان تخمک گذاری دچار میگرن می شوند. یک پژوهش بالینی که در NeurTrusted SourceoTrusted Sourcelogy منتشر شد نشان داد در داوطلبان این پژوهش، میگرن در یکی دو روز پیش از پریود ۱.۷ برابر و در سه روز اول پریود ۲.۵ برابر بود.
۶. جوش و آکنه
حدود نیمی از زنان حدود یک هفته پیش از شروع پریود، افزایش جوش یا آکنه را تجربه می کنند. جوشهای مربوط به قاعدگی اغلب در چانه و خط فک ظاهر می شوند اما هر جایی از صورت، کمر یا نواحی دیگر بدن نیز ممکن است ایجاد شوند. این جوشها به دلیل تغییرات هورمونی طبیعی مربوط به چرخه تولید مثل در زنان، ایجاد می شوند.
۸. تغییر خلق
اگر در روزهای نزدیک به پریود یا دوران پریود احساس می کنید ناگهان احساس غم یا خشمتان شدید می شود و از حالت عادی بدخلق تر هستید، علت آن تغییرات هورمونی است. استروژن بر تولید سروتونین و اندروفین که مسئول حس خوب هستند، تاثیر می گذارد و حس خوب را کاهش داده و افسردگی و تحریک پذیری را افزایش می دهد. در برخی افراد، پروژسترون ممکن است تاثیر آرام بخش داشته باشد. هنگامی که مقدار آن در بدن کم می شود، تاثیر آرام بخشی آن نیز از بین می رود به همین علت دوره های گریه بی دلیل و حساسیت عاطفی زیاد در مواقع پریود اتفاق می افتد.
۹. کمردرد
انقباضات رحم و شکم که به واسطه آزاد شدن مقدار زیادی پروستاگلاندین روی می دهد میتواند منجر به انقباض عضله های پایین کمر و در نتیجه کمردرد شود. احساس درد یا کشیدگی نیز ممکن است تجربه شود. برخی ممکن است کمردرد زیادی در پریود تجربه کنند. برخی دیگر نیز ممکن است فقط ناراحتی خفیف یا احساس نا آرامی در کمر داشته باشند.
۱۰. مشکل خواب
علائم پیش از شروع پریود مانند دل درد، سردرد، کمردرد، تغییر خلق و افسردگی همگی بر وضعیت خواب تاثیر می گذارند و باعث می شوند به خواب رفتن یا به مدت کافی خوابیدن سخت تر شود. دمای بدن نیز ممکن است باعث شود داشتن خوابی راحت، برایتان سخت تر شود. دمای هسته بدن پس از تخمک گذاری حدود نیم درجه سانتیگراد افزایش می یابد و بالا می ماند تا زمانی که پریود شروع می شود یا اندکی پس از شروع آن. ممکن است به نظر نیم درجه مقدار محسوسی نباشد اما در واقع تاثیر زیادی بر احساس فرد دارد. هر چه بدن خنک تر باشد، خواب بهتری را تجربه می کند. همین نیم درجه افزایش دما میتواند استراحت راحت و آرام را از شما بگیرد.
دلایل سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
هنوز دلیل قطعی برای سندرم پیش از قاعدگی یا توضیحی برای اینکه چرا برخی افراد این علائم را شدیدتر از دیگران تجربه می کنند، ارائه نشده است. با این حال، محققان چند نظریه مختلف مطرح کرده اند.
۱. تغییرات چرخه ای در هورمون ها
بسیاری از کارشناسان معتقدند که PMS به دلیل تغییرات در سطح هورمون های استروژن و پروژسترون رخ می دهد. این هورمون ها بهطور طبیعی در طول چرخه قاعدگی نوسان دارند. در فاز لوتئال، که بعد از تخمک گذاری اتفاق می افتد، سطح هورمون ها به اوج می رسد و سپس به سرعت کاهش می یابد. این تغییرات سریع ممکن است باعث ایجاد علائمی مانند اضطراب، تحریک پذیری و دیگر تغییرات خلقی شود.
