انواع جراحی ستون فقرات

جراحی ستون فقرات برای درمان چه مشکلاتی به کار می رود؟

ستون فقرات متشکل از ۳۳ استخوان است که توسط رباط‌ها و ماهیچه‌ها به هم متصل شده‌اند. تمام فعالیت‌های روزمره افراد زمانی قابل انجام است که ستون فقرات در سلامت کامل باشد؛ در غیر این صورت باعث درد، سختی و آزردگی‌خاطر فرد می‌شود. بروز حوادث غیرمنتظره مثل تصادف، فشار به بدن در صورت فعالیت سنگین زیاد و افزایش سن می‌تواند منجر به بروز انواع اختلالات و ناهنجاری‌ها در افراد شود؛ در این مواقع نیاز به دخالت پزشکان و متخصصان و در برخی مواقع جراحی ستون فقرات برای بهبود شرایط جسمانی فرد است.

اطلاعیه

جراحی ستون فقرات چه ریسک‌ها و خطراتی دارد؟ چه کسانی نیاز به جراحی ستون فقرات دارند؟‌ این جراحی برای درمان چه نوع مشکلاتی به کار می‌رود؟ نحوه تشخیص، روش‌های انجام و مراقبت‌های قبل و بعد از عمل شامل چه مواردی می‌شود؟ در این مطلب به تمام نکات مرتبط با جراحی ستون فقرات پاسخ داده‌ایم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

جراحی ستون فقرات برای درمان چه مشکلاتی به کار می رود؟

بسیاری از مشکلات مرتبط با کمر، گردن و ستون فقرات با مصرف داروهای خاص و فیزیوتراپی قابل درمان است. اگر درد ناحیه کمر، گردن و نخاع با این روش‌ها بهبود نیابد و یا فرد در حال تجربه یکی از مشکلات زیر باشد، نیاز به انجام جراحی ستون فقرات توسط پزشک متخصص بررسی می‌شود:

  • انواع آرتریت
  • اختلال سیاتیک
  • بروز تومور نخاعی
  • تنگی کانال نخاعی
  • تنگی مجرای فورامینال
  • میلوپاتی یا نخاع آسیب دیده
  • فشردگی عصب و یا طناب نخاعی
  • ضعف حرکتی در دست ها و پاها
  • سندرم مفصل پاست یا آرتروپاتی فاست
  • بی اختیاری در کنترل ادرار یا مدفوع (کنترل مثانه)
  • فشار یا آسیب شدید به ریشه های عصبی یا نخاع
  • اسکولوزیس (کج پشتی) یا انحنای غیرطبیعی در ستون فقرات
  • درد ناحیه کمر و گردن به دلیل مشکلات مرتبط با ستون فقرات
  • درد و اختلال در ناحیه بازو و پا به علت مشکلات مرتبط با عصب
  • بیماریهای مرتبط با دیسک؛ دژنرایتو، فتق دیسک کمر یا گردن، برآمدگی دیسک

انجام جراحی ستون فقرات طبق تشخیص پزشک متخصص مغز و اعصاب می‌تواند این مشکلات مرتبط را (به شرط رعایت نکات مراقبتی پس از عمل) برطرف نماید. پس می‌توان گفت رفع مشکلات مرتبط با کمر، گردن و بازوها از جمله مزایای جراحی ستون فقرات به حساب می‌آیند.

انواع بیهوشی در جراحی ستون فقرات

چگونگی انجام انواع عمل ستون فقرات

عمل خارج کردن دیسک گردن و کمر با یکی از سه روش بیهوشی یعنی بی‌حسی موضعی، بی‌حسی نخاعی و بیهوشی کامل انجام می‌شود. برای خارج کردن دیسک بیرون زده، حدودا یک تا دو ساعت زمان احتیاج است. بیمار روی شکم دراز می‌کشد؛ پس از تزریق بی‌حسی، دو حفره در قسمت تحتانی شکم ایجاد می‌شود. عضلات کنار زده شده و مهره‌ها تراشیده می‌شوند. پس از دسترسی به عصب‌ها، اعصاب درگیر شناسایی شده و دیسک خارج می‌شود. در نهایت مهره‌ها به هم جوش داده می‌شوند (فیوژن مهره‌ها) یا دیسک مصنوعی، کاشته می‌شود.

