قرمزی چشم یکی از بیماری های شایع چشم است که نباید آن را ساده بگیرید. نام این بیماری را برای چشم های پر خون به کار می برند برای رفع این عارضه هم ابتدا باید علت آن را بشناسید که علت های مختلفی همچون بیماری های چشمی، خشکی چشم و ... دارد که هر کدام درمان خاص خود را دارد.
این عارضه هنگامی به وجود می آید که عروق خونی چشم به هر علتی گشاد شوند و قرمزی بیش از حد طبیعی را در سطح چشم مشاهده کنید با ما همراه باشید تا به طور کامل این عارضه چشمی و علت و راههای درمان آن را بشناسید.
علت قرمزی چشم
قرمزی چشم به دلیل های مختلفی به وجود می آید گاهی این علت به دلیل یک گریه کردن ساده و یا حساسیت فصلی به وجود می آید و مشکل جدی به شمار نمی رود اما گاهی به دلایل دیگری اتفاق افتاده و نیاز جدی به مراجعه به متخصص دارد، برای قرمزی چشم دلایل مختلفی وجود دارد که برخی از مهم ترین های آنها را یادآور می شویم:
۱. قرمزی به علت ورم ملتحمه
در این نوع قرمزی که ابتدا در یک چشم و بعد از چند روز در دو چشم اتفاق می افتد ورم ناشی از وجود باکتری در چشم رخ می دهد و معمولا همراه با درد و ترشحات چرکی است.
۲. قرمزی ناشی از حساسیت
چشم بعضی افراد ممکن است به لوازم آرایشی، لنزها و … آلرژی داشته باشد و به محض استفاده قرمز شده و گاها ورم کند در این مواقع بهترین راهکار پاک کردن چشم از ماده حساسیت زا و استفاده از قطره های ضد حساسیت برای درمان قرمزی است.
۳. قرمزی به دلیل خشکی چشم
خشکی چشم که معمولا به دلیل کار زیاد با رایانه رخ می دهد به علت اختلال در غدد میبومین به وجود آمده و به دلیل تبخیر زیاد اشک خشکی چشم به وجود آمده و سبب خارش، سوزش، قرمزی چشم و … می شود.
۴. قرمزی ناشی از آب سیاه
در بعضی از موارد شدید گلوکوم به علت فشار زیاد به درون چشم فرد دچار قرمزی چشم همراه با علائم دیگری همچون اختلال بینایی، سرگیجه و … شده که نیاز جدی به مراجعه به متخصص چشم دارد.
۵. قرمزی به دلیل مصرف برخی داروها
برخی داروها مانند خواب آورها، ضد افسردگی ها، مسکن هایی چون ایبو پروفون و ... به دلیل کاهش رسیدن خون به بافت های داخلی چشم موجب خشکی و قرمزی چشم می شوند.
۶. قرمزی ناشی از کمبود خواب
افرادی که معمولا به طور منظم در هر شبانه روز ۸ ساعت می خوابند وقتی خواب خود را کمتر از این ساعت کرده قرمزی چشم را به ارمغان می آورند که با یک تنظیم خواب چشم به حالت طبیعی خود بر می گردد.
۷. لنزهای تماسی
این لنزها به دلیل تماس مداوم با چشم موجب تحریک چشم و خشکی چشم شده و قرمزی چشم را در برخی افراد به ارمغان می آورد.
۸. قرمزی ناشی از پاره شدن عروق خونی
این اتفاق که معمولا در یک چشم رخ می دهد قرمزی چشم به علت ترکیدن مویرگ ها به علت فشار سطح داخلی چشم شده و نیاز جدی به مراجعه به متخصص چشم دارد.
۹. قرمزی به علت استفاده مکرر از قطره چشم
خیلی جالب است بدانید که برخی قطره های چشمی در صورتی که مکررا استفاده شوند نه تنها رفع عارضه نکرده بلکه به دلیل گشاد کردن عروق موجب قرمزی چشم می شوند.
اطلاعات بیشتر : انواع بیماری های چشم
علائم قرمزی چشم
این بیماری شایع مشخصه ترین علامتش قرمز شدن صلبیه چشم است که به راحتی توسط افراد عادی قابل تشخیص است اما ممکن است علائم دیگری را با خود به همراه داشته باشد که در زیر یادآور می شویم:
- آبریزش و اشک زیاد: چشم ها در عین اینکه کاملا سرخ هستند به طور غیر ارادی بسیار ترشحات اشکی دارند که معمولا نشانه قرمزی ناشی از حساسیت است.
- متورم شدن پلک ها: هنگامی که قرمزی چشم به علت عفونت به وجود آمده است علاوه بر قرمزی چشم ها روی پلک ها نیز اثر گذاشته و آن ها را نیز متورم و قرمز می کند.
- ترشحات چشمی: بعضی مواقع که عفونت باکتریایی موجب قرمزی چشم شده باشد مایع زرد مانندی از چشم خارج می شود.
- سوزش و خارش: علاوه بر قرمزی اکثر افراد مبتلا به این عارضه سوزش یا خارش را نیز تجربه می کنند.
- احساس وجود چیز اضافی در چشم: اکثر کودکان مبتلا به قرمزی این علامت را دارند و حس می کنند عنصر خارجی در چشم شان وجود دارد.
- سفت شدن پلک: به دلیل فشار ناشی از قرمزی روی پلک ها افراد صبح به سختی چشم هایشان را باز کرده و گاها باز نمی شود.