بیشتر بخوانید: خون طبیعی پریود چقدر است؟
۲. تغییرات شیمیایی در مغز
سروتونین یک ماده شیمیایی مهم (انتقال دهنده عصبی) در مغز است و به تنظیم حالت های خلقی کمک می کند، نوسانات در سطح سروتونین می تواند علائم PMS را تشدید کند. اگر میزان سروتونین در مغز کافی نباشد، ممکن است به افسردگی قبل از قاعدگی، خستگی، هوس غذایی و مشکلات خواب منجر شود.
۳. شرایط سلامت روانی موجود
افرادی که با بیماری های روانی مانند افسردگی یا اضطراب دست و پنجه نرم می کنند، ممکن است احتمال ابتلا به سندروم پیش از قاعدگی یا اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)در آنها بیشتر باشد. سابقه خانوادگی پی ام اس، اختلال دوقطبی و افسردگی، از جمله افسردگی پس از زایمان نیز می تواند احتمال بروز علائم پی ام اس را افزایش دهد.
۴. سبک زندگی
برخی عادات ممکن است بر شدت علائم سندروم پیش از قاعدگی شما تأثیر بگذارند. برای مثال:
- سیگار کشیدن
- مصرف غذاهای پرچرب، قند و نمک زیاد
- عدم فعالیت بدنی منظم
- کمبود خواب با کیفیت
تحقیقات جامع و دقیقی توسط برترین مراکز عملی جهان درباره تاثیر سبک زندگی روی علائم قاعدگی انجام شده است.
سندروم پیش از قاعدگی و بارداری
آیا پریود هستم یا باردار؟ این سوالی است که بسیاری از زنان می پرسند زیرا برخی از علائم و نشانه های پی ام اس، شبیه به علائم اولیه بارداری است. علائم و نشانه های مشابه بارداری و PMS عبارتند از:
- سینه های بزرگ، متورم و دردناک یا حساس
- سردرد
- خستگی
- نوسانات خلقی یا تغییرات عاطفی
- گرفتگی خفیف شکم
- کمردرد
- یبوست
تفاوت علائم سندروم پیش از قاعدگی و بارداری
به عنوان یک زن، تجربه طیفی از علائم فیزیکی و احساسی بخشی طبیعی از چرخه ماهانه ما است. با این حال، علائم مرتبط با سندروم پیش از قاعدگی و بارداری می تواند بسیار شبیه به هم باشد و گاهی اوقات تشخیص این دو را دشوار می کند.
اما علائم دیگری نیز وجود دارد که معمولا مختص بارداری است. برای مثال تهوع و استفراغ در بارداری شایع تر است. عقب افتادن قاعدگی نیز یکی از علائم رایج بارداری است که در PMS رخ نمی دهد. لکه بینی در طول PMS بسیار نادر است، اما لکه بینی پس از لقاح معمول است و یک علامت شایع بارداری محسوب می شود.
تفاوت PMDD با PMS
اگر علائم قبل از قاعدگی شما به حدی شدید است که زندگی روزمره شما در خانه، محل کار یا روابط شما را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد، ممکن است با یک نوع شدیدتر از سندرم پیش از قاعدگی به نام اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) روبرو باشید.
PMDDحدود ۲ درصد از زنانی که عادت ماهیانه دارند را تحت تأثیر قرار می دهد. علائم اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی، به ویژه از نظر خلق و خو، عصبانیت و اضطراب شدیدتر است. PMDD یک بیماری طولانی مدت و جدی است که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. وبسایت پزشکی healthline درباره جدی بودن این مشکل و نیاز به پیگیری و درمان آن چنین می نویسد.
“If you have symptoms of PMDD, your doctor may recommend working with a therapist or psychiatrist, especially if you experience co occurring mental health symptoms related to depression, trauma, or stress.”