توجه: احتمال موفقیت در این جراحی ۹۰٪، احتمال عود بیماری به این روش تقریبا کمتر از ۱۰٪ و به روش لیزر حدودا ۴۰٪ است.

تشخیص بیماری های ستون فقرات

تشخیص بیماری ستون فقرات، با معاینه فیزیکی، بررسی سوابق بیماری و همچنین پرسش و پاسخ درباره شدت و نحوه آغاز علائم آغاز می‌شود. در صورت وجود علائم رایج، پزشک متخصص سوالات را دقیق‌تر کرده و به بررسی دامنه حرکتی، رفلکس‌ها (واکنش‌های غیرارادی)، واکنش به محرک‌های حسی و همچنین اطلاع درباره میزان و شدت درد می‌پردازد.

برای اطمینان از روند ارزیابی و تشخیص درست، پزشک متخصص آزمایش‌های زیر را تجویز می‌کند:

  • میلوگرافی: پیداکردن محل ناهنجاری نخاع
  • الکترومیوگرافی: یافتن ریشه عصبی ایجادکننده درد
  • دیسکوگرام: ایجاد فشار با تزریق رنگ به دیسک برای بررسی درد
  • سی تی اسکن: تصویربرداری چند مقطعی از ستون فقرات با ثبت تصویر از بدن
  • ام آر ای: ارزیابی دقیق ساختار و اعصاب ستون فقرات (نمای کلی، ارتفاع، نحوه قرارگیری و آب)

بیشتر بدانید: دستورالعمل های قبل از انجام سی تی اسکن

یکی یا چند مورد از روش‌های تشخیصی ارائه‌شده توسط پزشک متخصص در بیمارستان تجویز و انجام می‌شود. سپس پزشک با بررسی نتایج حاصل و مشورت تیم متخصصان و جراحان، نیاز یا عدم نیاز به جراحی ستون فقرات را با بیمار مطرح می‌کند.

روش های جراحی ستون فقرات

جراحی ستون فقرات به چه روش هایی صورت می گیرد؟

جراحی ستون فقرات به روش های مختلفی انجام می‌شود، در ادامه این تکنیک‌های جراحی را به دو دسته کلی تقسیم می‌کنیم که نحوه انجام هر یک متفاوت است.

  • روش کم تهاجم: این روش جراحی، حداقل تهاجم (MIS) هم نام دارد، به کمک لیزر و آندوسکوپ انجام می‌شود. ناحیه برش‌خورده و نتیجتا زخم کوچکتر است و دوره نقاهت کوتاهتر و مراقبت بعد از عمل راحت‌تری دارد.
  • جراحی باز: در این روش، جراح متخصص یک برش گسترده و بزرگ در محل ایجاد می‌کند و جراحی‌های لازم را انجام می‌دهد. این روش زخم بزرگتر و نتیجتا دوره نقاهت طولانی‌تری دارد.

توجه: انتخاب بهترین روش جراحی، توسط متخصص مغز و اعصاب انجام می‌شود. پزشک طیف وسیعی از فاکتورها را هنگام انتخاب روش جراحی ستون فقرات در نظر می‌گیرد. از سوی دیگر، جراحی با اهداف مختلفی انجام می‌شود؛ مثلا برای تثبیت ستون فقرات و یا کاهش درد یا فشار نواحی گردن و کمر به علت مشکلات سلامتی مختلف یا بیماریهای مختلف در این نواحی.

همچنین بخوانید : علت بروز انواع کمردرد چیست؟

۱- جراحی ستون فقرات کم تهاجمی

جراحی ستون فقرات کم تهاجمی روشی است که با نام جراحی آندوسکوپی و (MIS) هم شناخته می‌شود. در این روش، یک برش کوچک به اندازه ۲۵ میلی‌متر ایجاد می‌کنند. سپس به کمک ابزارهای منقبض‌کننده و آندوسکوپ جراحی را پیش می‌برند. دوره نقاهت این بیماری کوتاهتر است، با حداقل آسیب به عضلات اطراف ستون فقرات همراه است و بیمار متحمل درد بسیار کمتری نسبت به دیگر روش‌های جراحی می‌شود.

