از کجا بفهمم به زودی پریود می شوم؟ بسیاری از زنان چیزی در حدود پنج روز تا دو هفته پیش از شروع پریود، علائمی را تجربه می کنند که به آنها اعلام می کند به زودی پریود می شوند. به این علائم، سندرم پیش از قاعدگی یا پی ام اس (premenstrual syndrome) می گویند.
بیش از ۹۰ درصد از زنان سندرم پیش از قاعدگی را به نحوی تجربه می کنند. در بیشتر افراد، علائم خفیف است اما برخی نیز علائم شدیدی دارند که باعث می شود زندگی روزمره آنها مختل شود یا کیفیت زندگی افت کند. اگر شما نیز از آن جمله افراد هستید که علائم پیش از قاعدگی تان شدید است و اذیتتان می کند، به پزشک مراجعه کنید.
علائم پیش از پریود چقدر طول می کشد؟
معمولا این علائم چند روز بیشتر طول نمی کشد اما در برخی افراد یک یا دو هفته ممکن است طول بکشد.
چه علائمی نشان دهنده شروع پریود هستند؟
۱- درد و انقباضات شکم
انقباض یا دل دردهای قاعدگی که به آن دیسمنوره اولیه (primary dysmenorrhea) نیز می گویند، یکی از علائم شایع شروع پریود است. این دل دردها ممکن است چند روز قبل از پریود شروع شود و تا چند روز بعد شروع پریود ادامه یابد.
شدت دل درد در افراد مختلف متغیر است و از درد خفیف مبهم تا درد شدیدی که باعث می شود نتوانید به کارهای روزمره تان برسید، متفاوت است.
دل دردهای قاعدگی در پایین شکم احساس می شود اما ممکن است درد آن به سمت پایین کمر و بالای رانها نیز برسد.
در برخی افراد زمانی که خونریزی در بیشترین حجم اتفاق می افتد، درد پایین شکم نیز به بیشترین حد خود می رسد.
علت دل درد پریود چیست؟
انقباضات رحم باعث ایجاد دردهای زمان پریود می شود. این انقباضها، کمک می کنند لایه داخلی رحم که اندومتر نام دارد، بریزد (در صورتی که باردار نباشید). تولید لیپیدهای هورمون مانند به نام پروستاگلاندین، این انقباضات را به راه می اندازد. اگر چه این لیپیدها، باعث التهاب می شوند اما به تنظیم تخمک گذاری و قاعدگی نیز کمک می کنند.
همچنین بخوانید : جلوگیری از پریود با قرص ضد بارداری
چه عواملی باعث شدیدتر شدن دل درد پریود می شوند؟
برخی مشکلات پزشکی مانند موارد زیر میتوانند باعث شدیدتر شدن دردهای قاعدگی شوند:
- اندومتریوز
- تنگی نخاع گردن
- ادنومیوز
- فیبروم (میوم)
- بیماری التهابی لگن
اگر علت درد قاعدگی ناشی از وضعیت دیگری مانند موارد بالا باشد، به آن دیسمنوره ثانویه (secondary dysmenorrhea) می گویند.
۲- حساس شدن پستان ها
در نیمه اول چرخه قاعدگی که از روز اول پریود شروع می شود، میزان استروژن رو به افزایش می رود. این باعث تحریک رشد مجاری شیر در سینه ها می شود. میزان پروزستروننیز در میانه چرخه قاعدگی در حوالی تخمک گذاری، رو به افزایش می رود. این باعث می شود غدد شیر در سینه ها بزرگ و متورم شوند. این تغییرات در مجموع باعث می شود پستان ها کمی ورم کرده و درست پیش از پریود یا در حین آن، حساس به لمس یا فشار شوند یا درد بگیرند.
این علائم در برخی افراد ممکن است خفیف باشد و در برخی دیگر سینه ها بسیار سنگین یا متورم می شوند و فرد را اذیت می کنند.
۳- خستگی
با نزدیک شدن به پریود، وضعیت بدن از آمادگی برای بارداری به آمادگی برای پریود تبدیل می شود. مقدار هورمونهای زنانه افت می کند و خستگی تجربه می شود. تغییر خلق نیز ممکن است باعث شود احساس خستگی کنید.
برخی افراد ممکن است مشکل خواب نیز در این بخش از چرخه قاعدگی تجربه کنند. کمبود خواب باعث می شود در طول روز خسته و خواب آلود باشید.