ترجمه فارسی: «اگر علائم PMDD را دارید، پزشک ممکن است کار با یک درمانگر یا روانپزشک را توصیه کند، به خصوص اگر علائم سلامت روان مرتبط با افسردگی، تروما یا استرس را تجربه می کنید.»
برای اطمینان از ابتلا به این نوع سندرم باید علائم و نشانه های آن را به خوبی بشناسید. علائم رایج PMDD عبارتند از:
- سردرد
- بیخوابی
- مشکلات تمرکز
- افزایش اضطراب یا تنش
- افسردگی و افکار خودکشی
- خستگی، بی حالی یا کمبود انرژی
- کاهش علاقه به فعالیت های عادی
- احساس خارج شدن از کنترل یا غرق شدن
- خلق افسرده، غمگینی، ناامیدی یا احساس بی ارزشی
- تغییر در الگوی خواب، مانند خواب زیاد یا مشکل در خوابیدن
- تغییر در اشتها، مانند پرخوری، پرخوری، یا هوس خوردن برخی غذاها
درمان سندروم پیش از قاعدگی
درمان سندروم پیش از قاعدگی بسته به علائم فرد متفاوت است. گزینه های درمانی شامل مصرف داروها، تغییرات در رژیم غذایی، ورزش، روش های خودمراقبتی و تغییرات در شیوه زندگی است.
۱. دارو درمانی
داروهای مختلفی برای کمک به درمان سندرم پیش از قاعدگی (PMS) موجود است. داروهای بدون نسخه (OTC) و تجویزی می توانند به تسکین علائم دردناک مانند گرفتگی شکم و سردرد کمک کنند
- NSAIDها : این داروها دسته ای از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی هستند که می توانند در کاهش دردهای گرفتگی عضلانی و سایر دردها مرتبط با PMS مؤثر باشند. مسکن هایی مانند استامینوفن، ایبوپروفن و آسپرین برای تسکین درد عضلانی، گرفتگی و سردرد.
- دیورتیک ها: این داروها به شما کمک می کنند تا وزن اضافی آب را از طریق ادرار کردن بیشتر از بین ببرید، که می تواند در کاهش نفخ مرتبط با PMS مفید باشد.
- داروهای ضد افسردگی (SSRIs): شامل داروهایی مانند فلوکستین، پاروکستین و سرترالین هستند که به کنترل علائم افسردگی و اضطراب PMS کمک می کنند.
- قرص های ضد بارداری (قرص های تنظیم کننده هورمون): این قرص ها ممکن است از طریق جلوگیری از تخمک گذاری ماهیانه، علائم ناخوشایند PMS را کاهش دهند و به کنترل گرفتگی، سردرد و سایر دردهای بدنی مرتبط با PMS کمک کنند.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: برای کاهش درد گرفتگی، سردرد و درد عضلانی.
هر یک از این داروها بر اساس نیاز و علایم خاص شما توسط پزشک تجویز می شود. قبل از استفاده از هر یک از این داروها، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید. برای علائم شدید پی ام اس، پزشک ممکن است قرص های ضد بارداری هورمونی تجویز کند که با تأثیر بر سطوح استروژن و پروژسترون در بدن، علائم PMS را کاهش می دهند. درصورت نیاز امکان دارد داروهایی برای تسکین علائم افسردگی و اضطراب نیز تجویز شود.
بیشتر بخوانید: آیا طبیعی است دختری که به سن بلوغ نرسیده است پریود شود؟
۲. ورزش منظم و سبک
ورزش ملایم می تواند سطح استروژن و پروژسترون را افزایش داده و به کاهش علائم پی ام اس کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ که شامل زنان در سن کالج بود، نشان داد که ورزش هوازی به مدت ۱.۵ ساعت در هفته منجر به بهبود علائم فیزیکی PMS می شود، از جمله حالت تهوع، یبوست یا اسهال، تورم سینه ها، نفخ،گرفتگی، افزایش اشتها.