۲- جراحی ستون فقرات دیسک یا تعویض دیسک

بیرون زدگی دیسک کمر، گردن و قفسه سینه یکی از رایج‌ترین بیماری‌های ستون فقرات است که در برخی موارد برای درمان نیاز به جراحی تعویض دیسک مصنوعی است. در این روش، یک دیسک مصنوعی جایگزین دیسک اصلی می‌شود. جراحی تعویض دیسک در صورت جواب ندادن جراحی فیوژن ستون فقرات انجام می‌شود و فشردگی طناب نخاعی و مشکلات ناشی از آن را برطرف می‌کند.

این بیماری دردهای گردن، بازو و کمر را تا ۹۰ درصد کاهش می‌دهد، به بیمارانی که به آرتریت مبتلا نیستند توصیه می‌شود و افراد مبتلا به دژنراتیو شدید به این نوع جراحی احتیاج دارند. دژنراتیو یک بیماری مرتبط با کمر و گردن و همراه با درد شدید است.

۳- عمل جراحی فیوژن ستون فقرات

عوارض انجام عمل جراحی ستون فقرات چیست؟

عمل جراحی جوش دادن ستون فقرات برای کاهش درد ناحیه ستون فقرات، درمان بیرون زدگی و انحنای دیسک و جلوگیری از ساییدگی مهره‌های متحرک انجام می‌شود. در این روش دو یا چند مهره مجاور به یکدیگر جوش داده می‌شوند تا ثبات ستون فقرات بیشتر شود. فشردگی اعصاب این نواحی، سرطان، انواع غده‌ها، ضربه یا شکستگی نخاع و تحرک بیش از اندازه مهره‌ها که باعث ساییدگی یا بدفرمی ستون فقرات شود از دیگر علل جوش دادن ستون فقرات است.

  • نکته: جراح متخصص برای متصل کردن مهره‌ها به هم از روش پیوند استخوان استفاده می کند. استخوان از بخشی از بدن خود بیمار جدا می‌شود که پیوند با موفقیت انجام شود.

۴- جراحی دیسککتومی و میکرودیسککتومی

جراحی دیسککتومی با هدف برداشتن دیسک بیرون زده یا بخش اتصالی بین مهره‌ها به منظور کاهش درد و فشار به اعصاب نخاعی انجام می‌شود. بدین ترتیب دسترسی به دیسک آسیب‌ دیده و خارج کردن قطعات بیرون‌زده راحت‌تر شده و فضای بین مجرای نخاعی افزایش می‌یابد. دیسککتومی از روش‌های جراحی کم تهاجم به حساب می‌آید.

۶- عمل جراحی لامینوتومی

لامینا یا قوس استخوانی مهره‌ها می‌تواند باعث فشردگی و فشار به اعصاب ستون فقرات شود. در این صورت، پزشک جراح با یکی از روش‌های جراحی لامینوتومی یا لامینکتومی فشار این بخش را رفع می‌کند. در جراحی لامینوتومی، بخیشی از قوس لامینا که نخاع را پوشانده برداشته می‌شود. در این نوع جراحی نسبت به لامینکتومی، استخوان کمتری برداشته می‌شود.

۷- عمل جراحی لامینکتومی

عمل جراحی لامینکتومی برای جراحی ستون فقرات

لامینکوتومی جهت برطرف کردن تنگی کانال نخاعی انجام می‌شود. در این روش، بخشی از لامینا (استخوان پشت مهره‌ها) برداشته می‌شود تا فشار وارده به اعصاب کاهش یابد. دوره نقاهت این نوع جراحی بین ۶ تا ۱۲ هفته است و درد قسمت‌های فوقانی بدن را هم تسکین می‌دهد.

نکته: لامینکتومی و لامینوتومی ممکن است در ترکیب با دیگر روش‌ های جراحی ستون فقرات انجام شوند.

۵- جراحی ستون فقرات با لیزر

یکی از مدرن‌ترین و موثرترین روش‌های جراحی ستون فقرات، به‌کارگیری لیزر در روند جراحی دیسک کمر یا مشکلات مرتبط با ستون فقرات است. لیزر برای برطرف کردن فتق دیسک، رباط حجیم‌شده، دیسک توراسیک و مشکلات مرتبط با دیسک گردن اشاره کرد.

