طبق تحقیقات در نقاط مختلف جهان معلوم شده است که مدرک معتبری درباره وجود برنج پلاستیکی در بازار ها وجود ندارد. چند سال پیش شایعه ای مبنی بر واردات برنج پلاستیکی در آفریقا، در فضای مجازی گسترده و به سرعت فراگیر شد. این خبرها بیش از چند هفته در سنگال، گامبیا و غنا پراکنده شدند و به جایی رسید که مسئولان غذا و داروی غنا تصمیم گرفتند تحقیقاتی به عمل بیاورند. آنها از تاجران و مصرف کنندگان دعوت کردند نمونه هایی از هر گونه برند از برنجی که به پلاستیکی بودن آن مشکوک هستند را بیاورند. در نهایت پس از بررسی ها مشخص شد هیچ برنج پلاستیکی در بازار غنا وجود نداشته است.
شایعه برنج پلاستیکی از سال ۲۰۱۰ از چین شروع شد و در فضای مجازی بین مردم گردش کرد. طبق این باور، برنج پلاستیکی در کارخانه ها ساخته شده و با برنج واقعی ترکیب می شوند تا مشتری را فریب بدهند. مثلا در یک مورد چنین عنوان شد که برنج ها از سیب زمینی و رزین چسبنده صنعتی ساخته می شوند و شایعه پردازان پس از مدتی ادعا کردند یک مقام مسئول در یک رستوران چینی هشدار داده است که خوردن سه کاسه برنج پلاستیکی معادل خوردن یک کیسه پلاستیک است.
با این حال هیچ مورد تایید شده ای از عرضه برنج پلاستیکی مصنوعی به جای برنج واقعی در کانتینرهای صادرات و واردات وجود نداشت. در واقع هزینه باربری برنج پلاستیکی عملا گران تر از برنج واقعی تمام می شود. در سال ۲۰۱۶، زمانی که مسئولان نیجریه ۲.۵ تن برنج را مصادره کردند، این داستان در آفریقا نیز شایع شد. مسئول نظارت بر غذا و داروی نیجریه اظهار کرد هیچ شواهدی بر ادعای برنج پلاستیکی وجود نداشته بلکه آزمایش ها نشان داده بود این محموله برنج حاوی مقدار بالایی باکتری بوده است.
بیشتر مطالعه کنید: ویژگی های برنج هندی
در فضای مجازی ویدئوهایی وجود دارد که در آنها، برنج پخته را خوب در دست له کرده و ورز می دهند تا حالت گلوله ای متراکم به خود بگیرد، سپس آن را روی زمین یا میز می اندازند و توپ برنجی همانند توپ پلاستیکی در اثر برخورد با سطح سفت بالا می پرد.
الکساندر وا (Alexander Waugh) رئیس انجمن برنج گروه صنعتی یو کی، میگوید ویدئوهایی که نشان می دهند برنج ورز داده و گلوله شده پس از برخورد با زمین، حالت پلاستیکی دارد و برمیگردد، و بر این اساس ادعا می کنند این ها برنج پلاستیکی است، ممکن است ساختگی نباشند اما دلیل این حالت برنج، پلاستیکی بودن آن نبوده است. وی می گوید در فرآیند آماده سازی برنج در واقع ممکن است برنج به این صورت در بیاید. الکساندر کاپرون از نشریه فرانس ۲۴ می گوید پراکنده کردن این شایعه ممکن است به هدف محافظت از محصولات محلی و جلوگیری از واردات برنج در کشورهای توسعه نیافته باشد. کاپرون بررسی های زیادی انجام داد تا چند و چون ماجرای برنج پلاستیکی را مشخص کند و پی ببرد ماجرا چیست. او می گوید متوجه شده است برخی افراد عامدانه ویدئوهای ساختگی برنج پلاستیکی می سازند یا منتشر می کنند تا مصرف کنندگان را به خرید از مردم محلی ترغیب کنند.
او می گوید این شایعه بیشتر در کشورهایی محبوب شده است که به برنج وارداتی وابسته شده اند مانند سنگال و به قدری این شایعات گسترش یافتند که مقامات به تحقیق و بررسی پیرامون آن و بیان اظهارات رسمی پرداختند. حسن ارونی ویراستار بخش آفریقای شبکه بی بی سی به بررسی شایعه پردازان برنج تقلبی پرداخته و می گوید مطمئن نیست که آیا مردم کشورهای غرب آفریبا عمدا کشورهای صادر کننده برنج به آن نواحی (مانند چین) را هدف شایعات خود قرار داده اند یا نه اما فکر می کند مسئولان امنیت غذایی در این کشورها کار درستی کرده اند که به بررسی این شایعه و اطلاع رسانی درباره آن پرداختند.
همچنین بخوانید: انواع روغن های پخت و پز و سرخ کردنی
کشف راز برنج پلاستیکی
گروه های تحقیقاتی دیگری نیز در کشورهای دیگر به بررسی این امر پرداختند. برای مثال کریس الیوت پروفسور امنیت غذایی و موسس بنیاد امنیت غذایی جهانی در دانشگاه کوئینز بلفاست میگوید چند سال است که به بررسی برنج تقلبی پرداخته است. وی می گوید پس از شروع این ادعاها، بررسی های خود را شروع کرده است و می گوید:
در تقلب های غذایی، اولین نکته بررسی صرفه اقتصادی است. در واقع برنج پلاستیکی بسیار گران تر از برنج طبیعی است و شما هزینه گزافی را باید بابت تولید هر یک کیلو برنج ساخته شده از پلاستیک بپردازید در حالی که در حال حاضر هزینه تولید برنج در سرتاسر دنیا بسیار پایین تر است.
