دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان

بعد از کامپوزیت دندان باید بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید و از دهانشویه استفاده نمایید. از خوردن غذاهای گرم یا سرد، غذاهای سفت و چسبنده، مواد غذایی دارای رنگ خوراکی و نوشیدنی های الکلی پرهیز نمایید. غذاهایی که نیاز به جویدن ندارند مانند سوپ، آش، فرنی، شیر برنج و… را در روز های اول میل نمایید.

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان یکی از مسائل مهم بعد از انجام کامپوزیت است. لبخند زیبا با دندان‌های سفید، ردیف و جذاب، اعتماد به‌ نفس افراد را بیشتر می‌کند. به لطف علم دندانپزشکی، کامپوزیت دندان بسیاری از مشکلات دندان را رفع کرده و همچنین باعث سفیدی و یک‌دستی دندان‌ها می‌شود.

این مراقبت اصول و روش خاص خود را دارد و برای حفظ ماندگاری آنها افراد باید در کوتاه مدت و بلند مدت نکات خاصی را رعایت نمایند؛ رعایت بهداشت دهان‌ و دندان، پرهیز از مصرف خوراکی‌های خاص و استفاده از مسواک و خمیر دندان خاص از جمله این موارد است. در ادامه به طور مفصل به شرح روش‌های مراقبت از کامپوزیت و افزایش ماندگاری آنها می‌پردازیم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

اطلاعیه

عدم مراقبت از کامپوزیت علاوه بر کاهش ماندگاری آنها موجب آسیب به دهان، دندان و لثه‌ها، پوسیدگی، خرابی زودرس، ابتلای دهان به انواع باکتری‌ها و ویروس‌ها و همچنین ضعیف شدن دندان و فروریختن آنها می‌شود. اگر قصد انجام کامپوزیت دندان و صرف‌ هزینه زیاد برای این کار را دارید، توصیه‌های مراقبتی را جدی بگیرید و حساسیت خود را در این خصوص افزایش دهید.

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان بعد از کامپوزیت چه خوراکی هایی بخوریم؟ بعد از کامپوزیت چه خوراکی هایی نخوریم
عدم خوردن و نوشیدن پس از انجام کامپوزیت سوپ، آش، فرنی، شیر برنج هویج، سیب، نارگیل و میوه و سبزیجات سفت
رعایت بهداشت دهان و دندان ماکارانی، مرغ آب‌پز، انواع سبزیجات آبپز نوشیدنی الکلی
عدم خوردن غذاهای گرم و سرد مصرف آب  قهوه، آب هویج، شاتوت، نوشابه، شراب قرمز
استفاده از دهانشویه نان تست و انواع نان نرم، پوره سیب‌زمینی آدامس، پنیر پیتزا و تافی
لمس کامپوزیت با برای یافتن ایرادات آن موز انواع آجیل و مغز، یخ، ته دیگ، آبنات

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان

پس از انجام کامپوزیت دندان، مراجعه کننده باید مراقبت‌های ابتدایی (روزهای اول انجام کامپوزیت) را رعایت نماید. اگر فرد توجه کافی به مراقبت‌های اولیه داشته باشد، شکل و ظاهر کامپوزیت حفظ شده و ماندگاری آن افزایش می‌یابد. با رعایت کامل مراقبت های بعد از کامپوزیت، این ماده بیش از ۵ سال ماندگاری دارد.

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان

  1. عدم مصرف خوراکی‌ های رنگی: تا ۲۴ ساعت پس از انجام کامپوزیت از خوردن نوشیدنی‌ و غذاهای حاوی رنگ مصنوعی پرهیز کنید.
  2. لمس کامپوزیت با زبان و رفع اصلاحات آن: در صورتی که بخشی از ماده کامپوزیت تیز شده یا دندان‌ها به خوبی روی هم قرار نگیرند، باید مجدد به دندانپزشک مراجعه کنید تا تراش کامپوزیت را اصلاح کند.
  3. عدم مصرف غذاهای سفت تا رفع بی‌ حسی: تا زمانی که اثر بی‌حسی برود از غذاهای سرد و نرم استفاده کنید. بی‌حس بودن لثه و دندان منجر می‌شود فشار وارده به دندان را حس نکنید و همین امر به کامپوزیت دندان آسیب می‌زند.
  4. حفظ بهداشت دهان دندان: یکی از بدیهی‌ترین مراقبتهای بعد از کامپوزیت، رعایت بهداشت دندان و لثه‌ها است. نخ دندان کشیدن، مسواک، خمیر دندان تاییدشده توسط دندانپزشک و استفاده از دهانشویه برای حفظ سلامت و ماندگاری کامپوزیت ضروری است.
  5. عدم نوشیدن یا میل کردن غذا پس از انجام کامپوزیت: اثر بی‌حسی موضعی تا چند ساعت پس از جراحی باقی می‌ماند؛ پس اگر غذایی داغ میل کنید ممکن است دهان خود را بسوزانید یا زبان خود را گاز بگیرید و خود را زخمی کنید. صبر کنید تا اثر بی‌حسی از بین برود.