دیسک‌ها، ساختار غضروفی و ارتجاعی دارند و عمدتا از آب تشکیل شده‌اند. هنگام جراحی ستون فقرات با لیزر، در ناحیه مدنظر یک برش ۲۵ میلی‌متری ایجاد می‌کنند، اندوسکوپ را وارد بدن کرده و به کمک تیغه متصل به آن دیسک مدنظر را برش می‌دهند. سپس آندوسکوپ که مجهز به لیزر است را به محل دیسک بریده‌شده وارد می‌کنند. لیزر با تولید انرژی گرمایی، آب موجود در دیسک را تبخیر می‌کند. بدین ترتیب، حجم آب دیسک کاهش می‌یابد، علائمی مثل درد، ضعف و بی‌حسی از بین می‌رود و فشار موجود در اعصاب درگیر برداشته می‌شود.

جراحی دیسک کمر با لیزر، یک روش کم تهاجم، کم عارضه و با دوره نقاهت کوتاه نسبت به دیگر روش‌های جراحی ستون فقرات به حساب می‌آید. بیمار پس از انجام جراحی و چند ساعت بعد، بلافاصله از بیمارستان ترخیص می‌شود. برخی از عوارض استفاده از این روش عبارتند از:

  • نشت مایع مغزی نخاعی و پارگی سخت شامه
  • آسیب به نخاع و اعصاب اطراف آن
  • خونریزی و عفونت خفیف

احتمال عود بیماری با روش لیزر، حدودا ۴۰٪ است. در صورت عود بیماری لیزر مجدد و روش‌های جراحی تهاجمی پیشنهاد می‌شود. میزان عود و احتمال آن به شدت بیرون‌زدگی دیسک کمر یا گردن هم مرتبط است.

مقالات مرتبط

۸- جراحی فاستکتومی

جراحی فاستکتومی یکی دیگر از روش‌های جراحی ستون فقرات است. برای درک بهتر این روش جراحی ابتدا باید با مفاصل فاست آشنا شویم؛ این مفاصل استخوان‌های ستون فقرات را به یکدیگر متصل می‌کنند. هر مهره از ستون فقرات توسط ۴ مهره فاست به دیگری متصل می‌شود. اعصاب ستون فقرات و نخاع از مفاصل فاست عبور کرده و به دیگر اندام‌های تحتانی و فوقانی متصل می‌شوند.

با افزایش سن، اصطکاک مفاصل افزایش یافته و بیماری را تحت عنوان آرتروپاتی فاست ایجاد می‌کند. این اختلال نوعی درد شدید را ایجاد می‌کند. در این حالت بخشی از استخوان لامینا برداشته می‌شود تا دسترسی به فاست راحت‌تر شود. سپس پزشک متخصص جراحی فاستکتومی را روی بیمار انجام می‌دهد.

۹- عمل جراحی فورامینوتومی

نوروفورامینا یا حفره فورامن، حفره‌های بسیار ریزی هستند که با رشته‌های عصبی نخاع مرتبطند. فتق دیسک یا آسیب به مهره‌ها منجر به فشار آمدن به آنها و نتیجتا تنگی فورامینال یا تنگی کانال نخاعی می‌شود. به کمک جراحی فورامینوتومی، علت تنگی این حفره‌ها بررسی شده و فشار وارده به آن کاهش می‌یابد. استخوان، بافت‌های اطراف و مواد دیسک ممکن است وارد این حفره‌ها شده و مشکلاتی ایجاد کنند.

جراحی ستون فقرات لغزشی برای درمان اسپوندیلولیستزیس یا لغزش دیسک ستون فقرات و جراحی ستون فقرات اسکولیوز برای درمان کج پشتی یا انحنای غیرطبیعی ستون فقرات انجام می‌شود. انتخاب بهترین روش جراحی ستون فقرات توسط تیمی از متخصصین و جراحان صورت می‌گیرد. در برخی از بیماران نیاز است از بیش از یک روش جراحی برای درمان مشکلات ستون فقرات بیمار بهره برد.