او میگوید برخی از خبرهای برنج پلاستیکی که مطرح شده است، در واقع مربوط به برنجی که از پلاستیک ساخته شده نیست بلکه برنجی بوده که بیش از ده سال از تاریخ آن گذشته و در محل مناسبی نگهداری نشده است. این برنج به شدت دچار آلودگی قارچی (کپک) شده و به جای برنجی به رنگ سفید، به برنج سبز تبدیل شده است. متقلبانی که اقدام به فروش این برنج ها کردند، پس از خارج کردن برنج ها از انبار با مواد سفید کننده آنها را شسته و سفید کرده اند.
همچنین بخوانید: آیا رژیم غذایی بدون گلوتن مفید است
تنها مشکلی که برای متقلبان باقی می ماند این بود که هنگامی که برنج را با سفید کننده می شویید، سطح براق آن از بین می رود بنابراین برای برگرداندن ظاهر سالم برنج، موم پارافین به آنها اسپری می کردند. با پوشش پارافین برنج دیگر درست نمی پزد و ساختار آن پس از پخت متفاوت می شود.
دانشگاه کوئینز در حال مطالعه و تلاش برای ساخت یک روش تست ساده برای مردم است تا بتوانند به راحتی برنج سالم (خواص انواع برنج) را از برنج پلاستیکی یا آلوده که با این شیوه سفید شده اند تشخیص دهند. تلاش آنها بر این است که تست آنالیز بر پایه گوشی هوشمند بتوانند ارائه کنند تا در دسترس همه مردم قرار داشته باشد. الیوت می گوید در اروپا سازمانه ای نظارت بر غذا خوب عمل می کنند و مردم نگران کیفیت پایین محصولات و مشکلات این چنینی نیستند اما برای کشورهایی که نهادهای نظارتی قوی ندارند، توانایی مردم در شناخت مواد غذایی سالم و تشخیص کلاهبرداری های غذایی امری ضروری به نظر می رسد. متاسفانه این محصولات بی کیفیت مانند برنج های مملو از میکروب، به کشورهایی بیشتر فرستاده می شوند که ارزیابی درستی بر روی مواد غذایی صورت نمی گیرد.
برای از بین بردن آلودگی های برنج چکار باید کرد؟
اولین قدم شستشوی برنج است. برنج را در ظرف بزرگی بریزید و آن را با آب بشویید. با دستان خود برنج ها را سعی کنید بمالید تا تمیز شوند. سه الی چهار دقیقه برای این مرحله کافی است. چند مرتبه در حین این کار آب برنج را عوض کنید.
سپس برنج را بخیسانید. از آب تمیز تصفیه شده برای خیساندن برنج استفاده کنید. حداقل نیم ساعت برنج را خیس کنید. در این مرحله اکثر ناخالصی ها وارد آب می شوند و درصد زیادی از مواد شیمیایی از جمله آرسنیک نیز از برنج پاک می شود. پس از این که برنج خیسانده شد، مرحله آبکشی می رسد. برنج را در صافی یا آبکش بریزید و آن را زیر شیر آب خوب بشویید. در حدی که آب برنج شفاف شود. برای جلوگیری از اسراف آب، می توانید قابلمه یا تشتی زیر آبکش بگذارید و آب جمع شده را به گلدان ها بدهید یا از آن برای شستشو استفاده کنید.
در مرحله دیگر پاکسازی، می توانید وقتی برنج را می گذارید بجوشد پس از یکی دو قل زدن، آب آن را خالی کنید و دوباره آب جوش تازه در آن بریزید و پس از این فرآیند پخت را طبق روال خود ادامه بدهید. اگر می خواهید خیلی مطمئن شوید، می توانید برنج نیم پز را آبکش کنید و سپس دم بگذارید. در مرحله آبکش کردن، آبی که برنج در آن جوشیده دور ریخته می شود و اگر برنج هنوز حاوی آرسنیک یا آلودگی های دیگری بوده است در حین جوش در آب وارد شده و با دور ریختن آب، همه ناخالصی ها نیز دور ریخته می شوند. با این حال بسیاری از مواد مغذی برنج نیز طی این مرحله دور ریخته می شود. با طولانی تر کردن مرحله خیساندن، ممکن است نیازی به آبکش کردن برنج نداشته باشید چرا که بیشتر ناخالصی ها وارد آب می شوند و دیگر نگرانی چندانی بابت مواد شیمیایی آن باقی نمی ماند.
سلام راه های تشخیص برنج پلاستکی به چ شکله؟
سلام وقت بخیر
برنج پلاستیکی ظاهر صاف و براقی دارد و تمام دانه ها یکدست و بدون ترک خوردگی هستند، وقتی بر روی شعله قرار گیرد سریع ذوب می شود و بوی پلاستیک می دهد، موقع پخت له می شود و بهم میچسبد و با دست خرد نمی شود و خیلی سفت می باشد.
سلام خسته نباشیید، راه های تشخیص برنج با کیفیته چیه که هنگام خرید بهش توجه کنیم؟
سلام وقت بخیر
بوی مطبوع و ملایم برنج بدهد، رنگ سفید مایل به کرم داشته باشد، شفاف رو به مات باشد، همچنین اگر چند ساعت در آب بماند باید متورم شود و آب را به خود جذب کند.