نیمی از جمعیت دنیا را زنان تشکیل می دهند و مدت زمان طولانی در طول زندگی خود پریود را تجربه می کنند اما بر خلاف آن چه تصور می شود، بسیاری از آنها اطلاعات درست و علمی در مورد آن ندارند و ممکن است تصورات اشتباهی نیز داشته باشند. در اینجا با نکات کلیدی در مورد پریود نمیدانند، آشنا می شوید.
۱- در دوره پریود هم امکان بارداری وجود دارد.
بسیاری از مردم بر این باورند که در زمان پریود، نیازی به استفاده از روش های پیشگیری از بارداری نیست و امکان باردار شدن وجود ندارد.
به چند دلیل این تصور اشتباه است:
یکی این که برخی زنان ممکن است در زمان آزاد سازی تخمک (تخمک گذاری) خونریزی پیدا کنند و به اشتباه تصور کنند این خونریزی پریود است در حالی که در اوج قابلیت بارداری قرار دارند. در نتیجه اگر در این زمان رابطه جنسی داشته باشند احتمال بارداری بیش از هر زمان دیگری است.
دوم این که ممکن است پیش از این که پریود تمام شود یا ظرف چند روز پس از تمام شدن خونریزی، تخمک گذاری کنید. از آنجایی که اسپرمها مدتی (تا سه روز) در بدنتان می مانند اگر در این مدت (در زمان پریود) رابطه جنسی داشته باشید ممکن است به بارداری منجر شود.
اگر نمی خواهید باردار شوید، در هر زمانی از چرخه قاعدگی که هستید رابطه جنسی باید محافظت شده با کاندوم یا قرص یا هر روش دیگر ضد بارداری، باشد.
۲- پریودی که در دوران مصرف قرص ضد بارداری شروع می شود، پریود واقعی نیست.
یکی از نکات کلیدی در مورد پریود این است که مسلما مدت زمانی که قرص ضد بارداری مصرف می کنید، با یک هفته قطع مصرف پریود می شوید اما این پریود در واقع خونریزی ماهانه ناشی از قطع مصرف دارو است و با پریود معمولی کمی تفاوت دارد. در حالت عادی (بدون مصرف قرص ضد بارداری) در میانه چرخه قاعدگی تخمک گذاری انجام می شود. اگر تخمکی که تخمدان آزاد می کند بارور نشود، میزان هورمونهای بدن افت می کند و باعث می شود دیواره داخلی رحم شروع به فروریزی کند و خونریزی شروع شود. اما زمانی که قرص ضد بارداری مصرف می کنید، از تخمک گذاری جلوگیری می شود. در بیشتر موارد شما سه هفته قرص ضد بارداری می خورید و یک هفته مصرف را متوقف می کنید (یا قرصهای دارونما به جای قرص واقعی می خورید).
اطلاعات بیشتر : عوارض و فواید جلوگیری از پریود با قرص ضد بارداری
مصرف این قرصها باعث می شود تخمک آزاد نشود بنابراین معمولا در طول ماه، دیواره رحم ضخیم و آماده بارداری نمی شود که پس از عدم بارداری، فرو بریزد. خونریزی پریود مانندی که در هفته بدون قرص تجربه می کنید، واکنش بدن به عدم رسیدن هورمونهایی است که تا قبل آن وارد بدن می کردید.
۳- پریود در طول زندگی تغییر می کند.
یکی از نکات کلیدی در مورد پریود این است که درست زمانی که فکر می کنید پریودتان کاملا قابل پیش بینی است و میدانید کی شروع می شود، ممکن است همه چیز تغییر کند. به این دلیل که سطح هورمونهای ما در طول زندگی تغییر می کند.
در چند پریود اول دوران بلوغ، چرخه قاعدگی طولانی تر است یعنی فاصله بین پریودها بیشتر می باشد. یک چرخه قاعدگی در یک دختر نوجوان ممکن است بین ۲۱ تا ۴۵ روز متغیر باشد. اما به مرور زمان فاصله بین پریودها کوتاهتر و قابل پیش بینی تر می شود. به طور متوسط طول هر چرخه قاعدگی بین ۲۱ تا ۳۵ روز است.
تغییرات هورمونی که در دوره پیش از یائسگی شروع می شود (چند سال پیش از یائسگی)، باعث می شود بدن تغییر کند. در دوره پیش از یائسگی، بدن شروع می کند به کاهش تولید استروژن . این باعث می شود فاصله بین یک پریود تا پریود بعدی کوتاهتر یا طولانی تر شود و خونریزی قاعدگی نیز سبکتر یا شدیدتر شود. این مرحله از زندگی زنان ممکن است تا ده سال طول بکشد تا در نهایت یائسگی آغاز شده و پریود برای همیشه تمام شود.
پس باید بدانید تغییرات تدریجی در طول زندگی طبیعی است اما اگر تغییرات ناگهانی و غیر طبیعی برایتان ایجاد شد مثلا اخیرا خونریزی شدید یا عقب افتادن پریود را تجربه می کنید باید به پزشک مراجعه کنید.
