افزایش وزن طبیعی در دوران بارداری با توجه به وزن و قد مادر باردار قبل از بارداری متفاوت است. وزن حاملگی می تواند تحت تاثیر متغیرهای زیادی مانند اندازه جفت، ویژگی های ژنتیکی و عادات تغذیه ای و همچنین وزن مادر قبل از بارداری باشد. افزایش وزن ایده آل و طبیعی در این دوران برای بارداری، زایمان و نتایج دراز مدت سلامت مادر و نوزاد مهم است. به همین دلیل، باید مراقب بود که وزن بارداری همواره مقادیر متوسط مشخصی باشد.
افزایش وزن طبیعی در دوران بارداری با توجه به نسبت قد به وزن مادر در ابتدای دوره بارداری محاسبه می شود که با پیشرفت ماه ها این وزن افزایش می یابد. به طور کلی در پایان ۱۲ هفته اول یعنی سه ماه اول، مادر باردار ممکن است یک یا دو کیلوگرم وزن اضافه کند و پس از این مدت می تواند تا پایان بارداری هر هفته ۵۰۰ گرم وزن اضافه کند. افزایش وزن حداکثر ۲.۵ کیلوگرم در ۲۰ هفته اول و حفظ وزن متعادل در هفته های بعد ایده آل است.
افزایش وزن بارداری از چه ماهی شروع می شود؟
میانگین افزایش وزن یک مادر با وزن طبیعی در دوران بارداری:
- ماه اول تا سوم: ۱ تا ۲ کیلوگرم
- سه ماه دوم: ۵۰۰ گرم در هفته
- سه ماهه پایانی: ۵۰۰ گرم در هفته
افزایش وزن متوسط ۱۱-۱۶ کیلوگرم در دوران بارداری را می توان طبیعی دانست.
میزان افزایش وزن مجاز چقدر است؟
پزشکان توصیه می کنند که مادران بسیار لاغر در دوران بارداری حدود ۱۵ کیلوگرم و مادران دارای اضافه وزن ۱۱ کیلوگرم، وزن اضافه کنند.
برای مادر باردار که شاخص توده بدنی زیر ۱۸.۵ دارد، یعنی قبل از بارداری لاغر بوده است، مناسب است که در دوران بارداری حدود ۱۲.۵ تا ۱۸ کیلوگرم وزن اضافه کند، مگر اینکه پزشک خلاف این را هشدار داده باشد.
اگر BMI مادر بین ۱۸.۵ تا ۲۵ باشد افزایش وزن بین ۱۱.۵ تا ۱۶ کیلوگرم برای اون طبیعی خواهد بود.
برخلاف زنان بارداری که بارداری خود را با وزن کم شروع می کنند، ممکن است مادران بارداری هم باشند که بارداری خود را با اضافه وزن شروع کنند. اگر BMI مادر باردار بین ۲۵ تا ۳۰ باشد، در صورت عدم هشدار پزشک، باید ۷ تا ۱۱.۵ کیلوگرم وزن اضافه کند.
در صورت وجود چاقی شدید در مادر، یعنی اگر شاخص توده بدنی او بالای ۳۰ باشد، وزن او باید بین ۵ تا ۹ کیلوگرم اضافه شود و بیش از آن خطرناک خواهد بود.
اگر مادر دو قلو باردار باشد، افزایش وزن طبیعی که به دست می آورد ممکن است بین ۱۸ تا ۲۵ کیلوگرم باشد. این مقدار در اضافه وزن باید حدود ۱۵-۲۳ کیلوگرم و در افراد چاق حدود ۱۲-۲۰ کیلوگرم باشد.
چگونه افزایش وزن بدن در دوران حاملگی را کنترل کنیم؟
تمام ساختارها و سیستم های اندام مهم نوزاد در رحم مادر در سه ماه اول تشکیل می شود و در ماه های بعد وزن نوزاد افزایش می یابد. بنابراین افزایش وزن در دوران بارداری ممکن است بعد از حدود ماه پنجم شروع به افزایش کند و اشتها با تاثیر هورمون ها افزایش یابد. بعد از این ماه، با افزایش میل مادر به غذا خوردن، ممکن است در دوران بارداری اضافه وزن ایجاد شود. مصرف غذاهای سرشار از قند و چربی می تواند باعث افزایش وزن بیش از حد مادر باردار شود بنابراین مهم است که مادر باردار در دوران بارداری به چه چیزی و چه مقدار می خورد توجه کند.
شرط اصلی افزایش وزن ایده آل در دوران بارداری یک رژیم غذایی متنوع، سالم و متعادل است. مقدار کالری که مادر باردار باید دریافت کند به ۳۰۰ کالری در روز می رسد. به عبارت دیگر، لیست تغذیه زنان باردار باید ۳۰۰ کالری بیشتر از لیست تغذیه های معمولی باشد. با این حال، این بدان معنا نیست که مادر باردار باید دو بار تغذیه شود. اضافه وزن و پرخوری در دوران بارداری به معنای خوب غذا خوردن نیست.
