دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانسبررسی شده توسط: دکتر نسیم غفوریان متخصص طب اورژانس

کم کاری تیروئید در کودکان

کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

غده تیروئید یک غده درون ریز است که وظیفه ساختن هورمون های تیروئیدی را بر عهده دارد. در کودکان، هورمون های تیروئید باعث رشد طبیعی بدن شده و متابولیسم را تنظیم می کنند. در برخی موارد علائم کم کاری تیروئید در کودکان دیده می شود. برای درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان در ابتدا باید به دنبال علت ایجاد کم کاری این غده مهم بود. کم کاری تیروئید در کودکان معمولا به دو دلیل ارثی و اکتسابی رخ می دهد. در هر دو حالت درمان دارویی در واقع قرص های حاوی هورمون تیروئید است.

به یاد داشته باشید که تغذیه و داشتن رژیم غذایی مناسب نقش مهمی در روند درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان دارد. در این مقاله به جزئیات بیشتری از کم ‌کاری تیروئید کودکان، دلایل بروز، تشخیص و درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان می پردازیم.

اطلاعیه

تیروئید کم کار چیست؟

کم کاری تیروئید، که به آن هیپوتیروئیدی (Hypothyroidism) نیز می گویند، زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید هورمون های تیروئید کافی برای رفع نیازهای بدن را تولید نمی کند. تیروئید یک غده کوچک پروانه ای شکل در جلوی گردن است.

هورمون های تیروئید نحوه استفاده بدن از انرژی را کنترل می کنند، بنابراین هورمون های تیروئیدی تقریبا بر تمام اعضای بدن تأثیر می گذارند. بدون داشتن هورمون های تیروئید کافی، بسیاری از عملکردهای بدن با اختلال مواجه می شوند. تحقیقات نشان می دهد که زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به کم کاری تیروئید هستند. این بیماری همچنین در افراد بالای ۶۰ سال شایع تر است.

انواع کم کاری تیروئید

علت های کم کاری تیروئید در نوزادان و خردسالان با کودکان و بزرگسالان متفاوت است. اگر کمبود ید جنین در دوران بارداری خیلی زود اتفاق بیفتد، نوزادان ممکن است با اختلالات شدید رشدی، صورت درشت، ناتوانی ذهنی و .. به دنیا بیایند. هنگامی که جنین هورمون تیروئید را از مادر خود دریافت نمی کند، علائم به کندی ایجاد می شود و این اختلال تنها زمانی شناسایی می شود که نوزاد، تحت آزمایش های غربالگری قرار بگیرد. دو نوع کم کاری تیروئید در کودکان وجود دارد:

  • کم کاری مادرزادی تیروئید: در بدو تولد وجود دارد.کم کاری مادرزادی تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید قبل از تولد رشد نکرده یا به طور طبیعی کار نمی کند. این نوع کم کاری تیروئید در حدود ۱ در ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تولد زنده رخ می دهد. اکثر موارد به صورت خود به خود رخ می دهند، اما حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد ارثی هستند.
  • کم کاری تیروئید اکتسابی: بعد از تولد بروز می کند.کم کاری تیروئید اکتسابی پس از تولد اتفاق می افتد. در ایالات متحده آمریکا، کم کاری تیروئید اکتسابی بیشتر توسط تیروئیدیت هاشیموتو (تیروئیدیت خود ایمنی) ایجاد می شود. در تیروئیدیت هاشیموتو، سیستم ایمنی بدن به سلول های غده تیروئید حمله می کند و باعث التهاب مزمن و کاهش تولید هورمون های تیروئید می شود.

