بوی بد دهان بعد از ایمپلنت به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، عفونت، مشکلات لثه، مشکلات سینوس ، خشکی دهان و … که راه های درمان متعددی هم برای آن وجود دارد.مهم است که برای علت و تشخیص بوی بد دهان خود بعد کاشت ایمپلنت به پزشک خود مراجعه کنید.
در حالت معمول درصد بسیار کمی از افراد به دلیل مشکلات دهانی و گوارشی از بوی بد دهان ناراحت هستند. گاهی عوامل ثانویه ای سبب می شود که بوی دهان از حالت طبیعی خارج شود و آزار دهنده باشد. انجام جراحی لثه، لمینت، ارتودنسی و … از این موارد می باشند. بعد از انجام مراحل ایمپلنت دندان نیز نمونه هایی مشاهده شده است که فرد با بوی بد دهان روبرو شده است.
سوالی که مطرح می گردد این است که آیا خود ایمپلنت دندان باعث بوی بد دهان می شود؟ اگر جواب خیر است پس علت بوی بد دهان بعد از ایمپلنت چیست؟ در این مطلب به صورت کامل این مشکل را بررسی می کنیم و اگر شما جزء افرادی هستید که تازه ایمپلنت کرده اید یا می خواهید ایمپلنت کنید، حتما تا انتها با ما همراه باشید.
آیا ایمپلنت باعث بوی بد دهان می شود ؟
خیر، ایمپلنت به خودی خود باعث بوی بد دهان نمی شود. که اگر اینطوری بود باید همه افرادی که درمان ایمپلنت انجام می دهند، از بوی بد دهان خود رنج ببرند. تنها عده محدودی از افراد بعد از ایمپلنت با مشکل بوی دهان روبرو هستند که شرایط ویژه ای برای آنها پیش آمده باشد، از جمله اینکه دچار عفونت بعد از ایمپلنت شده باشند، شرایط مراقبتی دهان و دندان درست رعایت نشده باشد و …
برای اطلاعات بیشتر: درمان های دندان درد
علت بوی بد دهان بعد از ایمپلنت چیست؟
اصلی ترین دلیلی که بعد از ایمپلنت باعث می شود دهان فرد بوی بد بدهد، عفونت محل کاشت است. ایمپلنت ها طی یک فرآیند طولانی مدت و با دریافت تاییدیه های مختلف از سازمان های جهانی، مجوز استفاده را گرفته اند و هیچ گونه مشکلی در استفاده از آنها وجود ندارد و جنس و فرآیند درمان ایمپلنت سبب عفونت نمی شود.
ایجاد عفونت در لثه و ریشه ایمپلنت به توانایی و تخصص دندانپزشک و نوع مراقبت فرد از دندانهایش بستگی دارد. گاهی ایجاد ترک و شکستگی تاج دندان کاشته شده نیز سبب بوی بد دهان فرد می گردد، چرا که شرایط رعایت بهداشت در این وضعیت سخت تر می شود.
چرا کاشت دندان باعث ایجاد بوی بد دهان می شود؟
با همه ویژگی های مثبت و مزایای بسیار جذاب زیبایی و درمانی که ایمپلنت برای فرد دارد، برخی عوارض و مشکلات جانبی نیز در مواردی بروز پیدا می کند. زمانی که یک یا چند دندان از دست می رود، بهترین روش درمانی ایمپلنت و همان کاشت دندان است اما باید از محدودیت ها و عوارض مختلف آن آگاه بود. یکی از مشکلاتی که در برخی افراد بوجود می آید بوی بد دهان است که تحت عوامل زیر ایجاد می گردد:
۱- باقی ماندن مواد غذایی در ایمپلنت دندان
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در بالاترین سطح ممکن سبب می شود مقداری از غذا و خوراکی استفاده شده در محل دندان کاشته شده باقی بماند و محیط مناسبی برای رشد باکتری و ایجاد عفونت فراهم گردد. باقی ماندن غذا همراه با بوی بد دهان خواهد بود. این مشکل با رعایت درست و اصولی بهداشت دهان و دندان قابل حل است. حتما از نخ دندان به صورت روزانه استفاده کنید و خمیر دندان مخصوص دندان های ایمپلنت شده تهیه کنید.
