طبق گفته انجمن آکادمی پوست آمریکا، ریزش روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو طبیعی است، زیرا موهای قدیمی میریزند و موی جدید از همان فولیکولهای رشد میکنند. با این حال، گاهی اوقات ریزش مو میتواند با سرعت بیشتری اتفاق بیفتد. چنین حالتی نگرانکننده و غیرطبیعیست و نیاز به درمان، رفع و پیشگیری دارد. در این مقاله با در نظرگرفتن علت، علائم و روشهای پیشگیری از درمان نازک شدن مو در آقایان و خانمها، به معرفی موثرترین راهکارهای درمانی میپردازیم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
عواملی که موجب ریزش مو میشوند عبارتند از:
- کهولت سن و کند شدن رشد موها با افزایش سن
- ابتلا به انواع بیماری خودایمنی مثل آلوپسی آرئاتا یا طاسی منطقهای
- آلوپسی سیکاتریسیل یا اسکارینگ؛ بیماری که موجب از بینرفتن دائمی و غیرقابل جبران فولیکولهای مو میشود.
- سرطان
- زایمان
- کراتین، رنگ بدون تقویت مو و انواع فر دائمی یا موقت
- کشیدن یا کندن مو ناشی از استرس یا مدل موی سفت و محکم
- تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی، بارداری ویا تیروئید
- ابتلا به بیماریهای پوستی که کف سر را هم درگیر میکنند؛ پسوریازیس یا دیگر انواع عفونتهای پوستی
- کمبود مواد معدنی و ویتامینها مثل آهن، روی، بیوتین یا انواع پروتئینها
- مسمومیت با آرسنیک، جیوه یا لیتیوم
- مصرف افراطی سلنیوم و یا ویتامین A
تشخیص علت نازک شدن مو
علت کم پشت شدن موی سر با مطرح کردن چند سوال از سوی پزشک متخصص پوست و مو انجام میشود:
- آیا از یک برنامه رژیم غذایی سالم و غنی پیروی میکنید؟
- آیا به انواع بیماریهای زمینهای مبتلا هستید؟ سابقه ابتلا دارید؟
- آیا طاسی یا ریزش مو در خانواده شما عادی است یا شما اولین نفر هستید؟
- آیا یکی از انواع خانواده به بیماری خاصی با عارضه ریزش مو مبتلاست؟
در برخی موارد پزشک نمونهای از مو یا پوست سر به آزمایشگاه ارسال میکند. در برخی موارد آزمایش خون برای بررسی میزان هموگلوبین یا مواد معدنی داخل خون تجویز میشود.
درمان نازکی مو
نازکی مو یا کم پشت شدن موها علل ژنتیکی یا محیطی دارند. در هر دو صورت قابل درمان است. اگر ریزش ناشی از عوامل ژنتیکی باشد معمولا نیاز به مداخله پزشک است و روشهای پیشگیرانه بیشتر پاسخگو هستند. اگر هم متوجه ریزش موی بیشتر نسبت به قبل شدید میتوانید از روشهای درمانی که در ادامه ارائه میدهیم استفاده کنید.
۱. درمان نازکی مو با شامپوی پرپشت کننده
برای موهای نازک از چه شامپویی استفاده کنم؟ بهترین شامپو ایرانی برای پرپشت شدن موی سر از برند لافارر، فولیکا، سان سیلک، سریتا و نئودرم قابل تهیه هستند. این شامپوها ساخت داخلی یا خارجی هستند و برای خانمها یا آقایان قابل استفاده هستند. برای دریافت بهترین نتیجه باید طبق دستورالعمل پزشک و در یک بازه زمانی مشخص از آنها استفاده کنید.
۲. بهترین قرص برای ضخیم شدن
ماینکوسیدیل و فیناستراید دو داروی تجویز و مورد تایید سازمان غذا و دارو هستند و برای درمان ریزش موی ژنتیکی تجویز میشوند.
۳. ماینکوسیدیل برای درمان ریزش
این دارو به صورت محلول ۲٪ و ۵٪ قابل تهیه است. پس از یک دوره مصرف این محلول بین ۶ ماه تا ۱۲ ماه زمان برای رشد موها نیاز است. این دارو به صورت موضعی در نقاطی که ریزش دارد انجام میشود. قطع دارو در دوره مصرف موجب ریزش میشود. عوارض استفاده از این دارو شامل التهاب پوستی خفیف تا شدید، تحریکات پوستی و یا رشد مو در صورت یا دیگر نقاط بدن میشود.