علت کم کاری تیروئید مادرزادی

کم کاری تیروئید مادرزادی

  • کمبود ید: در برخی کشورها، کم کاری تیروئید مادرزادی زمانی رخ می دهد که مادر در دوران بارداری ید کافی در رژیم غذایی خود دریافت نکند (کمبود ید). بدن زن در دوران بارداری به ید بیشتری نسبت به قبل نیاز دارد. کمبود ید در مناطقی از جهان که ید به نمک خوراکی اضافه می شود نادر است، اما در مناطقی که مردم ید کافی در رژیم غذایی خود مصرف نمی کنند، شایع تر است.
  • اختلال در غده تیروئید: بیش از نیمی از موارد کم کاری تیروئید مادرزادی به این دلیل رخ می دهد که غده تیروئید از بین رفته، توسعه نیافته یا در مکان نامناسبی رشد کرده است. در موارد کمتر، غده به طور طبیعی رشد کرده است اما مقادیر طبیعی هورمون تیروئید تولید نمی کند.
  • تشکیل غیر طبیعی غده هیپوفیز: در یکی دیگر از علل نادر در بروز کم کاری مادرزادی تیروئید، تشکیل غیر طبیعی غده هیپوفیز است. به طوریکه هیپوفیز نمی تواند غده تیروئید را برای تولید هورمون های تیروئید تحریک کند. به این نوع، کم کاری تیروئید مرکزی می گویند.

به ندرت، آنتی بادی های خاصی از مادر یا داروهایی که باعث بزرگ شدن غده تیروئید می شوند یا داروهایی که باعث کاهش تولید هورمون های تیروئید توسط مادر می شوند از جفت عبور می کنند و به طور موقت باعث کم کاری مادرزادی تیروئید می شوند.

بیشتر بخوانید: به چه علت تیروئید کم کار می شود

علت کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

حدود ۵۰ درصد از کودکان مبتلا سابقه خانوادگی بیماری خود ایمنی تیروئید را دارند. تیروئیدیت هاشیموتو بیشتر در دوران نوجوانی رخ می دهد، اما می تواند در کودکان کوچکتر نیز رخ دهد (معمولا پس از چند سال اول زندگی). کودکانی که سندرم داون یا سندرم ترنر دارند در معرض خطر ابتلا به تیروئیدیت هاشیموتو هستند. کودکانی که بیماری های ژنتیکی دیگری دارند (مانند سندرم دی جورج یا سندرم پرادر ویلی) در معرض خطر ابتلا به کم کاری تیروئید اکتسابی غیر خود ایمنی هستند.

سایر علل کمتر شایع کم کاری تیروئید در کودکان عبارتند از:

  • برداشتن غده تیروئید با جراحی برای درمان گره های تیروئید، سرطان تیروئید یا بیماری گریوز.
  • پرتو درمانی که تیروئید را از بین می برد یا به تیروئید آسیب می زند، از جمله ید رادیواکتیو برای درمان بیماری گریوز، یا پرتو درمانی در ناحیه گردن که برای درمان بیماری هوچکین، لنفوم یا سایر سرطان ها استفاده می شود.
  • داروهایی مانند لیتیوم، آمیودارون و اکسکاربازپین که می توانند از عملکرد غده تیروئید جلوگیری کنند.

در نوجوانان، شایع ترین علت کم کاری تیروئید، تیروئیدیت خودایمنی هاشیموتو است که تقریبا ۱ تا ۲ درصد از نوجوانان (عمدتا دختران) را تحت تأثیر قرار می دهد. هاشیموتو در حدود نیمی از موارد ارثی است.

ناهنجاری های تیروئید همچنین در کودکانی که از داروهای خاصی استفاده می کنند (مانند داروهای ضد تشنج و داروهایی که به بدن کمک می کنند سلول های سرطانی را شناسایی کرده و به آنها حمله کند) یا مبتلا به بیماری های خاص ایجاد شود. برای کسانی که بیماری دارند، پس از برطرف شدن بیماری، عملکرد تیروئید عادی می شود و نیازی به طی کردن روند درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان نیست.

بیماران مبتلا به برخی بیماری های دیگر مانند سندرم داون و سندرم ترنر یا اختلالات خود ایمنی مانند بیماری سلیاک، آلوپسی، ویتیلیگو و دیابت نوع ۱ بیشتر در معرض خطر کم کاری تیروئید خود ایمنی هستند.