۴- نفخ و باد کردن بدن
بسیاری از زنان چند روز پیش از شروع پریود، احساس سنگینی معده می کنند یا حس می کنند شکمشان پر یا باد کرده است. این وضعیت، نفخ پیش از پریود است. تغییر میزان هورمون استروژن و پروژسترون باعث می شود بدن آب و نمک بیشتری نسبت به معمول، در خود نگه دارد. این اتفاق باعث می شود نفخ کنید.
وزنتان نیز ممکن است نیم یا یک کیلوگرم بالاتر برود اما در واقع هیچ افزایش وزنی ندارید و این وزن اضافی بعد از چند روز ناپدید می شود. معمولا این باد کردن بدن در روز اول چرخه قاعدگی اتفاق می افتد و پس از چند روز که از شروع آن گذشته است برطرف می شود.
۵- مشکلات روده و گوارش
از آنجایی که روده بزرگ به تغییرات هورمونی حساس است، ممکن است پیش از شروع پریود و در حین آن، تغییراتی در الگوی دفع مدفوع داشته باشید.
پروستاگلاندین که باعث می شود رحم دچار انقباضات شود، همچنین باعث انقباضات روده بزرگ می شود. در نتیجه ممکن است دفعات اجابت مزاج تان در دوره پریود، بیشتر شود. همچنین ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- اسهال
- حالت تهوع
- باد شکم
- یبوست
اطلاعات بیشتر : عواملی که باعث پریود غیر طبیعی می شود
۶- سردرد
از آنجایی که هورمونها مسئول ایجاد واکنش درد هستند، زمانی که میزان آنها تغییر می کند سردرد و میگرن ایجاد می شود. بیش از نیمی از زنانی که میگرن دارند، بیان می دارند که بین شروع میگرن و پریودشان ارتباط وجود دارد. میگرن ممکن است پیش از پریود، در حین آن یا بلافاصله پس از آن اتفاق بیفتد.
برخی افراد هم در زمان تخمک گذاری دچار میگرن می شوند. یک پژوهش بالینی که در NeurTrusted SourceoTrusted Sourcelogy منتشر شد نشان داد در داوطلبان این پژوهش، میگرن در یکی دو روز پیش از پریود ۱.۷ برابر و در سه روز اول پریود ۲.۵ برابر بود.
علت سردردهای قاعدگی چیست؟
سروتونین یک ماده انتقال دهنده پیامهای عصبی است که اغلب سردرد و میگرن را شروع می کند. استروژن باعث افزایش میزان سروتونین و شمار گیرنده های سروتونین در مغز در زمان خاصی از چرخه قاعدگی می شود. این بر هم کنش بین سروتونین و استروژن، میتواند باعث شود کسانی که مستعد میگرن هستند، سردردشان شروع شود.
۷- جوش و آکنه
حدود نیمی از زنان حدود یک هفته پیش از شروع پریود، افزایش جوش یا آکنه را تجربه می کنند. جوشهای مربوط به قاعدگی اغلب در چانه و خط فک ظاهر می شوند اما هر جایی از صورت، کمر یا نواحی دیگر بدن نیز ممکن است ایجاد شوند. این جوشها به دلیل تغییرات هورمونی طبیعی مربوط به چرخه تولید مثل در زنان، ایجاد می شوند.
چرا در زمان نزدیک به پریود، پوست صورت جوش میزند؟
اگر زمانی که تخمک گذاری کرده اید بارداری اتفاق نیفتد، میزان هورمونهای استروژن و پروژسترون افت می کند و آندروژن (مانند تستوسترون) کمی افزایش می یابد. آندروژن در بدن تولید سبوم (روغنی که توسط غدد سباسه پوست تولید می شود) را تحریک می کند. اگر سبوم زیاد تولید شود، بدن جوش می زند. اغلب جوشهای مربوط به پریود، پس از پایان پریود یا اندکی پس از افزایش مجدد هورمونهای استروژن و پروژسترون از بین می روند.
۸- تغییر خلق
در برخی افراد علائم رفتاری و احساسی سندرم علائم پیش از قاعدگی، از علائم فیزیکی شدیدتر است. بسیاری از زنان ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- تغییر خلق و خو
- افسردگی
- تحریک پذیری
- اضطراب
اگر در روزهای نزدیک به پریود یا دوران پریود احساس می کنید ناگهان احساس غم یا خشمتان شدید می شود و از حالت عادی بدخلق تر هستید، علت آن تغییرات هورمونی است. استروژن بر تولید سروتونین و اندروفین که مسئول حس خوب هستند، تاثیر می گذارد و حس خوب را کاهش داده و افسردگی و تحریک پذیری را افزایش می دهد.