۴- تامپون و پد و نوار بهداشتی تنها گزینه های شما نیستند.
یکی از نکات کلیدی در مورد پریود این است که برای کنترل و مدیریت خونریزی پریود، روش های دیگری هم وجود دارد. فنجان قاعدگی یک فنجان انعطاف پذیر پلاستیکی است که میتوانید آن را داخل واژن جایگذاری کنید تا خون پریود در آن جمع شود.
شورت پریود، شورتهای بسیار تنگی هستند که میتوانید در روزهایی که خونریزی تان سبکتر است یا تامپون دارید، استفاده کنید.
نوار بهداشتی پارچه ای قابل شستشو نیز یکی دیگر از روشهای کنترل خونریزی برای کسانی است که مشکلی با شستشوی دستمال بهداشتی و استفاده مجدد از آن ندارند.
این روشها مقرون به صرفه تر از تامپون و نوار بهداشتی هستند چرا که قابل استفاده مجدد هستند. همچنین میتوانید از ترکیبی از این روشها بهره ببرید. هر یک از این روشها معایب و مزایایی دارند که پیش از استفاده، بهتر است با آنها آشنا شوید.
۵- علائم پیش از قاعدگی هنوز شناخته شده نیست.
بیشتر زنان می دانند یک یا دو هفته پیش از شروع پریود، ممکن است علائمی را تجربه کنند از جمله خستگی، تغییر خلق، افزایش وزن، شل شدن مدفوع، جوش زدن پوست و دل درد و کمردرد. اما هنوز مشخص نیست چرا این علائم در برخی تجربه می شود و در برخی دیگر چنین نیست و یا در بین افراد مختلف به طرق متفاوتی تجربه می شود. به طور کلی ترکیبی از تغییرات هورمونی در چرخه قاعدگی، تغییرات شیمیایی در مغز و مشکلات روانی دیگر که به دلیل محدودیتهای فیزیکی به وجود می آید، مسئول این مشکلات است.
اطلاعات بیشتر : علائمی که نشان دهنده شروع پریود هستند
در حال حاضر بهترین راه کنترل درد و مشکلات پریود، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی است. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته، نیم ساعت ورزش کنید، حتما هشت ساعت خواب کامل شبانه داشته باشید و از دود و دخانیات دور بمانید. همچنین تا جایی که میتوانید مصرف میوه ها و سبزیجات و غلات کامل (سبوس دار) را افزایش دهید و مصرف نمک و قند و کافئین و الکل را محدود کنید.
۶- ممکن است پس از رابطه جنسی، خونریزی را تجربه کنید.
اگر پس از رابطه جنسی، خونریزی کردید این به معنی پریود نیست. گاهی اوقات ممکن است چنین اتفاقی بیفتد. این معمولا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. حدود ۹ درصد از زنانی که در سن باروری قرار دارند، دچار خونریزی پس از رابطه جنسی می شوند. با این حال ممکن است علت آن عفونت، التهاب دهانه رحم و یا مشکلات جدی تری مانند سرطان دهانه رحم باشد.
برای اطلاعات بیشتر: خونریزی یا لکه بینی بعد از رابطه جنسی
۷- بسیاری از زنان دچار پریودهای غیر طبیعی می شوند.
یکی از نکات کلیدی در مورد پریود این است که در بیشتر زنان پریود بین چهار تا هفت روز طول می کشد. طول دوره هر چرخه قاعدگی به طور متوسط ۲۸ روز است اما بین ۲۱ تا ۳۵ روز کاملا طبیعی است. اما مواردی هم وجود دارد که پریود غیر طبیعی محسوب می شود. از جمله این موارد عبارتند از:
- پریودهایی که کمتر از ۲۱ روز یا بیشتر از ۳۵ روز فاصله دارند (فاصله بین روز اول دو پریود متوالی باید حساب شود)
- سه یا چند پریود پشت سر هم اتفاق نیفتاده است.
- خونریزی قاعدگی بسیار شدیدتر یا سبکتر از همیشه است.
- پریودهایی که بیشتر از هفت روز طول می کشد.
- پریودهایی که با درد، دل درد، حالت تهوع یا استفراغ همراه هستند.
- خونریزی یا لکه بینی که بین پریودها، پس از یائسگی یا پس از رابطه جنسی تجربه می شوند.
گاهی این موارد نشان دهنده مشکل نیست و فقط تفاوت در بدن افراد است اما گاهی نیز میتواند وجود یک مشکل در بدن را نشان دهد. به طور کلی انواع ناهنجاریهای قاعدگی عبارتند از:
- آمنوره: پریود کاملا متوقف شده یا ایجاد نشده است.
- الیگومنوره: دفعات پریود کم است.
- دیسمنوره: پریود دردناک است.
- خونریزی غیر طبیعی رحم
برای بررسی علت مشکل پریود، باید به پزشک زنان مراجعه کنید.