علائم کم کاری تیروئید در کودکان

علائم کم کاری تیروئید در کودکان

علائم در کودکان با بزرگسالان متفاوت است. شایع ترین علامت در کودکان کندی یا تاخیر در رشد است. این علائم ممکن است سال ها قبل از بروز علائم دیگر رخ دهد. علائم دیگر ممکن است در هر کودک بسته به سن متفاوت باشد. یکی از مهمترین علائم کم کاری تیروئید در کودکان که در معاینه ظاهری دیده می شود بزرگ شدن تیروئید است که گواتر نیز نامیده می شود. سایر علائم در کودکان شامل موارد زیر است:

  • کمبود انرژی
  • عدم تحرک
  • پوست خشک
  • تاخیر در رشد دندان
  • اختلال در عملکرد مدرسه
  • حرکات آهسته روده (یبوست)
  • قد کوتاه: نشانه اولیه مهم کم کاری تیروئید در کودکان است.

در کودکان ۳ ساله

علائم کم کاری تیروئید کودکان ۳ ساله ممکن است رشد کندی داشته باشند. علائم دیگر شامل سستی، رنگ پریدگی، خشکی و خارش پوست سر، افزایش حساسیت به سرما و یبوست است. اگر اقدام مهمی برای درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان نشود، ممکن است کودک در آینده اثرات مخربی مانند توقف رشد فیزیکی و عقب ماندگی ذهنی داشته باشد.

کم کاری تیروئید در کودکان ۵ ساله

علائم کم کاری در کودکان ۵ سال مانند علائمی است که در بالا ذکر کردیم. این کودکان انرژی کمی دارند. اگر مشکوک هستید که کودک شما کم کاری تیروئید دارد یا علائم ناشی از تغذیه نامناسب است، توصیه می کنیم به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علائم کم کاری تیروئید در نوجوانان

علائم کم کاری تیروئید در نوجوانان

برخی از علائم و نشانه های کم کاری تیروئید در نوجوانان شبیه به بزرگسالان است. مانند افزایش وزن، خستگی، یبوست، موهای زبر و خشک، پوست خالدار. سایر علائم در نوجوانان شامل موارد زیر است:

  • رشد آهسته بدن
  • بلوغ تاخیری
  • صدای خشن
  • گفتار آهسته
  • افتادگی پلک
  • ریزش مو
  • پوست خشک
  • نبض آهسته
  • کمبود انرژی
  • عدم تحرک
  • صورت پف کرده و متورم
  • اختلال در عملکرد مدرسه
  • حرکات آهسته روده (یبوست)
  • دوره های قاعدگی نامنظم و یا سنگین

از آنجایی که علائم بسیار متغیر و غیر اختصاصی هستند (ممکن است ناشی از چیزهایی غیر از تیروئید باشد)، تنها راه برای اطمینان از اینکه کودک یا نوجوان مبتلا به کم کاری تیروئید است، انجام آزمایش خون است و سپس درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان است تا از بروز عوارض جلوگیری شود.

تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

زمانی که علائم کم کاری تیروئید را در فرزند خود مشاهده می کنید و به پزشک مراجعه می کنید. در ابتدا پزشک در مورد علائم و سابقه سلامتی فرزند شما و همچنین در مورد سابقه سلامت خانواده شما سوالاتی می پرسد. سپس فرزند شما را از نظر فیزیکی معاینه می کند. برای تشخیص درست، دقیق و شروع درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان آزمایش های زیر را توصیه می کند:

  • آزمایش خون

این آزمایش برای بررسی سطح هورمون های تیروئید انجام می شود. فرزند شما ممکن است سطح T4 پایین داشته باشد. T4 هورمون اصلی آزاد شده از تیروئید است. ممکن است کودک دارای سطح بالایی از هورمون محرک تیروئید (TSH) در خون خود داشته باشد. TSH از غده هیپوفیز وارد خون می شود. TSH اندازه، تعداد و فعالیت سلول های تیروئید را افزایش می دهد. TSH همچنین ترشح هورمون هایی را تحریک می کند که بر متابولیسم فرد تأثیر می گذارد.