عوارض انجام عمل جراحی ستون فقرات

انواع جراحی های ستون فقرات کدامند؟

روشهای درمانی مختلف و انواع جراحی ها، عارضه‌های خاص خود را دارند که تا مدتی پس از درمان و عمل با شخص باقی می‌مانند؛ برخی از این عوارض رایج و طبیعی هستند و بیمار پیش از عمل با آنها آشنا می‌شود. بدین ترتیب شخص متقاضی عمل می‌داند که پس از جراحی باید چه انتظاراتی داشته باشد و چطور عوارض را کنترل کند. چند مورد از عوارض عمل جراحی ستون فقرات که به وفور در بیماران دیده می‌شوند عبارتند از:

۱- درد بعد از جراحی ستون فقرات

تا چند ساعت پس از عمل، درد شدیدی به ستون فقرات وارد می‌شود که با انواع مسکن‌های تزریقی قابل کنترل است. سپس شدت این درد کمتر شده اما تا حدودی حس می‌‌شود؛ در این حالت پزشک انواع مسکن‌های دهانی مثل ملوکسی‌کام، پردنیزولون، دیکلوفناک، ناپروکسن و یا تزریق دگزامتازون را تجویز می‌کند.

  • نکته: بیمار باید از مصرف خودسر این مسکن‌ها پرهیز نماید؛ این داروها اعتیادآور هستند.
  • نکته: کورتون‌ها (پردنیزولون و دگزامتازون) به صورت طولانی مدت عوارضی مثل اختلالات کلیوی، خونریزی داخلی دستگاه گوارش و پوکی استخوان را به دنبال دارند.

۲- عفونت در محل ایجاد برش

عفونت در محل ایجاد برش در جراحی ستون فقرات

عفونت یکی از عوارض احتمالی انواع جراحی‌ها من جمله جراحی ستون فقرات است. علائم عفونت به شکل قرمزی، تورم، خروج ترشحات چرکی از محل زخم و درد موضعی خود را نشان می‌دهد. البته با رعایت مراقبت‌های پس از عمل (ضدعفونی کردن محل جراحی و تعویض مرتب پانسمان‌)، احتمال عفونت به حداقل می‌رسد. افراد دیابتی و کسانی که داروهای استروئیدی مصرف می‌کنند بیشتر از دیگران در معرض عفونت قرار دارند. عفونت بعد از جراحی ستون فقرات با مصرف آنتی بیوتیک‌ها برطرف می‌شود.

۳- ترومبوز سیاهرگی خون

در این حالت، در رگ‌های پا لخته‌های خونی ایجاد می‌شود. فرد در این بخش‌ها ممکن است درد و تورم را تجربه کند.

۴- پارگی دورال

دورال کیسه آبی است که اعصاب ستون فقرات و طناب نخاعی را می‌پوشاند و به عنوان لایه محافظ عمل می‌کند. اگر این پارگی در طی جراحی ترمیم نشود موجب نشت مایع مغزی-نخاعی (CSF) پس از جراحی می‌شود. علائم این عارضه به شکل سرگیجه و سردرد هنگام ایستادن، تاری دید، حالت تهوع و استفراغ و وزوز گوش در بیمار دیده می‌شود.

چند عارضه نادر دیگر : آمبولی ریه، ضعف و سستی در یکی یا هر دو پا و آسیب به نخاع و اعصاب نخاعی از عوارض نادر جراحی ستون فقرات است.

اقدامات قبل از جراحی ستون فقرات

در صورت تجویز پزشک و انجام تمام معاینات لازم و پیمودن مراحل طی‌شده، نوبت به رعایت نکات قبل از جراحی ستون فقرات می‌رسد. در ادامه به این نکات اشاره می‌کنیم:

  • سابقه بیماری‌های جسمی مثل فشار خون، بیماری های کلیوی، دیابت و مشکلات تیروئیدی را به اطلاع پزشک برسانید.
  • در صورت ابتلا به دیابت، تا ۴۸ ساعت قبل از جراحی از مصرف داروهای خوراکی دیابت (به غیر از متفورمن) بپرهیزید؛ مصرف انسولین منعی ندارد.
  • داروهای ضددانعقاد خون از ۳ روز قبل و داروهای پلاویکس، ریواروکسابان و اسویکیس به مدت ۵ روز قبل عمل و وارفارین به مدت ۷ روز قبل از عمل مصرف نشوند.
  • در صورت سکته قلبی و مغزی به مدت ۶ ماه قبل عمل، به پزشک اطلاع دهید.
  • تمام مدارک بیمار و نتایج آزمایش‌ها و تصویربرداری‌ها همراه بیمار باشد.
  • آقایان برای دیسک گردن، ریش و سبیل را کاملا شیو کنند.
  • ناحیه مدنظر شیو شود و قبل عمل استحمام کنید.
  • از شب قبل باید ناشتا باشید.