تغذیه مناسب و اصولی بعد از کامپوزیت

تغذیه مناسب پس از انجام کامپوزیت شامل چه مواردی می‌شود؟ چه خوراکی‌های توصیه می‌شود؟ موارد منع مصرف غذایی در مراقبت از دندان‌هایی کامپوزیت‌دار کدامند؟ برای شرح کامل تغذیه مناسب در این دوران، خوراکی‌ها و عادات غذایی توصیه‌شده و مواد غذایی و عادات غذایی ممنوعه را بررسی می‌کنیم.

تغذیه مناسب و اصولی بعد از کامپوزیت دندان

بعد از کامپوزیت دندان چه بخوریم؟

با این خوراکی‌ها آشنا شوید:

  • غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد ندارند و نرم هستند؛ مثل سوپ، آش، فرنی، شیر برنج و برنج کته از جمله این غذاها به حساب می‌آیند.
  • ماکارانی، مرغ آب‌پز، انواع سبزیجات آبپز، تکه‌های گوشت کامل پخته‌شده، نان تست و انواع نان نرم، پوره سیب‌زمینی و موز از دیگر غذاهای مفید پس از کامپوزیت به شمار می‌آیند.
  • سعی کنید غذاهایی را انتخاب کنید که نیاز به گاز زدن، کندن و جویدن نداشته باشند.
  • برای میان وعده، سراغ میوه‌های سفت مثل نارگیل یا بسگوییت‌های خشک نروید.
  • مصرف شیرینی‌جات، خوراکی‌های قندی و بیش از حد شیرین را به حداقل برسانید.
  • به هیچ عنوان مواد غذایی و نوشیدنی‌های حاوی رنگ خوراکی، مثل لواشک، نوشابه و پفک را مصرف نکنید.
  • مصرف آب را به حداکثر برسانید تا در صورت وجود ذرات خوراکی روی سطح کامپوزیت، آنها را پاکسازی کند.

بیشتر بخوانید: علت تغییر رنگ دندان ها

بعد از کامپوزیت دندان چه چیزی نخوریم؟

بعد از کامپوزیت دندان چه چیزی نخوریم؟

ونیرهای کامپوزیتی بیشتر از دندان‌های طبیعی به مراقبت احتیاج دارند. از طرفی هزینه روکش کامپوزیت بالاست؛ پس بهتر است مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان را جدی بگیرید. خوراکی‌هایی که پس از انجام کامپوزیت نباید مصرف کنید:

  • میوه و سبزیجات سفت: هویج، سیب، نارگیل و میوه و سبزیجاتی که نیاز به گاز زدن و جویدن دارند را مصرف نکنید. فشار دندان‌ها باعث شکستن روکش‌ها می‌شود.
  • نوشیدنی‌های الکل‌ دار: الکل حاوی موادی است که باعث کنده شدن و جداشدن کامپوزیت از لثه می‌شود. در روزهای ابتدایی پس از کامپوزیت، از الکل و دهانشویه الکل‌دار استفاده نکنید. تا یک مدت مصرف الکل را به حداقل برسانید.
  • نوشیدنی رنگی یا حاوی رنگ‌ های خوراکی: کامپوزیت ونیر نسبت به دیگر انواع کامپوزیت‌ها، مقاومت کمی نسبت به تغییر رنگ دارد. سعی کنید قهوه، آب هویج، شاتوت، نوشابه، شراب قرمز و زعفران دم‌کرده مصرف نکنید.
  • مواد غذایی سفت و محکم: انواع آجیل و مغز، یخ، ته دیگ، آبنات و دیگر خوراکی‌های سفت باعث ترک، شکستگی و جدا شدن کامپوزیت می‌شوند. به هیچ عنوان از این خوراکی‌ها استفاده نکنید.
  • خوراکی‌ های چسبنده: آدامس، پنیر پیتزا و تافی با چسبیدن به سطح کامپوزیت و نیاز به خراشیدن آنها احتمال آسیب به ونیر را افزایش می‌دهند.

