نگه داشتن مدفوع چه عوارضی دارد

نگه داشتن مدفوع چه دلایلی دارد؟

اگر گاهی مجبور شوید مدفوع خود را نگه دارید، عوارض خاصی ندارد و فقط ممکن است دچار یبوست موقتی شوید اما اگر دفعات آن زیاد شود، یبوست مزمن، التهاب، گیر کردن مدفوع (به دلیل سفت شدن) و عوارض جدی تر اتفاق می افتد. کسانی که هنگام احساس نیاز به توالت برای دفع، از انجام این کار به هر دلیلی خودداری می کنند و این اتفاق زیاد رخ می دهد، ممکن است احساس نیاز به دفع را از دست بدهند و دچار بی اختیاری مدفوع شوند. برخی دیگر یبوست را تجربه می کنند که وضعیتی آزار دهنده است و می تواند به مشکلات جدی تر بدل شود. در ادامه بیشتر به عوارض نگه داشتن مدفوع می پردازیم.

اطلاعیه

دلایل نگه داشتن مدفوع چیست؟

همانطور که گفته شد اگر زمانی پیش بیاید که نتوانید به توالت بروید و مجبور شوید مدفوع خود را نگه دارید مشکل خاصی ایجاد نمی شود و فقط ممکن است موقتا یبوست بگیرید. بسیاری از مردم هنگامی که بیرون از منزل قرار دارند در موقعیتی نیستند که هر زمانی که احساس نیاز به دفع دارند برای انجام این کار اقدام کنند.

در بدو تولد نوزاد بی اختیار مدفوع می کند. هنگامی که کودک شروع به یادگیری توالت رفتن می کند، یاد می گیرد تنها در موقعیت هایی که از نظر اجتماع پذیرفته شده است مدفوع کند و در صورت لزوم، مدفوع خود را نگه دارد.

در یک پژوهش، عوارض ناشی از آموزش توالت رفتن در حدود ۲ تا ۳ درصد از کودکان دیده شد.

بر اساس یک پژوهش قدیمی، کودکانی که یبوست را تجربه می کنند عادت نگه داشتن مدفوع را پیدا می کنند چون می خواهند از درد اجابت مزاج دوری کنند. هنگامی که کودک به این کار ادامه می دهد، بخش پایینی روده بزرگ او مدفوع را در خود جمع می کند تا زمانی که پر شود. با تکرار این رفتار، ممکن است کودک حس بخش پایین روده را از دست بدهد که این منجر به نامنظم شدن احساس دفع در او می شود. هنگامی که راست روده پر است، مدفوع نرم تر ممکن است شروع به نشت کردن از اطراف توده مدفوع جمع شده کند. با کاهش حس روده، کودک ممکن است بی اختیار دفع انجام بدهد.

مقالات مرتبط

همچنین برخی کودکان به خصوص هنگامی که توالت رفتن برایشان به دلیلی مشکل یا ناخوشایند باشد، مدفوعشان را نگه می دارند.

هنگامی که نگه داشتن مدفوع به عادت تبدیل می شود خطر بروز مشکل برای سلامتی وجود دارد.

هنگامی که مدفوع در راست روده قرار دارد، بدن سیگنال می فرستد که باید آن را دفع کنید. اگر چه زمان بندی نیاز به دفع ممکن است در آن لحظه برای ما مناسب نباشد مثلا در تاکسی هستیم یا در یک جلسه کاری حضور داریم. اما پزشکان توصیه می کنند در صورتی که احساس دفع دارید به محض این که شرایط فراهم شد این کار را انجام بدهید.

عوارض نگه داشتن مدفوع چیست؟

عوارض نگه داشتن مدفوع چیست؟

عوارض نگه داشتن مدفوع می تواند شامل موارد مختلفی باشد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:

از عوارض نگه داشتن مدفوع، بواسیر (هموروئید) و شقاق (فیشر) است. بواسیر به متورم شدن رگ های داخل یا بیرون مقعد یا راست روده گفته می شود. شقاق به بریدگی های کوچکی که اطراف مقعد ایجاد می شود گفته می شود که در هنگام ترمیم ممکن است زایده گوشتی مانند بر جای بگذارد.