  • بررسی آنتی بادی های خودکار تیروئید

سیستم ایمنی آنتی بادی هایی علیه پروتئین های تیروئید (به نام پراکسیداز تیروئید یا TPO) می سازد. سطح آنتی بادی ممکن است برای تأیید تشخیص هاشیموتو اندازه گیری شود. بسیاری از بیمارانی که اتو آنتی‌بادی تیروئید دارند همچنان سطح هورمون تیروئید طبیعی دارند. در این شرایط پیش بینی اینکه آیا درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان ضروری است و چه زمانی باید درمان شروع شود، دشوار است.

  • سی تی اسکن

این آزمایش از یک سری اشعه ایکس و یک کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از بدن استفاده می کند. سی تی اسکن می تواند استخوان ها، ماهیچه ها، چربی ها و اندام ها را نشان دهد. سی تی اسکن جزئیات بیشتری نسبت به اشعه ایکس معمولی دارد. غده تیروئید ممکن است برای بررسی مشکلات و طی کردن روند درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان اسکن شود.

  • سونوگرافی تیروئید

در این روش تشخیصی از امواج اولتراسونیک برای تصویربرداری از تیروئید و غدد لنفاوی کودک استفاده می شود. سونوگرافی کودک را در معرض اشعه قرار نمی دهد. در برخی از اشکال کم کاری تیروئید، بافت تیروئید ظاهری نامنظم دارد و ممکن است مناطقی مانند ندول تیروئید وجود داشته باشد.

بررسی تخصصی تصاویر توسط یک متخصص غدد اطفال با تجربه مشخص خواهد کرد که آیا این ناحیه مستلزم بررسی بیشتر با آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) است یا اینکه آیا می توان با تکرار سونوگرافی تیروئید علت را تشخیص داد. سونوگرافی همچنین می تواند برای اطمینان از اینکه نوزاد مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید دارای تیروئید طبیعی در محل صحیح است یا نه استفاده شود.

  • جذب و اسکن داروی هسته ای

این روش به تعیین میزان جذب ید توسط بافت تیروئید کودک شما در تشخیص کمک می کند. برای آزمایش، به کودک مقدار بسیار کمی ید رادیواکتیو داده می شود (معمولا تکنسیوم ۹۹ (TC-99m) یا I-123) سپس میزان ید جذب شده (جذب) و الگوی توزیع ید رادیواکتیو را اندازه‌گیری می کنند. از این الگوها برای تشخیص و درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان استفاده می شود.

برای اطلاع بیشتر درباره آزمایش های تیروئید کلیک کنید.

نکته: مهم نیست که پزشک از چه روشی برای تشخیص استفاده می کند، بلکه چیزی که اهمیت دارد این است که تشخیص دقیق و درست به درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان شما کمک بسیاری می کند.

درمان هیپوتیروئیدی در کودکان

درمان هیپوتیروئیدی در کودکان

معمولا برای درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان هورمون مصنوعی تیروئید یعنی لووتیروکسین داده می شود. لووتیروکسین معمولا به شکل قرص به کودکان داده می شود. برای نوزادان، قرص ها را می توان له کرد، با مقدار کمی (۱ تا ۲ میلی‌لیتر) آب، شیر مادر یا شیر خشک مخلوط کرد و به صورت خوراکی و با سرنگ به آنها داد.

به یاد داشته باشید که دارو نباید همزمان با شیر خشک یا مکمل های آهن یا کلسیم مصرف شود، زیرا این مواد می توانند میزان جذب لووتیروکسین را کاهش دهند. فرمولاسیون های مایع به صورت تجاری برای کودکان در هر سنی موجود است، اما تجربه محدودی در مورد استفاده از این فرمول ها در درمان کم کاری مادرزادی تیروئید وجود دارد.

کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید (افزایش TSH و سطح T4 پایین) با جایگزین کردن مقدار هورمونی که تیروئید خود کودک دیگر قادر به ساخت آن نیست، درمان می شوند. هدف از درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان بازگرداندن T4 و TSH به محدوده طبیعی و بازگرداندن عملکردهای طبیعی بدن است (به نام درمان جایگزین). اکثر بیماران می توانند با مصرف یک بار در روز قرص لووتیروکسین (فقط T4) به سطح طبیعی هورمون تیروئید برسند.

بهترین راه برای مصرف لووتیروکسین با معده خالی، حداقل ۳۰ دقیقه قبل از غذا است. با این حال، مهم ترین چیز این است که لووتیروکسین را به روشی ثابت هر روز، در زمانی که به راحتی به خاطر بسپارید مصرف کنید.

درمان تیروئید کم کار

در صورت فراموشی یک نوبت، به محض یادآوری باید آن را مصرف کنید. داروهای دیگری نیز وجود دارند که نباید همزمان با لووتیروکسین مصرف شوند، از جمله: مکمل های کلسیم یا آهن یا ویتامین ها. اگر بیمار از دوز بالای بیوتین برای کمک به تقویت مو و ناخن های خود استفاده می کند، بیوتین باید ۲ روز قبل از آزمایش تیروئید قطع شود. پس از اتمام آزمایش، بیوتین را می توان دوباره مصرف کرد. اگر پسر یا دختر شما داروهای دیگری مصرف می کند یا علاقه مند به استفاده از مکمل هاست، با پزشک کودک خود مشورت کنید.

پزشکان با انجام آزمایش خون در فواصل زمانی معین بسته به سن، در مورد روند درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان تصمیم می گیرند.

مقالات مرتبط

عوارض و خطرات کم ‌کاری تیروئید کودکان

اکثر بیماران که به درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان با دارو پاسخ می دهند مشکلی در زندگی نخواهند داشت. جایگزینی هورمون تیروئید بر اساس وزن و سن انجام می شود، بنابراین در زمانی که کودک شما هنوز از نظر جسمی در حال رشد است معاینات مکرر بیشتری لازم است. کم کاری تیروئید بر رشد و تکامل طبیعی کودک تأثیر می گذارد بنابراین در درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان وقت را تلف نکنید. کم کاری این غده بلوغ فرزندتان را تحت تاثیر قرار می دهد. در صورت عدم درمان منجر به موارد زیر می شود:

  • سطح پایین گلبول های قرمز خون (کم خونی)
  • پایین بودن دمای بدن
  • نارسایی قلبی

علائم هشدار برای تیروئید کم کار اطفال

شایع ترین علت کم کاری تیروئید در کودکان، سابقه خانوادگی این بیماری است. کودکانی که والدین، پدربزرگ و مادربزرگ یا خواهر و برادرشان کم کاری تیروئید دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری تیروئید هستند. در صورتی که در خانواده فردی مشکل خود ایمنی داشته باشد احتمال بروز کم کاری تیروئید بیشتر است.

بیماری های خود ایمنی، مانند بیماری گریوز یا تیروئیدیت هاشیموتو، بیشتر در دوران بلوغ بروز می کنند. این شرایط دختران را بیشتر از پسران تحت تاثیر قرار می دهد.

مقدار TSH در کم کاری تیروئید کودکان

سطح TSH در بدو تولد بالاتر است و به تدریج با بزرگتر شدن کودک کاهش می یابد. به این ترتیب، سطح TSH می تواند در بین کودکان متفاوت باشد. پس از مرحله نوزادی، کارشناسان کم کاری تیروئید خفیف را در کودکان به عنوان سطوح TSH از MU/L 5/4-10 تعریف می کنند. در جدول زیر جزئیات بیشتری بیان می کنیم. اگر مقدار عددی TSH کودک شما کمتر از محدوده مورد نظر باشد دچار کم کاری تیروئید است.