مراقبت های پس از عمل جراحی ستون فقرات

اقدامات قبل از جراحی ستون فقرات

مراقبت های بعد از جراحی ستون فقرات در روند بهبودی و نقاهت تاثیر بسیار زیادی دارد. بیمار و مراقب بیمار باید تمام نکات لازم را در این خصوص بدانند و در رعایت تک تک آنها دقت کافی داشته باشند. در ادامه این نکات مراقبتی را به شکلی دسته‌بندی شده برای شما آماده کرده‌ایم.

۱- مراقبت از محل زخم و بخیه ها

یکی از مهمترین و حساس‌ترین نکات مراقبتی بعد از جراحی ستون فقرات، مراقبت از زخم یا محل برش است. نکات زیر را در این خصوص رعایت کنید:

  • محل زخم را چند بار در روز ضدعفونی کرده و پانسمان را تعویض کنید.
  • ۱۰ تا ۱۲ روز بعد از عمل، بخیه غیرقابل جذب را از بدن بکشید.
  • ابتدا و انتهای بخیه قابل جذب را تمیز نگهدارید.
  • از استحمام زخم و محل برش و مرطوب‌کردن آن جلوگیری کنید.
  • هرگونه عفونت مثل قرمزی، درد، تورم و عفونت چرکی را سریعا به پزشک اطلاع دهید.
  • محل زخم را بین ۵ تا ۷ روز پس از جراحی با پانسمان و بعد لایه پلاستیکی پوشانده و خشک و تمیز نگهدارید.

۲- پایین نگه داشتن سطح استرس و تنش

از فشار آوردن به نخاع و ستون فقرات و قرار گرفتن در شرایط پرتنش پیشگیری کنید.

۳- فیزیوتراپی، توجه به اورگونومی و فعالیت‌های بدنی

  • به مدت ۴ الی ۶ هفته پس از جراحی از رانندگی پرهیز کنید.
  • هنگام نشستن، کمر و ستون فقرات صاف باشد و از خم کردن کمر پیشگیری کنید.
  • از بلندکردن اجسام سنگین‌تر از ۴ تا ۵ کیلوگرم، بغل گرفتن کودکان و جابجا کردن اشیا سنگین خودداری کنید.
  • بیش از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در حالت نشسته نمانید؛ سعی کنید تا حد امکان دراز بکشید.
  • برای انجام کارهای منزل، شنا، گلف و انجام انواع ورزش‌ها با پزشک خود مشورت کنید.
  • حداقل تا ۶ هفته بعد از جراحی از بلند کردن اجسام سنگین، چرخش ناگهانی کمر و انجام ورزش‌های سنگین پیشگیری کنید.
  • پس از جراحی، تمرینات فیزیوتراپی و تمرین‌های حرکتی را برای افزایش دامنه حرکات، تقویت و بهبود عضلات به طور مرتب ادامه دهید.
  • به توصیه‌های فیزیوتراپ درباره نحوه درست انجام حرکات روزمره برای پیشگیری از آسیب به کمر به دقت گوش دهید.
  • از خوابیدن به حالت دمر، پهلو و حالت جنینی خودداری کنید. به پشت بخوابید و زیر سر و زانوها بالشت قرار دهید.
  • پیاده‌روی منظم می‌تواند برای شما کمک‌کننده باشد.

۴- استفاده از واکر، بریس و کمربند

استفاده از کمربند بعد از جراحی ستون فقرات

  • اگر پزشک استفاده از بریس را به شما توصیه کرده، حتما هنگام خوابیدن و نشستن از آن استفاده کنید.
  • از کمربند در روزهای ابتدایی پس از عمل برای کاهش درد و سپس به مدت یک تا دو ماه برای اصلاح حالت کمر استفاده کنید.
  • برای راه رفتن راحت‌تر می‌توانید از عصا یا واکر استفاده کنید.

