آیا تا به حال چنین چیزی داشتهاید که به نظر میرسد به جایی برخورد نکردهاید، اما روی پای شما کبودی وجود دارد؟ اگر این مورد گهگاهی رخ دهد و دیگر چیزی شما را آزار ندهد، ارزش ندارد به این موضوع اهمیت خاصی بدهید. اما اگر ظاهر کبودیها عادی شده باشد و فقط روی پاها نباشد، این یک علامت هشداردهنده است که میتواند نشاندهنده مشکلاتی در سلامتی باشد.
در حالت طبیعی عروق، کبودیها فقط ظاهر نمیشوند. بنابراین، در صورت مشاهده چنین علائمی، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید با تماس با دکتر آسپرین، با پزشک متخصص مشورت کنید.
برای عملکرد طبیعی سیستم عروقی، مهم است که:
- لولههای عروقی صاف، به خوبی کشیده شده و با تغییر در شدت جریان خون فشرده شده باشند.
- خون، سیالیت تجویز شده را داشته باشد.
- کلسترول روی دیواره رگهای خونی رسوب نکند.
در ادامه مطلب با دکتر آسپرین همراه باشید تا به بررسی علل کبودی بی دلیل بدن بپردازیم.
چه چیزی باعث کبودی ناگهانی میشود؟
- کمبود ویتامینها و مواد معدنی
این شاید سادهترین توضیح باشد.
- ویتامین C
- ویتامین PP، B3
- ویتامین E
- ویتامین P
- ویتامین B5
- منیزیم
- کلسیم
- پتاسیم
- فلز روی
- فلز مس
با کمبود این ویتامینها و عناصر ریز، خاصیت ارتجاعی دیواره رگهای خونی کاهش یافته و شکنندگی آنها افزایش مییابد. اغلب، چنین کبودیهایی در بهار ظاهر میشوند.
- سن
با افزایش سن، پوست مقداری از لایه چربی محافظ خود را از دست میدهد که مانند بالش در برابر ضربه و افتادن محافظت میکند. علاوه بر این، با کاهش سرعت تولید کلاژن، پوست نازکتر میشود. این بدان معنی است که معمولا برای ایجاد کبودی نسبت به زمانی که جوانتر بودید، نیروی بسیار کمتری لازم است.
- واسکولیت هموراژیک
این بیماری عروقی منجر به هزاران کبودی ریز میشود و بیشتر روی ساق پاها به چشم میآیند که انگار مثل فلفل قرمز پاشیده شدهاند. کبودی ها نتیجه نشت خون از مویرگهای کوچک است.
- اختلالات خونی
اختلالات خونی مانند هموفیلی و لوسمی میتوانند باعث کبودی غیرقابل توضیح شوند، معمولا به این دلیل است که خون به درستی لخته نمیشود. اگر اغلب دچار کبودی شدید و بدون دلیل شدهاید، توصیه میشود برای رد چنین اختلالاتی به پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر به طور ناگهانی ظاهر شدهاند.
- دیابت
اگر مبتلا به دیابت هستید، اغلب در جایی که پوست با سایر قسمتهای بدن تماس پیدا میکند، ممکن است دچار لکههای تیره رنگ شوید، این لکهها ممکن است با کبودی اشتباه گرفته شوند، اما در واقع به دلیل مقاومت به انسولین هستند.
- استرس بیش از حد در تمرین
تنش بیش از حد عضلانی، مانند هنگام بلند کردن وزنههای سنگین، میتواند منجر به پارگی رگهای خونی و کبودی شده و این کبودی همچنین میتواند باعث پارگی میکروسکوپی در بافت عضلانی شود. علاوه بر این، اگر تمرین یا ورزش شدید انجام میدهید، ممکن است ورمها و آسیبهای جزئی داشته باشید که باعث کبودی شود، اما آنها را به یاد نیاورید.
- استفاده از برخی داروها
داروهایی مانند آسپرین، داروهای ضدانعقاد و داروهای ضدپلاکت باعث کاهش لخته شدن خون و افزایش احتمال کبودی میشوند. همچنین داروهایی مانند آسپرین، پردنیزولون، داروهای ضدبارداری خوراکی و سایر موارد نیز میتوانند رگهای خونی را ضعیف کرده و احتمال کبودی را افزایش دهند.
- وراثت
اگر بستگان نزدیکی دارید که به راحتی کبود میشوند، ممکن است شما نیز مستعد آن باشید (اگرچه معمولا اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از تسلیم شدن در برابر این تمایل ژنتیکی بالقوه انجام دهید).
- پوست رنگ پریده
رنگ پریدگی به این معنی نیست که شما مستعد کبودی هستید، بلکه فقط هر کبودی برای شما بیشتر از افرادی که پوست تیرهتری دارند، قابل مشاهده است.
- آسیب خورشید
در حالی که بدن برای تولید ویتامین D (و دریافت فواید اضافی) به قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیاز دارد، قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، به خصوص زمانی که منجر به سوختگی شود، میتواند باعث شود پوست کشش و انعطافپذیری خود را از دست بدهد. این به نوبه خود کبودی را آسانتر و قابل مشاهدهتر میکند.
- کمبود پلاکت
این یک بیماری خونی است که در آن انعقاد خون مشکل دارد. محلیسازی کبودیها در این مورد به پاها محدود نمیشود و آنها میتوانند در سایر قسمتهای بدن ظاهر شوند. برای تشخیص این بیماری کافی است یک آزمایش خون انجام دهید. درمان فقط میتواند توسط پزشک انجام شود.
- کاهش استحکام بافت همبند
کبودیها در این مورد حتی با یک فشار جزئی روی پوست، میتوانند ظاهر شوند. همچنین شکنندگی بیش از حد رگهای خونی و کشش ناکافی آنها وجود دارد و فقط در یک مرکز تخصصی قابل تشخیص است و شاید نیاز به آزمایش ژنتیک باشد. اگر تشخیص به درستی انجام شود، شکنندگی عروق اغلب با کمک داروهای خاص تجویز شده توسط متخصص برطرف میشود.
- رگهای واریسی
وریدهای واریسی میتوانند نه تنها منجر به کبودی، بلکه منجر به تشکیل یک شبکه عروقی نیز شوند.
در این صورت احساس سنگینی در پاها، تورم اندامها، تورم رگها نیز وجود دارد. هنگامی که این مشکل شناسایی میشود، به عنوان کنترل آنها کارهایی باید انجام شود:
- مصرف داروهای خاصی که تون رگها را افزایش میدهند.
- اسکلروتراپی (چسباندن رگهای خونی به دلیل تزریق زیرجلدی دارو).
- پیراهن مخصوص که از تون ماهیچهها و رگها پشتیبانی میکند.
- اختلالات سیستم ایمنی
این بیماری در اثر اختلال در عملکرد سیستم ایمنی ایجاد میشود که در آن سلولهای عروق خونی به عنوان خارجی شناخته میشوند. در این حالت بدن آنتیبادیهایی تولید میکند که دیواره رگهای خونی را از بین میبرد. این فرآیند منجر به ایجاد کبودی ناگهانی میشود.
در صورت مشاهده کبودی های بی دلیل بدن، به هیچ عنوان نگران نشوید. دکتر آسپرین همراه همیشگی شما خواهد بود. میتوانید با یک تماس، با دکتر آسپرین علائم خود را در میان بگذارید و با پزشک متخصص مشورت کنید.