تغذیه منظم و سالم در دوران بارداری نیز می تواند باعث افزایش کنترل شده وزن بارداری شود. لیست تغذیه ایده آل در دوران بارداری در واقع شامل تمام غذاهایی است که در چارچوب یک رژیم غذایی صحیح، سالم و متعادل قرار دارند. بر این اساس گوشت، لبنیات، ماهی، میوه ها و سبزیجات، حبوبات و غلات کامل و غذاهایی با فیبر فراوان باید در این لیست قرار گیرند. علاوه بر سه وعده غذایی اصلی، خوردن دو یا سه میان وعده و نوشیدن حداقل ۲ تا ۳ لیتر آب در روز از نیازهای مهم زنان باردار است.
وزن بارداری شما ممکن است کمی بالاتر یا کمتر از وزن ایده آل شما باشد. یک رژیم غذایی منظم و سالم می تواند به شما در کنترل وزن بارداری کمک کند. با این حال، می توانید دقیق ترین اطلاعات را در مورد افزایش وزن خود از پزشک خود دریافت کنید.
دلیل افزایش وزن در بارداری چیست؟
حتما تعجب می کنید وزنی که در بارداری اضافه کرده اید از کجا می آید؟ برخی از آنها، اما نه همه، به دلیل چربی بدن است که در ناحیه شکم انباشته شده است. با این حال، باید بدانید که وزن نوزاد در هنگام تولد به طور متوسط بین ۳ تا ۳.۵ کیلوگرم است که یکی از دلایل اصلی افزایش وزن متوسط در دوران بارداری است. علاوه بر وزن کودک، موارد دیگری نیز وجود دارد که باعث افزایش وزن در دوران بارداری می شوند:
- رحم در حال رشد (۹۰۰ گرم)
- جفت (۷۰۰ گرم)
- مایع آمنیوتیک (۹۰۰ گرم)
- تغییرات در سینه ها (از ۴۵۰ گرم تا ۱.۵ کیلوگرم)
- افزایش حجم خون (۱.۵ تا ۱.۸ کیلوگرم)
- افزایش حجم مایعات (۱.۵ کیلوگرم)
- ذخایر اضافی چربی، پروتئین و سایر مواد مغذی (۲.۷ تا ۳.۵ کیلوگرم)
هم چنین بخوانید علل پدید آمدن حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری چیست؟
عوارض اضافه وزن بالا در بارداری چیست؟
چاقی اختلالی است که به سرعت در حال گسترش در سراسر جهان است و زنان باردار را به طور جدی تحت تاثیر قرار می دهد و تأثیر منفی بر مکانیسم تولید مثل انسان دارد.
خطرات چاقی در بارداری عبارتند از:
- دیابت بارداری
- فشار خون
- پره اکلامپسی
- افزایش میزان سزارین اورژانسی
- نارس بودن برای جنین
- مرده زایی
- ناهنجاری های مادرزادی
مشکلات سلامتی مانند ماکروزومی و خطرات چاقی دوران کودکی و نوجوانی پس از تولد از جمله مشکلات سلامتی است که در مادران چاق و فرزندان آنها را درگیر می کند.
زنان باردار چاق با افزایش خطر عوارض زایمان طبیعی و سزارین مواجه هستند. با افزایش سن زنان، زنان بیشتری به دلیل اضافه وزن یا چاق باردار می شوند. افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری با افزایش وزن هنگام تولد و کاهش وزن پس از زایمان همراه است. توصیه های مربوط به افزایش وزن در دوران بارداری برای بهترین نتیجه بارداری برای مادر و نوزاد است.
از نظر بیهوشی نیز احتمال بروز عوارض بیشتر است. مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهد اثربخشی درمان ناباروری با چاقی کاهش می یابد. کاهش وزن در زنان جوان تأثیر عمده ای بر سلامت طولانی مدت و کاهش خطرات دوران بارداری و مادری مرتبط با چاقی در دوران بارداری دارد. برخی از خطرات در دوران بارداری را می توان با تغییر سبک زندگی، کاهش وزن و تنظیم حساسیت به انسولین جبران کرد.
تنظیم وزن قبل از بارداری، کنترل دقیق افزایش وزن از مراحل اولیه بارداری، اقدامات احتیاطی در برابر عوارض احتمالی قبل از زایمان و اطلاعات جامع بیمار در تمام این مراحل ضروری است. خطرات اضافه وزن و چاقی در دوران بارداری باید بیان شود و اطمینان حاصل شود که مادران باردار به کنترل وزن روی می آورند. افزایش وزن پیش بینی شده در دوران بارداری باید در ابتدای پیگیری مشخص شود و خانم باردار در مورد تغذیه مطلع شود و در مواردی که کاهش وزن با رژیم درمانی امکان پذیر نیست، می توان با اعمال جراحی چاقی، بارداری برنامه ریزی شده را تجربه کرد.