۳. استفاده از حرارت ملایم بر روی شکم
۴. استفاده از ماساژ و روغن ها
۵. مصرف مکمل ها و مواد مغذی
ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی می تواند به کاهش علائم PMS خفیف تا متوسط کمک کند. مواد مغذی زیر نمونه هایی از آن هستند که ممکن است در مدیریت علائم سندروم پیش از قاعدگی موثر باشند:
- منیزیم: سبزیجات سبزبرگ مانند کلم پیچ و اسفناج می توانند به تسکین میگرن مرتبط با پی ام اس کمک کنند.
- اسیدهای چرب: اسیدهای چرب مانند ماهی، آجیل و سبزیجات سبز می توانند به کاهش گرفتگی های شکمی مرتبط با PMS کمک کنند.
- کلسیم: کلسیم (مکلمل کلسیم یا لبنیات) به تنظیم خلق و خو، خواب و میل به غذا کمک می کند. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۷ نشان داد که مصرف روزانه ۵۰۰ میلی گرم کلسیم به مدت ۲ ماه، باعث کاهش افسردگی، اضطراب و احتباس آب مرتبط با PMS در زنان جوان شد.
درمان سندروم پیش از قاعدگی |
درمان خانگی پی ام اس |
راهکارهای کاهش استرس pms |
دمنوش برای pms |
دارو درمانی |
تغییرات در رژیم غذایی |
استفاده از تکنیک های آرامش بخش |
چای زنجبیل |
ورزش منظم و سبک |
اعمال گرما |
مصرف قهوه و سیگار را کاهش دهید |
چای نعنا |
استفاده از حرارت ملایم بر روی شکم |
طب جایگزین |
به اندازه کافی بخوابید |
چای دارچین |
مصرف مکمل ها و مواد مغذی | درمان های طب سوزنی |
سالم بخورید |
چای قاصدک |
استفاده از ماساژ و روغن | چای زعفران |
درمان خانگی پی ام اس
اگر ترجیح می دهید PMS را به تنهایی مدیریت کنید، چندین راه برای کاهش علائم آن وجود دارد:
- تغییرات در رژیم غذایی: برای کاهش علائم نفخ و احساس سیری بیش از حد، به جای وعده های غذایی بزرگ، چند بار در روز وعده های کوچکتر بخورید. همچنین، مصرف نمک را کاهش دهید تا از احتباس مایعات جلوگیری کنید.
- اعمال گرما: استفاده از حمام یا دوش آب گرم، یا قرار دادن یک پد حرارتی یا بطری آب گرم روی شکم می تواند در تسکین دردهای مرتبط با PMS موثر باشد.
- طب جایگزین: مصرف ویتامین ها و مواد معدنی مانند اسید فولیک، منیزیم، ویتامین B6، ویتامین E و کلسیم، همراه با ویتامین D ممکن است به کاهش علائم PMS کمک کند. همچنین، برخی از داروهای گیاهی نیز مفید می باشند. قبل از استفاده از هر گونه ویتامین یا مکمل، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- درمان های طب سوزنی: برخی افراد علائم PMS را با درمان های طب سوزنی که شامل وارد کردن سوزن های استریل در نقاط خاصی از بدن است، تسکین می دهند.
این روش ها می توانند بهبود علائم PMS را در خانه کمک کنند، اما اگر علائم شما شدید باشند و از انجام کارهای روزمره شما بازدارنده باشند، مراجعه به پزشک ممکن است لازم باشد تا راهکارهای درمانی دیگری را بررسی کنید.
بیشتر بخوانید: علت پریود نامنظم
راهکارهای کاهش استرس در سندرم پیش قاعدگی
روش های مختلفی وجود دارد که می توانید برای کاهش استرس در سندروم پیش از قاعدگی از آنها استفاده کنید، از جمله:
- استفاده از تکنیک های آرامش بخش: مدیریت استرس و استفاده از تکنیک های آرامش بخش می تواند به تنظیم عدم تعادل عاطفی ناشی از سندروم پیش از قاعدگی کمک کند.