- حساسیت به ارتعاشات و نور: بیمار هنگام نگاه کردن به خورشید و هر گونه نور اذیت شده که نشان دهنده گسترش عفونت بوده و نیاز به مراجعه به چشم پزشک دارد.
درمان قرمزی چشم
قرمزی چشم ناشی از علت های مختلفی است که معمولا به صورت خانگی قابل حل و رفع هستند برخی از درمان های خانگی که برای این عارضه به کار گرفته می شود را در ادامه توضیح خواهیم داد:
- استفاده از لوازم آرایشی های ضد حساسیت و یا حذف لوازم آرایشی
- در صورت ابتلا به دلیل آلرژی استفاده از قطره های آنتی هیستامین
- استفاده از کمپرس آب سرد با استفاده از پارچه ای بهداشتی و تمیز
- استفاده از اشک مصنوعی که برای رفع خشکی و قرمزی مفید است
- کنار گذاشتن لنز تا رفع قرمزی
- خودداری از قرار گرفتن در محیط های پر از گرد و غبار
- استفاده از عینک آفتابی در برابر نور آفتاب
- در صورت عدم درمان با استفاده از درمان های خانگی باید به چشم پزشک مراجعه کرده که درمان های مختلفی را به کار می گیرد در ابتدا قطره چشم، قرص یا پماد را برای درمان تجویز می کند البته هنگامی که قرمزی چشم مثلا به علت مواد شیمیایی است قبل از درمان نیاز به ۵ دقیقه شست و شو و پاکسازی چشم است و سپس پزشک درمان خود را شروع می کند حتی در بعضی مواقع برای رفع قرمزی شروع به باز کردن غدد انسدادی چشم می کند.
راه های تشخیص قرمزی چشم
قرمزی چشم یک بیماری چشمی کاملا واضح است که نیاز عجیبی به دستگاه های پیچیده پزشکی جهت تشخیص دیگر ندارد و توسط افراد عادی قابل تشخیص است زیرا صلبیه چشم قرمز شده و کاملا هویدا و نمایان است و معمولا با درمان های خانگی قابل حل است اما در صورتی که حل نشد برای تشخیص علت و درمان متناسب با علت ایجاده کننده اش نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
پیشگیری از قرمزی چشم
یکی از بهترین راه ها برای پیشگیری از وقوع این عارضه بهداشت فردی است زیرا اکثرا این بیماری به دلیل عفونت و وجود باکتری در چشم اتفاق می افتد پس با نظافت و بهداشت گام بزرگی برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه بر می داریم در ادامه چند نکته را که برای پیشگیری به شما کمک خواهد کرد یادآور می شویم:
- کنار گذاشتن لنزهای تماسی تاریخ مصرف گذشته
- پاک کردن هر روز آرایش چشم
- شستن مرتب چشم ها با آب و صابون و یا شامپو بچه
- اجتناب از فعالیت هایی که موجب تحریک و فشار چشم می شود
- ضد عفونی کردن وسایل و داشتن وسایل بهداشتی شخصی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
قرمزی چشم گاهی کاملا طبیعی و ناشی از کمبود خواب، کار با رایانه و … است که کاملا طبیعی و معمولا با درمان های خانگی قابل حل است اما گاهی نشان دهنده و علائم اولیه بیماری های بسیار شدیدتری هستند که نیاز به مراجعه به متخصص دارند معمولا هنگامی که قرمزی کاملا ناگهانی به وجود آمده ویا با سایر علائم همچون درد، سوزش و … همراه است و یا با درمان های خانگی رفع نمی شوند نیاز به مراجعه به متخصص چشم دارند.
اطلاعات بیشتر : بیمارستان های معروف چشم
سوالات متداول
۱. آیا قرمزی ناشی از کمبود خواب نیاز به مراجعه به متخصص دارد؟
خیر معمولا با تنظیم ساعت خواب و درمان های خانگی درمان می شود و مشکل جدی به شمار نمی رود.
۲. بهترین درمان خانگی برای قرمزی چشم چیست؟
کمپرس آب سرد و استفاده از اشک مصنوعی از بهترین راهکارهای درمان این بیماری محسوب می شوند.
۳. پس از چند روز قرمزی نیاز به مراجعه به متخصص داریم؟
معمولا پس از ۵ الی ۶ روز و عدم رفع نیاز به مراجعه به پزشک داریم.
۴. چه داروهایی می توانند زمینه ساز این عارضه باشند؟
داروهای ضد افسردگی، ضد اضطراب، خواب آور ها و … می توانند این عارضه را ایجاد کنند .
۵. قرمزی چه علائم دیگری را ممکن است با خود به همراه داشته باشد؟
سوزش، خارش، اشک، ترشحات و …
۶. آیا سن خاصی برای ابتلا به این عارضه وجود دارد؟
خیر افراد در هر سنی و به هر علتی می توانند این عارضه را تجربه کنند.
سخن پایانی
افراد دوره های مختلف زندگی خود به دلیل های زیادی ممکن است قرمزی چشم را تجربه کنند که به کار بردن بهداشت فردی برای جلوگیری از پیشگیری و استفاده از درمان های خانگی در صورت ابتلا در ابتدا و مراجعه به چشم پزشک در صورت عدم درمان با راهکارهای خانگی بهترین سبک مواجهه با این عارضه چشمی شایع است.