همچنین بخوانید: حساسیت دندان چیست
۲- تشکیل پلاک در محل دندان کاشته شده
ایمپلنت ها نیز مانند هر دندان طبیعی بعد از مدتی مستعد تجمع باکتری و تشکیل پلاک بر روی سطح خود هستند. تشکیل پلاک به صورت ذره ذره و پیوسته پیش می رود و مانند باقی ماندن غذا موردی نیست که با یک بار نظافت نکردن دهان قابل مشاهده باشد.
پس اگر سهل انگاری در بهداشت دهان و دندان رخ دهد، زمانی متوجه این پلاک ها خواهید شد که دیگر کاری جز مراجعه به متخصص از شما بر نمی آید. ایجاد پلاک همراه با تحلیل لثه، عفونت و بوی بد دهان را به همراه خواهند داشت. دهانشویه های حاوی فلوراید برای جلوگیری از تشکیل پلاک بعد از کاشت دندان بسیار اثر گذار هستند.
۳- تشکیل عفونت در ایمپلنت دندان
در دندان های طبیعی، کانال ریشه دندان و لثه اطراف آن دچار عفونت می شود، برای ایمپلنت ها هم امکان ایجاد عفونت وجود دارد، اما پایه ایمپلنت دچار خراب شدن و عفونی شدن نمی گردد و فقط در مورد بافت لثه ای که پایه درون آن قرار دارد، عفونت رخ می دهد. اگر پایه ایمپلنت به خوبی فیکس و ثابت نشده باشد، شرایط فک مناسب استفاده از ایمپلنت نبوده باشد، ایمپلنت بعد از مدتی لق شود و … محیط برای ایجاد عفونت مستعد می گردد.
باکتری ها وارد فضای بین پایه ایمپلنت و بافت لثه می گردند و به مرور عفونت رخ می دهد. در مواردی که به موقع این عفونت تشخیص داده نشود، درمان ایمپلنت به طور کامل شکست می خورد و نیاز به درمان های مکمل و ثانویه برای دندان خواهد بود. عفونت ایجاد شده در ایمپلنت باعث بوی بد دهان می گردد.
۴- شکستگی و آسیب در تاج دندانی ایمپلنت
تاج دندان ایمپلنت شده در جویدن غذا و مواد خوراکی به فرد کمک می کند. در صورتی که تاج دچار ترک، شکستگی و هرگونه آسیب دیگری شود، در زمان جویدن غذا، مواد به درون آن نفوذ می کند و باقی می ماند. مواد باقی مانده در تاج دندان کم کم فاسد می شود و بوی بدی را در دهان ایجاد می کند. برای از بین بردن بوی ناشی از شکستگی تاج دندان، نیاز است به متخصص مراجعه کنید و تاج دندان ایمپلنت شده را مجدد ترمیم یا جایگزین کنید.
درمان بوی بد دهان بعد از ایمپلنت
با توجه به اینکه چه عاملی باعث ایجاد بوی بد در دهان شده باشد، شرایط درمان آن و از بین بردن کامل بوی دهان راهکارهای متفاوتی دارد. اولین و مهمترین روش رعایت بهداشت دهان و دندان است. اگر بهداشت دهان و دندان در بالاترین سطح ممکن باشد، باقی ماندن غذا و ایجاد عفونت در دندان ایمپلنت شده رخ نمی دهد و بوی بد دهان نیز وجود نخواهد داشت. در زیر به تعدادی از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از بوی بد دهان بعد از ایمپلنت و یا درمان آن اشاره شده است:
۱. حفظ بهداشت دهان و دندان : استفاده از خمیر دندان و مسواک مناسب بعد از وعده های غذایی و خوردن میوه و تنقلات، بهترین کمک را برای حفظ بهداشت دهان به فرد می دهد. بین دو تا سه بار در روز دندان ها را مسواک بزنید. سطح زبان، اطراف دهان و روی تاج دندان ها را نیز تمیز کنید تا هیچ گونه باکتری فعالی در محیط دهان باقی نماند.