تکنیک های مدیریت استرس و آرامش شامل:
- تنفس عمیق
- مدیتیشن
- یوگا
- حرکات کششی
- دوش گرفتن
- پیاده روی
- صحبت کردن با یک دوست نزدیک یا یکی از عزیزان
- ملاقات با یک مشاور سلامت روان یا درمانگر
- مصرف قهوه و سیگار را کاهش دهید: بهتر است قبل از پریود مصرف الکل، قهوه و سیگار را کاهش دهید یا حذف کنید، زیرا کافئین و الکل می توانند علائم اضطراب را تشدید کنند.
- به اندازه کافی بخوابید: سعی کنید هر شب حدود هشت ساعت بخوابید. کمبود خواب با افسردگی و اضطراب ارتباط دارد و می تواند علائمی مانند بدخلقی را بدتر کند.
- سالم بخورید: داشتن یک رژیم غذایی سالم و غنی از کربوهیدرات پیچیده مانند غلات کامل و سبزیجات نشاسته ای می تواند به کاهش بدخلقی و اضطراب ناشی از هوس غذایی در طول PMS کمک کند.
درمان سندروم پیش از قاعدگی با طب سنتی
در طب سنتی نیز روش هایی برای درمان دردهای قاعدگی معرفی شده است. برخی از دمنوش های گیاهی می توانند علائم PMS را تسکین داده و باعث آرامش در طول چرخه قاعدگی شوند. به عنوان مثال، چای بابونه دارای خواص آرام بخش است که می تواند به کاهش استرس، اضطراب و تحریک پذیری کمک کند. نوشیدن منظم این چای های گیاهی می تواند یک راه طبیعی و آرام بخش برای مدیریت علائم PMS باشد.
رازیانه نیز گیاهی است با طعمی شبیه به شیرین بیان و بافتی شبیه به کرفس که برای تسکین دردهای قاعدگی استفاده می شوند. شما می توانید دانه های رازیانه را با له کردن و دم کردن آن ها به عنوان چای مصرف کنید، یا با برشته کردن و اضافه کردن آنها به غذاها، از فواید آن بهره مند شوید.
دمنوش برای سندروم پیش از قاعدگی
دمنوش های گیاهی می توانند در کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی مؤثر باشند:
- چای زنجبیل: زنجبیل خاصیت ضد التهابی و آرامش عضلانی دارد. چای زنجبیل می تواند ناراحتی های گوارشی را تسکین داده و از حالت تهوع جلوگیری کند.
- چای نعناع: چای نعناع فلفلی حاوی منتول است که خاصیت شل کنندگی عضلات را دارد. این چای به کاهش تنش در عضلات رحم و کاهش گرفتگی کمک می کند.چای نعناع نیز ممکن است به کاهش نفخ و ناراحتی های گوارشی مرتبط با پی ام اس کمک کند.
- چای دارچین: چای دارچین به بهبود گردش خون و کاهش التهاب کمک می کند. این چای می تواند درد قاعدگی را کاهش داده و به تنظیم جریان خون کمک کند.
- چای قاصدک: چای قاصدک دارای خواص ادرارآور است که به کاهش نفخ کمک می کند. این چای با افزایش ادرار، احتباس آب و ناراحتی مرتبط با گرفتگی عضلات را تسکین می دهد.
