دکتر نسیم غفوریانبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان

چه غذاهایی فشار چشم را بالا میبرد

هیچ پژوهشی هنوز نتوانسته است میان غذاها و آب سیاه (گلوکوم) که ناشی از فشار بالای چشم رخ میدهد، پیوندی پیدا کند. ولی به هر حال برای کسانی که دچار فشار چشم بالا هستند و حتی کسانی که مشکلی ندارند و در خطر این بیماری هم قرار ندارند، داشتن سبک زندگی سالم و تغذیه خوب میتواند به محافظت از سلامت چشم کمک کند.

چه غذاهایی فشار چشم را بالا میبرد

روی هم رفته برای کسانی که دچار آب سیاه نیستند دستور غذایی یا پیشنهاد تغذیه ای خاصی با پشتوانه علمی وجود ندارد که بتواند فشار چشم را پایین بیاورد یا بیماری را درمان کند ولی برای کسانی که دچار فشار بالای چشم و یا آب سیاه شده اند ممکن است توصیه های زیر در کنار درمانهای پزشکی، سودمند باشد. در ادامه غذاهای مضر برای فشار چشم را معرفی خواهیم کرد.

اطلاعیه

کسانی که فشار چشم بالا دارند چه جیزهایی نباید بخورند؟

کسانی که دچار آب سیاه چشم هستند یا فشار چشم بالا دارند نباید برخی مواد غذایی  را مصرف کنند، غذاهای مضر برای فشار چشم شامل موارد زیر است:

کسانی که فشار چشم بالا دارند چه جیزهایی نباید بخورند

  ۱. قهوه

در یک پژوهش بازبینی در سال ۲۰۱۸، چنین نتیجه گیری شد که کسانی که آب سیاه (گلوکوم) دارند از مصرف زیاد قهوه باید پرهیز کنند چرا که ممکن است در این افراد، فشار درون چشم را بالا ببرد. هرچند پژوهشهای بیشتری نیاز است تا پیوند میان کافئین و آب سیاه را تایید کند.

هم اکنون توصیه میشود در مصرف کافئین تعادل را رعایت کنید. یک فنجان قهوه در روز احتمالا هیچ آسیبی در پی ندارد ولی اگر مقدار بیشتری قهوه میخواهید بخورید بهتر است از قهوه های بدون کافئین بهره ببرید.

بیشتر بخوانید: علت قرمزی چشم چیست؟

  ۲. خوراکی های شیرین

دیابت احتمال گرفتار آب سیاه شدن را دو برابر میکند. از این رو کسانی که دیابت دارند باید قند خونشان را کنترل کنند تا دچار این عارضه نشوند. افزون بر این، برخی پزوهشها میان شاخص توده بدنی بالاتر (اضافه وزن و چاقی) و بالا بودن فشار چشم ارتباط یافته اند.

  ۳. غلات بدون سبوس و تصفیه شده

کربوهیدراتهای تصفیه شده و بدون سبوس، احتمال سندرم متابولیک را افزایش میدهد. سندرم متابولیک ریسک بیماریهایی مانند دیابت نوع دو و بیماری های قلبی عروقی را افزایش میدهد.

کربوهیدراتهای تصفیه شده جدا از این که ارزش غذایی کمتری از کربوهیدراتهای تصفیه نشده (کامل و یا سبوس دار) دارند، در چاقی هم نقش دارند. چند نمونه از کربوهیدراتهای تصفیه شده کلوچه ها و کیکها، نانها، بیسکوئیت ها، ماکارونی، برنج سفید و چیپس و اسنک ها می باشند.

مقالات مرتبط

در یک پژوهش در سال ۲۰۲۰، آشکار شد تغییرات در خوردن کربوهیدراتها بر سلامت چشم تاثیر مستقیم میتواند داشته باشد. همچنین پژوهشی نشان داده است تغذیه و کاهش وزن به سوی وزن نرمال میتواند فشار بالای چشم را پایین بیاورد ولی هنوز یافته ای نداریم که نشان دهد کاهش وزن اضافی میتواند به کاهش خطر آب سیاه کمک نماید.

برای اطلاع از انواع عمل چشم برای برداشتن عینک کلیک کنید.

  ۴. خوراکی های نیترات دارد (مانند سبزیجات برگی)

در دو پژوهش بزرگ که پیوند میان تغذیه و بیماریهای مزمن بررسی شد این یافته به دست آمد که دریافت نیترات خوراکی (که بیشتر هم از سبزیجات برگی میتوان دریافت کرد)، با ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش خطر آب سیاه زاویه باز همراه است. نکته چشمگیر این است که در بیمارانی که در اوایل از دست دادن میدان بینایی نزدیک به بینایی مرکزی بودند، این ارتباط بیشتر (۴۰ تا ۵۰ درصد) بود.

باید تاکید کنیم این پیوند میان نیترات خوراکی و کاهش خطر آب سیاه در زمینه تشخیص موارد تازه درگیری آب سیاه بوده است نه پیشروی یا بدتر شدن آب سیاه.

چه غذاهایی برای فشار چشم بالا خوب است؟

چه چیزهایی برای فشار چشم خوب است

 چربی های بدون اشباع

چربیهای بدون اشباع چند پیوندی به ویژه آنهایی که به اسیدهای چرب بدون اشباع چند پیوندی امگا ۳ شناخته میشوند میتوانند به سلامت ما کمک کنند. اگرچه برخی پژوهشها نشان میدهند چربی های بدون اشباع چند پیوندی به سلامت چشم کمک میکنند ولی برخی دیگر پژوهشها نتایج دیگری به دست آورده اند.

در پژوهشی در سال ۲۰۱۸، مقدار بیشتر چربی های بدون اشباع چند پیوندی با افزایش چشمگیر ریسک آب سیاه همراه بود. در این پژوهش چنین نتیجه گیری شد که اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ به کاهش خطر آب سیاه کمک میکنند ولی از سویی دیگر، مقدار بیشتر این اسیدهای چرب ریسک این بیماری را افزایش میدهند. از این رو هنوز نتیجه گیری درست و روشنی در این زمینه به دست نیامده است.

برای اطلاع از انواع عمل ها برای از بین بردن عیوب چشم کلیک کنید.

در یک پژوهش تازه چنین دیده شد که بالا بودن نسبت امگا ۳ به ۶ یعنی پایین بودن امگا ۶ با افزایش ریسک آب سیاه همراه بوده است. هرچند پژوهشهای بیشتری نیاز است تا بتوان روشن کرد آیا رزیم غذایی با نسبت کمتر امگا ۳ به ۶ باید توصیه شود یا نه. به ویژه که هر دو اسید چرب امگا برای سلامتی ما مهم هستند.

آیا پرفشاری چشم به معنی ابتلا به آب سیاه است؟

همیشه چنین نیست. همه کسانی که فشار چشمشان بالاست دچار آب سیاه چشم نمیشوند بلکه برخی افراد چشمشان تحمل فشار بالاتر را هم دارد. اینکه دچار آب سیاه بشوید یا نه بستگی به این دارد که عصب بینایی تان تا چه اندازه فشار را میتواند تاب بیاورد و این در افراد مختلف کمی متفاوت است. در بیشتر مردم، فشار بالاتر از ۲۱ میلیمتر جیوه بالا بوده و به عصبهای چشم فشار می آورد.

۱/۵ - (۱ امتیاز)
مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x