۲. استفاده از نخ دندان و دهانشویه : برخی مواد غذایی ممکن است با مسواک از لای دندان ها خارج نشوند. نخ دندان برای این کار بسیار موفق عمل می کند. در نهایت برای پاکسازی محیط دهان و دندان ها از هرگونه باکتری استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید (فلوراید تراپی) توصیه می گردد.
همچنین بخوانید: علت تغییر رنگ در دندان ها
۳. عدم خوردن خوراکی های سفت و سخت: غذا، میوه و تنقلات سفت و سخت سبب می شوند که به تاج دندان ایمپلنت شده آسیب وارد شود و حتی باعث ترک و شکستگی آن شوند. پس از خوردن این موارد و فشار آوردن به دندان جلوگیری کنید تا مواد غذایی به درون دندان نفوذ نکنند.
۴. انجام معاینات دوره ای : برخی عفونت ها و یا ایجاد پلاک ها به راحتی توسط فرد قابل تشخیص نمی باشند و حتما باید به صورت دوره ای متخصص دندان ها را معاینه کند تا اگر هرگونه مشکلی وجود داشت زود تشخیص داده شود و برای درمان اقدام صورت پذیرد.
۵. عدم مصرف دخانیات و نوشیدنی های مضر : مصرف سیگار و سایر مواد مخدر و همچنین مصرف مواد الکلی، نوشیدنی های گاز دار و … باعث آسیب به مینای دندان و بافت اطراف پایه ایمپلنت می شوند. این موارد نه تنها دندان را عفونی می کنند که موجب می گردند تغییر رنگ دندان زودتر از شرایط معمول رخ دهد و تاج دندان زرد و تیره شود.
استفاده از خوشبو کننده های دهانی، قرص های مخصوص، آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از عفونت و … نیز در درمان بوی بد دهان بعد از ایمپلنت دندان کمک می کنند.
راه های پیشگیری از عفونت ایمپلنت دندان و بوی بد دهان
با کمک ایمپلنت می توان جای خالی دندان های از بین رفته را پر کرد و علاوه بر اینکه در خوردن غذا کمک زیادی به فرد می شود، در ایجاد زیبایی، افزایش اعتماد به نفس و همچنین درست صحبت کردن نیز اثر گذار است. با همه این مزایا، ایمپلنت ها نیاز به مراقبت و حساسیت بسیار بالایی دارند. این مراقبت ها امور پیچیده ای نمی باشند و با انجام موارد زیر می توانید از عفونی شدن دندان ایمپلنت شده و در نهایت از ایجاد بوی بد دهان جلوگیری کنید:
- استفاده از نخ دندان بعد از وعده های غذایی
- بعد از وعده های غذایی مسواک زدن را از یاد نبرید.
- در هفته دو الی سه بار از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
- به صورت دوره ای به متخصص مراجعه کنید تا معاینات و پیشگیری ها انجام شود و حتما نگذارید که شرایط دندان وخیم باشد.
- از خوردن هرگونه خوراکی و غذای سفت و سخت خود داری نمایید.
- عاداتی مانند دندان قروچه و … اگر دارید برای درمان آن به متخصص مراجعه نمایید.
بیشتر بخوانید: مضرات فلوراید برای بدن
اسم قرص برای رفع بوی بد دهان
برخی افراد با انجام درمان های مختلف و پیشگیری های توصیه شده بازهم مشکل بوی بد دهان را دارند. در این وضعیت توصیه می شود که به متخصص مراجعه شود. علاوه بر درمان های تخصصی که دندانپزشکان انجام می دهند.
برخی داروها و قرص ها برای از بین بردن بوی بد دهان نیز تجویز می گردد که شامل اشتوتزن، لاکتوگام، مترونیدازول، رانیتیدین، سایمتیدین، کلرهگزیدین و دی اکسید کلر می باشند. این داروها با توجه به منشا بوی بد دهان تجویز می شود و از مصرف خودسرانه آن حتما بپرهیزید.