در برخی افراد، پروژسترون ممکن است تاثیر آرام بخش داشته باشد. هنگامی که مقدار آن در بدن کم می شود، تاثیر آرام بخشی آن نیز از بین می رود به همین علت دوره های گریه بی دلیل و حساسیت عاطفی زیاد در مواقع پریود اتفاق می افتد.
۹- کمردرد
انقباضات رحم و شکم که به واسطه آزاد شدن مقدار زیادی پروستاگلاندین روی می دهد میتواند منجر به انقباض عضله های پایین کمر و در نتیجه کمردرد شود.
احساس درد یا کشیدگی نیز ممکن است تجربه شود. برخی ممکن است کمردرد زیادی در پریود تجربه کنند. برخی دیگر نیز ممکن است فقط ناراحتی خفیف یا احساس نا آرامی در کمر داشته باشند.
۱۰- مشکل خواب
علائم پیش از شروع پریود مانند دل درد، سردرد، کمردرد، تغییر خلق و افسردگی همگی بر وضعیت خواب تاثیر می گذارند و باعث می شوند به خواب رفتن یا به مدت کافی خوابیدن سخت تر شود. دمای بدن نیز ممکن است باعث شود داشتن خوابی راحت، برایتان سخت تر شود.
دمای هسته بدن پس از تخمک گذاری حدود نیم درجه سانتیگراد افزایش می یابد و بالا می ماند تا زمانی که پریود شروع می شود یا اندکی پس از شروع آن. ممکن است به نظر نیم درجه مقدار محسوسی نباشد اما در واقع تاثیر زیادی بر احساس فرد دارد. هر چه بدن خنک تر باشد، خواب بهتری را تجربه می کند. همین نیم درجه افزایش دما میتواند استراحت راحت و آرام را از شما بگیرد.
همچنین بخوانید : علائم و نشانه های زود انزالی چیست؟
چگونه میتوان علائم آزار دهنده پیش از پریود و در حین پریود را برطرف کرد؟
انواع درمانها با توجه به شدت و نوع علائمی که تجربه می کنید وجود دارد.
اگر علائم شدیدی دارید، ممکن است دچار اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (premenstrual dysphoric disorder) باشید. این وضعیت نوع شدیدتری از علائم پیش از قاعدگی است و باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید تا بهترین راه حل ممکن مناسب شما را پیشنهاد کند.
اگر سردردهای شدید دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. مشکلات زمینه ای مانند روده عصبی (سندرم روده تحریک پذیر) یا اندومتریوز باعث بدتر شدن علائم پیش یا در حین پریود می شوند.
در برخی موارد ممکن است قرص ضد بارداری برای تنظیم هورمونهایتان تجویز شود. قرص های ضد بارداری حاوی مقادیر متفاوتی هورمون های استروژن و پروژسترون هستند.
قرص ضد بارداری جلوی تخمک گذاری را می گیرد. این کار را با رساندن مداوم مقداری هورمون به مدت سه هفته، انجام می دهد. پس از آن یک هفته قرص نمی خورید (یا به جای آن دارونما مصرف می کنید) . در این زمان میزان هورمونهایتان پایین می آید و پریود می شوید.
از آنجایی که قرصهای ضد بارداری مقدار ثابت و پیوسته ای هورمون به بدن می رسانند، بدن افت شدید یا افزایش شدید هورمونی در مواقع پیش از پریود، تجربه نمی کند.
در مواردی که علائم پیش از قاعدگی خفیف باشد میتوانید با درمانهای خانگی آن را کنترل کنید. برخی از توصیه ها برای کاهش درد و مشکلات پیش از پریود یا در حین آن، به صورت زیر است:
- مصرف نمک را کاهش دهید تا بدن دچار احتباس مایعات نشود و باد نکند.
- برای کنترل درد، مسکن (استامینوفن، ایبوپروفن، مفنامیک اسید) مصرف کنید.
- کیسه آب گرم روی شکم بگذارید تا انقباضات کاهش یابد.
- ورزش با شدت متوسط انجام بدهید تا خلق تان بهبود یافته و انقباضها کمتر شوند.
- وعده های غذایی را کم حجم تر کنید اما میتوانید دفعات آن را بیشتر کنید تا قند خون پایدار بماند. افت قند خون بر روی خلق تاثیر می گذارد.
- مدیتیشن یا یوگا برای بهبود احساس های بد دوره پریود مفید هستند.
- مکمل کلسیم مصرف کنید. یک پژوهش که در Obstetrics & Gynecology Science منتشر شد نشان داد مکمل های کلسیم برای تعدیل افسردگی، اضطراب و احتباس مایعات مفید هستند.