۵ -مصرف مرتب و منظم داروها

  • داروهای تجویزشده پزشک را طبق نسخه و به شکل منظم مصرف کنید.
  • از مصرف خودسرانه انواع داروها به شدت پرهیز کنید.
  • مصرف داروهای ضدالتهاب، آسپرین و ژلوفن به مدت ۳ تا ۶ ماه بعد از جراحی ستون فقرات اکیدا ممنوع است.

۶- نکات مراقبتی تکمیلی و موارد منع مصرف

  • برخی از بیماران پس از ۲۴ ساعت ترخیص شده و برخی دیگر به مدت ۳ تا ۴ روز نیاز به بستری شدن دارند.
  • از مصرف سیگار و انواع دخانیات پرهیز کنید؛ تنباکو سرعت ترمیم زخم‌ها را کاهش می‌دهد.

مراقبت های بعد از ستون فقرات تاثیر بسیار مهمی در گرفتن نتیجه دلخواه از عمل دارد. بیمار باید به توصیه‌های پزشک توجه کافی کند و تمام نکات گوشزشده را به دقت رعایت کند.

به چه دکتری برای جراحی مراجعه نماییم؟

به چه دکتری برای جراحی ستون فقرات مراجعه نماییم؟

برای تشخیص و انجام جراحی ستون فقرات باید به یک متخصص مغز و اعصاب مجرب مراجعه کنید. پزشک متخصص ابتدا معاینه فیزیکی، بررسی پیشینه پزشکی و تصویربرداری‌های لازم را انجام می‌دهد و در صورت نیاز به جراحی، یکی از روش های جراحی ستون فقرات انتخاب شده و پزشک و بیمار یک وقت مشخص برای عمل تعیین می‌کنند.

در اغلب مواقع، اولویت با روش‌های درمانی غیرجراحی است؛ جراحی دوره نقاهت طولانی، مراقبت‌های خاص بعد از عمل و همچنین ریسک بالایی دارد. در صورت بروز ناهنجاری‌های شدید و عدم درمان با دارو و فیزیوتراپی، متخصص گزینه جراحی را پیشنهاد می‌دهد. متخصصانی که این نوع جراحی را انجام می‌دهند، با عمل موفق می‌توانند سلامت اسکلت عضلانی و راحتی در تحرک را به بیماران خود بازگردانند.

سخن پایانی

برخی از مشکلات، دردها و گرفتگی‌های کمر و ستون فقرات با روش‌های درمانی غیرجراحی قابل برطرف شدن هستند. فیزیوتراپی، دارودرمانی و مراقبت از تغذیه و فعالیت‌های بدنی روزمره می‌تواند تا حد زیادی از این مشکلات بکاهد؛ در برخی موارد طبق صلاحدید پزشک متخصص نیاز به جراحی ستون فقرات است.

این جراحی توسط متخصص مغز و اعصاب و با روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد. اعصاب درگیر در ستون فقرات روی تمام حرکت‌های ارادی و بعضا غیرارادی افراد دخیل‌ هستند به همین دلیل این جراحی حساسیت نسبتا بالایی دارد. در این مطلب به طور جامع و کامل به شرح جراحی‌های ستون فقرات پرداختیم.

سوالات متداول

1. آیا جراحی ستون فقرات خطرناک است؟
جراحی ستون فقرات عوارضی همچون عفونت، آسیب عصبی و یا ضعف و سستی پاها را به همراه دارد. البته این عوارض احتمالی هستند و با جراحی موفقیت‌آمیز و رعایت نکات مراقبتی پس از عمل، احتمال بروز عوارض به حداقل می‌رسد.
2- جراحی چقدر طول می‌کشد؟
جراحی ستون فقرات معمولا بین یک تا دو ساعت طول می‌کشد؛ بسته به شرایط بیمار و پیچیدگی مشکل، ممکن است طولانی‌ تر شود.
3- هزینه جراحی ستون فقرات چقدر است؟
هزینه جراحی دیسک کمر بسته به نوع بیمه، نوع اتاق عمل و بیمارستان و نوع عمل متفاوت است.
‌4- بعد از جراحی چه مدت باید استراحت کنم؟
دوره نقاهت و استراحت پس از جراحی بسته به نوع جراحی و شرایط بیمار متفاوت است و ممکن است از چند هفته تا چند ماه تغییر یابد.
مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x