سن محدوده مرجع (mU/L)
بدو تولد ۷۵/۱۱-۸۴/۳
یک ماهگی ۵۷/۳-۱۸/۱
یک سالگی ۵۵/۳-۱۷/۱
۵ سالگی ۳۱/۳-۰۹/۱
۱۲ سالگی ۱۶/۳-۰۵/۱

اگر سطح TSH در کم کاری تیروئید مادرزادی بین ۱۰ تا ۲۰ باشد می توان درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان را شروع کرد.

عوارض قرص کم کاری تیروئید در کودکان

دوز مورد نیاز برای جایگزینی هورمون تیروئید به اندازه (وزن) و سن کودک بستگی دارد. نوزادان و کودکان خردسال نسبت به اندازه خود به هورمون تیروئید بیشتری نسبت به کودکان بزرگتر نیاز دارند. همچنین نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید مادرزادی نسبت به وزن خود به دوزهای بالاتری نسبت به کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید اکتسابی نیاز دارند. پزشک از همه این عوامل برای انتخاب دوز اولیه جایگزینی هورمون تیروئید استفاده می کند. دوز بر اساس آزمایش های آزمایشگاهی تیروئید بعدی تنظیم خواهد شد.

قرص ها یک نوع مصنوعی از T4 است که بدن می سازد و برای جایگزینی آن تجویز می شود. در واقع هورمونی که بدن آن را نمی سازد، نباید هیچ عارضه ای داشته باشد مگر اینکه دوز آن خیلی زیاد باشد. اگر داروهای درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان بیش از حد مصرف شود، کودک علائم پرکاری تیروئید را نشان می دهد که می تواند شامل ضربان قلب سریع، تعریق بیش از حد، اضطراب، اسهال و لرزش باشد. اگر هر گونه نگرانی در مورد علائم پرکاری تیروئید دارید، باید به پزشک تجویز کننده مراجعه کنید.

تغذیه

تغذیه در کم کاری تیروئید

تیروئید از ید برای تولید هورمون های تیروئید استفاده می کند. با این حال، اگر کودک به بیماری هاشیموتو یا سایر انواع اختلالات خود ایمنی تیروئید مبتلا است، ممکن است به عوارض جانبی ید حساس باشد. خوردن غذاهایی که مقادیر زیادی ید دارند باعث کم کاری تیروئید یا بدتر شدن آن می شود. مصرف مکمل های ید نیز می تواند همین اثر را داشته باشد.

بهترین رژیم غذایی برای کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید بسیار شبیه یک رژیم غذایی سالم برای هر کودک دیگری است. این کودکان باید حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات را هر روز همراه با نشاسته هایی مانند ماکارونی، سیب زمینی، نان و برنج مصرف کنند که فیبر بیشتری دارند. مصرف لبنیات، لوبیا، تخم‌مرغ، گوشت یا سایر پروتئین ها نیز عالی هستند. این کودکان باید مایعات زیادی بنوشند (حداقل شش لیوان در روز). یک رژیم غذایی متعادل باید ویتامین D، روی و کلسیم مورد نیاز کودک را تامین کند.

برخی از غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر و مکمل ها نیز می توانند در جذب داروها اختلال ایجاد کنند. برای جلوگیری از این اتفاق، مطمئن شوید که بین مصرف دارو و مصرف غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر، حداقل چهار ساعت فاصله وجود دارد. همین امر در مورد محصولات حاوی سویا مانند شیر سویا نیز صادق است. والدین به یاد داشته باشند که شیر کم چرب به اندازه شیر کامل کلسیم دارد. تغییر محتوای چربی شیر باعث تغییر محتوای کلسیم آن نمی شود.

مکمل های آهن یا مولتی ویتامین های حاوی آهن نیز باید با فاصله حداقل چهار ساعت مصرف شوند.