همچنین بخوانید: آزمایش های ریزش مو
۴. درمان ریزش مو با فیناستراید
این دارو برای افرادی که از ماینوکسیدیل نتیجه نگرفتهاند تجویز میشود. برای افراد در سنین بین بلوغ تا یائسگی و خانمها و آقایان قابل تجویز است. این دارو به صورت قرص خوراکی و دوز یک میلی گرم در روز استفاده میشود. بزرگ شدن سینه در آقایان، اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی از عوارضی است که آقایان پس از مصرف تجربه میکنند.
۵. درمان نازک شدن موی سر زنان با روغن تراپی
ماساژ کف سر با روغن علاوه بر تقویت فولیکولهای رشد مو موجب افزایش گردش خون در سر و رشد طبیعی میشود. دقت کنید که این نوع روغن به صورت خوراکی تاثیرگذاری زیادی ندارد و باید با ماساژ اصولی و مستمر به نتیجه مدنظر برسید. برخی از موثرترین روغنها عبارتند از:
- روغن نعناع: تاثیر روغن نعناع نسبت به جوجوبا، آب نمک و مینوکسیدیل حدودا سه درصد بیشتر است. برای دریافت نتیجه باید ۴ هفته و هر هفته یک بار از روغن نعناع استفاده کنید.
- روغن رزماری: روغن و اسپری رزماری هر دو قابل استفاده هستند، به شرطی که به درستی کف سر را ا نوک انگشتان ماساژ دهید.
روغن آویشن، نارگیل، بادام، ماکادمیا، جوجوبا، آرگان و ماکادمیا هم کمککننده هستند.
۶. تغذیه مناسب برای درمان نازک شدن مو
برای داشتن موهای پرپشت و سالم توجه به تغذیه اهمیت بسیار ویژهای دارد. سوءتغذیه و کمبود انواع ویتامینها و پروتئینها موجب نازک شدن، ریزش و طاسی مو میشود. برخی از مواد معدنی و مغذی که برای پرپشت شدن و پیشگیری از ریزش مو ضروری هستند عبارتند از:
- پروتئین
- آهن
- روی
- ویتامین D3 یا نیاسین
- ویتامین D
- اسیدهای چرب
- بیوتین
- سلنیوم
موهای ضعیف و شکننده، خشکی پوست سر و کف سر، موهای کدر و بدون درخشش همگی ناشی از تغذیه نادرست هستند. به گفته محققین رژیم غذایی سرشار از این مواد یا مصرف مکملهای آنها به شادابی و استحکام موها کمک بسیار زیادی میکند.
برای ریزش موها چه بخوریم؟
برای ضخیم شدن موها میتوان از راهکارهای خانگی و طب سنتی هم استفاده کرد. البته باید دقت کنید که قبل از انجام آنها بهتر است از پزشک مشورت گرفته و حتما تست حساسیت انجام دهید. درمان خانگی این مشکل بیشتر روی تغذیه سالم و مراقبتهای مستمر در یک بازه زمانی نسبتا طولانی تمرکز دارد.
رژیم غذایی سرشار از پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی علاوه بر سلامت بدن روی شادابی پوست و مو هم تاثیر دارند. مواد غذایی که موجب پرپشت شدن موها و قطع ریزش مو میشوند عبارتند از:
ماده معدنی برای رشد موها | منابع تامین مواد مغذی |
سلنیوم | آجیل و انواع مغزها، جگر، ماهی تون، خاویار و میگو، سبوس گندم و جوانه گندم |
امگا ۳ | ماهیهای چرب، گردو، سویا، تخم کتان، برنج قهوهای و تخم مرغ |
بیوتین (ویتامین B7 ) | تخم مرغ، مغز و دانههای روغنی، موز، قارچ، کلم بروکلی، جگر و حبوبات |
ویتامین D | لبنیات، غذاهای دریایی، تخم مرغ، جگر و غذاهای غنی شده |
۷. درمان نازک شدن موی سر مردان با ماساژ
ماساژ ملایم کف سر با نوک انگشتان موجب افزایش جریان خون در سر میشود. میتوانید این کار را با انواع روغنهای گیاهی یا شامپوهای درمانی انجام دهید.. روغن ماکادمیا، روغن نارگیل، اسطوخودوس، بادام، روغن نارگیل و روغن نعناع میتوانند کمک زیادی به رویش مجدد موی از دست رفته کنند. ماساژور کف سر ابزار خوبی برای ماساژ اسکالپ سر است. این روغنها را هفتهای یک بار و نیم ساعت تا یک ساعت قبل از حمام استفاده کنید.
