بیمار در زمان ریکاوری باید مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر را طبق نظر متخصص ستون فقرات به خوبی انجام دهد تا بتواند هر چه سریعتر سلامت خود را به دست بیاورد. مجددا خاطر نشان می کنیم که دستورالعمل پزشکی بعد از انجام دیسک کمر برای بیماران لازم بوده و باید به درستی انجام گیرد. در صورتی که شما هم در این زمینه علاقه مند هستید و یا جراحی کمر انجام دادهاید با ما همراه باشید.
مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر شامل چه مواردی است؟
استراحت تا ۴۸ ساعت بعد از عمل دیسک کمر برای بهبود وضعیت بدنی و جلوگیری از مشکلات و آسیب های عضلانی لازم و ضروری است و بیمار باید در این مدت در منزل استراحت کافی داشته باشد و تنها برای رفتن به دستشویی از جای خود بلند شود. استراحت نسبی بیمار در این ۳ روز امری ضروری و باید حتما به صورت دراز کشیده بوده و حرکات چرخشی و خم و راست شدن را تا سه ماه ترک نماید.
بیشتر بخوانید: درمان کمر درد با ورزش خانگی
انجام حرکتهایی مانند نشستن و برخاستن و خم و راست شدن با دستور پزشک و بعد از سه روز از عمل انجام گیرد. در طول دوره بهبودی به علت نداشتن تحرک کافی و یبوست، مواد غذایی گرم و فیبرها توصیه میشوند و برای جلوگیری از فشار به قسمت جراحی، از سرویس بهداشتی استفاده شود. این موارد نکات اولیهای است که برای بهبودی بعد از عمل ضروری است و باید رعایت شود.
مدت زمان پیاده روی بعد از عمل دیسک
پیاده روی از آسان ترین ورزش ها و کم هزینهترین آنها است که برای هر فرد در هر سنی قابل انجام است. پزشک با توجه به وضعیت جسمی و سنی و شرایط بیمار پیاده روی را برای او تجویز میکند. پیاده راه رفتن برای دیسک کمر و بیماریهای ستون فقرات مناسب است زیرا باعث تقویت عضلات و ماهیچههای اسکلت میشود.
مدت زمان بستن کمربند بعد از عمل دیسک کمر چقدر است؟
معمولا به مدت ۲ تا ۴ ماه پس از جراحی باید از کمربند مخصوص یا بریس برای ثابت نگه داشتن ستون فقرات استفاده کنید.
بیشتر بدانید: علت کمر درد چیست
آیا درد پا بعد از عمل دیسک طبیعی است؟
درد پا در عمل دیسک در بعضی موارد طبیعی است. جراحی دیسک کمر یک روش درمانی برای بهبود درد و علائم دیسک کمر است.
دستشویی رفتن بعد از عمل دیسک کمر چگونه است؟
شاید در ابتدا این مسئله بعد از جراحی زیاد مهم به نظر نیاید، اما نکات پیش پا افتادهای چون، نحوه دستشویی رفتن می تواند اثر بخشی جراحی دیسک را از بین برده یا تقویت کند. حتی الامکان در این موارد از سرویس فرنگی استفاده کنید تا فشار و درد کمتری برای کمر داشته باشد.
مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین
انجام عمل جراحی با پلاتین جهت کاهش درد بیمار مورد استفاده قراردمیگیرد که در این شرایط باید توصیهها و مراقبتهای بعد از عمل به صورت جدی توسط فرد انجام شود. این مراقبتها شامل ورزشهای مخصوص در آب مثل: شنا و آب درمانی و انجام حرکات نرمشی در آب است و انجام ورزشها از نکات مراقبتی بعد از عمل است که به کاهش درد بیمار کمک میکند و همچنین توصیه میشود فرد تا ۶ ماه از انجام حرکتهای سنگین ورزشی پرهیز کند. در این دوره لازم است برای مراقبتهای َلازمه به صورت ماهانه به پزشک مراجعه کنید.
مراقبت های مربوط به زخم پس از عمل جراحی دیسک کمر
دو هفته پس از عمل جراحی دیسک کمر بهترین زمان برای بهبود زخم و همچنین مراقبتهای بعد از جراحی است. در طول این مدت شخص باید تغذیه خوبی داشته و از استعمال سیگار پرهیز کند تا زمانی که بخیه های او کاملا بهبود پیدا کنند و جوش بخورند. در طول دو هفته بیمار باید محل زخم را با استفاده از بتادین تمیز نگه داشته و با تعویض پانسمان آن را استریل کند و با بتادین محل را ضد عفونی کرده و سپس محل زخم را خشک کرده و چسب زخم را بپوشاند.