سلنیوم، یک ریز مغذی که به طور طبیعی در غذاهایی از جمله ماهی تن، تخم مرغ و حبوبات مانند لوبیا، نخود و عدس یافت می شود، به عملکرد تیروئید کمک می کند. روی نیز برای کمک درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان مفید است. روی را می توان در گوشت گاو، مرغ و حبوبات یافت.

کودکانی که زمان زیادی را بیرون از خانه زیر نور خورشید نمی گذرانند یا پوست تیره تری دارند، باید روزانه ۱۰ میکروگرم مکمل ویتامین D را مصرف کنند.

مقالات مرتبط

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

اگر با مقایسه رشد فرزندتان با سایر کودکان هم سن متوجه شدید که کودک شما رشد کمی داشته است یا اگر علائمی از کم کاری تیروئید دارد، به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید. پزشک با معاینه فیزیکی و همچنین آزمایش های خاصی می تواند تشخیص دهد که کودک شما دچار کم کاری تیروئید هست یا نه. به محض اینکه پزشک کم کاری را تشخیص داد اقدام به درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان کنید.

باید به چه دکتری مراجعه کرد؟

اگر علائم کم کاری تیروئید در کودک شما به وضوح قابل مشاهده است و گلوی متورمی دارد، قد کودک نسبت به سایر کودکان هم سن کوتاه تر است در اولین فرصت به پزشک تخصص مراجعه کنید تا معاینه های مربوط انجام و اقدامات درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان شروع شود. توصیه می کنیم درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان را توسط یک پزشک متخصص در درمان کودکان مبتلا به مشکلات سیستم غدد درون ریز (به نام متخصص غدد اطفال) انجام دهید.

برای اطلاع از خطرات و مشکلات تیروئید در دوران بارداری کلیک کنید.

کلام پایانی

درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان بسته به اینکه مشکل ناشی از چیست متفاوت است. بهتر است قبل از هر گونه اقدام خود سرانه به پزشک مراجعه کنید. اگر والدین و اقوام نزدیک کم کاری تیروئید داشتند احتمال بروز این بیماری در کودک افزایش می یابد. اولین قدم در درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان مراجعه به پزشک متخصص و تشخیص بیماری است.

به یاد داشته باشید که هر چقدر زودتر اقدام به درمان کنید، فرزند شما در نوجوانی کمتر دچار مشکلاتی مانند افزایش وزن، مشکلات ذهنی و افسردگی می شود. در کنار درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان با دارو، داشتن رژیم سرشار از ید نقش مهمی در پیشگیری و درمان این بیماری دارد.

سوالات متداول

آیا کودکان با کم کاری تیروئید نیاز به آزمایشات خون دوره ای دارند؟
کودکان مبتلا به کم‌کاری تیروئید به آزمایشات خون دوره ای نیاز دارند. علائمی مانند خستگی، کاهش وزن، یا تغییرات در رشد زنگ خطری برای انجام آزمایش های مرتب و منظم است.
آیا کم کاری تیروئید در کودکان درمان دارد؟
کم کاری تیروئید در کودکان با مصرف هورمون تیروئید مصنوعی لووتیروکسین انجام می شود. درمان به کمک متخصص غدد، تغذیه مناسب، مصرف منظم داروها و مراقبت های دیگر در روند کم کاری تیروئيد در کودکان تاثیرگذار است.
آیا کم کاری تیروئید درمان قطعی دارد؟
برای درمان کم ‌کاری تیروئید کودکان که از نوع مادرزادی است معمولا نیاز به جایگزینی هورمون تیروئید برای مادام العمر است. با این حال، برخی از کودکانی که کم کاری مادرزادی تیروئید دارند، معمولا آن هایی که پس از نوزادی نیازی به افزایش دوز نداشتند، ممکن است پس از حدود 3 سالگی نیازی به درمان دارویی نداشته باشند.
مقالات مرتبط
تلگرام
واتساپ
0 0 رای ها
امتیاز کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فهرست مطالب

(برای مطالعه هر بخش کلیک کنید)

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x