در بیشتر افراد مصرف شراب با درصد پایین الکل حتی اگر هر روز اتفاق بیفتد مشکل مهمی معمولا ایجاد نمی کند، با این حال اگر درصد الکل بالاتر باشد یا بدن شما مشکلی داشته باشد که الکل بر روی آن تاثیر منفی بگذارد دیگر این عادت نوشیدن بی ضرر محسوب نمی شود. به طور کلی باید بدانید مصرف هر روزه الکل احتمال مشکلات پزشکی مرتبط با الکل را افزایش می دهد.
فواید و مضرات مصرف شراب
اگر چه شراب به دلیل دارا بودن برخی خواص میوه ای که از آن گرفته شده، مواد مغذی دارد مثلا مصرف شراب قرمز که بیشتر پژوهش ها بر روی آن صورت گرفته است، به دلیل غلظت بالای رزوراتول (resveratrol) مورد تایید گسترده کارشناسان حوزه سلامت قرار دارد. رزوراتول یک آنتی اکسیدان قوی است که در پوست انگور وجود دارد. در واقع رزوراتول موجود در شراب قرمز ده برابر شراب سفید است.
با این وجود شراب مضراتی هم ممکن است داشته باشد:
- بهم خوردن برنامه خواب: الکل موجود در شراب ممکن است خواب رم (مرحله حرکت سریع چشم) را مختل کند و زمانی که بیدار می شوید احساس کنید درست استراحت نکرده اید.
- اضافه وزن و چاقی: شراب نوشیدنی پر کالری است و از طرفی بر متابولیسم نیز تاثیر می گذارد. در واقع مصرف مداوم آن به خصوص اگر زیاد باشد باعث چاقی دور شکم می شود.
- افزایش اضطراب و استرس: اگر چه ممکن است با خوردن یک لیوان شراب احساس آرام شدن پیدا کنید اما در واقع هورمون کورتیزول را افزایش می دهد و باعث می شود افکار منفی به سراغتان بیاید.
- افزایش احتمال سرطان: اگر زیاد مشروب بخورید، احتمال سرطان پستان (دلایل ابتلا به سرطان پستان) و سرطان ریه افزایش می یابد.
- تاثیر منفی بر مشکلات پزشکی: اگر مشکل پزشکی مانند میگرن، افسردگی، مشکل قلبی یا موارد دیگر داشته باشید نوشیدن الکل مداوم می تواند وضعیت را بدتر کند.
آیا روزی یک لیوان شراب باعث اعتیاد به الکل می شود؟
بر اساس پژوهش هایی که تا کنون صورت گرفته است، اگر هر روز یک لیوان شراب مصرف کنید، به این معنی نیست که به سمت اعتیاد به الکل پیش می روید. در واقع داده های کمی در مورد تاثیر منفی مصرف یکی دو لیوان شراب در روز بر سلامتی یا اعتیاد به الکل وجود دارد. اما میزان الکل مشروب تعیین کننده میزان تاثیر آن بر بدنتان است.
از کجا بدانیم مصرف شراب برایمان مشکل ساز می شود؟
اگر می خواهید بدانید آیا مصرف شراب یا الکل دارد برایتان دردسر درست می کند یا نه، به علائم هشدار دهنده زیر توجه کنید:
- هنگامی که دچار مشکلی می شوید احساس نیاز به مصرف الکل دارید.
- زیاد پیش می آید که بیش از آن چه قصد داشتید بنوشید، نوشیده اید.
- برای احساس آرام شدن نیاز به مصرف الکل دارید.
- بابت شراب یا الکل خوردن عذاب وجدان دارید.
- برخی اتفاقاتی که در زمان مصرف رخ داده اند را فراموش می کنید.
الکل و شراب چه تاثیری بر سردرد و میگرن دارد؟
به طور کلی گفته می شود همه نوشیدنی های الکلی می توانند باعث باز و گشاد شدن رگ های خونی مغز شده و سردرد ایجاد کنند. در واقع پژوهش ها هنوز در مورد تاثیر دقیق الکل بر میگرن نتیجه مشخصی نشان نداده اند و حتی بحث هایی وجود دارد بر سر این که آیا خود الکل باعث تحریک سردرد می شود یا ترکیب شیمیایی دیگری در نوشیدنی های الکلی وجود دارد که سردرد را تحریک می کند.