بیشتر مطالعه کنید: راه های درمان آرتروز گردن چیست
امروزه استفاده از پانسمانهای ضد آب رایج شده و جایگزین چسب و باند برای پوشاندن محل زخم هستند و دیگر افراد نگرانی بابت خیس شدن پانسمان خود ندارند و به راحتی میتوانند به حمام بروند. بعد از گذشت ۱۰ الی ۲ هفته جهت اطلاع از وضعیت زخم خود به پزشک مراجعه کنید.
مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر در خانه
دوهفته اول بعد از جراحی از زمان های بسیار مهم بعد از عمل دیسک است که شخص باید مراقبت لازم از زخم خود داشته باشد و موارد توصیه شده پزشک خود را به درستی انجام دهد. مراقبت های مذکور به شرح موارد زیر می باشد:
۱. حمام کردن:
بعد از انجام جراحی کمر فاصله دو طرف زخم در مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت پر می شود، اما شما نیز نباید در مراقبت از زخم خود بیتوجهی کنید، چون ممکن است نتایج نامطلوبی برای شما به همراه داشته باشد. بیماران بهتر است تا ۱۰ روز پس از عمل از تماس زخم با آب خودداری کنند. که در این زمان استفاده از پانسمان های ضد آب ایرادی ندارد. اگر زخم شما ۱۰ تا ۱۴ روز پس از جراحی توسط پزشک دیده شود و مشکلی نداشته باشد ،شما میتوانید استحمام کنید و مشکلی در این زمینه وجود نخواهد داشت.
۲. نحوه انجام فعالیت روزانه:
چون شما بخاطر ناراحتی ناشی از مشکلات دیسک کمر و بیرون زدگی آن، برای برگشتن به فعالیتهای روزمره عمل جراحی دیسک انجام دادهاید و هدف این عمل نیز برگشت شما به زندگی معمول خودتان است، استراحت مطلق برای شما بعد از عمل جراحی توصیه نمیشود ولی تا زمان بهبودی زخم و جراحت ناشی از جراحی باید دستورات و مراقبتهای کامل بعد از عمل دیسک را یه صورت کامل و جامع انجام دهید. بیماران در دوره پس از عمل جراحی دیسک باید از انجام فعالیت های مانند: راه رفتن و نشستن و ایستادنهایهای طولانی و بالا و پایین کردن از پله و توقف زیاد در اتومبیل بیش از یک ساعت و خم و راست شدن و چرخش کمر اجتناب کنند.
- دراین زمان باید نماز را نشسته و پشت میز بخوانند و روی تخت با تشکی از ابر یا پنبه جهت راحتی خود دراز بکشند. همچنین بیمار نباید روی شکم خود بخوابد و برای بلند شدن از زمین ابتدا باید روی پهلو بچرخد و پاها را به سمت پایین آویزان کند و بایستد و از تخت بلند شود. در بعضی موارد پزشک استراحت مطلق برای شخص تجویز میکند در این زمان افراد باید مراقبت های زیر را انجام دهند:
- حرکت پاها به آرامی و ماساژ و ورزش پاها
- استفاده از جوراب واریس
همچنین بخوانید: بهترین روش درمان فتق دیسک کمر
- رژیم غذایی نرم
- استفاده از آمپول ضد انعقاد خون
- تغییر وضعیت بیمار به پشت و دو پهلو جهت خوابیدن
نکات تغذیه ای مهم در دو هفته اول بعد از عمل دیسک کمر
مهمترین زمان بعد از جراحی برای بهبود و مراقبتهای بعد از عمل جهت فرد بیمار دو هفته اول پس از جراحی است و فرد در این مدت باید برنامه غذایی کاملی داشته و کالری مورد نیاز بدنش را تامین کند. همچنین سال های بعد از عمل جراحی نیز بیمار باید مراقبت های اصولی و صحیح برای سلامت ستون فقرات خود را داشته باشد. نکات تغذیهای لازمه در این دوران به شرح زیر توصیه می شود:
-
دریافت کالری مفید
این کالریها در غذاهایی همچون، غلات، حبوبات، میوه، سبزی، اسفناج، کلم بروکلی، شیر و جگر، هویج و زرده تخم مرغ وجود دارد. این مواد سرشار از ویتامین A و C و روی هستند که برای بدن ضروری و در مقابله با عفونتها نقش بسیار مهم بازی میکنند.
-
افزایش مصرف پروتئین
شخص بیمار بعد از عمل دیسک کمر از غذاهای غنی از پروتئین زیاد استفاده کند چون پروتئین ماده مهمی برای بهبود زخم بعد از جراحی است و در گوشت بدون چربی و مرغ و ماهی و تخم مرغ وجود دارد.