خودداری از دفع مدفوعی که در راست روده قرار دارد می تواند به یبوست منجر شود. هنگامی که مدفوع مدت بیشتری در روده می ماند، روده آب بیشتری از آن را جذب می کند در نتیجه مدفوع خشک تر و سفت تر می شود و دفع آن نیز دشوارتر می گردد.

خشک شدگی مدفوع

همچنین سوراخ شدن روده یکی دیگر از عوارض جدی تکرار این عادت می باشد.

نگه داشتن مدفوع باعث دیستانسیون (distension) یا کشیدگی و گشاد شدن راست روده (رکتوم) شود.

اگر فردی حس دیواره راست روده را از دست بدهد که به آن هایپوسنسیویتی (hyposensitivity) می گویند، دوره های بی اختیاری ادرار را تجربه می کند.

در موارد شدیدتر که این کار را زیاد تکرار کنید، ممکن است دچار بی اختیاری مدفوع یا مشکلات جدی تر مانند گیر کردن مدفوع (Fecal impaction) در روده شوید.

بی اختیاری مدفوع

در یک پژوهش که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد چنین بیان شد که افزایش بار مدفوع در روده بزرگ ممکن است شمار باکتری ها در آن محل را افزایش داده و التهاب مزمن در روده به وجود بیاورد. این التهاب ممکن است احتمال سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.

همچنین یافته های این پژوهش ارتباطی بین نگه داشتن مدفوع و آپاندیس و بواسیر (هموروئید) پیدا کرده اند.

هنگامی که مدفوع را نگه می داریم و دفع نمی کنیم، چه می شود؟

هنگامی که می خواهید جلوی دفع را بگیرید از عضلات راست روده به خصوص ماهیچه بالا برنده مقعد یا پوبورکتالیس (puborectalis) استفاده می کنید که بین مجرای مقعد و راست روده قرار دارند. این ماهیچه مدفوع را از راست روده دور کرده و آن را به روده بزرگ بر می گرداند.

هنگامی که این کار را انجام می دهید، محتوای آب موجود در مدفوع بیشتر جذب بدن می شود و مدفوع خشک تر می شود. به همین دلیل دفع آن سخت تر می شود.

بیشتر مطالعه کنید: سندروم روده تحریک پذیر

ما چند وقت یک بار باید مدفوع را دفع کنیم؟

برنامه زمانی حرکات روده در افراد مختلف متفاوت است. برخی افراد هر دو روز یک بار دفع می کنند در صورتی که برخی دیگر ممکن است چند مرتبه در روز دفع انجام بدهند. دفعات دفع بستگی به سن و برنامه غذایی افراد دارد اما بیشتر مردم چیزی بین یک تا سه مرتبه دفع در روز انجام می دهند.

نگه داشتن مدفوع فقط تا زمانی مجاز است که بتوانید خود را به جایی برسانید که مدفوع کنید. گزارش هایی از مواردی وجود دارد که نگه داشتن مدفوع و یبوست شدید و تلاش زیاد برای دفع منجر به عوارض جدی شده است. مثلا زن جوانی در انگلستان پس از هشت هفته دفع نکردن، جان خود را از دست داد. تجمع مدفوع باعث شده بود روده هایش به قدری بزرگ شوند که به اندام های دیگرش فشار وارد کرده و منجر به حمله قلبی شده اند.

پزشکان مرتبط

از کجا بفهمیم یبوست داریم؟

تغییر در زمان بندی اجابت مزاج می تواند نشانگر یبوست باشد. این تغییرات به شرایط هر فرد متفاوت است. مثلا در کسی که معمولا هر سه روز یک بار دفع انجام می دهد، اگر یک مرتبه در هفته مدفوع کند اما مدفوعش نرم و طبیعی باشد، مشکلی وجود ندارد.

در چه صورت باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر چه دنبال کردن الگوی اجابت مزاج در کودکان کم سن ممکن است سخت باشد اما اگر متوجه شده اید کودک مدفوع خود را نگه می دارد با پزشک مشورت کنید.

متخصص اطفال به شما کمک می کند چگونه به کودک یاد بدهید مدفوع خود را در توالت دفع کند. اگر کودک دچار یبوست شده باشد داروی مناسبی برای او تجویز می شود.

اگر دچار یبوست مزمن شده اید (مواقع زیادی یبوست دارید) برای بررسی و درمان آن به پزشک مراجعه کنید.

افرادی که حس راست روده را از دست می دهند باید به پزشک مراجعه کنند.

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x