دو نوع سردرد وجود دارد که زمانی که الکل مصرف می شود ممکن است تجربه شود: حمله میگرن (علائم سردردهای میگرنی) و سردرد تاخیری ناشی از الکل (DAIH) که به آن سردرد خماری هم می گویند.
در پاسخ به این که آیا الکل باعث حمله میگرن می شود یا نه، باید گفت ممکن است اما مسئله معمولا پیچیده تر از یک ارتباط ساده است. طبق برخی پژوهش ها، حدود یک سوم کسانی که میگرن دارند الکل را محرک سردرد می دانند (حداقل هر از گاهی این را تجربه می کنند). در این پژوهش های گذشته نگر، تنها ۱۰ درصد افراد ارتباط زیادی بین الکل و میگرن گزارش کرده اند.
در سال ۲۰۰۷، یک پژوهش در اتریش شماری از عوامل مربوط به میگرن را بررسی کرد و مصرف الکل و عوامل خوراکی دیگر در روز پیش از شروع سردرد را به صورت ویژه مورد بررسی قرار داد. محققان این پژوهش دریافتند اهمیت تغذیه از جمله شراب در تحریک سردرد میگرنی کم است. این داده ها نشان می دهند ممکن است در تاثیر الکل بر بروز سردرد میگرنی سوء برداشتی اتفاق افتاده باشد. با این حال در پژوهش های بزرگ در کشورهای مختلف از جمله آمریکا، ژاپن و ایتالیا محققان دریافته اند در بین افراد مبتلا به میگرن نسبت به کسانی که میگرن ندارند، درصد کمتری الکل مصرف می کنند. این نشان می دهد کسانی که میگرن یا بیماری هایی سردرد دار دیگر دارند بیشتر احتمال دارد که مصرف الکل را کم کنند چون طبق تجربه شان باعث سردرد می شود.
بیشتر بدانید: داروهای تسریع بخش درمان میگرن کدامند؟
نکاتی مهم قبل از مصرف شراب
- از مصرف شراب و هر نوشیدنی الکلی دیگر با معده خالی یا زمانی که بدنتان کم آب است، پرهیز نمایید.
- اجازه ندهید مصرف شراب به بیشتر از یک لیوان در روز برسد یا اگر رسید، بین آن فاصله ایجاد کنید.
- برای این که تحت فشار جمع قرار نگیرید، به جای یک لیوان نوشیدنی الکلی می توانید یک لیوان نوشیدنی غیر الکلی در دست داشته باشید.
- شراب را به کندی و آهسته بنوشید تا مصرفتان تحت کنترل باشد.
- مراقب تامین آب بدنتان باشید.
همچنین بخوانید: انواع شیرین کننده ها
نکاتی مهم بعد از مصرف
نکته حائز اهمیت در مورد سردرد پس از مصرف الکل، تمایز بین سردرد میگرنی و سردرد خماری است. الکل ظرف سی دقیقه تا سه ساعت پس از مصرف می تواند حمله میگرنی ایجاد کند. نوع دیگر سردرد مرتبط با الکل، سردرد تاخیری ناشی از الکل است که به آن سردرد خماری می گویند و در صبح روز پس از مصرف الکل تجربه می شود.
تفاوت این دو نوع سردرد، جزئی است. اگر چه همه ممکن است دچار سردرد خماری شوند اما کسانی که میگرن دارند بیشتر مستعد آن هستند. حتی با مصرف مقدار متوسط الکل هم ممکن است افراد مبتلا به میگرن دچار سردرد خماری تاخیری شوند. به همین علت ممکن است این افراد سردرد خماری را به عنوان سردرد میگرنی تلقی کرده و آن را به عنوان محرک سردرد میگرن گزارش کنند. در هر صورت چیزی که مشخص است این است که الکل می تواند محرک سردرد در افراد مبتلا به میگرن باشد و پرهیز از مصرف آن بهترین راه حل جلوگیری از این سردردهاست.