-
آب و مواد فیبردار
بیشتر بخوانید: آیا رژیم غذایی بدون گلوتن مفید است
اگر داروی مسکن بعد از جراحی استفاده میکنید و دچار یبوست شدید، باید آب بیشتری استفاده کنید،چون آب برای سلامت سلولهای بدن ضروری است. مصرف غذاهای حاوی فیبر مانند غلات و سبزیجات و میوه ها به بهبود فرد پس از عمل جراحی کمک می کند.
بهترین میوه ها بعد از جراحی دیسک کمر کدامند؟
میوهها نیز به مانند سبزیجات برای سلامت کلی بدن ضروری هستند، البته در مصرف آنها نباید زیاده روی کنید. از جمله میوهها برای سلامت ستون فقرات، توتها هستند که از ارزش غذایی زیادی برخوردار بوده و سرشار از آنتی اکسیدانها برای مبارزه با بیماریها و تقویت سیستم ایمنی بدن هستند. آووکادو نیز از جمله میوههایی است که برای سلامت اسکلت و ستون فقرات بسیار لازم است و همچنین دارای بافت چربی است .
داروهای مناسب برای تسکین درد بعد از عمل دیسک کمر
آنتی بیوتیکها از دسته داروهای تجویزی برای بهبود و تسکین درد است که ممکن است عوارضی همچون، درد و سوزش و نفخ در معده و حالت تهوع میشود، در صورتی که این علائم به صورت شدید ایجاد شود، بیمار باید بلافاصله این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهد و در صورت صلاحدید، پزشک دارو را قطع و یا در صورت لزوم جایگزین آن داروی دیگری برای بیمار تجویز کند.
بیشتر بخوانید: انجام فیزیوتراپی بعد از عمل دیسک کمر
در بعضی مواقع مصرف داروی مسکن ممکن است باعث یبوست شود، در نتیجه باید آب بیشتری استفاده کرده تا باعث بهبود وضعیت و کاهش درد ناشی از یبوست شود.
مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر با لیزر
جراحی دیسک کمر با لیزر یکی از آسانترین نوع جراحی دیسک است و عوارض کمی هم دارد. بعد از عمل با لیزر مراقبتهای زیر لازم است:
- حمام کردن روز بعد از عمل
- استفاده از کمربند طبی
- انجام دادن ورزش و تمرینهای مخصوص مانند پیاده روی به مدت ۱۵ الی ۳۰ دقیقه در طول روز و ورزش تقویتی و کششی روی سطح صاف و در صورت بروز درد از انجام آن اجتناب و با پزشک مشورت کنید.
- شخص بیمار بعد از عمل لیزر نیاز به غذاهای غنی از پروتئین و انواع ویتامین و املاح بهخصوص ویتامین d وکلسیم دارد تا به بهبود بافتهای صدمه دیده کمک کند.
- خوابیدن، افرادی که جراحی دیسک انجام دادهاند باید متناسب با وضعیت آنها باشد یعنی نه خیلی سفت و نه خیلی نرم .البته تجویز تشک با درجه سفتی مختلف برای همه بیماران یکسان نبوده و به عادتهای خواب افراد نیز ربط دارد.
- از نشستن طولانی مدت بیشتر از ۳۰ دقیقه پرهیز کنید و بعد از این مدت کمی راه بروید یا طاقباز دراز بکشید. هنگام نشستن از تکیه گاه مناسب جهت سلامت کمر و ستون فقرات استفاده کنید.
- رانندگی کردن تا مدت ۴ هفته بعد از عمل به بیماران توصیه نمیشود و باید از انجام آن جدا پرهیز کنند و بعد از هفته چهارم میتوانند رانندگی کنند. رانندگی باعث ضربات ریز به کمر و ستون میشود که کمتر قابل درک است.
- سیگار کشیدن باید تا ۶ ماه پس از انجام جراحی ترک شود و این مورد شامل اطرافیان نیز میشود چون در این مدت دیسک سازی و استخوان سازی بدن اهمیت زیادی دارد و شخص نباید در معرض دود باشند.
- چاقی از مشکلاتی است که بیماران در اثر کم تحرکی و استفاده از مواد غذایی پرکالری و چرب به آن دچار میشوند. در این زمان ورزش و استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر و کم کالری به افراد توصیه میشود.
- این بیماران باید حتما بعد از عمل، از کمربند یا پشت بند (بسته به محل عمل دارد) ،در طی سه روز تا یک هفته به صورت مداوم استفاده کنید. (نیاز نبوده و فقط در هنگام فعالیت و در طول روز از آن استفاده کنید که برای استفاده در این مورد با پزشک خود مشورت کنید)