- چای زعفران: زعفران به دلیل عملکرد ضد افسردگی اش در بهبود علائم مربوط به خلق و خو موثر است. این چای می تواند علائم اضطراب، بدخلقی، تحریک پذیری و نوسانات خلقی مرتبط با PMS را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: سوالات و نکات کلیدی که باید درباره پریود بدانید
پریود بدون درد نشانه چیست؟
گاهی اوقات آنقدر درباره درد در دوران پریود صحبت می کنیم که شاید برای برخی این سوال پیش بیاید: آیا اگر در دوره پریود دردی نداشته باشم، مشکلی وجود دارد؟
برخی از خانم ها فکر می کنند باید در طول عادت ماهیانه درد بکشند اما چنین نیست. اگر در طول دوره قاعدگی درد یا علائمی ندارید، این کاملاً طبیعی و نرمال است! درد قاعدگی معمولاً به خاطر انقباضات رحم است. این انقباضات باعث جدا شدن لایه های درونی رحم می شوند تا آندومتر (پوشش داخلی رحم) از دیواره های رحم جدا شود. ممکن است آستانه تحمل درد شما، رژیم غذایی و سبک زندگی شما باعث شود درد کمتری داشته باشید یا اصلا دردی احساس نکنید!
پی ام اس در مردان
هرچند که مردان خونریزی ندارند و علائمشان شبیه به علائم زنان نیست، اما تغییرات هورمونی می تواند عوارض جانبی زیادی به خصوص در خلق و خو و تحریک پذیری مردان داشته باشد. این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- اضطراب
- افسردگی
- خستگی
- تحریک پذیری
- نوسانات خلقی
- کاهش میل جنسی
علاوه بر این علائم مرتبط با خلق و خو مردان علائم فیزیکی را نیز تجربه می کنند. این علائم می تواند بهصورت سردرد و مشکلات گوارشی نیز ظاهر شود.
اگر پی ام اس طولانی شد چه کار کنیم؟
اگر علائم PMS شما طولانی تر از حد معمول شد یا شدت بیشتری پیدا کرد، می توانید اقدامات زیر را در نظر بگیرید:
- از داروهای ضدالتهاب استفاده کنید.
- ورزش یا فعالیت بدنی منظم داشته باشید.
- مکمل های ویتامینی مانند منیزیم و کلسیم و B6 استفاده کنید.
- برای تسکین درد می توانید از داروهای ضد التهاب استفاده کنید.
- غذاهای سالم و کم نمک بخورید و از مصرف کافئین، الکل و سیگار دوری کنید.
- اگر علائم شما بیش از حد معمول طول بکشد یا شدت پیدا کند، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر نتوانستید با تغییرات در سبک زندگی علائم سندروم پیش از قاعدگی را مدیریت کنید و این علائم بر روی سلامت و فعالیت های روزانه تان تأثیر گذاشته است، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. برای بهره مندی بیشتر از ویزیت، بهتر است آمادگی کامل برای صحبت درباره علائم خود داشته باشید. می توانید تاریخچه قاعدگی خود و جزئیاتی مانند تاریخ شروع و پایان پریود و شدت علائم را در یک تقویم یا برنامه ثبت کنید و در اختیار پزشک قرار دهید.
کلام پایانی
سندرم پیش از قاعدگی یک واقعیت طبیعی است که بسیاری از زنان با آن مواجه هستند. این شرایط قبل از قاعدگی ممکن است به طور قابل توجهی زندگی روزمره و کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهند. تغییرات هورمونی در این دوره می تواند منجر به عوارضی مانند خستگی، تحریک پذیری بیش از حد، افسردگی و تغییرات در خلق و خو شود.
درد نکشید! فقط به این دلیل که سندرم پیش از قاعدگی شایع است به این معنی نیست که باید علائم ناخوشایندی را که ایجاد می کند تحمل کنید. هرگونه درد، عدم راحتی یا تغییرات خلقی که در اطراف دوره پریود اتفاق می افتد و ممکن است نشانه PMS باشد، نیازمند توجه است. اگر این علائم با سلامت شما تداخل دارند، سعی کنید عادات خود تغییر دهید و از داروها یا روش های خانگی که می توانند علائم را کاهش دهند، استفاده کنید.