توجه کافی به اصول مراقبتی باعث افزایش طول عمر کامپوزیت‌ها شده و می‌توانید تا چندین سال از این روکش‌ها استفاده کنید.

همچنین بخوانید: کامپوزیت دندان پوسیده

روش های افزایش ماندگاری کامپوزیت دندان

روش های افزایش ماندگاری کامپوزیت دندان

هزینه مراقبت‌ها و جراحی‌های دندانپزشکی بالاست و افراد پس از مراجعه دغدغه این را دارند که درمان دندان آنها موقت نبوده و ماندگاری داشته باشد. مراجعه به دندانپزشک متخصص و مجرب، استفاده از مواد درجه یک و توجه به مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان می‌تواند ماندگاری کامپوزیت‌ها را تا حد چشمگیری افزایش دهد. به چند نکته کلیدی در این خصوص توجه داشته باشید:

  • استفاده از مسواک مخصوص و نرم
  • چکاپ و بررسی کامپوزیت‌ها هر چند وقت یک بار
  • عدم مصرف چای، قهوه و نوشیدنی‌های داغ در روز‌های اولیه
  • استفاده از خمیر دندان بدون فلوراید، جوش شیرین و سدیم کربنات
  • غرغره کردن آب نمک به جای شستشو با مسواک ریز یا نخ دندان ضخیم
  • مراجعه سریع به دندان‌پزشک در صورت لب‌پر شدن، شکستگی، تیزی یا جدا شدن بخشی از کامپوزیت
  • استفاده از نخ دندان مخصوص و نازک (رد شدن از بین دندان‌ها بدون اعمال فشار و آسیب به کامپوزیت)

با رعایت این نکات، کامپوزیت‌ها می‌توانند تا چند سال دوام داشته باشند.

همچنین بخوانید: آبسه دندان چیست؟

۱. مسواک مناسب برای کامپوزیت دندان

طول ماندگاری مواد کامپوزیت به مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان بستگی دارد. یکی از مهم‌ترین اصول مراقبتی، استفاده از مسواک مناسب است. هنگام انتخاب مسواک برای تمیزکردن کامپوزیت باید چند اصل مهم را در نظر داشته باشید:

  • اندازه سر مسواک و فرچه مسواک باید متناسب با اندازه روکش کامپوزیت ونیر باشد.
  • به حالت فرچه، گرد یا صاف بودن آن، توجه کافی داشته باشید.
  • مسواک دارای تاییده (ADA) یا سازمان دندانپزشکی آمریکا‌ باشد.
  • با مشورت دندان‌پزشک، یک مسواک برقی یا دستی استفاده شود.

مقالات مرتبط

پس از انتخاب مسواک مناسب کامپوزیت، نوبت به مسواک زدن اصولی می‌رسد. دندان‌ها را به آرامی و با ملایمت مسواک بزنید؛ از فشار دادن، محکم کشیدن و خشن مسواک زدن دندان‌ها به شدت پرهیز کنید. چراکه در این حالت روکش کامپوزیت از سطح لثه بالاتر رفته و نمایان می‌شود؛ این اتفاق جلوه بدی به لبخند شما می‌دهد. برای پرهیز از این اتفاق به آرامی و با حوصله دندان‌های کامپوزیت شده را مسواک بزنید.

۲. بهترین خمیر دندان برای کامپوزیت

لمینت دندان نسبت به کامپوزیت استحکام کمتری دارد؛ پس نباید در معرض مواد ساییدنی و خشن قرار بگیرد. برخی از خمیردندان‌ها حاوی پودر بی‌کربوهیدرات هستند که باعث از بین رفتن روکش کامپوزیت می‌شود. این ذرات سطح کامپوزیت را خراش داده و باعث جمع‌شدن لکه و از بین رفتن درخشش کامپوزیت می‌شوند.

همچنین بخوانید: جایگزین های خمیر دندان فلورایددار

خمیر دندانی که انتخاب می‌کنید باید قابلیت حذف پلاک‌ها و میکروب‌ها را داشته باشد و فاقد فلوراید زیاد باشد. ترجیحا با مشورت دندان‌پزشک اقدام به تهیه یک خمیردندان کنید.

کلام پایانی

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان برای افزایش ماندگاری و دوام آنها اهمیت زیادی دارد. البته برای رعایت نکات، باید با بایدها و نبایدهای مراقبت از کامپوزیت آشنا شوید. ما سعی کردیم در این مطلب نگاهی جامع به این نکات مراقبتی داشته باشیم و به تمام سوالات شما پیرامون این موضوع پاسخ دهیم.

منابع

اطلاعاتی وارد نشده است

مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x