۸. درمان آن با رفع استرس
برای درمان استرس میتوانید علاوه بر سبک زندگی سالم، ورزش، و مدیتیشن به سراغ طب سوزنی، هیپنوتراپی و روان درمانی هم بروید. ابتلا به انواع وسواسها، و شستن افراطی مو و کندن مو ناشی از استرس با کمک مشاور و روان درمانی قابل درمان هستند. چراکه برای رفع ریزش مو میتوانید به سراغ علت رفته و به درمان ریشهای آن بپردازید.
همچنین بخوانید: بهترین مراکز فیلر مو در تهران
۹. درمان نازک شدن مو با طب سنتی
برای درمان کم پشت شدن مو میتوانید از روشهای درمانی سنتی زیر استفاده کنید. هر یک از این روشها فواید خاص خود را برای موهای شما دارند:
- آب پیاز و تحریک فولیکولهای مو برای رشد بیشتر و سریعتر
- کافئین و تاثیر روی رشد و تکثیر سلولهای موی سر
- پروسیاندینها و آنتیاکسیدانهای موجود در سیب، انگور و دارچین
- ژل سیر و خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی
- جنسینگ و تاثیر روی رشد و ضخامت ریشه مو
این روشهای درمانی به عنوان درمان مکمل و کمکی استفاده میشوند و نتیجه ۱۰۰ درصد و قطعی ندارند. درمان ریشهای و یافتن علت ریزش مو برای رفع کامل آن اهمیت زیادی دارد.
راه های جلوگیری از نازک شدن مو
مهمترین اصل در مراقبت از پوست و مو سبک زندگی سالم و عادات سالم است. توجه به تغذیه و عدم استعمال دخانیات و الکل، استفاده کم از لوازم آرایشی و حرارتی مو، برس زدن اصولی، استفاده از شانه چوبی به جای پلاستیکی، سفت نکشیدن موها و مصرف مکلملهای ویتامینی. دقت به علائم ریزش مو و مراجعه به موقع به پزشک متخصص برای پیشگیری از ریش مو ضروری است.
چه زمان به پزشک پوست و مو مراجعه کنیم؟
در اغلب موارد نازک شدن مو مشکل نگرانکنندهای نیست و با رعایت تغذیه، مدیریت استرس و سبک زندگی سالم رفع میشود. کم پشت شدن مو در اغلب موارد روی زیبایی و اعتمادبه نفس افراد تاثیرگذار است. حال در برخی موارد مشکل جدی بوده و نیاز به درمان پزشکی دارد. اگر علائم زیر را مشاهده کردید به متخصص پوست و مو مراجعه کنید:
- ریختن تکهای یا سکهای مو
- لکههای طاسی روی موی سر
- ریزش مو همراه با سوزش و خارش
- ریزش ناگهانی، غیرمنتظره و شدید مو
همانطور که مشاهده میکنید در صورتی که نازک شدن به شکلی باشد که در یک بازه زمانی کوتاه تغییر قابل توجهی ایجاد کند، نیاز به پیگیری سریع دارد. در برخی موارد هم مشکلات پوستی کف سر موجب ریزش موی شدید میشود.
کلام پایانی
افزایش سن موجب ضعیف و نازک شدن موی سر میشود. گاهی علت ریزش ابتلا به بیماری، استرس، سبک زندگی ناسالم و یا عوارض دارویی است. علت این مشکل هر که که باشد قابل درمان و مدیریت است. برخی داروها، شامپوها و حتی روشهای خانگی موجب استحکام و رویش مجدد مو میشوند. اگر با انجام روشهای خانگی نتیجه مدنظر را دریافت نکردید حتما به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.